Форумџика на годината

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Tamarkaa

Tamarkaa Истакнат член

Истото и кај мене,додека другаркиве лабаво си се собираат по дома,возат точаци и друго јас една недела седам дома,но океј е се би издржала кога е во прашање здравјето на моето семејство

2. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Знам Фанче знам. Се слушам со моите и мајка ми е испаничена,плаче и се качува притисокот.А мене ми се пара душа,му викам на татко ми да не и кажува се. Сега ме прашуваше колку заразени,како да ја излажам како кога знае и сама и и е тешко.
    На сите ни е тешко, не се исклучува тоа.
    Они се најпогодени дека 70 имаат и без нив не можам,ако ги нема нив и за мене нема живот. Во вакви ситуации многу сакам да сум дома,многу.
    Се држам некако.

Инаку од утре се се затвора,освен маркет и аптеки.

Чувајте се,држете се.
    Да знаете и силен човек се крши.

3. friendy

friendy Форумски идол

Знаеш колку ми е криво кога ќе рече другарите се излезени и ми ѕвонат?! Секој ден исто прашање. Овие денови разговараме и разменуваме информации, запознаен е со сосојбата, но тешко му паѓа кога другарчињата шетаат а тој дома седи.

4. martiiinna

martiiinna Популарен член

5. candy.cane

candy.cane Популарен член

@Tamarkaa сите бевме во контакт со многумина пред да затворат училишта и факултети. Моите еве уште одат на работа. Сите имаме луѓе во стари години или поболни.
    Секој 5ти вака да паничи, отидовме сите. Ако ти е страв, изолирај се во соба.

6. CameliaMiller

CameliaMiller Форумски идол

Ај децава родителите белким ќе ги приберат.
    Ама стариве бе... како не сфаќаат дека е за нив најопасно (facepalm)

7. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Реалноста е дека луѓето пре би се соочиле со економски крах и секундарни последици со глад отколку со болна и тешка смрт како во Италија. А и нема да биде толку црно, Северна има резерви дури и да дојде до таква ситуација, но Владата сервира поинаква слика, убедувајки не дека така не може, додека тие имаат обезбедено ,,банки" за три наредни генерации. Ова важи и за овие и за тие у опозиција пред нив. За нас стаорци за нив вечен кавијар. Fuck logic. :)

Буквално е подобро да зависиме од донации во бел свет и трчаме по леб неголи да се испраќаме во гроб ако веќе мора, а нема да мора.

Исто така, нема потреба од затварање граници, полициски час и кризна состојба, но затоа има потреба од одложување избори. (Со што апсолутно се согласувам, само и овие три критериума да беа благовремено задоволени).

Last edited: Mar 16, 2020
  8. candy.cane

Ками тоа се истите што лижат прсти кога читаат весник, што јадат храна што им е забранета, што се возат секој ден по автобуси само затоа што им се може, што не водат лична хигиена. Без разлика колку пати им е кажано.
    Може дел од нив и размислуваат дека и онака се пред умирачка, па ајде да си поминат барем убаво со пријателите.

@Nigredo Odor Но трагедија може да се избегне и без економски да пропаднеме.

9. Tamarkaa

Tamarkaa Истакнат член

Така е,голема жртва се исто така продавачките по маркетиве моментално.Ја гледам мајка ми загрижена иако не кажува ништо па затоа се нервирам и паничам но се надевам дека се ќе биде во ред :)

10. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Проблемот на Малта што островот е мал и еден,двајца да кивнат ќе се заразиме сите.
    Тој што бил на бродот стварно е без памет.
    Иначе до сега тестирале над двеипол илјади граѓани и од нив нема ниту еден позитивен.

cresa-jagoda likes this.
  11. prominent

prominent Форумски идол

Не е за џабе кажано дека помеѓу мало дете и старец нема голема разлика... барем кога станува збор за расудувањето.

12. martiiinna

Искрено малку ми е чудно како тоа во Црна Гора нема ниту еден заболен, а се преблиску до Италија...

13. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Ни Кипар. Чудно.

cresa-jagoda and Tajnaotrovna like this.
  14. Nigredo Odor

Знам дека може Кенди. Доволно е да се затворат границите исклучиво за луѓе наредни четири месеци, како би можело се да продолжи по нормален редослед, но од некоја причина тоа не е дозволено. Секогаш постојат опции, да се намалат штетите и по безболно да се помине.

cresa-jagoda, emiliana and candy.cane like this.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

16. Nigredo Odor

Разговарав со другар од ЦГ.
    Државата нема да троши ресурси за тестирање, само ќе ја објавува бројката на заболени и смртни случаи.
    Мислат дека изолација со земено боледување од две недели е сосем доволна контролна мерка.

17. MarigoldA

MarigoldA Популарен член

18. martiiinna

Не знам што да кажам...
    И јас пред некој ден зборев со другарка од таму и ми кажуваше како и кај нив училиштата, градинките и факултетите биле затворени, а они по цел ден шетале од кафич во кафич.
    Дали до толку се бетер од нас или стварно ги мрзи да размислуваат, стварно не знам.

19. candy.cane

Ама и да се затворат на 4 месеци, доколку надвор од Македонија вирусот е сеуште активен, пак може истото да се случи. А и 4 месеци се многу, разни причини има за човек да ја напушти или да влезе во државава.
    Поважно според мене е сегде да се воведат исти мерки за на глобално ниво да се среди состојбата, не само тука. Не можеме да живееме одвоени од светот.

20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Кипар има, 46.