Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Негде пишав мислам- матичната докторка ми рече дека ако се направи во првите 3 дена после појавата на првиот симптом, тестот од аптека има голема веројатност да е точен. Демек подобро порано, а не подоцна. Е сега ако нема симптоми.. не знам. Ама па со делтава велат периодот на инкубација е многу мал, пројавува симптоми и во првите 2-5 дена од контактот. Една пријателка први симптоми доби после првите 48ч. од контактот.

Biljarkata and Celltica like this.
  2. referentka

referentka Moderator Staff Member

Зошто срам ?
    Имам потрба да влезам во мол и ке си влезам со сертификат за вакцинација или прележан Ковид.
    не гледам зошто срам да ми е.
    Па и во кафана на кафе.
    Не земав некому , не скратив никому за да ми е срам.

Едит...е сеа со тоа сликањето и чепатлаците по социјални мрежи, сум против, општо за се, така да, нема ни да го коментирам.

Зошто набивање грижа на совест на луѓе кои ги користат сертификатите ?

П.С. Прво оние кои се разболеа ги третираа како лепрозни, после оние кои се вакцинираа за да се заштитат ги третираа како стадо фанатици, сега пак ново ..
    Нема потреба:)

Harper, oblace1, dunika and 13 others like this.
  3. Celltica

Celltica Форумски идол

Фала на сите на одговорите :)
    Се двоумеше дали ќе даде точно зошто нема симптоми и дали треба да чека. Ама гледам дека порано сепак подобро. Ќе пренесам, фала :)

fana, NarCis@ and Cosmic Girl like this.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Браво за тебе ако сакаш да живееш ваков живот со кодови, уште долго да ви потрае.
    Јас не сакам,за себе зборам и сум против сегрегација!

Вие си знаете за себе и уживајте во кафето,сликајте се успат.

Ефтин обид да ме направиш лицемер.

Вие протестирајте да се вработат луѓе и да имаат поголеми плати,вие кои не сте "лицемери" , ама трчавте по партии да ве вработат ко наставнички или службенички на државно, па сега секоја глупа мерка мора да ја подржувате за да не летате од работа ,зависно која партија е на власт.

deskarada, Kitten, christinnn and 5 others like this.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

6. Rincee

Rincee Активен член

Да прашам дали знае некој да даде совет. Имам прележано ковид во април и примав крвна плазма. Немам испитано антитела, ама нескам да се вакцинирам.
    Дали постои начин да се изваде сертификат ако испитам антитела??

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Во моментов во Македонија НЕ. Мислам за тие лечени со крвна плазма, до 3 месеци им важела ,,неинфективноста,,... ама сега веќе ти се поминати 3 месеци.

fana, Cosmic Girl and Rincee like this.
  8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@Bubish26 вакцината за ебола е првата вакцина на која во реални услови е применета векторска технологија за вакцинирање. Истата сега се користи во вакцините АстраЗенка, Спутник и Јансен (ова се трите достапни во моемнтов, се развиваат и други). Така што ако веќе пишуваш нешто провери убаво па напиши.

@Biljarkata во Тетово заразувањето е огромно зашто мносинзството мерки не почитува. Толку. Крај. Не веруваат дека постои КОВИД и не веруваат во маски и слично. И да прават свадби во затворен простор. нит веруваат во вакцини, нит во медицина, нит во ништо. Не мислат дека примање клексани е нешто опасно (лесно поминале со КОВИД само 10 дена клексани примале зашто Д-димерите им биле 5000 и малку им отекла ногата).

9. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Не Ринче.
    Не им е битно ти дали си здрава и имуна, битно е да имаш примено вакцина.

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

:x
    Мхм, и наместо во изолација на кафе отишле. Како отишле на кафе, со тетовски сертификат?:^)
    Ако е така- цел град во карантин, ни влез ни излез. Ама некому не му одговара таа варијанта. :shake:

11. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Вие сте во иста никаква ситуација како маж ми. Он во март беше болен и прими плазма. Бидејќи има повеќе од три месеци (споредн најновите мерки) не може со сертификатот за прележан да влегува. Не може ни со доказ дека имате антитела. Може само да се вакцинира па со тој сертификат да влезе, што нема намера да го прави, зошто реши да ги следи советите на оние кои се стручни и кои го лечеле. Него при контрола на инфективна, 2 недели после хоспитализацијата, му проверија антитела таму и му рекоа дека има ептен многу антитела (само усно му пренесоа дека се многу а не му дадоа писмено на бројка, само +/- на писмено имаше, демек има или нема). Му препорачаа после 6 па дури и 9 месеци се вакцинира. Препораките на СЗО и CDC инаку, се минимум да се поминати 90 дена од примената плазма.

И така сега јас добив плус уште една обврска да пазарам од супермаркетот што ни е најблиску, зошто таму бараат сертификат. Кафе заедно- само во домашни услови :D thanks a lot!

12. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Ефтин обид да те направам лицемер? Не Косми. Твојот е ефтин обид да набиеш грижа на совест.
    А за последниот дел, ќе кажам дека не само што е ефтин обид да тврдиш нешто за мене, а воопшто не е точно, туку е и ниско. А бе мора да вмешате наставнички и партии, не сте живи ако не го направите тоа. И секогаш, во недостаток на добри аргументи.

Патем мерките воопшто не ги поддржувам, сметам дека се крајно нелогични. Ама некој да ми набива вина пошто имам сертификат, кој патем го добив од вакцина која своеволно и за личен и бенефит на другите сум ја примила, е во најмала рака безобразно.

13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Ма немој,мислиш дека не знам да читам меѓу редови?
    ЈАс зборам за мојата совест,не за твојата.
    Зошто си почувствуваа грижа на совест и вина ,запрашај се.
    Има луѓе со сертификат кои се солидаризираат со прележаните,кои не се насликаваат по социјални мрежи дека имаат поголема вредност од другите.
    А за вториот дел, да, не сме живи да не спомнеме бидејки тоа е вистина,и тоа веќе 30 год.и затоа сме тука каде сме.На дното,заробени со корупција и врскаџиство.

14. NarCis@

NarCis@ Форумски идол

Не, Косми. Тоа ти зборам, дека не чувствувам грижа на совест. А ти не можеш да зборуваш за твојата грижа на совест, кога не си вакцинирана и во тој случај не ни можеш да се солидаризираш. Ти се осеќаш обесправена. А јас те поддржувам, пошто сметам дека оние кои имаат антитела, а не сакаат да се вакцинираат, не треба за нив да важат мерките. Ама мораше да се истрчаш со навреди скроз неповрзани со темата.
    Кажи сега дека сум неписмена и не си ја работам работата како што треба, па да завршиме со муабетот. Тоа се тие типични стереотипи и генерализации, поради кои не мрдаме напред ко народ.
    А лицемерие е особина која се познава и се гледа, а за врскаџиство и партии, ќе ти треба црно на бело да докажеш. Дотогаш, вреѓај си, тоа само за тебе многу кажува.

15. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Според референтна вредност од 20 или 21, што според вас би било минимална или одлична вредност на антитела? Зборувам за мерени антитела после вакцина.
    Едит. И дали ако некој има помалку развиено антитела е помалку заштитен и обратно?

16. Celltica

Celltica Форумски идол

@Cosmi А може и прележаните да се солидаризираат со тие што примиле кинеска вакцина и да не идат во земји каде прележаноста е признаена, а не и вакцината. Да се разбереме, не мислам дека тоа е правилно или нормално, ама можеме колку сакаме да дискутираме и релативизираме вака до бескрај. На сите нема да одовара никогаш. И мене ме нервира маски што не се носат по канцеларии и само 2ца сме фрикови со маски, ама ете, немам избор.

Пак ќе речам, тие што сликале сертификати се некои тешки психози, ама немојте да мислите дека вие кога одите на одмор сте нешто поразлични од тој што седнал на кафе или влегол во мол со сертификат. "Бележани" сте и ваму и таму. Само не се осеќате така дека ви одговара. Се друго се изговори :)

Мерките се идиотски, ама не ги направил тој што влегол во мол.

ForeverYoung, LejlaD, Ahoy and 2 others like this.
  17. Bella*

Bella* Популарен член

18. Celltica

Celltica Форумски идол

Некаде читав на форумов дека ако се над референтната, колку и да се, е ок.
    Колку поголемо, толку повеќе штити од инфекција, колку што разбирам. Ама не знам кое е преголемо, не знам ни дали се знае ова воопшто.
    Ама не ги сфаќам ни јас кои се сметаат за дека не можеш да се инфицираш и дали може само по антителата да се процени, навистина не знам.
    Некаде прочитав дека добро е што ако телото продуцирало некакви антитела, значи истите може брзо да ги продуцира и при инфекција. Колку е точно, не знам.
    И мене ме интересира :)

GrimTheReaper and Cosmic Girl like this.
  19. Cosmi

Cosmi Форумски идол

@NarCis@
    Во ред.
    Сите ние кои сме прележани и не сме вакцинирани сме лицемерни антиваксери.
    Поентата ти беше јасна.
    Кои трошат пари и не протестираат за повисоки плати на луѓето.
    Жити споредбата.
    За вработување и бранење на партиски мерки,кажав што имав,тоа е нешто што се случува, а за како си ја работиш работата воопшто не ме интересира.
    @referentka
    Ти гледај за себе прво што збориш,па после збори за други.
    Прва се истрча да ги наречеш антиваксери сите што не примиле вакцина после 45 дена.
    Епа не се боцкаме сите после 2 месеци за да одиме без тест во Грција.
    Ќе си пиеме кафе на клупа и ќе уживаме во природата.:inlove:
    Вие продолжите да се ситите и навивајте не 45 ,да стават 15 дена за прележани.

20. Justicija

Justicija Форумски идол

па сакав да се регистрирам, дали можеби е згрешен некаде мојот број?