Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Зошто не би бил овластен и за тоа? Мене овде за на траект покрај негативниот рапид тест што им го приложив ми побараа и личен документ за да докажам дека тоа сум јас. Ако се става редар за проверка на сертификати, тестови и такви мити работи треба да е овластен и за проверка на личните податоци. Иначе не би имало смисла нели...

Дојдов да прашам, молам за одговор, дали има врска како ќе поминеш по вакцина со тоа колку имунитет ќе стекнеш?
    Мене ме патосира втората доза, маж ми не ја сети. Дали тоа значи дека јас полесно би го поминала вирусот од него ако евентуално го фатиме или сепак нема врска? Негде низ интернетов прочитав па не знам колку е веродостојна информацијава.

NarCis@, Waverly Raven and Ahoy like this.
  2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Делиш со 20, јас имам 140 од референта вредност 20 тоа би му дошло 7. Од 1 доза вакцина ми се антителата, те прочитав во другата тема и јас не ставив 2 ра ради реакција и останав на пола пат како тебе.:( Дали се доволни антителава за заштита поима немам и што да правам натаму исто не знам.

GrimTheReaper likes this.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Искрено јас и пред меркиве не се шетав по молови ама дека е Сити празен не е . Таму живеам, си влагаат од паркинг доле мака немаат. Исто било и во Рамстор. Така да... македонче ако не најде дупка у закон никој :)

4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Оти не е офицер за управување со лични податоци или како се вика тоа. А не е ни службено лице со овластувања, како полицаец на пример. Никој никаде не ми барал личен документ.

EuHenIa likes this.
  5. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Не сум јас:) Имам примено две. Мислам дека @Guns N` Roses имаше реакција и не може да прими втора вакцина.
    Инаку фала на одговорот.

Celltica and mimiiiii like this.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

А ако го затекне полициска контрола со туѓ документ?

Пример еве јас земам сертификат од татко ми, одам и се шетам во Сити Мол, ама ме затекнува полиција и ми бара документ за идентификација, кој кога ќе го приложам, нема да се совпадне со сертификатот :)
    И оп, 250€ :cash:

fana, NarCis@ and LejlaD like this.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Не го сфаќам моментов. Тогаш како се бира кое лице стои и проверува?
    По логика, лице што се става на таква позиција му се доделуваат и посебни овластувања. Сигурно немаат специјални офицери за таква работа оти никој не можел да ја предвиди ситуацијава.
    Овде функционира. Што значи дека може.

LejlaD likes this.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Така е. Ама редарот нема право да те идентификува, па секој на своја одговорност.
    И во автобус треба да имаш билет, па има луѓе што немаат. И така...

Не знам @Yowannty , кај нас такви овластувања имаат само вработени во некоја државна агенција за незнамшо, не секој рандом редар во трговски, базен или штознам, театар.
    А и одлуката на ДЗЛП ја постирав поназад, имаа објаснувано нешто, а и на тие што треба да ја спроведат одлуката, не им е јасно нешто...

Иначе, сега да шеташ по молови во Скопје, би требало да си или прележан или со синдром на Хајлендер. Бројките се страшни:worried:

Last edited: Aug 20, 2021
    cresa-jagoda, Ahoy, Yowannty and 2 others like this.
  9. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Да бе, една јавно се фалеше по соц. мрежи дека од паркинг со лифт нагоре се качила без да ја проверат. Само на скалите од паркингот имало контрола. Зависно кој ќе ја прочита, сега или ќе добие идеа како да си влезе без сертификат, или ќе му текне да си ги покрие и тие влезови со редари.. Помогнала, сепак

10. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Не мора да значи. Имаше и многу асимптоматски случаеви па имаа голема количина антитела. Секој организам е различен. Ако немаш симптоми не значи дека не се создаваат антитела :)
    Доколку имате можност проверетe си и така посигурно е тоа.

Last edited: Aug 20, 2021
    Lizy333, diskreten32 and Yowannty like this.
  11. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

А зошто не им бараат ПЦР на вакцинираните, и тие можат да се заразат и да го шират вирусот, ова стварно веќе нема никаква логика....

12. le.soleil

le.soleil Популарен член

На која целна група? Децата од 18-22 години? Како ќе ни помогне зголемување на процентот на вакцинација во оваа група? Трансмисија незначително намалува вакцината а вакцини најмногу се потребни на повозрасните а како што гледам процентот на тие групи е забетониран. И од тие колку се со имунитет? Поготово со кинеските. Мерката е глупа и не само што помага туку мислам дека прави штета.

За последново. Ако мерките се донесени за брзо достигнување на пик тоа укажува дека имало некој паметен што им направил стратегија (колку и да е опасна). Ја па мислам дека се скроз неспособни и затоа и мерките се такви какви што се. Дека не знам колку ќе им одговараат илјадници починати пред избори.

ALISA0000, LejlaD and Annath like this.
  13. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Ништо не приложувај, ништо не признавај, без новчаник си излегол. Што сте бре неснаодливи!

ALISA0000 and Biljarkata like this.
  14. Kailani

Kailani Истакнат член

Татко ми и мајка ми се вакцинираа во мај со иста вакцина. Татко ми имаше јака реакција и на двете дози, како што викаш ти - го патосираа, а мајка ми немаше никаква реакција на ниедна доза.
    Моментално и двајцата се позитивни (9ден од тест). Татко ми три дена имаше благо покачена температура, затнат нос и беше омалаксан, мајка ми не пројави ниту еден симптом :)

Се тестираа поради контакт со позитивно лице (невакцинирано и непрележано) кое присуствувало на свадба во затворен простор. Од истата свадба само јас знам 20+ што испаднаа позитивни.
    Лицето е моментално хоспитализирано, поради лоша здравствена состојба.

Инаку со моите бевме во контакт јас, сопругот, баба ми (вакцинирани), свекор ми и свекрва ми (прележани). Се тестиравме - негативни.

15. BlackNight

BlackNight Популарен член

Ќе те приведат бе срц, за неносење документ за идентификација.

16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Никој не е толку неспособен, да не знае дека 1 доза е апсолутно за ништо освен за моментално ослабување на имунитетот. Кој вакцинирал дете од било што, знае дека следните 2 недели треба да го чува во стаклено звоно, јер може да закачи било што. Е сега, освен ако ЗЗ не ги смислил мерките лично:?:...тоа е она ниво на интелект, како кај Гвујо ,,милемитекна финта,, :angel: .
    Каква пропагандна машинерија во позадина има, некој сигурно работи на стратегија;) Не гледаш, на форумов остана уште да се поделиме според тоа кој сака грчка баклава, кој турска:wasntme: И општеството, исто така- стратегија ,,пушти ги да си ги вадат очите,,.

ALISA0000, IRBBB, le.soleil and 2 others like this.
  17. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Па нека ризикуваат ако им се шета. Нека превртат очи, „мало сам недоветан“, :drunk: тие па мислиш сакаат да се акаат до станица на секое? Ќе го набркаат од мол и толку.
    Ова секако не е препорака, ама ако ептен дошло нож до коска за нешто...

ALISA0000 likes this.
  18. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Значи иако ти бил верен, идеш против твојот имун систем.
    Ве поматија.

'Прележав' корона у Март, полесно од настинка, у меѓу време имав контакти со десетици ппзитивни лица, не префатив. Без никаква заштита. Септември сме скоро сега.
    Нека се 'пофали' вакциниран со истото.

19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

А како ќе ни одмогне процентот на вакцинација во таа возрасна група? Не може да ни одмогне, штета сигурно нема да има, а бенефит е секако можен.

Иначе еве познавам неколку постари лица (+/- 70г.) кои се инфицирани моментално, вакцинирани со Синофарм, Фајзер и Модерна, и сите се со лесни симптоми до без симптоми. Да, одреден процент од постарата популација можда и нема да развие антитела, ама не би останале со 0 заштита.

Нив е потешко да ги убедиш за вакцина ако се решиле да не се вакцинираат бтв. Од искуство :D
    Трпе од Прилеп на Здраво Македонијо е врв на науката и медицината :wasntme:

JoyJoy likes this.
  20. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Од каде тоа дека идам против својот имун систем со вакцината?! Од некој портал?! Дај одете убедувајте некој друг, не си губете време со мене да ме убедувате. Ниту сум необразована, ниту неинформирана, а најмалку наивна, та некој да ме поматил. Да сте имале полошо искуство од настинка со короната немаше да ја потценувавте болеста. Искуството е најголем учител. Иако ги разбирам луѓето како вас што вака размислуваат, со сите причини кои ги имате зад ставот, не дозволувам да ми се наметнуваат со својот став. Немате никакво право да ми судите за изборот што сум го направила за СЕБЕ, исто како ни јас на вас. Сите ќе си живееме со последиците од своите одлуки, веројатно и ќе умреме од нив. Така да не ми попувајте, ве молам. Конечно, за разлика од вас, што сте толку храбар наспроти вирусите, мене ме учеле од дома да не се фалам со добро здравје, зошто тоа е променлива категорија -сите некогаш се разболуваат и сите ќе умреме некогаш.

Ang_ela, NarCis@, mimiiiii and 4 others like this.