Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Кога се појави ковидов, се кукаше "леле што ќе правиме, ќе им требаат 18 месеци да пуштат вакцина, до тогаш ќе изумреме сите". Кај нас со месеци каснеа со вакцинирање, се кукаше "леле каква држава сме, леле да имавме вакцини и ние ќе беше супер, леле до кога ќе чекаме за вакцини".
    Сега кога има вакцини... "леле не се доволно испитани, леле кој знае што ти ставаат, леле тестираат на нас, леле ќе изумреме, леле, леле, ЛЕЛЕ!".
    Доказ колку нетот/заговорите на теории имаат моќ. Али ај, живееме во пик на пандемијата, еден ден вакцинава ќе биде најнормална како онаа за обичен грип, кој сака да се заштити ќе си ја прима сезонски.
    Мене најмногу ме нервира што не сфаќаат дека вакцинава у најмала рака те држи подалеку од болница. А тоа значи, ако утре имаш потреба за нешто друго од болница, ќе има кој да те прими и лекува и смести во болница. Иначе уво не ме боли за невакцинираните, нивен ризик.

Ivan4e04, Harper, IRBBB and 14 others like this.
  2. John Snow

John Snow Форумски идол

Ама од кај знаеш дека тоа што амерички експерти го кажуваат е ултимативно точно? Се направи фама дека све што доаѓа од Западот е безусловно точно и непогрешливо а истокот е све спротивно.

Инаку еве што кажуваат некои шведскк истражувања
    20210819_114417.jpg

SeaMermaid likes this.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Сите има да се вакцинирате.
    Вака, или онака.

Ugly Duckling, fana and referentka like this.
  4. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Само ќе ти кажам dream on.

5. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Дали го прочитавте ова? :
    https://mk.tv21.tv/mz-preporaki-na-natsionalniot-komitet-za-imunizatsija/

Се корегираат во однос на вчера за некои препораки.
    Конкретно она што мене лично ме засегаше -за болните лечени со плазма вели:
    „Кај лицата кај кои во тек на лекувањето дадена е терапија со моноклонални антитела или конвалесцентна плазма, вакцинацијата може најрано да биде по 3 месеци од терапијата и комплетно оздравени од болета. “
    Значи се усогласија со WHO и CDC.

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ах, ова за богатите, како Жмицко(facepalm)...пошто се пожали вчера човекот, со плазма бил лечен|(

Монти пајтон :~:

Lima24 and Angie1432 like this.
  7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Скоро сите.Има лица кои не можат да примат вакцина иако би сакале.

8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

:rofl:
    https://plusinfo.mk/i-vuchi-e-se-vakcinira-edva-chekam-da-a-primam-tretata-doza/
    Српскиот претседател Вучиќ едвај чека да се вакцинира со третат доза за коронавирус и ги повика граѓаните на Србија да се вакцинираат во што поголем број, пишува Блиц.

– Ќе ја примам третата доза после шест месеци, тоа би било во октомври. Едвај чекам да ја примам.

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се разбираме...
    Само сакав да сум 'драматична' :tmi:

mal.ecka, fana and nextredstyle like this.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

А тие што прележале скоро? И имаат антитела? Исто не смеат никаде. Не е препоралчиво ни да се вакницираат толку брзо. Логика нема. Значи за уценувачка вакцинација збориме, не за здравјето.

IRBBB, elenaklasik, azelea and 7 others like this.
  11. nextredstyle

Венко да те најми да бркаш луѓе за да се вакцинираат. ]:):D

Lima24 and WildMk like this.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Ќе го е*ам и него!
    Неќам за некој да работам, оти сакам да можам сите да ги псујам! :devil:
    :D

nextredstyle likes this.
  13. Lima24

Lima24 Популарен член

Нема врска тоа шо имаш антитела и си позаштитен од некој што се вакцинирал пред два дена и глуми лудило.

Нема врска еве и у мол нема да можеме да влеземе и да пазариме како луѓе, тоа што моментално не смееме да ја примиме вакцината поради скоро прележување пак НЕМА ВРСКА (facepalm)

14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Тоа значи дека секој треба да се вакцинира за своја заштита, т.е да не заврши со компликации. Исто така значи дека не треба да се обвинуваат невакцинираните (тако звани "помалку интелегентни") ако некој се зарази и заврши на кислород... или не е така... еве нека кажат поупатените :?:

cresa-jagoda likes this.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Тие вакцини не се задолжителни, пошто нема пандемија од тој вирус. Да има, ќе бидат и тие. Мора да си ставите во главата дека се соочуваме со светска пандемија, а не со локално вирувче.

Harper, WildMk, green.eyes and 3 others like this.
  16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Теории на заговор? Мене јасно ми е тоа дека ако ептен не се залага човек и не истражува што се има по странски медиуми, нема појма од ништо, туку само тоа што Мк медиуми го пласираат, кои и те како не смеат да зуцнат.

Ова што се случува во Мк е болест, за овој закон само толку ќе кажам. Ни една европска земја нема уште ни помислено да поставува таков услов, сегде имаме право (Австрија) да влеземе, седниме во ресторан доколку имаме негативен тест кој е БЕЗПЛАТЕН. Да, вистина е замарање да се тестираш секој 2 ден за да одиш на работа или за да пиеш кафе ама постои начин и никој не го има одземено правото на сопствени одлуки. Кој знае германски нека ја прегледа дебатава помеѓу двајца австриски пратеници, кој едниот од нив е вакциниран амаа строгоо е сега против вакцините и тоа јавно излегува и кажува.

Потоа, еве еден статус во австриска новина во кој пишува дека 35г. жена умрела после примена вакцина од крварење на мозокот. Не се доволно испитани вакцините, не знаат ни докторите кој нус појави можат да се појават кај одредени пациенти и зошто воопшто иде до тешки компликации и кај некои смрт. Иако уште се трудат сите овие работи да се држат тајно за да се манипулира народот уште толку и трча како луд да става нешто што и самите тие кои ги произведуваат вакцините имаат соопштено дека Ковид-19 се смета за уште недоволно познат вирус, а они од декември месец 2020г. веќе пуштиле вакцини во употреба. Зошто се чути дека има насекаде протести? Зошто едни вести не кажаа дека во европски метрополи народот е против вакцини или протов присилно ставање на вакцини. Зошто се чути дека Фајзер поминува мноооогу неочекувано неславно?

Верувате затоа што ви кажал некој дека медицината е понапредна и може одма да направи вакцина која е ефикасна, притоа на не доволно познат вирус? Зошто нема вакцина тогаш против Ебола или ХИВ? Зошто Франција се секој ден на улица и тоа и луѓе кои се за вакцина ама не и присилно ставена?

Вакцинираниот не е 100% заштитен, може да се инфицира, може да пренесе инфекција,може да помине тешко и може и да умре, во пракса ова го потврдуваат Израел, Австрија и многу земји кои пополека почнуваат да одкриваат се во врска со овој хорор. А вие верувајте во тоа што ви кажуваат само на Мк Тв.

И да, уво не ме боли за вакцираните, нивен ризик.

За тие што разбираат германски: уживајте во дебатата.

Attached Files:

Kitten, IRBBB, INNERBEAUTY and 5 others like this.
  17. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Кога ќе најдат една единствена вакцина која штити од вирусот ќе се вакцинирам и 3 дози ако треба.
    Вака со вакцина која треба да ја примам до сега се 3 дози, до крај на година колку ќе бидат ќе видиме, а замисли до крај на пандемија, не фала. Ако јас не се грижам за моето здравје на никој друг не му е битно, затоа се и тие изјави што се потпишуваат пред вакцина ( некој ќе пише за многу работи се потпишува согласност, да, но ете одлуката да ја примам оваа вакцина неве своеволна, присилена сум за да можам нормално да функционирам во средината ).

18. nextredstyle

Мерките се лоши,ама...
    Не може само една вакцина да има.Има различни луѓе со различна здравствена состојба.
    Вакцините не спречуваат зараза,туку ако некој се зарази му овозможуваат да помине со полесна клиничка слика.

1.Новина? :D
    Од каде им е изворот?
    Од доктори или од нивното Министерство за Здравство?
    Или од рекла-кажала муабет? :^)
    2.Кој ќутел?
    Има на сите вести за протестите,има и на портали.
    3.Во последно време не се ќути за Фајзер.
    4.Па,се бараат и развиваат медицински решенија и за двете(вакцина за Ебола и лек за ХИВ)

19. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Нека има и 10 вакцини и си која сакаат нека се вакцинираат, ама не и 10 дози. Сега 2 биле малку ајде трета доза, некој пиша у Турција и со четврта доза ќе почнат.
    Аман бе луѓе па имаат ли мерка со дозиве, или штитат или не штитат вакцините. Па и 80% да штитат и тоа е нешто, ама нејќе да е толку штом постојано ја зголемуваат дозата.

Traveler91 likes this.
  20. Bratot

Bratot Форумски идол

На битолчани скрати им го кафето, не вакциина шо сакаш ќе примат :D

Last edited: Aug 19, 2021