Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Значи на шест месеци ќе се вакцинираме |(?

LejlaD likes this.
  2. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Затка е сегде со пензионери без маски. Живече овај народ:d:
    Во моја околина постарите сите се вакцинирани а помладите неколку а тие шо не се вакцинирани повеќе се пазат јер пензионер 50год не можеш да го научиш да не пипка леб со раце не па да носи маска после вакцина.

3. Gentle Man

Gentle Man Истакнат член

ПА ТАКА СЕ НА ПО 6 МЕСЕЦИ, ДОДЕКА БОГАТИТЕ СЕ БОГАТАТ ОД ВАКЦИНИТЕ А НИЕ СИ ГИ БРОИМЕ ПА КОЈ ДО КОЈА ДОЗА СТИГНЕ... БИДЕЈЌИ И ОНАКА ПОТОА ЌЕ БИДЕМЕ ЗАВИСНИ ОД ИСТИТЕ...

Traveler91, Lima24 and Amelia like this.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Нели СЗО кажа да не се дава 3 доза?

LejlaD likes this.
  5. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Мерки ставаат оние кои до некој ден не го знаеја името на вакцините Спутник В или Спутник 5 беше :rofl:

Acronia and Traveler91 like this.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Штип
    53% хоспитализирани.добра ми е математикава?

И Кунгуловски конечно да признае без да држи страна .

Пред да се појави делта варијантата на SARS-CoV-2, заштитата на прележаните (природен имунитет преку инфекција) од повторна зараза беше слична на таа добиена од добра вакцина (вакцинален имунитет), во зависност од студијата, меѓу 80-95%. Ништо неочекувано, пишува на Фејсбук д-р Горан Кунгуловски, биоинженер во Лабораторијата за генетика и персонализирана медицина во клиниката „Жан Митрев“.

– Исто така се знае дека кај мнозинството на природно имунизирани (посебно тие со потешка слика), IgG антителата кон N протеинот и RBD доменот на spike протеинот се мерливи и по 12 месеци. Исто така мнозинството од нив развиваат хетероген Т-клеточен имунитет.

Сите овие сознанија водат до тоа дека природниот имунитет (прележаност) води до значајна заштита од зараза со SARS-CoV-2, исто како и најдобрите вакцини.

Значи природно имунизираните имаат слична заштита како вакцинално имунизираните со две дози. Природно имунизираните стекнуваат додатна заштита (2-3 пати) кон овој и најверојатно кон идни соеви, доколку се вакцинираат барем со една доза.

Во моите, а и во сечии очи, сметам дека природно имунизираните во најмала рака имаат слична заштита од ковид-19 како и вакцинално имунизираните.

Кога зборуваме за достигнување на колективен имунитет треба да зборуваме за збирот на вакцинирани, вакцинирани-прележани и прележани.

Би сакал да ме едуцира некој од каде излезе ова со 45 дена. Недовербата кон науката се јавува поради политички дејствија, а не научни, стои во објавата на д-р Кунгуловски.

Last edited: Aug 19, 2021
  7. Lima24

Lima24 Популарен член

СЗО не знае веќе шо кажува. Еднаш вика носете маски, за после тоа да каже дека биле штетни да се носат на здрав човек. СЗО ако ви е релевантен извор бравос. За некое време може ќе каже секој месец боц-боц.

8. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Браво сзо не е релевантен извор :clap:
    Гасете интернет

venus♡, nena2010 and Biljarkata like this.
  9. Lima24

Lima24 Популарен член

Па како да биде релевантен кога нешто кажува после плука по тоа?

Stefi_555 and Amelia like this.
  10. Milkiway

Milkiway Форумски идол

И да објаснам пак нема да чини. Поарно да не се објаснуваме.
    Така е не ги бива ич неписмени

11. Lima24

Lima24 Популарен член

Па објасни де, еве ти дадов само еден пример дека прво рекоа маски да се носат а потоа рекоа дека се ШТЕТНИ за здрав човек, а ние ги носевме до пред некој месец и на отворено од млад до стар, ако се сеќаваш.

Stefi_555 and Acronia like this.
  12. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Да, поради нееднаквост на вакцините.

venus♡ and LejlaD like this.
  13. Kala22

Kala22 Популарен член

Аман луѓе не ми е јасно од каде оваа омраза, поделба, навредување.. Сите сме во истово ср*ње кое веќе 2 години го живееме. Не суди, кој како сака по своја волја нека прави. Факт е меркиве врска немаат и се ништо друго освен присилно индиректно наложување на што повеќе да се вакцинираат. Ниту вакцинираните ниту невакцинираните не се заштитени. Олеснително што вакцинираниве може да имаат полесна клиничка слика. Јас не сум ниту прележана, ниту вакцинирана, ниту антиваксер, ниту верувам во оние апсурдни приказни како чипови и не знам што. За мене лично е стравот и од двете и фактот дека целава ситуација е меч со две острици. Што и да одбереш не ми гарантира дека нема да има последици. Јасно ми е дека вака така сите ќе се извакцинираме на крајот може не по своја волја ама поради овие глупави мерки а дали и тие имаат последици тоа може ќе дознаеме за неколку години. Живејте го моментот, сакајте се, не губете нерви на расправии по форуми, почитувајте го туѓиот став и мислење ❤️

deskarada, IRBBB, Lima24 and 6 others like this.
  14. oblace1

oblace1 Популарен член

А мерките важат ли и за домашни прослави или само во локалите?

15. Escape83

Escape83 Активен член

Па СЗО покажа во многу наврати дека е мачкина кашлица со изјавите

Stefi_555 and Lima24 like this.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Вакцинирајте се.
    Симпл.

17. Milkiway

Milkiway Форумски идол

А кои ги следиш ти? Мора од некоја стручна литература да се водиш за да создадеш мислење. Еве кажете за да читаме и другите

18. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Сега се зема бројка и не знам зошто сите се бутаат во чекална. Ја надвор чекав и ѕиркав до кај се. Внатре е со паравани. Немаше од ковид денес бар така ми кажаа, ама ја бев во таа кај гастро ако е истата лабораторија ич не ги разбирам.

Еве и други ако одат да знаат. Не седете во чекални кога има бројчиња и после 8ипол нема никој...
    Иначе да се едитирам алал вера на администрација во болницине 1 нема со маска

ivi1987 likes this.
  19. Escape83

Escape83 Активен член

За што поточно те интересира кажи јас ќе ти одговорам.

20. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Не сакам ти да ми одговориш јас читам стручна литература кога нешто ме интересира. Има некои паметни седнале истражиле напишале :) освен ако не си научник тогаш сподели каде да ги најдеме твоите истражувања за ковид, носење на маски, вакцинација....