Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.566
    Да кога станува збор дали ќе се вакцинираш или не.

Неодговорност и несовесност може и мора да се бара само кај оние кои се позитивни и без разлика дали се тестирани или нетестирани, наместо да се изолираат и да се лечат, тие не верувајќи во Короната свесно шетаат и го и расејуваат вирусот, а со тоа го загрозуваат и туѓото здравје.

А што дека некој ќе се вакцинира и може секаде да оди, кога може да го фати вирусот и на било кого да го пренесе и пак да се шири заразата.

На **MajkaE **, elenaklasik, Cosmi и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Ќе се дочека тоа и Трифун, многу пари се вадат на тоа. После ќе нѐ кикнат.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Bluesand

Bluesand Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    81
    Нема потреба и ништо да знаеш, тој што не сака да се вакцинира нема да се вакцинира. Доколку се разболи еден ден и заврши фатално, негов избор е тоа и тој така одлучил. Има премногу омраза помеѓу вакцинирани и невакцинирани. Дел од тие невакцинирани се луѓе и кои го имаат прележано вирусот и имаат изгубено блиски луѓе поради истиот. Нема потреба да ги исмејуваме другите, зашто не биле доволно информирани. Секој одлучува кој степен ќе биде неговото образование. Секој одлучува за себе дали ќе се вакцинира. Доколку ти и твоите блиски луѓе се вакцинирани, заштитени сте.

На Lima24 и elimkd им се допаѓа ова.
  4. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.398
    Prvo vikas smesno e da se zboruva za funkcijata na vakcinite, potoa ismejuvanje? Malku si kontradiktorna.
    Zosto da ne znam kako funkcioniraat vakcinite? Ete ti znaes te citam tuka izgleda mnogu se razbiras, pa ete prenesi ni go tvoeto znaenje.

5. Bluesand

Bluesand Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    81
    Пишав дека е смешно затоа што членката погоре не знам која беше ја исмејуваше претходната членка дека не знаела како функционираат вакцините. Не сум контрадикторна во ништо.

6. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Нема уште конкретно дата, српрајз ќе биде изгледа, ама тебе скроз ти влијаела вакцината. Валентајн да славиш? Се знае тоа не е наш празник чедо, со фајзер тебе те вакцинирале сигурно ццц

Јас не сум исмејувала невакцинирани, јас си направив избор за себеси, не сум таа што треба да носи одлуки за другите. Реално исмејувам некои смешни сценарија и заговори кои не се поврзани со нечиј личен избор, сите се водени од различни причини. И смешно е да мислите дека антиваксерското движење не е финансирано од некого, и не е водено од профитерски причини. За вашето здравје се грижите најмногу само вие и родителите, и плус уште некој што ве сака.

На le.soleil, green.eyes, fana и 5 други им се допаѓа ова.
  7. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.002
    Допаѓања:
    37.236
    Венко главен фраер :rock: Сите светски експерти можат го*на да јадат |( што знаат тие?
    А баш ме интересира од каде ги извади „статистикиве„? Пошто во светски рамки реинфекција по прележаност е многу ретка, додека за вакцинирани не важи истово? Ама... како што реков, што знаат тие, ние си имаме наши статистики (y) Венко наш за лидер на СЗО :rock:

На **MajkaE **, Kitten, fana и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Да се цитирам. Негативни ми се другарите, а едниот денеска изгубил мирис и вкус. Хмм...
    Се сомнева во лабораторијата, утре пак ќе се тестира.

И дајте луѓе да не се делиме на ние и вие и по основа вакцина. Доста сме поделени на секаков начин, не ни треба ова плус. Секој нека биде совесен на свој начин, кога веќе сите имаме различно убедување.

На elenaklasik, IRBBB, Cosmi и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Кога велевте зашто луѓе прашуваат по форуми и фејсбук.
    Личен пример, матичната моја е на одмор, а оваа што ја заменува абер немаше телефон да крене за да ми закаже тест или било каква консултација оти имав симптоми. Отидов приватно, негативен. Се ошурив ама јбг.
    А тек позитивна да бев и да требаше она состојба да ми следи...сама на себе ќе бев оставена. Па ќе гњавев и јас со прашања веројатно по фејсбук.
    Сфаќам дека имала повеќе пациенти ама не е работата ни само формално она да ја заменува.

Последна измена: 16 август 2021
    На elenaklasik и IRBBB им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.494
    Допаѓања:
    191.197
    Ма двајцата нобеловци, едниот за мир, другиот за имунологија:clap: Најјаки:muscle:

На An-na и Cosmi им се допаѓа ова.
  11. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    Може ова Венко го читал
    https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7032e1.htm?s_cid=mm7032e1_w

Ме мрзи цело да го читам, ама вели дел од заразените од лани пак се заразувале годинава.
    Не се согласувам иначе во целост со мерките, ама да не лежиме и на тоа уво дека прележаните нема шанси да се заразат повторно. Така Пановски велеше пред некој месец дека вакцинираните нема да се заразуваат и да шират, сега вели прележаните биле во подобра состојба. До крај на годинава кое оро ќе се игра, ќе видиме

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.494
    Допаѓања:
    191.197
    Ме мрзи по 15ти пат да го постирам инфото од израел- од вкупните активни, 1 % се инфекции после прележан ковид, 40 и нешто инфекции кај вакцинирани, 50 и нешто кај невакцинирани. Последните податоци за ефикасност на Фајзер нема да ви ги кажам, да не рушам овде вакцинални илузии, само ќе кажам- it's way below needed efficiency for vaccine approval:bandit:
    Ама па Израел може љубоморат оти немаат нивна вакцина, па лажат:wasntme:

Последна измена: 16 август 2021
    На Kitten, cresa-jagoda, lovestoneddd и 3 други им се допаѓа ова.
  13. kravce

kravce Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јануари 2012
    Пораки:
    3.808
    Допаѓања:
    52.974
    @Biljarkata Постирај де, нема цензура за факти. Се е во ред додека не почнеме да збориме дека е подобро да прележиме отколку да се вакцинираме, оти не сите ќе ја имаат таа можност да се пофалат со природниот имунитет.
    Јас си реков, и сосема мала заштита да ми дава вакцината, ќе ја земам, секој процент плус, мене лично ми е битен.
    Во Кентаки ете се заразувале прележаните, 2.3%повеќе од вакцинираните. Велика Британија што вели? Шведска што вели, тие таму сакаа да прележат сите?
    Додуша одамна прекинав да читам за коронава и вакциниве, не знам зошто се вратив на темава :bandit:

На green.eyes, Ahoy, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  14. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Ок за прележаните. Кој избор го имаат непрележаните? Скоро сите се вратени на работа без ротации, да си прележат најубаво без вакцина заради хипотетичките сајд ефекти после 10 години, вака барем реални последици ќе имаат. Оти нема како да не фатиш кога си изложен на луѓе нон стоп, тоа го кажуваат и членкиве на форумов кои иако пазеле, се инфицирале на работа. Мислам, ок убаво е ако си имаш комодитет да се изолираш од сѐ, ама кое друго решение ме интересира постои за овие кои го немаат тој комодитет?

Инаку вакцинираните минимум 50% помалку ја пренесуваат делтата, така да не, не е исто вакциниран и невакциниран кога станува збор за трансмисија.

На green.eyes, Ahoy, elimkd и 2 други им се допаѓа ова.
  15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    91.144
    Хм 50%???
    Ако во едно семејство од 3 члена ,двајца се со фајзер и еден со спутник и сите тројца се во моментов заразени колку е процент на трансмисија?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Не знам како си ја направи текстуалнава задача, ама не се смета така трансмисија.
    Ако заразено невакцинирано лице со делта инфицира во просек 9 други пример (мислам толку беше), заразено вакцинирано лице заразува во просек 4.5 луѓе. Ќе се обидам утре да ја најдам студијата ако воопшто вреди да ја постирам. За непрележани се мислеше.

На Ahoy, LejlaD и Biljarkata им се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.494
    Допаѓања:
    191.197
    Абе постирано е негде, ме мрзи да го барам, небитно. Ниту релативизирам ниту велам сите да прележуваат, ама смачено ми е од толку проѕирно спинување. За Америка ништо не читам, од идеолошки причини8) Од УК излезе пред некој ден тој од Оксфорд и рече, со делта колективен имунитет нема, со други зборови open fire on everyone. И сега, нобеловецов, место да напраи мерки за озбилно, ќе вакцинира прележани, ќе се тераат журки за ,,безбедните, , вакцинирани, а за пцр на граница ќе почекаме до септември...може и до ноември де, шо е битно. Имаше една изјава Кили, ма немој да ме ...

Не знам шо се врати па баш во темава, ја те разбудив од летен сон, извини :$ ми текна дека ми фали твојот здрав разум на форумов:hug:

На kravce и LejlaD им се допаѓа ова.
  18. Bluesand

Bluesand Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    81
    Навистина веруваш во ова што го пишуваш?

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  19. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.791
    Допаѓања:
    214.332
    Ам з'ш не кажвите совреме вакви рабоќе?Мене 5 год ми велеа ами.Да го знаев ова со време,кредитче ќе си земев,на моренце ќе си појдев,солца на кожувче ќе си зберев. После од февруари немаше за враќање по банки да се мислам,5 год многу ми се гледаа ,таман цел кредит да се врати:tmi:

На ElenaOfRivendell, Ahoy, kravce и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    91.144
    @Celltica
    Од реален живот.
    Двајца возрасни по 50 год.вакцинирани ги зарази свекор вакциниран.
    Официјално засега е толку 50%далеку помал %од пријавениот.
    Тие 50% беа во јули.Колку се сега ,ќе почекаме нов извештај.:)

На cresa-jagoda, deskarada, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.