Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.865
    Допаѓања:
    41.208
    Ненад пробува инфлуенсер да стане, не ви стана јасно :D

На azelea, Waverly Raven, KateKane и 7 други им се допаѓа ова.
  2. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.415
    Допаѓања:
    183.740
    За инает на Миа :D

На Waverly Raven, KateKane, nena2010 и 5 други им се допаѓа ова.
  3. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Секако во В Б се живееше нормално дури и кога имаше рестрикции. Маска само на затворено, доколку имаш проблем не мораш да носиш ни тогаш. Единствено кафиќи, ресторани, дискотеки, кина, настани, се затворено, достава си имаш.
    Не прави нешто голема разлика со или без рестрикции. Додека у нашата чудесна Македонија ставаат рестрикции од небо паднати, малку мозок да имаат не би им текнало на истите.

На TheDongerino му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.849
    Како кај мене денес,млад дечко ,целиот буквално размрсулавен,се брише без прекин,излезе низ отворена врата демек да кивне,па уште и ми вика леле колку сум настинат.Се тоа без маска.Во време на пандемија....Ништо не му реков ,од друг пат примери ,не вреди.Ти им викаш стави маска,тоа само блее, те игнорира.Немам зборови повеќе.

На WildMk, nena2010, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.306
    Коа сме кај др Лазаров ,една цура му имаше пишано убав коментар за ширењето толкава паника, и и го избришал :D
    Кој комплексаш

На Southface, Bitter-Sweet, eli25 и 4 други им се допаѓа ова.
  6. pamelche

pamelche Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.744
    Допаѓања:
    17.711
    Дали за во рестораните, за во отворените делови ќе важи истото влегување со сертификат за вакцина или тоа важи само во затворените делови?
    Се збунив, бидејќи еден ресторан имаше објавено дека кај нив не важат новите мерки бидејќи биле на отворено.

7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.309
    Допаѓања:
    28.093
    Ненад долго време не ни примаше пациенти, само збореше по фб како бил најзагрозен.
    Исто ко матичната на син ми. Го прими на преглед после 15 месеци и излезе облечена ко дарт ведер за да види дете од година ипол со болка во уво и грло. У ковид центар помалце опрема ставаат.

На Tajnaotrovna, fana, eli25 и 11 други им се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    На затворено е забрането сè, новите мерки важат за на отворено (ако има над 30 лица).

На mal.ecka, LejlaD, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.606
    Допаѓања:
    63.329
    Да не заборавите, да ве потсетам

Избришан е од секаква релевантна информација после ова од кај мене.

На Southface, Peperutce1115, Tajnaotrovna и 9 други им се допаѓа ова.
  10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.474
    Допаѓања:
    91.077
    Англичаниве се чини дека се единствени играат ко што треба и добри пораки оставаат како треба понатаму.
    Ама нашите освен глупите мерки кои ги радуваат фашистофилите,не се апдејтираат доволно.

Profesor Hunter, koji savjetuje Svjetsku zdravstvenu organizaciju o covidu, također je rekao kako je vrijeme da se promijeni način prikupljanja i evidentiranja podataka.

– Moramo prestati izvještavati samo o broju “slučajeva” ili prijavljivati samo pozitivne slučajeve primljenih u bolnice te početi izvještavati o broju ljudi koji su doista bolesni zbog covida. U protivnom ćemo se zastrašivati velikim brojem slučajeva koji se zapravo ne pretvore u bolest, rekao je.

Sajid Javid, britanski ministar zdravstva, u utorak je potvrdio da će se Britanci od sljedećeg mjeseca početi cijepiti i trećom dozom. Međutim, profesor Pollard tvrdi da bi se, ako se masovna testiranja ne zaustave, Britanija mogla naći u situaciji da stalno mora docjepljivati populaciju.
    Mislim da ćemo, ako nastavimo konstantno testirati odraslu populaciju, doći u situaciju da stalno docjepljujemo građane kako bismo riješili nešto čime je nemoguće upravljati, rekao je
    .

На Traveler91, Tajnaotrovna, Kitten и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Докторката Мариа Спасовска раскажува како поминува и со што се соочува на една вечер ноќна смена на брза помош во Градската болница во Гостивар, а како што вели, верува дека е исто и во другите градови.

Гостивар е еден од градовите со најголем број регистрирани пациенти, и каде најмногу се шири корона вирусот.

„Прегледуваш со отворен прозорец за да се заштитиш (и себе, и пациентите). Надвор, и внатре, грми од некојси музички настан што многу "соодветно" се одржува спроти градска болница. Не го слушаш пациентот од бучава. Апаратот за притисок едвај. Затвораш прозорец.

Влегува пациент, без маска, видно изнемоштен, кашла. Велам "Ве молам ставете маска". Температура 37.5 степени целзиусови.

Добивам: "Ај докторке немој со тие глупости, Швепс пиев многу вчера и јадев сладолед, од тоа ми е. Пиши една инекција да се опраам, утре сум на свадба"

Додека процесирам да не случајно сум ја утнала лекцијата на Медицински факултет за тоа како Швепс и температура се тесно поврзани, му даваме маска, прегледувам и по 100 ти пат вечерта со колегите го повторуваме истото "Ве молам тестирајте се што поскоро, и никаде без маска".

"Аха, важи".

Ѕвони телефон. Итен повик. Трча екипата надвор, тргате веднаш. Со вклучени сирени, едвај проаѓате, или подобро кажано не проаѓате низ град затоа што не дај боже фраерите да не го прошетаат Maserati-то низ град од точка А до точка Б меѓу кои дистанцата е 500m преку сила. И не дај боже да не се паркираш точно пред бутик. "Што има везе, ќе пројдат овие, има тротоар, може и ќе прелетаат, тамам си е."

Стигаш по 15 минути. Те чека, нормално, едно нервозно "Кај сте досега, вие брза помош сте или што сте?"

Пациентот со висока температура, ниска сатурација, едвај дише. "Нема Корона докторке, од климата му е". Го подготвувате за транспорт, и се молиш дека до инфективно ќе ти се погодат улици со културни возачи.

Се враќаш во амбуланта, додека менуваш заштитна опрема ги слушаш колегите како пак кажуваат некому да стави маска.

Пак процесираш информации. Во амбуланта на брза помош во 2 наутро се доаѓа за болка во грло. "Без инекција не ми поминува, си знам јас најубаво, пиши сега еден Гарамицин и пола Дијазепам да спијам раат вечерва".

Како супермаркет, само со бонус "не смееш да ме вратиш, тебе тоа ти е работа". Се разбира, не даваме терапија без индикација, ама храброста да му кажеш на докторот што да ти пише е фасцинантна.

Музиката конечно е исклучена, здивнуваш. Гледаш Швепс во фрижидер и си викаш "Е не те пијам, nećeš ti meni температура и кашлица!"

И така.

Добра ноќ и добро утро Гостивар, вчера 82, денеска колку?

P.S. Да не бидам погрешно сфатена, имаме и еден куп златни, разбрани пациенти, кои многу си ги сакаме. Ама тоа не е темата на статусов.

На Peperutce1115, Среќа, azelea и 8 други им се допаѓа ова.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Министерството за здравство започнува со редовни анализи на неделно ниво, која секој петок ќе ја објавува во јавноста, а се однесува на процентот на вакцинирани меѓу позитивните случаи и починатите од Ковид 19 во државата. Во оваа анализа за вакцинирани се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање на втора доза вакцина.

Во период 06.08 до 12.08.2021 на територија на државата 3497 граѓани се позитивни од тестирани, од кои 450 биле целосно вакцинирани, односно само 12,8%. Голем процент, дури 87,1% или 3047 граѓани од позитивните на Ковид 19 не биле вакцинирани. Смртноста кај невакцинираните е 100%, покажува анализата. Во период од една седмица на територија на државата починале 25 лица со Ковид 19, ниту еден од нив не бил вакциниран.

https://mk.tv21.tv/mz-nitu-eden-vak...dela-87-1-nevaktsinirani-megu-novite-sluchai/

На Tajnaotrovna, Spidy, Jana06 и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.840
    Допаѓања:
    9.306
    И редовно го блокира луѓето ако не му свиѓа мисењето.
    Не зборам за антиваксери. Туку само ако е малку поразлично мислењето од неговото.
    Исфрустриран.

На Southface, azelea, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    100 % смртност кај невакцинирани во превод значи дека било кој невакциниран да заболи, нема теоретски шанси да се спаси. А знаеме дека не е така. Така што 100% не е. 90 можеби.
    Поправи ме ако грешам.

На Southface, KuklickaSk, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Да :D
    Не се имаат добро изразено :D

Сакале да кажат дека 100% од починатите минатава недела се невакцинирани :D

На Tajnaotrovna, venus♡, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  16. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Па нека пишат ко што треба.
    Ругаме тука членови што пренесуваат непроверени информации или наслови лошо изведени, ама тие што официјално треба да известуваат се исти.

На mal.ecka, Biljarkata, Celltica и 2 други им се допаѓа ова.
  17. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.566
    Потврдувам :D Мене лани ме блокна. Прво ми го избриша мислењето кое не му се допаѓаше, после откако пак истото го искоментирав си заработив блок.

На KuklickaSk и Misskirova им се допаѓа ова.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.616
    Допаѓања:
    126.274
    убаво си е напишано. 100% од починатите не биле вакцинирани.

На Tajnaotrovna и mal.ecka им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Сигурно промениле.

На Tajnaotrovna и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.616
    Допаѓања:
    126.274
    твоето напишано го коментирам.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.