Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.097
    Допаѓања:
    196.042
    Епа ти кажувам како било по светот.
    Кај се вашите клинички студии?

Јас не велам дека не им давале терапија, на тие во болница, велам дека клинички студии ветија ама аш.Шо давале, шо имало ефект, шо немало, само тие си знаат.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.877
    Не знам каде се, не знам ни зошто мене ме прашуваш, мислиш ли дека во папка јас ги имам? :D
    Официјално, Македонија беше дел од иницијативата за тестирање анти ковид лекови. И тие различни лекови се даваа на наши хоспитализирани пациенти. Кој и како обработувал податоци не знам.
    Значи тестирање на лекови постоело, ефикасен лек сеуште нема.

Па да имало Биљо некој супер ефикасен ваљда немаше најголема стапка на смртност да имаме.

На Ahoy, NarCis@, Biljarkata и 2 други им се допаѓа ова.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    21.097
    Допаѓања:
    196.042
    А јас реков дека супер ефикасен лек има?
    Можеа паралелно да работат на барање лек, стварно мислеа вакцините ќе го решат проблемот? Во најголемата светска пандемија, 9 месеци ќе дремиме и ќе се крстиме во вакцина за респираторен вирус?
    Ако е така, ова е најлошиот кризен менаџмент евер.

И сега, во ист ден ни кажуваат, не постои колективен имунитет, ама еј, ќе се вратиме на тестирање лек. Вие поседете уште една година дома:!:.

На deskarada, lovestoneddd, An-na и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2020
    Пораки:
    527
    Допаѓања:
    327
    Женски,некој се соочува со вирус со висока температура? Знаете колку дена трае, симптоми висока температура и малку кашлање.

5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се зачлени на:
    3 март 2017
    Пораки:
    4.580
    Допаѓања:
    23.494
    Се тестираше?
    Со 37,2 тт барав да ме тестираат(сум немала симптоми), не траеше ни пола ден ама останав дома 10 дена и ја, а ни дете не пуштав у градинка.
    Да не ме сфатиш погрешно, ама баш ова е пример како не треба во целава ситуација.
    Сите ама баш сите, еј абе вирус да не има.
    Превенција не се само општи рестрикции...
    Многу повеќе е на нас и нашата совест.
    Башка што,што и да се открие порано или навремено, полесно се санира.

Се додека вака се однесуваме ќе живееме како во затвор.

На azelea, LejlaD и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  6. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.794
    Допаѓања:
    323.771
    Доволно кажано како доказ дека ако не се свести народот, општите рестрикции не вредат ништо.

На azelea, mal.ecka, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  7. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Еве нешто надежно во форма на лек. Не го афектирал целиот имунолошки систем, туку таргет му бил делот, протеинот одговорен за појава на цитокинска бура.
    Знам дека и Русите развиваа некој лек со голема ефикасност, па до крајот на годината може ќе има и други алтернативи во борбата со чудовиштето.

https://www.fakulteti.mk/mobile/new...-protiv-kovid-19-za-5-dena-bile-pushteni-doma

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Среќа

Среќа Популарен член

Се зачлени на:
    30 јуни 2015
    Пораки:
    505
    Допаѓања:
    2.568
    Последици од рестрикциите и карантините

- видовме со кого живееме
    - видовме дека ги сакаме/не ги сакаме тие со кои живееме
    - родителите со мали деца беа на работ од нервите
    - се правеа залихи на храна (читај брашно) и алкохол како да доаѓа крајот на светот
    - тие парови што беа во добри односи добија или чекаат дете/деца
    - останатите категории завршија на психолози/психијатри

На Southface, tina2018, Waverly Raven и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.845
    Допаѓања:
    9.337
    Јас имам јака настинка и синуси воспалени . Температура немам. Освен еднаш 37.2 ама падна од себе не пиев ништо
    Се тестирав,негативна.
    Крвна слика ЦРП во ред.
    Има и вируси периодов.
    Мене ладната вода ме уби

10. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.845
    Допаѓања:
    9.337
    Точно.
    Ама и да нр заборавиме дека многу луѓе ја злоупотребија цела ситуација па пола година се на боловање и во изолација само зашто малку не се добри
    Секако,не мислам на тебе не ме сфаќај погрешно.
    Ама и секој симптом не е корона по дифолт.

На azelea и Цвет88 им се допаѓа ова.
  11. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.408
    Допаѓања:
    9.547
    Исти симптоми ќерка ми имаше. Двапати ја тестирав за ковид еднаш со тест од аптека, еднаш со ПЦР, и негативна е. Исти и се и резултатите од крвната слика како вашите. Со таа разлика што има седиментација малку покачена па денес ќе испитаме дали има можеби воспалени синуси. Долго време затнат нос има.

На Misskirova му/ѝ се допаѓа ова.
  12. mesecar

mesecar Истакнат член

Се зачлени на:
    4 октомври 2020
    Пораки:
    241
    Допаѓања:
    715
    Знае и некој/а дали уште важат мерките за ограничен број патници во автомобил? 4 члено семејство (1 дете) + 1 не од семејството. Вкупно 5 луѓе.

13. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.014
    Допаѓања:
    12.392
    Симптоми на делта сој?

На Jana06 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.243
    Допаѓања:
    48.838
    Што е со докторон Ненад Лазаров, каков пост пишал усвета да фати човек од страв кога ќе прочита, сите ќе сме го јаделе, ова не било бран туку цунами, никој не бил сигурен ни прележани ни вакцинирани :worried: во превод, сите ќе сме се заразеле :worried:

На Kitten, eli25, BadKarma94 и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.860
    Допаѓања:
    42.431
    Министерството за здравство информира, согласно податоците од Институтот за јавно здравје:

Во последните 24 часа се направени 5.390 тестирање, а регистрирани се 639 нови случаи на КОВИД-19:

Скопје – 218, Тетово – 113, Гостивар – 99, Струмица – 37, Куманово – 34, Кичево – 32, Битола – 17, Струга – 16, Дебар – 9, Велес и Охрид – по 8, Прилеп ,Кавадарци и Берово – по 6, Штип ,Ресен и Македонски Брод – по 5, Валандово – 4, Кочани – 3, Радовиш и Делчево – по 2, Неготино,Крива Паланка , Виница и Демир Капија – по 1.

Регистрирани сe 22 оздравени пациенти од: Скопје – 8, Куманово – 5, Тетово – 4, Гостивар – 2, Струмица, Битола и Кочани – по 1.

Пријавени се 6 починати лица: по 2 починати лица од Скопје (75г и 76г) и Тетово (53 г и 77г), по едно починато лице од Гостивар (58г) и Битола (79г). Сите починати лица се починати во болнички услови.

Направени се 5.390 тестови преку: ИЈЗ-197, ЦЈЗ Скопје-69, ЦЈЗ Битола-102, ЦЈЗ Прилеп-36, ЦЈЗ Тетово–99, ЦЈЗ Куманово–88, Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-0, Судска медицина-0, лабораторија болница Козле-0, УК Пулмологија со алергологија – 4, ГОБ 8-ми Септември-9, Институт за микробиологија–1, Жан Митрев (Филип Втори)-149, Авицена-295, Биотек-248, Систина-102, лабораторија Лаор-584, Синлаб-89, Ремедика-10, Плодност–32, Генеа – 7, Никоб лаб-917, ВФВ Медикал-55, Ели Медика-36, ЈЗУ и ПЗУ (рапид тест) – вкупно 2.261.

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  16. elenaklasik

elenaklasik Форумски идол

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    5.014
    Допаѓања:
    12.392
    Баш отворив да видам. И која е поентата на сето ова вака кога пишуваат? Не постигнуваат ефект само огромна паника, луѓе има со многу нервни проблеми, не се способни ова да го восприемат. Оти вака пишуваат не сфаќам.
    Ова не е уживање во животот, ќе се затвориме, убавината не ќе му ја осетеме. Нема чист воздух, нема планина, па сега и со пожарите, седете дома на интернет, нарачувајте преку него, вакцинирајте се и ќутете. И тоа е живот, младино?
    П.с па кога ќе се сетам дека луѓе САМИ во природа на велосипед носеа маска, а околу нив жива душа немаше, не знам шо да помислам? Јас сум луда или тие?

На Kitten, eli25, BadKarma94 и 7 други им се допаѓа ова.
  17. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.877
    А ти како ги виде ако жива душа немало околу нив? :D

Инаку се согласувам, овој Ненад човеков Миле Паника стана.
    ОК е да се пази, не ни требаат 300 души на исто место во врат што си дишат, ама ај од сега да умреме ако не пошто Ненад не видел вакво нешто. Глупости.

На eli25, BadKarma94 и NarCis@ им се допаѓа ова.
  18. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.644
    Никаква етика да се немало. Тотално е арогантен, па и каков му е изразот, чисто докторски. Следно може да порача да се утепаме.

На eli25, Waverly Raven, fana и 3 други им се допаѓа ова.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.335
    ДокторЧИЊА како Ненад не ги сфаќам сериозно, нек ме извини.

Туку ај нека ми каже некој, кој ќе ја врши проверката низ локалите од понеделник? Келнери, редари, полиција? И зашто во јсп да не важи истото каде што е поризично? И зошто келнерите и другите вработени НЕ МОРА да бидат вакцинирани?

Не сум пукнала да одам само со глупостиве се гледа дека било каква мерка не знаат да ја испланираат убаво и јасно.

На Southface, eli25, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.877
    Тане уште ли си ја мачиш душичката да им бараш логика? :D

На Angie1432, Annath, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.