Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Премиерката на Нов Зеланд, Џасинда Ардерн, ја стави целата земја под строг карантин, откако беше пријавен нов случај на коронавирус во Оукленд, најголемиот град во Нов Зеланд, прв во земјата во последните шест месеци.

Нов Зеланд ќе биде затворен три дена, додека градовите Оукленд и Коромандел, крајбрежниот град каде исто така престојувало заразеното лице, ќе бидат затворени седум дена.

Со воведувањето на нивото 4 и најстрогите правила за заклучување, училиштата, канцелариите и сите бизниси ќе бидат затворени, а ќе функционираат само основните услуги.

https://makfax.com.mk/svet/нов-зеланд-во-строг-карантин-поради-ед/

На WildMk, saki13, cresa-jagoda и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    @Biljarkata
    Никаде не ги посочив твоите информации и статистики како теорија на заговор. Ги отворив, ги прочитав, ама не, не можам да дискутирам за нешто што не сум целосно запознаена. Појма немам кога е започната вакцинација таму, не знам, всушност сеуште никој не знае колку време си заштитен, дали и кога ќе треба трета доза. Можеби тоа е случајот таму, со оглед дека уште во пролет имаа висок % на вакцинирани.
    Сепак, стојам позади тоа дека вакцинацијата е безбедна и потребна.

@nextredstyle не е толку едноставно. Објасни му на овој народ нешто, и не , не зборувам само за народот во Македонија, секаде е исто.
    Ќе отвори на интернет, ќе прочита се и сешто, напишани од кој стигне и пак ништо не си направил. Не бива, џабе е.

На Jana06 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  3. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.323
    Допаѓања:
    16.571
    Пред да осудиш треба да објасниш како некоја жртва настрадала од таквите поради мене. Ете штом обвинуваш објасни на кој начин сме јас и таквите како мене масовни убијци.

Не ме интересира кој што прави со животот и дали има 50, 100 и 140 мислења дневно на форумов. Но ме иритира што многумина од вас кои се боцнале со фајзер се понашаат тука како тоа да им ја зголемило интелегенцијата за десет пати па си земаат за право да го обвинуваат и осудуваат тие што не го сториле истото.

А како јас ќе тепам досада тоа е моја работа. Штом сте се имунизирале и заштитиле нема зошто да ви се трн во око тие што одбрале да не се вакцинираат поради лични причини.

На INNERBEAUTY, Lima24, TheDongerino и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.323
    Допаѓања:
    16.571
    Значи да не читаат ништо друго туку само да слушаат тоа што ти тука ќе им објасниш? Оти на интернет се само теории на заговор и покрај огромната цензура. :^)

5. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    Да. ;)

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  6. ALISA0000

ALISA0000 Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2014
    Пораки:
    16.854
    Допаѓања:
    182.983
    Не сум у тек но ме интерсира нешто
    Ако у петокот сум умала контакт со особа шо у саботата изпаѓа позитивна со брз тест ,кога би требало да можам да се тестирам јас со брз тест а да е точен?
    И после колку дена би требало да имам јас симптоми

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  7. BabyCakes

BabyCakes Активен член

Се зачлени на:
    19 април 2021
    Пораки:
    86
    Допаѓања:
    75
    Може ли некој да ми каже како функционира се ова со потврдава за вакцинација? Кога ќе се вакцинирам ќе ми дадат некој лист што после можам да го покажам ако треба да одам у кафиќ?

8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    После 5 дена од контакт може да се тестираш, тогаш и би имала симптоми.

На LejlaD и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Абе како не разбираш дека не ме интересира за таквите како тебе? Не знам како попросто да ти објаснам. Ми смета зошто пропагираш. Ете ниеднаш немам нагласено со каква вакцина сум вакцинирана ама од првата реченица видовме дека си тупач и вадиш од контекст. Не пропагирај против вакцините, ако ти веќе сакаш да се коцкаш со животот остави друг да се заштити. Како тебе ти менува кој се вакцинира?
    Да, мерките се нејасни, плукањето против ваш Вилипче како што го нарекувате не ме интересира, се гледаат и политичките определби и сите фрустрации што ги пишувате, се плива на површина.
    Да, се заразуваат и вакцинирани нормално, не е дека ти сега го откри тоа ама пак ќе прашам КОЈ ИЗБОР ГО ИМААТ НЕПРЕЛЕЖАНИТЕ?
    Те молам одговори ми на тоа прашање, не тупи со глупости кои никој не сака да ги чита.

На JoyJoy и mkdvesna им се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.498
    Допаѓања:
    191.238
    Ама знаеш, тоа е проблем. Да тврдиш дека би направила присилна вакцинацијја оти те нервираат теории на заговор, а притоа немаш увид ни во real-life податоци, ни во правни процедури, и да повторуваш ,,ама колективен имунитет,, е само повторување на празни агрументи од спин авторитети.
    Јас можам да знам нешто за себе, и во склад со тоа мое знаење и расудување да донесам одлука за СЕБЕ. Не за тебе, не за брат ми, не за татко ми. И сигурно никого нема да убедувам да направи вака или онака, јер како да ви кажам- не сакам да земам никого на душа. Јас не можам да гарантирам ниту дали некој ќе биде во ред после вакцина, ниту со вакцина, ниту без вакцина, ниту дали кинеска, фајзерска, марсовска- затоа секој има ексклузивно право да носи одлука за себеси, а секој што си зема право да присилува друг, ја преминал цртата. Не ова за тебе лично, за сите кои си земаат такво право.

На INNERBEAUTY, Lima24, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  11. Bluesand

Bluesand Активен член

Се зачлени на:
    16 јули 2021
    Пораки:
    91
    Допаѓања:
    81
    Крива си затоа што се повеќе и повеќе се покажува дека вакцините не се ефикасни и безбедни. Јас се боцнав, па сега мораш и ти.

На INNERBEAUTY и mKdevojce им се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.498
    Допаѓања:
    191.238
    Сакав да ти кажам да не пиеш од коктелите, ама ај да не се мешам у туѓи животи, језик за зубе:|.
    Абе луѓе, нели гледате, огин е пламен е сега, не се знае кој пие, кој плаќа и никој не е безбеден.

Со делтава мислам дека за 2 дена би јавила симптоми, не сум сигурна, ко да имам така читано...

На LejlaD и ALISA0000 им се допаѓа ова.
  13. Amellie13

Amellie13 Форумски идол

Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    4.284
    Допаѓања:
    57.878
    И Тито ако им дадел "право на избор" за вакцина против вариола вера уште досега сигурно ќе се влечкавме со неа. :D
    Се изначитав сѐ ама никако не можам да прочитам решение од овие што се толку против вакцина, вакцината што ги плаши повеќе од самиот вирус.

Сериозно сакате со карантини, полициски часови, маски да се влечкаме уште со години, ви одговара? Ако не тоа, ако не вакцините што е решението еве? Да нѐ пуштат секој да прави што сака па кој ќе преживее ќе преживее, кој ќе умри ќе умри.

Се согласувам дека мерките донекаде се крш, за прележани до 6 месеци и за оние кои поради медицински причини не смеат да се боцнат треба да ја имаат истата слобода како вакцинираните. Кога сме кај вториве, најмногу ради нив треба да се вакцинираме, бидејќи тие не можат. Ама за тоа треба да не си себичен и да имаш емпатија.

Извинете ама здрав, особено непрележан човек да бара право на избор за вакцина ми е исто ко да бараш право на избор дали на ноќе ќе возиш со вклучени или исклучени светла.
    Како што тргнало уште долго ќе биди тука вирусот, бидејќи како прво повеќе од пола од народов мисли дека нѐ прскаат со корона и 5Џи, дека нема корона обично грипче е, па дека нѐ вакцинирале за побрзо да умриме и сл. глупи небулози.

Фактот е дека единствен начин да се победи битката со вирусов е масовна вакцинација. И некогаш ради доброто на народот треба вакви присилни мерки.

На noteforself, Spidy, WildMk и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Дали има инфо кога се вакцинирани, колку од заболените и починати се (не)вакцинирани?

15. Ambitious

Ambitious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2015
    Пораки:
    1.142
    Допаѓања:
    11.786
    Јас разбирам дека има луѓе кои се плашат од нус појави, личности со различни болести и состојби за кои не се знае како би им се одразила вакцината. И ги разбирам, целосно.
    Ама, не ги разбирам оние кои не се вакцинираат оти така им текнало, оти короната е настинка, оти јас имам имунитет, не ми е гајле за тебе, оти сум млада и ништо нема да ми биде ако се заразам.
    Извини, ама не можам да разберам.

На noteforself, SuperGirl24, Amellie13 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.323
    Допаѓања:
    16.571
    Ете јас ќе ти одоворам. Непрележаните ТРЕБА да имаат избор да одлучат сами за себе дали ќе се вакцинираат или не. А НЕ ТРЕБА да бидат третирани како црни овци само затоа што и после година ипол пандемија останале ЗДРАВИ.
    Но ти не ми одговори на прашањето или пак не го ни прочита мислењето па право трчаш да одговориш со сосема нерелевантни тези.

На INNERBEAUTY, SeaMermaid и TheDongerino им се допаѓа ова.
  17. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.483
    Допаѓања:
    91.194
    Овие се луди тотално.
    Уште 10 год.нема да се оправат со короната.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.860
    Сакав да те прашам, по ресторани и кафичи не се влегува веќе без грин пас нели? Исто ќе стане задолжително за влез во државата.
    Прашувам зошто за месец дена сакаме да доаѓаме, со грин пас секако.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Celltica

Celltica Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.872
    Овие луди што имаат мерки, досега збореше зошто ние сме немале мерки на граница. Хмм.
    Сакате мерки ама баш на вас точно најточно погодени.

20. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.097
    Допаѓања:
    131.418
    Па,дел од едукацијата треба да е за извори на информации.