Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Сериозно сакам линк до научен текст или име на теорија која го тврди ова. Постара теорија од 2019 година:)

Stefi_555 likes this.
  2. nena2010

nena2010 Форумски идол

Еве не е ковид, ама јас лично имам прележано магарешка кашлица што ја викаат, и да не била вакцината кој знае дали ќе сум била жива..Инаку имав 12 години и многу убаво се сеќавам како беше. Така да ова не е студија, ама е искуство со вакцина.

За ковид другар во америка 2 дози Модерна, позитивен на тест, 1 ден блага настинка, темп 37.2 и толку. Човек со многу коморбилитети.

mal.ecka likes this.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Разбирам јас функција на вакцина, ниту го спорам, ниту сум го спорела истото. Само некоја чудна теорија беше напишана, штитат освен ако не штитат... Мислам признавам, во животов не сум била сведок на искоренување на болест со вакцина, сум го земала здраво за готово- вакцинирана сум, пример, против тетанус и заштитена сум. Или откајзнам, сум прележала заушки, нема да фатам пак. Па прашањето ми беше на која точно теорија се повикува членот- штити, ама само ако сите се вакцинирани?:?:
    Светов никогаш нема да биде во состојба сите да бидат вакцинирани, еве и да постигне држава вакцинирање на цела возрасна популација, дали тоа значи дека никој од нив не смее да оди во Африка или Азија на пример, и никој од Африка и Азија да не влезе во земјата?

4. Larson

Larson Популарен член

Значи во нормални случаи вакцината штити од тешка клиничка слика продуцирајки антитела кои во својата градба имаат специфичен регион (варијабилен регион) кој служи да препознавање на антигенот (т.е спајк протеинот) на корона вирусот. Но, корона вирусот во организам во кој може да се реплицира има способност да мутира (со случајно менување на базните парови во неговата РНК). Е сега овие мутации некогаш имаат негативни некогаш позитивни ефекти врз вирусот , еден од позитивните ефекти е да биде резистентен за антителата инаку зошто мислите дека вакцините не се ефикасни кај сите подеднакво зошто постојат 10тина мутации на корона вирусот моментално , секоја си има своја специфика и вакцина што има/нема ефект врз неа. Имунологијата и генетиката се прекомплексни науки што не може да се објаснат едноставно , за да се стекне траен имунитет задолжително е да се вакцинира поголем дел од населението со што нема да се остави простор за појава на нови мутации. Во вакциниран организам , антителата се врзуваат за спајк протеинот на корона вирусот и го неутрализираат со што не може да се реплицира (со исклучоци нормално , кај одредени индивидуи што се имунокомпромитирани или пак имаат друга варијанта на ковид). Се додека постојат голема маса на невакцинирани луѓе , вирусот ќе има можност да мутира и мутира и така ќе остане уште добри 5-6 години ако не и повеќе а вакцините ќе го изгубат ефектот нормално.

Се надевам ти појаснив што сакав да кажам.

повели и видео.

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ќе го гледам видеото утре.
    Прашање- дали тезата, кај вакциниран антителата го неутрализираат вирусот, теоретски значи дека вакцинирана личност нема да има голема концентрација на вирус во себе? Оти и вакцинирани излегуваат позитивни на пцр, па пак одат во карантин, итн, you know the drill.

6. Stefi_555

Stefi_555 Истакнат член

Абе како може да верувате на вакцинава не ми е јасно?!? Не спречува болест, туку само ги ублажува симптомите. Тоа вакцина ли е? Не, туку обична инекција. И затоа ќе бараат сега демек ревакцинација на секои 6 месеци, небулоза невидена...па и уште задолжително морало, значи смејурија и филмови за мали деца стана ковидов...
    Се согласувам. Нешто што не штити и треба да се прима на секои 6 месеци е веќе инекција, а не вакцина.

7. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Тие што имаат примено прва доза веќе се фатиле на орото. Меркиве се за да се притиснат не вакцинираните.

mal.ecka likes this.
  8. Orchidea

Orchidea Популарен член

Да! Еве мене слободата ми е битна, слобода да изберам работно место и да имам право да работам (затоа што работам во фирма со 2000 други, а они ќе си го толкуваат тоа - во објект со повеќе од 30 лица, како што им одговара на нив), слобода да изберам дали и што ќе внесам во моето тело, слобода на избор! Прележав, каде сум јас и уште не знам колку илјади во овие мерки?! Зошто да се вакцинирам кога имам природен имунитет? Епа извини вака, ама слободата автоматски ми е укината во овој случај! И ќе бидам себична се додека некој друг за негови лични цели ги крши моите основни човекови права, меѓу нив и она за слобода на избор! Пријатно ;)

9. Stefi_555

Stefi_555 Истакнат член

А стварно мислиш дека со вакциниве ќе се заврши причава ковид? И верувај никогаш нема да се постигне посакувана бројка на вакцинирани. Ова што го прават е класично сеење страв и ништо друго. Мислам дека во други држави нема да успее, само треба да сме потрпеливи и да не се брза одма со заклучоци и трчање да се вакцинираме што побрзо.

INNERBEAUTY and TheDongerino like this.
  10. Larson

Larson Популарен член

Па да , може да се каже лаички така дека немаат голема концентрација вирус во себе. Но сепак нормално нели вирусот е каде каде поброен од антителата и пак ќе се реплицира но тоа нема импакт врз развој на тешка клиничка слика...

E сега кај одредени пациенти што се имунокомпромитирани , со тешки пропратни заболувања во комбинација со инфекцијата со ковид , дури и после вакцинирање може да се јават компликации од ковидот, никој не го негира тоа но тоа се ретки случаи. Пример од 1.000.000 население инфицирано околу 2% т.е 20.000 би починале но од 1.000.000 вакцинирани таа бројка драстично ќе се намали на околу 200 луѓе , тоа е работата на вакцината да спречи развој на тешка клиничка слика кај повеќето од населението.

Last edited: Aug 8, 2021
    Anne Boleyn and Ahoy like this.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Со ова се надеваат да убрзаат вакцинација од утре па до петок, со тоа една доза и од 16ти даваат простор да се извакцинираат уште луѓе барем со една доза до петок/ сабота. Фер :D

Инаку се надевам дека ќе ја изменат одлуката и ќе можат да влегуваат не само вакцинирани, туку и лица со сертификат за прележаност, а можеби и оние со антитела. Само што така знаат дека нема да поттикнат вакцинација, затоа што многу ги имаат тие сертификати и антитела :D

Сакаше да кажеш дека не спречува позитивен тест веројатно, ама болест спречува и те како.

Знаеш ли која е главната поента на вакцината? Побрзо и поефикасно да се избори со инфекцијата, кога веќе ќе се заразиш.

Многу е... не знам... неблагодарно (?) да кажеш "само обична инекција" за нешто што до сега спасило мноогу животи.

Малку ли е бе симптоми да ви ублажи?

Screenshot_20210808-071831_Chrome.jpg

Се вакцинирам... ако имам антитела супер, организмот веднаш ќе се избори. Ако немам антитела пак супер, ќе имам клеточен имунитет кој исто така брзо ќе се избори со вирусот, за 2-3 дена ќе го елиминира, оставајќи благи симптоми, наместо 10-14 дена без имунитет, при тоа оставајќи Бог знае какви симптоми, ама и последици.

NarCis@ likes this.
  12. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

Некои луѓе имаат природно јак имунитет и вакцини не им се потребни!

13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Ок. Како знаеш кои се тие? Како знаеш дека имунитетот е доволно јак да се избори, но не претерано јак за да предизвика цитокинска бура, една од најопасните компликации од Ковид-19?

Има многу, многу лица кои се хранеле здраво, балансирано, активно спортувале цел живот и воделе севкупно здрав живот, што нè тера да мислиме дека имаат одличен имунитет, а пак завршиле во болница, а и починале за жал. Така да, не можеш да знаеш како имунитетот ќе ти реагира на вирусов.

14. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Буџетот ќе го наполнат со кредитче,а се што досега се толерира и ќе се толерира е за гласови,поточно за нивниот џеб.

15. Misskirova

Misskirova Популарен член

Не ,не е ваше право.
    Кога ти оперираат уво е твое право ,кога станува збор за пандемија не е твое право.
    Аман веке.
    И за ди те пер имаш избор. Не го вакци ирај детето не те тераат со сила,ама нема да може да иде у школо.
    Зошто?
    Дали сериозно уште во 21 век прашувате зошто?

Ang_ela, Harper, KuklickaSk and 11 others like this.
  16. le.soleil

le.soleil Популарен член

Веќе неколку пати реков, меркиве не треба да важат за прележани.
    Не знам за кои лични цели збориш, ја освен да се спасат животи со поголем степен на вакцинација, друга цел не гледам. Биди себична, што да ти кажам, кога како последица ќе трпиш за леб или останеш без работа ти или твои блиски биди среќна зашто си била лицето на отпорот.
    Ама не, џабе се курчите, кога ќе не затворат како глувци ќе седите дома и правите револуција преку тастатура.

Искрено, не мислам дека вакцините ќе го решат срањето. Баш заради тоа што не може да се постигне тој висок процент и не на начин на кој се спроведува сега. Според она што читам и гледам не е доволно само да сме вакцинирани, туку светот синхронизирано да се имунизира зашто имунитетот кој превенира зараза трае одредено време. Што сега не се случува и не знам дали ќе се случи. Богатите земји фрлаат вакцини додека сиромашните не може да ги набават.
    Едно што исто е евидентно е дела вакцините помагаат во превенирање на тешка клиничка слика и смрт со висок процент. И ради тоа треба да се вакцинираме колку и да вакцините или целиот процес се несовршени.
    Трпеливоста што ја предлагаш ќе дојде со висока цена, изгубени животи и уништена економија. Доволно добро се гледаат придобивките од вакцините. Дали со некој следен сој ќе биде така, искрено не знам ама знам дека секое одбивање на вакцинација придонесува кон продолжување на ситуацијата.
    Јас сосема ја разбирам и скепсата и стравот и недовербата кон вакцините. На толку нелогични и контрадикторни информации секој нормален би се запрашал.
    Ама барање изговори базирани на теории на заговор, лични мислења на нерелевантни личности и анти ваксерски драматизирања ми се неприфатливи.

green.eyes, emiliana and fana like this.
  17. venus♡

venus♡ Истакнат член

Разбирам дека е за да се поттикне вакцинираност, ама кој ќе биде ефектот ако сите што не сакаат да се вакцинираат се вакцинираат со само една доза?
    Меркиве треба првично да бидат и за да се пресретне новиот бран поблаго.
    А тоа за прележаните би требало да е соодветно, затоа што полесно може да се заразат со делта отколку со другите соеви, и покрај тоа што се прележани.

18. le.soleil

le.soleil Популарен член

Според бројките што Израел ги објави, случаи на реинфекција кај прележани е само 1% додека инфекција кај вакцинирани е далеку поголем. Ако зборуваме во апсолутни бројки. Дека прележани пред подолго време би имале бенефит од вакцини после одреден период тоа е извесно ама треба да се направи детална анализа после кое време и со колку дози би требало да се вакцинираат, не да се носат мерки од ракав каде што ќе принудат луѓе со високо ниво на антитела да се вакцинираат што па би можело да направи поголема штета отколку бенефит.

Kitten, Annath and Traveler91 like this.
  19. venus♡

venus♡ Истакнат член

Да, но зависи за кој преиод и сој се истражувањата.
    И засега, не ни мислам дека треба да се поттикнува вакцинација за прележани, барем пола година откако ќе прележат.
    Само пишав дека делта варијантата е таква, прикачив на некоја од темиве видео каде објаснува, може да го погледнеш.

Last edited: Aug 8, 2021
  20. le.soleil

le.soleil Популарен член

Пред неколку недели е истражувањето и се однесува на делта сојот. И се согласувам дека не треба да се потикнува ама жално е што сеуште не нашле начин да го испланираат како што треба, не само тука, него на светско ниво.

venus♡ likes this.