Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.456
    Допаѓања:
    90.925
    Израел,најмногу вакцинираната нација, ги враќаат мерките од среда,со маски и за вакцинираните на настани.

Според нивниот премиер вакцината не е доволна.:| односно е послаба заштитата од што очекувале и се чини дека е во право од состојбата на терен.

https://www.timesofisrael.com/benne...Ht6FWdauKViFZGBMgk0ltHr5BGiINgRnC3r-_VKRJbVzs

Малта исто има скок,многу вакцинирана,граница затворена.Британија руши рекорди.
    Што се случува со 4 бран некој треба да објасни.
    E6aa-k0XsAU7MCf.jpg

Кај нас се чини дека немаат никакво решение,повторува Филипче едно те исто што го слушаме веке неколку месеци.Природниот или стекнат имунитет со прележување се елиминира скроз,сега се признава само вакцинален со две дози по можност фајзер.Па уште луѓе прележани кои имаат и 7000 антитела после прва доза им препорачуваат и втора,за да биде ефективен вакциналниот сертификат.:(

Доцнењето со вакцини резултира со покриеност на вакцинацијата над 60 год.околу 50 %
    Што е малку.:(
    Наместо да ја убедат пред се повозрасната популација да се вакцинира и да постигнеме 80% кај постарите,сами да се заштитат од смрт.
    Тие се запнале деца ке вакцинираат со фајзер.|(
    за разлика од кај нас Англија
    https://www.walesonline.co.uk/news/uk-news/covid-jabs-will-only-offered-21081023

Искрено,мислам дека вирусов сепак ке го прележат многу и дека ке се бројат само тешки случаи,а не секој позитивен пцр или со температура 37.2 .и така ке продолжиме да живееме.

На Kitten, vitamina, deskarada и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    Да не беа вакцинирани ќе рушеа рекорди и во број на смртни случаи и хоспитализации, но тие бројќи за среќа и очекувано мируваат :)

На WildMk, KuklickaSk, Lianna Anna и 4 други им се допаѓа ова.
  3. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Имаше еден на твитер развил после Синофарм убава бројка антитела, пример ако беше референтно над 50, он ако не се лажам накај 700 беше.

Сите коментари долу беа, ама ова не е доста, идат и до 10000. Како знаат дали е доста или не, еве не знам. А и не знам дали некаде има горна граница на овие антитела и се знае ли дали истите имаат некакви ефекти во смисла на автоимуност?

Имаше и еден со коментар дека и покрај околу 1400 антитела се инфицирал и бил на болничко лекување ама без кислород и слично. Е сега нормално, твитер земете ги со доза резерва, оти таму секакви коментари има и вистина и не.

Знае ли некој, сериозно прашувам, има ли некоја стандардна бројка околу која се знае дека си заштитен и дали има некаква разлика во антителата кои се продуцирани во смисла на соеви?

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    Ако реф. вредност е пример над 50 за позитивен, да имаш вредност 51 си заштитен :)

На Lianna Anna, LejlaD и Celltica им се допаѓа ова.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Дали има конкретна бројка не знам. Ама дека треба да се иде до бескрај - си прележал + две дози и демек ништо страшно ако енормно имаш антитела, не.

На LejlaD, Cosmi и Celltica им се допаѓа ова.
  6. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Мислам дека останатите не ни сакаат да примат вакцина :| Се надевам не е така, ама тој ми е впечатокот од повеќето постари кои ги знам.
    А дека се каснеше со вакцините, се каснеше многу дури тераа про еу политики за вакцините....

На Tajnaotrovna, LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  7. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.456
    Допаѓања:
    90.925
    Да,сега за сега е така.
    Но,евидентно е дека фајзерот воопшто нема ефикасност колку што се тврдеше.
    Гледаме дека врие од делта заразени кај претежно вакцинирани држави со мрна или вектор.
    Кај нас и Србија ,вакцинирани претежно со кинески, не е така.Бројките и покрај никакви мерки ни заштити,(влез /излез)свадби,концерти, ни се мали.
    Дали можеби кинеските и покрај силната антипропаганда имаат поширока заштита,ќе видиме.
    А и тие што испаѓаат позитивни,ретко се со симптоми :?:
    Пр.Од 65 души што беа во Тетово само 12 имаа симптом,без хоспитализации.
    Прашање е и дали воопшто делтата е "посмртоносна"од изворниот сој.:|
    @Celtica
    И резултат 1 е доволен.Кај некои и со 0 антитела се активира имунитетот и спречува заболување.
    Но бустање на антитела со амин на специјалист,без потреба , не го разбирам.
    Налет вакцинални патувачки сертификати ако се изремети се.

На Ambrosia, noteforself, Lianna Anna и 11 други им се допаѓа ова.
  8. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.315
    Допаѓања:
    16.511
    Ама нели колку повеќе вакцинирани толку помалку ќе се ширеше вирусот.. та нели за тоа е борбата за општествено одговорни да бидат сите...? :?:

Meanwhile ... Англија ги укинува сите анти-ковид мерки во пресрет на Thw Freedom Day
    https://www.google.com/amp/s/www.le...ive-coronavirus-updates-leeds-uk-21065530.amp

https://mms.mk/235715/англија-се-от...ampaign=англија-се-отвора-премиерот-се-затвор

Последна измена: 19 јули 2021
    На Bebce1 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Делтата дали е или не е посмртносна не можеме да знаеме од сега. Тие од Тетово се многу мал примерок за да може да се вадат заклучоци.

Од тоа што го гледаме низ светот, сигурно е позаразна, ама веројатно е да е со помала смртност. Дали заради самиот сој, дали заради тоа што дел од луѓето се имунизирани, дали зошто здравствените системи се спремни за разлика од почетокот. Ако споредите, смртноста е повторно најголема во сиромашните земји, што може и да значи дека напливот е толку голем што не сите успеваат да ги згрижат пациентите, зошто побогатите земји имаат и повеќе ресурси кои ги вложуваат во здравството и во справувањето. Особено во овие земји во Азија каде се шири делтата, смртноста е драстично поголема отколку во западните земји. Вестите од таму се дека не можат воопшто да се справат со луѓето на кои им треба нега. Е сега, кај нив и голем дел од населението не е имунизирано, што е битно особено за класичните вакцини кои имаат понизок индивидуален имун одговор, иако имаат аплицирано голема бројка на дози, процентуално е сепак малку. За споредба, Велика Британија има многу повисок % на имунизирани, така што може да се должи и на тоа.

Инаку не сметам дека е проблем сите да прележиме. Всушност, сите се надевавме на момент не кога ќе исчезне вирусот, туку кога ќе дојде момент или да сме имунизирани или да постои лек кој ќе го спречи реплицирањето и ќе спречи развој на болест.

Генерално, она што се гледа секаде низ светот е дека вакцините не нудат ниту 100% ефикасност на симптоми, ниту 100% ефикасност против хоспитализација од делта сојот, што не беше случај со претходните соеви. Генерално наводите пд светот засега се дека мрна се поефикасни во спречување на јаки симптоми, ама никаде не сум сретнала бројки во смисла дали воопшто има потешки случаи вакцинирани со мрна и кои се тие. За Балканот е рано да се зборува, тука секако делтата е во зачеток сеуште.

И исто не знам дали сите земји (кои користат различни вакцини) вадат статистики во однос на вакцинален статус и заболување / јачина на симптоми. Засега Астрата се покажува солидна, а за Израел не сум сретнала таква статистика, освен дека од време на време излегуваат со таква вест во однос дека ефикасноста не е како очекуваната. Е сега може нив очекувањата им биле високи, не знам :)

Едит: За некое чудо и за Синофарм не сум видела нешто врзано за делтата, во смисла ефикасност. Ама таа помалку се користи низ светот, може тие вести не стигаат до нас. Не знам, нагаѓам.

На Waverly Raven, Lianna Anna, Cosmi и 3 други им се допаѓа ова.
  10. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.428
    Допаѓања:
    18.666
    Мрна се кинеските вакцини?

11. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Не, Фајзер и Модерна се мрна.
    Кинеските се со инактивиран вирус.
    Ама пак, ова е некој генерален заклучок, дури и за мрна препорачуваат сега веќе трета доза.
    Исто не ми се допаѓаат мешањето на типови на вакцини, некои земји на своја рака почнаа да ги аплицираат, дури и во некои земји каде приватно може да се земе вакцина, луѓето сами си прават комбинации :drunk:

На LejlaD, fana и Sofi.ja им се допаѓа ова.
  12. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    aj poleka pocnaa da podvrduvaat ona po sto plukaa i prifakaat mislenjata na naucnicite po koi plukaa i gi cenzuriraa

13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.315
    Допаѓања:
    16.511
    Навистина? А што тоа конкретно?

На Sofi.ja му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.418
    Допаѓања:
    190.631
    Леле колку писанија понеделнички:o
    Дали можеби сето тоа нема врска со делтата туку со системот воопшто?:?: Дали можеби тоа што немаат вода и сапун има врска? Дали можеби короната е покритие за очигледните недостатоци на системот, како во случајот со Мк на пример (не зборам за делтата туку општо за смртноста)? Дали во тие азиски земји сега е лето или зима ? (појма немам за што конкретно се збори, не сум следела вести одамна). Само си прашувам де:?:
    Инфо од последните 7 дена- рангирани според смртност на милион жители.
    Дури гледам вака, си мислам, Сејшели не беа тие со голема вакцинираност?:?:
    upload_2021-7-19_11-3-40.png
    Едит- Си најдов одговор на прашањето од погоре.
    https://www.businessinsider.com/cov...ield-sinopharm-fully-vaccinated-people-2021-7
    :^)

На LejlaD, orevokrsacka и Celltica им се допаѓа ова.
  15. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Неделни ми се писанијата Биљо, уште не си бев заспана :D Мене недела ми беше :D

Секако дека има врска со системот и со други параметри, тоа ми е и поентата.

Читав негде, впрочем и беше дискусија за ефикасноста на вакцините. Дали стварно се неефикасни едните, или едноставно сите имаат намалена ефикасност, ама тој што ќе заболи во Англија добива нега, тој што ќе заболи во Индонезија не добива нега. Оти и таму и таму има заболени вакцинирани, и таму и таму има умрени вакцинирани, и на Сејшели има умрени вакцинирани. За Израел не знам дали има статистика на вакцинираните во смисла хоспитализација и слично, освен тоа што знаеме дека некаде 40+% се вакцинирани заразени.

Впрочем сите земји кои се префрлаат на мРНА од Синовак се засноваат на сознанијата од Индонезија, каде има и заразени и умрени вакцинирани. Ама зборуваме за земја со 40000 нови случаи дневно последно кога проверив, и тоа официјални, неофицијални којзнае колку. Зборуваме исто за земја со исклучителна сиромаштија и само 6% вакцинирани. Како и да е трендот е тој, трета бустер мрна на двете кинески. Мислам, јас барем засега за себе и за блиските, не би ова, тоа е мое лично мислење, не мислам да наведувам дали е правилно или не. Може да се покаже и ок со тек на време, ама сметам дека за разлика од вакцинирање со двете дози, ова е сеуште непознато.

А за Сејшели, сепак гледаме дека вакцината, иако не 100% ефикасна, има некаква ефикасност. Оти од 68 умрени, 6 се вакцинирани (според линкот од погоре, сама не сум барала). За Индонезија тешко е да се каже, оти освен податоциве од ројтерс и слично што ги добиваме како вести, не верувам ни да има баш добра статистика зошто навистина тоа што се случува таму е хаос.

На Lianna Anna, LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    И само еден со хејтаните Кинески вакцини (Синофарм) :!:

На noteforself, Lianna Anna, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  17. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Многу избрза премиерот Џонсон со одлуката за укинување на сите рестрикции.
    А тој е во карантин, а министерот за здравство е позитивен, ептен котраверзно.

Дали сакаат да постигнат имунитет на стадо со масовни инфекции, не водејќи грижа дека може да се развијат и некои нови, опасни варијанти ? :wasntme:

18. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.886
    Го следат примерот на Македонија :D

На Ygritte, noteforself, mimiiiii и 9 други им се допаѓа ова.
  19. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.408
    Допаѓања:
    183.661
    Немој вакви изјави, не разбираат сите сарказам :D

На noteforself, JuLleE, Antolinaa и 5 други им се допаѓа ова.
  20. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.315
    Допаѓања:
    16.511
    Едноставно им прекипе од политизирање на состојбата и нивно жигосување од страна на ЕУ. Црна овца е цело време UK а зошто, ваљда дека не им одат веќе по ќефот.