Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Дали само ПЦР тест ќе треба да се приложи или може и од брзите тестови? И дали ќе може на аеродромите да се направат тестови при влез и излез?

2. Zaljubena26

Zaljubena26 Форумски идол

Да се фаќаше туку-така по молови до сега сите соеви од алфа до омега ќе требаше да ги закачам. У Сити Мол повеќе невакцинирани невработени ќе има отколку тековни муштерии. У време кога економијата пропаѓа уште се удира по работниците. Намален промет значи отказ за многумина. И сето тоа ради дебилни мерки донесени преку ноќ. Преку граници кој стигна се напика, уште ќе ги почнуваат отворени, важно купувачите се најстрашни.

azelea, Dodo1, tina2018 and 1 other person like this.
  3. Nane2356

Nane2356 Популарен член

Од сите мерки до сега што ги ставија оваа до сега им е дефинитивно најбезврска мерка. Во 5 за 12 кажуваат дека за секаде ќе треба вакцина и сега не те пуштаат ни на работа да одиш, а ја за шетачите ај. Ова сега ќе се направи хаос по амбулантите за вакцинирање. А за од странство слободно можеа да си доаѓаат, а сега па дури и дале разумен рок за да си испланираат. Ужас.

azelea likes this.
  4. Martka

Martka Популарен член

Ком коме,ако не свом своме-ваљда ја погодив поговоркава.Жалосно,30години,никој за народот,те едните,те другите,само за свое дупе,една влада,претседател не покажал дека ја сака Македонија и народот во неа.
    Што се однесува на мерките,све наопачки,кога треба да не затворат,не отворија,кога требаше да не отворат не затворија,тешко на народот,веќе ни тој не гледа кај тера.....На толку учени професори,епидемиолози кои кажуваат што и како треба да се справиме со вирусот,тие копираат де од Франција,де Италија,де пи*ке си на*терине,и на крај тешко на народот.
    Еве да земе Србија,цел тим имаат кризен штаб од еден куп луѓе и тие имаат одговорност за одлуките што ги носат,а нашиве,се собрале двајца без тројца и што е најбитно,несоодветно образовани и прават"мерки"(колку да се рече,еве правиме нешто,де),малку свест и срам да проработи :fubar:....ама што може еден напатен народ,немаме сила веќе за подобро утре.
    За останатото шта речи:swear:

azelea and emiliana like this.
  5. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Читам во ковид групата на фб, луѓе што во еден ден правеле и пцр и брз тест, различно покажале. Или два пцр по ред во различни лаборатории, различен резултат. И машала, голем дел имаше со вакви искуства.
    И сега испаѓа да правиме по 3-4 теста и да фрлиш едно 3-4000 па на еци пеци пец на кој тест да веруваш.
    Дали до лабораториите е, не знам ама реално има такви што позитивни ќе шетаат зашто добиле "негативен" тест (не по нивна вина секако) и негативни кои седат во изолација зашто се "позитивни".
    А ние битно ќе бегаме од прележани оти они најопасни се.

azelea and lovestoneddd like this.
  6. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

За кафичи/кафани да, затоа што внатре е забрането за сите. А надвор може само вакцинирани да седат.

7. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Побрзо оздравување на блиските!
    За се' сте во право и се сложувам со вас за сите работи што ги пишавте.
    Мерката дека може да влегуваат и лица со една доза примена, ајде некако... ми има логика во смисла дека ете као малку повеќе си заштитен во однос на тој што не примил ниту една вакцина, ниту пак прележал. Демек телото сепак ти дошло во контакт со вирусот, не му е непознат. А факт е дека може да се случи малку да ослабне имунитетот меѓу двете дози и треба да се чуваш од други болести во тој период меѓу двете дози- ова матичниот лекар на ќерката ми го кажа, зошто забележала доста такви примери од нејзината секојдневна пракса.
    Ама ова со 45 дена?! Мене ми е стварно нелогично. Еве и вие сте во таква ситуација како и многу други луѓе што прележеле пред повеќе од 45 дена. Не смеат да се вакцинираат зошто докторот не им дозволува. И нигде не смеат да влезат. Маж ми на пример, прими и крвна плазма додека се лечеше во болница. На контрола после опоравувњето му рекоа да не се вакцинира во наредните 6 до 9 месеци зошто има навистина многу антитела. Нема да има ефект вакцината кај него, сосема ќе биде неутрализирана од антителата што ги има. Сега не само за приватни цели, не може да влегува ниту за службени. Ќе мора да праќаат некој друг наместо него. И СЗО, CDC и сите доктори знаат и кажуваат дека лицата што се лечеле со конвалесцентна плазма или терапија со антитела треба да почекаат минимум 90 дена пред да се вакцинираат. Оваа категорија луѓе се стварно во глупа ситуација доведени.

8. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Моите деца прележаа во јануари.Син ми без симптоми,ќерка ми уште има последици по мирис и вкус.Беа на сите можни журки и концерти во Охрид,сите другарки на ќерка ми излегоа позитивни,заедно спиеја,јадеа,а исто и другарите на син ми.Моите деца не пројавија никаков симптом.Денес ќе им правам тест за антитела(сакам да проверам чисто за себе да знам дали имаат и колку се заштитени),а и да немаат не им се секирам,има и клеточен имунитет.

Син ми,кој е веќе полнолетен мора да има сертификат за вакцина ако сака да седне во кафиќ на отворено,а тоа што од 1-во септември ќе седне во училница во затворен простор со уште 30 деца е друга работа и според ,,експертиве “ кои ги носат меркиве е дозволиво.

Не планирам да примат вакцина,мене ме учеа дека природен имунитет штити повеќе од вакцина.И се уверив од сопствени примери(горенапишаното).

Добро,кај тераат со овие небулози?
    Пуштија се живо и диво на границите,сега после свадба тапани.
    Ама органски не можам да им ги сварам политикиве,згадени ми се сите до еден.Кога ќе ми текне како само му се одушевував на министерот на почеток на епидемијата,ми иде да се отрујам.
    И сега пак преоптоварени здравствени установи,а еден куп болести допрва ќе имаме заради тоа што не можат да се откријат на време.

9. Dodo1

Dodo1 Популарен член

Во сцм вработените денес се пуштени на работа на одговорност на фирмата ама не смеат нигде да одат, едвај до вц. За од утре не се знае.. Голем број од вработените се невакцинирани, ова е страшно што прават..

Zaljubena26 likes this.
  10. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Ќе им се обие од глава се што прават!

Zaljubena26, ivi1987 and christinnn like this.
  11. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Стварно ми е жал за вработените таму, мислам на тие невакцинираните, посебно па на оние кои имаат добра причина заради која не смеат да се вакцинираат. Најверојатно некој ќе останат и без работа. Од правен аспект: добиваш отказ зошто не си вакциниран, а вакцинацијата не е задолжителна во државата, башка дискриминација при вработување по било кој основ, па и здраствен, не е прифатлива според закон за работни односи, итн. Хаос. Тие луѓе и порано не работеа под добри услови, сега ги докусурија.

12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

@ph.orhideja
    Единствено што постигнаа е присилно младите од 18+да трчаат да се вакцинираат.

Плазма за спасување заболени даваат прележани,тоа од што не чини природниот имунитет.
    Фантазира со паметот Филипче.
    Ке даде плазма некој со 50 игг ама за да влезе нкаде ке му побараат вакцина.Будала работа.
    И место сите заеднички да реагираме на небулозни мерки,ние ке се делиме на вакцинирани и невакцинирани.

13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Мене ми е многу конфузно како од концерт на Цеца пред 3 дена стигнавме до забранет влез секаде за невакцинирани?

Ivan4e04, mimiiiii, Lima24 and 16 others like this.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Обожавам да си ги повторувам прашањата- прашање отворено за сите: Со кој факинг закон е ова регулирано? Има ли вонредна состојба за одлука на влада да биде начин на регулирање на вакви битни работи?
    Има ли ЗАКОН и ПРАВО во државата?!8-|

Ова уште важи, нели?

azelea, lovestoneddd and cresa-jagoda like this.
  15. kravce

kravce Форумски идол

Мене сега незгодно ќе ми биде да седнам негде на кафе. Кој помине ќе знае дел од мојата медицинска историја, ќе се осеќам "видена". Јас ич не сакам внимание :| #проблемнаанксиозенвакциниран

azelea, manako1, SuperGirl24 and 4 others like this.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Вчера разбрав во комшии ми била млада жена со две мали деца која се обидела да се самоубие пред 3 дена,срека не успеала,домашните ја спречиле.

Толку ми е лутина поради целата ова ситуација во која се наоѓаме сите.

Не знам дали пратите хрватски канали?

СИ тераат вести колку туристи поминале,за корона 5 минути.Кај нас хорор .Ама членови на нивниот одбор се луѓе со свој став за пандемијата,не со тој што се наметнува од спонзорите.

Ке го копирам текстот од кај него подоцна да го прочитате.

Кај нас нема таков човек,режим е.
    И уште нешто, со присилата на која дел од вас се радуваат ке постигнат само отпор каков не успеа антивакциналната пропаганда последни 30 год.,а луѓето излудени.

Zaljubena26, azelea, LejlaD and 3 others like this.
  17. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Allow me да те поправам.
    Како тоа владата дозволи прослава за Рамковен, за по неколку дена истата да донесе одлуки прележани да не смеат никаде да одат.

18. referentka

referentka Moderator Staff Member

До 31.21.2021 година во Мкд е прогласена кризна состојба.
    Веќе е дискутирано што значи кризна состојба, на кратко - може да бидат нарушени човековите права и слободи.Секој Закон може да биде погазен во дадена состојба и даден момент.

mal.ecka, LejlaD and Biljarkata like this.
  19. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Учиме терминологија- лекција Диктатура
    upload_2021-8-18_11-14-58.png
    Ковид диктатура?:^)

20. BellaBibi

BellaBibi Форумски идол

Пред малку бев во Веро Џамбо, еден обезбедување кој треба да контролира пред ескалатор кој има сертификат.
    Културно кој имаме приложуваме, кој нема си беше вратен ( луѓе кои ги гледам често , тука зимаат леб и намирници, бидејќи им е најблиску ако не и само тоа го имаат, али небитно).
    На каса слушам вработените меѓу себе муабет, дека не е проблем што немаат вакцина, ама несмееле да идат на друго место.
    Се симнувам по елкалатор, и влага разбацан КРЕТЕН, и му велат дечко сертификат, и он им се врти немој ти на мене сертификат, јас работам во МВР ( ова најгласно што можеше) нигде не пишува дека важи за моловите.
    И нормално типов си влага, други се бунат зашто нив не ги пушта и така.