Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. MissChievous

MissChievous Форумски идол

Се зачлени на:
    5 март 2015
    Пораки:
    4.470
    Допаѓања:
    25.222
    Кога се појави ковидов, се кукаше "леле што ќе правиме, ќе им требаат 18 месеци да пуштат вакцина, до тогаш ќе изумреме сите". Кај нас со месеци каснеа со вакцинирање, се кукаше "леле каква држава сме, леле да имавме вакцини и ние ќе беше супер, леле до кога ќе чекаме за вакцини".
    Сега кога има вакцини... "леле не се доволно испитани, леле кој знае што ти ставаат, леле тестираат на нас, леле ќе изумреме, леле, леле, ЛЕЛЕ!".
    Доказ колку нетот/заговорите на теории имаат моќ. Али ај, живееме во пик на пандемијата, еден ден вакцинава ќе биде најнормална како онаа за обичен грип, кој сака да се заштити ќе си ја прима сезонски.
    Мене најмногу ме нервира што не сфаќаат дека вакцинава у најмала рака те држи подалеку од болница. А тоа значи, ако утре имаш потреба за нешто друго од болница, ќе има кој да те прими и лекува и смести во болница. Иначе уво не ме боли за невакцинираните, нивен ризик.

На Ivan4e04, Harper, IRBBB и 14 други им се допаѓа ова.
  2. John Snow

John Snow Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2016
    Пораки:
    4.942
    Допаѓања:
    53.181
    Ама од кај знаеш дека тоа што амерички експерти го кажуваат е ултимативно точно? Се направи фама дека све што доаѓа од Западот е безусловно точно и непогрешливо а истокот е све спротивно.

Инаку еве што кажуваат некои шведскк истражувања
    20210819_114417.jpg

На SeaMermaid му/ѝ се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Сите има да се вакцинирате.
    Вака, или онака.

На Ugly Duckling, fana и referentka им се допаѓа ова.
  4. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Само ќе ти кажам dream on.

На elenaklasik, christinnn, Traveler91 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    9.409
    Дали го прочитавте ова? :
    https://mk.tv21.tv/mz-preporaki-na-natsionalniot-komitet-za-imunizatsija/

Се корегираат во однос на вчера за некои препораки.
    Конкретно она што мене лично ме засегаше -за болните лечени со плазма вели:
    „Кај лицата кај кои во тек на лекувањето дадена е терапија со моноклонални антитела или конвалесцентна плазма, вакцинацијата може најрано да биде по 3 месеци од терапијата и комплетно оздравени од болета. “
    Значи се усогласија со WHO и CDC.

6. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.507
    Допаѓања:
    191.340
    Ах, ова за богатите, како Жмицко(facepalm)...пошто се пожали вчера човекот, со плазма бил лечен|(

Монти пајтон :~:

На Lima24 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  7. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.101
    Допаѓања:
    131.472
    Скоро сите.Има лица кои не можат да примат вакцина иако би сакале.

На Lima24, buba4e89, WildMk и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.489
    Допаѓања:
    91.234
    :rofl:
    https://plusinfo.mk/i-vuchi-e-se-vakcinira-edva-chekam-da-a-primam-tretata-doza/
    Српскиот претседател Вучиќ едвај чека да се вакцинира со третат доза за коронавирус и ги повика граѓаните на Србија да се вакцинираат во што поголем број, пишува Блиц.

– Ќе ја примам третата доза после шест месеци, тоа би било во октомври. Едвај чекам да ја примам.

9. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Се разбираме...
    Само сакав да сум 'драматична' :tmi:

На mal.ecka, fana и nextredstyle им се допаѓа ова.
  10. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.927
    Допаѓања:
    18.822
    А тие што прележале скоро? И имаат антитела? Исто не смеат никаде. Не е препоралчиво ни да се вакницираат толку брзо. Логика нема. Значи за уценувачка вакцинација збориме, не за здравјето.

На IRBBB, elenaklasik, azelea и 7 други им се допаѓа ова.
  11. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.101
    Допаѓања:
    131.472
    Венко да те најми да бркаш луѓе за да се вакцинираат. ]:):D

На Lima24 и WildMk им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Ќе го е*ам и него!
    Неќам за некој да работам, оти сакам да можам сите да ги псујам! :devil:
    :D

На nextredstyle му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.088
    Нема врска тоа шо имаш антитела и си позаштитен од некој што се вакцинирал пред два дена и глуми лудило.

Нема врска еве и у мол нема да можеме да влеземе и да пазариме како луѓе, тоа што моментално не смееме да ја примиме вакцината поради скоро прележување пак НЕМА ВРСКА (facepalm)

На azelea, Traveler91, SeaMermaid и 2 други им се допаѓа ова.
  14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.327
    Допаѓања:
    16.578
    Тоа значи дека секој треба да се вакцинира за своја заштита, т.е да не заврши со компликации. Исто така значи дека не треба да се обвинуваат невакцинираните (тако звани "помалку интелегентни") ако некој се зарази и заврши на кислород... или не е така... еве нека кажат поупатените :?:

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  15. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Се зачлени на:
    4 март 2018
    Пораки:
    11.422
    Допаѓања:
    183.808
    Тие вакцини не се задолжителни, пошто нема пандемија од тој вирус. Да има, ќе бидат и тие. Мора да си ставите во главата дека се соочуваме со светска пандемија, а не со локално вирувче.

На Harper, WildMk, green.eyes и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Bubish26

Bubish26 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 март 2019
    Пораки:
    5.223
    Допаѓања:
    26.246
    Теории на заговор? Мене јасно ми е тоа дека ако ептен не се залага човек и не истражува што се има по странски медиуми, нема појма од ништо, туку само тоа што Мк медиуми го пласираат, кои и те како не смеат да зуцнат.

Ова што се случува во Мк е болест, за овој закон само толку ќе кажам. Ни една европска земја нема уште ни помислено да поставува таков услов, сегде имаме право (Австрија) да влеземе, седниме во ресторан доколку имаме негативен тест кој е БЕЗПЛАТЕН. Да, вистина е замарање да се тестираш секој 2 ден за да одиш на работа или за да пиеш кафе ама постои начин и никој не го има одземено правото на сопствени одлуки. Кој знае германски нека ја прегледа дебатава помеѓу двајца австриски пратеници, кој едниот од нив е вакциниран амаа строгоо е сега против вакцините и тоа јавно излегува и кажува.

Потоа, еве еден статус во австриска новина во кој пишува дека 35г. жена умрела после примена вакцина од крварење на мозокот. Не се доволно испитани вакцините, не знаат ни докторите кој нус појави можат да се појават кај одредени пациенти и зошто воопшто иде до тешки компликации и кај некои смрт. Иако уште се трудат сите овие работи да се држат тајно за да се манипулира народот уште толку и трча како луд да става нешто што и самите тие кои ги произведуваат вакцините имаат соопштено дека Ковид-19 се смета за уште недоволно познат вирус, а они од декември месец 2020г. веќе пуштиле вакцини во употреба. Зошто се чути дека има насекаде протести? Зошто едни вести не кажаа дека во европски метрополи народот е против вакцини или протов присилно ставање на вакцини. Зошто се чути дека Фајзер поминува мноооогу неочекувано неславно?

Верувате затоа што ви кажал некој дека медицината е понапредна и може одма да направи вакцина која е ефикасна, притоа на не доволно познат вирус? Зошто нема вакцина тогаш против Ебола или ХИВ? Зошто Франција се секој ден на улица и тоа и луѓе кои се за вакцина ама не и присилно ставена?

Вакцинираниот не е 100% заштитен, може да се инфицира, може да пренесе инфекција,може да помине тешко и може и да умре, во пракса ова го потврдуваат Израел, Австрија и многу земји кои пополека почнуваат да одкриваат се во врска со овој хорор. А вие верувајте во тоа што ви кажуваат само на Мк Тв.

И да, уво не ме боли за вакцираните, нивен ризик.

За тие што разбираат германски: уживајте во дебатата.

Прикачени фајлови:

На Kitten, IRBBB, INNERBEAUTY и 5 други им се допаѓа ова.
  17. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Кога ќе најдат една единствена вакцина која штити од вирусот ќе се вакцинирам и 3 дози ако треба.
    Вака со вакцина која треба да ја примам до сега се 3 дози, до крај на година колку ќе бидат ќе видиме, а замисли до крај на пандемија, не фала. Ако јас не се грижам за моето здравје на никој друг не му е битно, затоа се и тие изјави што се потпишуваат пред вакцина ( некој ќе пише за многу работи се потпишува согласност, да, но ете одлуката да ја примам оваа вакцина неве своеволна, присилена сум за да можам нормално да функционирам во средината ).

18. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.101
    Допаѓања:
    131.472
    Мерките се лоши,ама...
    Не може само една вакцина да има.Има различни луѓе со различна здравствена состојба.
    Вакцините не спречуваат зараза,туку ако некој се зарази му овозможуваат да помине со полесна клиничка слика.

1.Новина? :D
    Од каде им е изворот?
    Од доктори или од нивното Министерство за Здравство?
    Или од рекла-кажала муабет? :^)
    2.Кој ќутел?
    Има на сите вести за протестите,има и на портали.
    3.Во последно време не се ќути за Фајзер.
    4.Па,се бараат и развиваат медицински решенија и за двете(вакцина за Ебола и лек за ХИВ)

19. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Нека има и 10 вакцини и си која сакаат нека се вакцинираат, ама не и 10 дози. Сега 2 биле малку ајде трета доза, некој пиша у Турција и со четврта доза ќе почнат.
    Аман бе луѓе па имаат ли мерка со дозиве, или штитат или не штитат вакцините. Па и 80% да штитат и тоа е нешто, ама нејќе да е толку штом постојано ја зголемуваат дозата.

На Traveler91 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Bratot

Bratot Форумски идол

Се зачлени на:
    26 април 2019
    Пораки:
    5.160
    Допаѓања:
    17.622
    На битолчани скрати им го кафето, не вакциина шо сакаш ќе примат :D

Последна измена: 19 август 2021
    На IRBBB, elenaklasik, Waverly Raven и 3 други им се допаѓа ова.