Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Ко имаше еден период над 20.000 официјални заразени од ковид со недели, а рачунајќи дека бројките се поголеми... тоа се 50-80 илјади луѓе кои се во изолација.
    Голем дел од нив работници, ученици, студенти, пошто цели фамилии ги изолираа...

На LejlaD, Ahoy и st-el им се допаѓа ова.
  2. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    16.417
    Праксата покажува дека земји со висок степен на вакцинација не го постигнаа тој имунитет. Се јавуваат нови мутации и пак се враќаат работите на почеток. Зошто е пак голем бројот на заразени и покрај масовната вакцинација?

На deskarada и WildMk им се допаѓа ова.
  3. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Ќе ти пишат по 1000001ви пат ама пак ќе си прашуваш... Ама тебе 5% ти е зафрканција како за јаболка да се работи, не за луѓе.

На green.eyes, Amellie13, fana и 8 други им се допаѓа ова.
  4. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Исто како и за грипот.
    Секоја сезона е нов strain и има нова вакцина.

Можеби ќе најдат за ковидот вакцина која ќе штити од сите видови, работат на тоа, ама сега- за сега ова е најдобро решение.
    Поарно некаква заштита, отколку никаква.

На Indiegurl и LejlaD им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.788
    Допаѓања:
    41.876
    Индискиот сој искрено и сомнителен ми е :D

Индија е на 107-мо место по смртност во светот на милион жители, со 1.3% со смртност, а Македонија на 7-мо, со 3.5% смртност.

Не велам дека не е сериозен, ама дека е напумпано така малку, е.

На mal.ecka и LejlaD им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.431
    Допаѓања:
    90.778
    Треба да се вакцинираат непрележаните и тоа е се.За кај нас зборам.Држава во која голем дел го прележаа вирусот.
    Нашите доктори место слепо да следат насоки од сзо и да препорачуваат вакцина после месец,два ,да применат она што го учеле.
    Добро збори Пановски.
    Треба да се прекине со дигање паники од делта сојот,животот треба да продолжи веќе.
    Ќе видиме и што чудо ќе биде тоа.
    Можеби е веќе тука.
    Сигурно е.
    Многу странци има дојдено од земји каде што е присутен,но можеби симптомите се благи.
    Зошто паники низ светот за на есен?
    Зошто ги плашат луѓето со најавени карантини?
    И да дојде никогаш нема да биде бранот ко во ноември и пролетта што беше.

На Kitten, Guns N` Roses, fana и 7 други им се допаѓа ова.
  7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Индија не води евиденција.
    Во сиромашните делови (the slums) не знаат ни колку луѓе им живеат, не пак да знаат колкумина се заразени од ковид.

Поделени се на касти тие.
    Сиромашните се третирани како улични животни, не како луѓе.

r.jpg rr.jpg rrr.jpg

На happygirl и LejlaD им се допаѓа ова.
  8. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Не кажуваат дека е можно да е потребен карантин за да не плашат, туку го кажуваат како информација.
    Нели очекуваме транспарентност од власта?

Од кај знаеш каков ќе биде бранот?
    Научниците уште не се сигурни, од кај ти е тебе информацијата?

На mal.ecka и LejlaD им се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.788
    Допаѓања:
    41.876
    Еве од Британија Вајлд: What is known is that, according to the PHE, 117 of the 92,056 people infected with the delta variant in the UK up to June 21 died. That means a fatality rate of 0.1%, which is very low in comparison with other variants.

На Biljarkata, LejlaD и WildMk им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Според нивните анализи штитат вакцините и од делта варијацијата?
    Потврди ми, за да не се радвам за џабе

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.788
    Допаѓања:
    41.876
    Да, имав пишано и пред некоја страна :)

Сите вакцини штитат од потешки симптоми, хоспитализација и смрт, над 90% сигурно.

На fana, mal.ecka, Glowy и 2 други им се допаѓа ова.
  12. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    16.417
    Да ама од грип се вакцинираат само ризичните групи а не масовно сите и млади и стари и болни и здрави. И јас се вакцинирав од грип за време на бременоста зошто спаѓав во ризичните групи. Не гледам причина зошто би се вакцинирала оваа година на пример.

13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.788
    Допаѓања:
    41.876
    За да се стави пандемијата под контрола па после да се вакцинираат само ризичните на пример.

На crimson, Guns N` Roses, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.305
    Оти смртноста е помала и се знае точно кои се под ризик од грипот.
    Со грипот живееме со векови, милениуми, знаеме многу повеќе за тој вирус, отколку за овој.

На Guns N` Roses, fana, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  15. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    16.417
    И за овој уште на почеток се истакна кои се ризични групи а тоа се покажа и во пракса. Најтешко погодени беа најстарите и хронично болните.

16. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Е ова и баш да ти кажам да им го кажеш на родителите на Јулијана Неделковска којашто верувам дека повеќето ја видовте низ портали, почина од Ковид на 34 години, сестра на пријателка моја. Ни хронично болна, за години не коментирам. А, друго што татко ми почина од Ковид, и одговорно тврдам дека немал никакво друго заболување, поактивен од пола младина, најпозитивниот човек што го познавав во животот и цел живот одморен. Беше просветен работник, 61 година (од најстарите). И кога ти ги читам коментариве, а верувам има и други ко мене како буквално лаеш и народски речено газиш преку сè само да докажеш колку си препаметна ми се повраќа. Фала богу и тие што се вакцинираме, кој од која причина неважно веројатно имаме памет, така што смањи доживљај.

На crimson, green.eyes, Leviosa2503 и 23 други им се допаѓа ова.
  17. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.400
    Допаѓања:
    183.625
    Во пракса се покажа дека умираа и млади, без историја на коморбидитети, и исто така хронично болни кои поминале сезонски грип, а не преживеале ковид. Се покажа дека вирулентноста е многу поголема отколку кај сезонските групови, и покрај мерките за заштита. Најмалку 10 луѓе знам кои починаа од ковид, а не од сезонски грип изминативе години. И патем, постои ли човек во денешно време кој нема хронична болест? Или вие сте за природна селекција? Па ко преживи, причаче.

На green.eyes, oblace1, Leviosa2503 и 13 други им се допаѓа ова.
  18. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    847
    Допаѓања:
    5.716
    Џабе се трудите да и го докажете спротивното, таа цврсто стои на својот став. Само да има вакви со вакви размислувања се помалку, да надвладее здравиот разум, а не некакви теории на заговор.

На oblace1, Amellie13, Ahoy и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.950
    Допаѓања:
    6.826
    Година и пол помина и уште ковид и грип е „исто“ (facepalm)

На oblace1, Leviosa2503, Amellie13 и 11 други им се допаѓа ова.
  20. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.301
    Допаѓања:
    16.417
    Значи: Јас не сум против вакцинација. Јас сум против присилна вакцинација со вакцини кои не се доволно испитани и докажани дека навистина делуваат. Под присилна вакцинација подразбирам уценување со основните човекови права.

Јас никого не убедувам да не се вакцинира. Јас не сум против доброволна вакцинација. Сметам дека секој што мисли дека има ризик да мине тешко со вирусот слободно може доброволно да се вакцинира.

Ме обвинија дека сум ширела црни сценарија тука, побарав од истата личност да цитира барем едно ама ете уште чекам.

Јас никаде не напишав дека ако се вакцинирате ќе ви се случи тоа, тоа и тоа. За разлика од неколкумина тука што немаат допирна точка со медицина и постојано велат: Вакцинирајте се луѓе! И истите нарипуваат како хиени врз секој што ќе каже нешто различно од нивните уверувања. Поправете ме ако не е така.

Јас не ги спречив ниту моите родители да се вакцинираат. Но криво ми е бидејќи тоа не го направија по своја воља. Татко ми се вакцинира од страв да не ја загуби работата а мајка ми за да може да си види внучето во странство. Е тоа ако не е принудна вакцинација не знам што е.

Јас го прележав вирусот и сега испаѓа дека мојот природно стекнат имунитет има рок на траење од шест месеци. После тоа требало да се вакцинирам а од друга страна истражувања покажуваат дека таквиот имунитет обезбедува доживотна заштита од вирусот.

Исто така ако на вас ви е нормала огромната цензура на интернет за мене е црвен аларм. Многу лекари и научници кои излегоа со став различен од оној на чичко Гејтс и компанијата од Давос, беа експресно отстранети. Телевизиите трубат сите една иста песна. Едноумието никогаш не донело ништо добро.

Секој што смета дека вакцината ќе го заштити нека се вакцинира но нема право да ги осудува другите што нема да сакаат да го сторат тоа. Прво затоа што вакцините не се испитани и докажани а второ затоа што секој има право на личен избор!

Да се заштитат ранливите групи да, но да се наложува масовна вакцинација на светското население не е ништо друго туку цел на компанијата од Давос која има превземено контрола врз сите влади низ светот. Како сакате кажете но 80% е премногу амбициозна бројка.

Темав отиде премногу оф топик. Од мене толку. Кој ми ја разбрал поентата ок, кој не нека си тера по свое и никому ништо.

На Kitten и renata77 им се допаѓа ова.