Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Епа ти кажувам како било по светот.
    Кај се вашите клинички студии?

Јас не велам дека не им давале терапија, на тие во болница, велам дека клинички студии ветија ама аш.Шо давале, шо имало ефект, шо немало, само тие си знаат.

LejlaD likes this.
  2. Celltica

Celltica Форумски идол

Не знам каде се, не знам ни зошто мене ме прашуваш, мислиш ли дека во папка јас ги имам? :D
    Официјално, Македонија беше дел од иницијативата за тестирање анти ковид лекови. И тие различни лекови се даваа на наши хоспитализирани пациенти. Кој и како обработувал податоци не знам.
    Значи тестирање на лекови постоело, ефикасен лек сеуште нема.

Па да имало Биљо некој супер ефикасен ваљда немаше најголема стапка на смртност да имаме.

Ahoy, NarCis@, Biljarkata and 2 others like this.
  3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

А јас реков дека супер ефикасен лек има?
    Можеа паралелно да работат на барање лек, стварно мислеа вакцините ќе го решат проблемот? Во најголемата светска пандемија, 9 месеци ќе дремиме и ќе се крстиме во вакцина за респираторен вирус?
    Ако е така, ова е најлошиот кризен менаџмент евер.

И сега, во ист ден ни кажуваат, не постои колективен имунитет, ама еј, ќе се вратиме на тестирање лек. Вие поседете уште една година дома:!:.

4. Зак од Андромеда

Зак од Андромеда Истакнат член

Женски,некој се соочува со вирус со висока температура? Знаете колку дена трае, симптоми висока температура и малку кашлање.

5. Цвет88

Цвет88 Форумски идол

Се тестираше?
    Со 37,2 тт барав да ме тестираат(сум немала симптоми), не траеше ни пола ден ама останав дома 10 дена и ја, а ни дете не пуштав у градинка.
    Да не ме сфатиш погрешно, ама баш ова е пример како не треба во целава ситуација.
    Сите ама баш сите, еј абе вирус да не има.
    Превенција не се само општи рестрикции...
    Многу повеќе е на нас и нашата совест.
    Башка што,што и да се открие порано или навремено, полесно се санира.

Се додека вака се однесуваме ќе живееме како во затвор.

azelea, LejlaD and cresa-jagoda like this.
  6. referentka

referentka Moderator Staff Member

Доволно кажано како доказ дека ако не се свести народот, општите рестрикции не вредат ништо.

azelea, mal.ecka, LejlaD and 4 others like this.
  7. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Еве нешто надежно во форма на лек. Не го афектирал целиот имунолошки систем, туку таргет му бил делот, протеинот одговорен за појава на цитокинска бура.
    Знам дека и Русите развиваа некој лек со голема ефикасност, па до крајот на годината може ќе има и други алтернативи во борбата со чудовиштето.

https://www.fakulteti.mk/mobile/new...-protiv-kovid-19-za-5-dena-bile-pushteni-doma

cresa-jagoda likes this.
  8. Среќа

Среќа Популарен член

Последици од рестрикциите и карантините

- видовме со кого живееме
    - видовме дека ги сакаме/не ги сакаме тие со кои живееме
    - родителите со мали деца беа на работ од нервите
    - се правеа залихи на храна (читај брашно) и алкохол како да доаѓа крајот на светот
    - тие парови што беа во добри односи добија или чекаат дете/деца
    - останатите категории завршија на психолози/психијатри

9. Misskirova

Misskirova Популарен член

Јас имам јака настинка и синуси воспалени . Температура немам. Освен еднаш 37.2 ама падна од себе не пиев ништо
    Се тестирав,негативна.
    Крвна слика ЦРП во ред.
    Има и вируси периодов.
    Мене ладната вода ме уби

10. Misskirova

Misskirova Популарен член

Точно.
    Ама и да нр заборавиме дека многу луѓе ја злоупотребија цела ситуација па пола година се на боловање и во изолација само зашто малку не се добри
    Секако,не мислам на тебе не ме сфаќај погрешно.
    Ама и секој симптом не е корона по дифолт.

azelea and Цвет88 like this.
  11. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Исти симптоми ќерка ми имаше. Двапати ја тестирав за ковид еднаш со тест од аптека, еднаш со ПЦР, и негативна е. Исти и се и резултатите од крвната слика како вашите. Со таа разлика што има седиментација малку покачена па денес ќе испитаме дали има можеби воспалени синуси. Долго време затнат нос има.

Misskirova likes this.
  12. mesecar

mesecar Истакнат член

Знае и некој/а дали уште важат мерките за ограничен број патници во автомобил? 4 члено семејство (1 дете) + 1 не од семејството. Вкупно 5 луѓе.

13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Симптоми на делта сој?

Jana06 likes this.
  14. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Што е со докторон Ненад Лазаров, каков пост пишал усвета да фати човек од страв кога ќе прочита, сите ќе сме го јаделе, ова не било бран туку цунами, никој не бил сигурен ни прележани ни вакцинирани :worried: во превод, сите ќе сме се заразеле :worried:

Kitten, eli25, BadKarma94 and 2 others like this.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Министерството за здравство информира, согласно податоците од Институтот за јавно здравје:

Во последните 24 часа се направени 5.390 тестирање, а регистрирани се 639 нови случаи на КОВИД-19:

Скопје – 218, Тетово – 113, Гостивар – 99, Струмица – 37, Куманово – 34, Кичево – 32, Битола – 17, Струга – 16, Дебар – 9, Велес и Охрид – по 8, Прилеп ,Кавадарци и Берово – по 6, Штип ,Ресен и Македонски Брод – по 5, Валандово – 4, Кочани – 3, Радовиш и Делчево – по 2, Неготино,Крива Паланка , Виница и Демир Капија – по 1.

Регистрирани сe 22 оздравени пациенти од: Скопје – 8, Куманово – 5, Тетово – 4, Гостивар – 2, Струмица, Битола и Кочани – по 1.

Пријавени се 6 починати лица: по 2 починати лица од Скопје (75г и 76г) и Тетово (53 г и 77г), по едно починато лице од Гостивар (58г) и Битола (79г). Сите починати лица се починати во болнички услови.

Направени се 5.390 тестови преку: ИЈЗ-197, ЦЈЗ Скопје-69, ЦЈЗ Битола-102, ЦЈЗ Прилеп-36, ЦЈЗ Тетово–99, ЦЈЗ Куманово–88, Клиника за инфективни болести и фебрилни состојби-0, Судска медицина-0, лабораторија болница Козле-0, УК Пулмологија со алергологија – 4, ГОБ 8-ми Септември-9, Институт за микробиологија–1, Жан Митрев (Филип Втори)-149, Авицена-295, Биотек-248, Систина-102, лабораторија Лаор-584, Синлаб-89, Ремедика-10, Плодност–32, Генеа – 7, Никоб лаб-917, ВФВ Медикал-55, Ели Медика-36, ЈЗУ и ПЗУ (рапид тест) – вкупно 2.261.

LejlaD and mal.ecka like this.
  16. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Баш отворив да видам. И која е поентата на сето ова вака кога пишуваат? Не постигнуваат ефект само огромна паника, луѓе има со многу нервни проблеми, не се способни ова да го восприемат. Оти вака пишуваат не сфаќам.
    Ова не е уживање во животот, ќе се затвориме, убавината не ќе му ја осетеме. Нема чист воздух, нема планина, па сега и со пожарите, седете дома на интернет, нарачувајте преку него, вакцинирајте се и ќутете. И тоа е живот, младино?
    П.с па кога ќе се сетам дека луѓе САМИ во природа на велосипед носеа маска, а околу нив жива душа немаше, не знам шо да помислам? Јас сум луда или тие?

Kitten, eli25, BadKarma94 and 7 others like this.
  17. Celltica

Celltica Форумски идол

А ти како ги виде ако жива душа немало околу нив? :D

Инаку се согласувам, овој Ненад човеков Миле Паника стана.
    ОК е да се пази, не ни требаат 300 души на исто место во врат што си дишат, ама ај од сега да умреме ако не пошто Ненад не видел вакво нешто. Глупости.

eli25, BadKarma94 and NarCis@ like this.
  18. Frosty!

Frosty! Популарен член

Никаква етика да се немало. Тотално е арогантен, па и каков му е изразот, чисто докторски. Следно може да порача да се утепаме.

eli25, Waverly Raven, fana and 3 others like this.
  19. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

ДокторЧИЊА како Ненад не ги сфаќам сериозно, нек ме извини.

Туку ај нека ми каже некој, кој ќе ја врши проверката низ локалите од понеделник? Келнери, редари, полиција? И зашто во јсп да не важи истото каде што е поризично? И зошто келнерите и другите вработени НЕ МОРА да бидат вакцинирани?

Не сум пукнала да одам само со глупостиве се гледа дека било каква мерка не знаат да ја испланираат убаво и јасно.

20. Celltica

Celltica Форумски идол

Тане уште ли си ја мачиш душичката да им бараш логика? :D