Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.541
    Допаѓања:
    184.423

Зошто не би бил овластен и за тоа? Мене овде за на траект покрај негативниот рапид тест што им го приложив ми побараа и личен документ за да докажам дека тоа сум јас. Ако се става редар за проверка на сертификати, тестови и такви мити работи треба да е овластен и за проверка на личните податоци. Иначе не би имало смисла нели...

Дојдов да прашам, молам за одговор, дали има врска како ќе поминеш по вакцина со тоа колку имунитет ќе стекнеш?
    Мене ме патосира втората доза, маж ми не ја сети. Дали тоа значи дека јас полесно би го поминала вирусот од него ако евентуално го фатиме или сепак нема врска? Негде низ интернетов прочитав па не знам колку е веродостојна информацијава.

На NarCis@, Waverly Raven и Ahoy им се допаѓа ова.
  2. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Делиш со 20, јас имам 140 од референта вредност 20 тоа би му дошло 7. Од 1 доза вакцина ми се антителата, те прочитав во другата тема и јас не ставив 2 ра ради реакција и останав на пола пат како тебе.:( Дали се доволни антителава за заштита поима немам и што да правам натаму исто не знам.

На GrimTheReaper му/ѝ се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.715
    Допаѓања:
    126.774
    Искрено јас и пред меркиве не се шетав по молови ама дека е Сити празен не е . Таму живеам, си влагаат од паркинг доле мака немаат. Исто било и во Рамстор. Така да... македонче ако не најде дупка у закон никој :)

На noteforself, Flower27, Dodo1 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.516
    Допаѓања:
    191.385
    Оти не е офицер за управување со лични податоци или како се вика тоа. А не е ни службено лице со овластувања, како полицаец на пример. Никој никаде не ми барал личен документ.

На EuHenIa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.405
    Не сум јас:) Имам примено две. Мислам дека @Guns N` Roses имаше реакција и не може да прими втора вакцина.
    Инаку фала на одговорот.

На Celltica и mimiiiii им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    А ако го затекне полициска контрола со туѓ документ?

Пример еве јас земам сертификат од татко ми, одам и се шетам во Сити Мол, ама ме затекнува полиција и ми бара документ за идентификација, кој кога ќе го приложам, нема да се совпадне со сертификатот :)
    И оп, 250€ :cash:

На fana, NarCis@ и LejlaD им се допаѓа ова.
  7. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.541
    Допаѓања:
    184.423
    Не го сфаќам моментов. Тогаш како се бира кое лице стои и проверува?
    По логика, лице што се става на таква позиција му се доделуваат и посебни овластувања. Сигурно немаат специјални офицери за таква работа оти никој не можел да ја предвиди ситуацијава.
    Овде функционира. Што значи дека може.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.516
    Допаѓања:
    191.385
    Така е. Ама редарот нема право да те идентификува, па секој на своја одговорност.
    И во автобус треба да имаш билет, па има луѓе што немаат. И така...

Не знам @Yowannty , кај нас такви овластувања имаат само вработени во некоја државна агенција за незнамшо, не секој рандом редар во трговски, базен или штознам, театар.
    А и одлуката на ДЗЛП ја постирав поназад, имаа објаснувано нешто, а и на тие што треба да ја спроведат одлуката, не им е јасно нешто...

Иначе, сега да шеташ по молови во Скопје, би требало да си или прележан или со синдром на Хајлендер. Бројките се страшни:worried:

Последна измена: 20 август 2021
    На cresa-jagoda, Ahoy, Yowannty и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    9.409
    Да бе, една јавно се фалеше по соц. мрежи дека од паркинг со лифт нагоре се качила без да ја проверат. Само на скалите од паркингот имало контрола. Зависно кој ќе ја прочита, сега или ќе добие идеа како да си влезе без сертификат, или ќе му текне да си ги покрие и тие влезови со редари.. Помогнала, сепак

10. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.186
    Допаѓања:
    27.401
    Не мора да значи. Имаше и многу асимптоматски случаеви па имаа голема количина антитела. Секој организам е различен. Ако немаш симптоми не значи дека не се создаваат антитела :)
    Доколку имате можност проверетe си и така посигурно е тоа.

Последна измена: 20 август 2021
    На Lizy333, diskreten32 и Yowannty им се допаѓа ова.
  11. Traveler91

Traveler91 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2019
    Пораки:
    621
    Допаѓања:
    919
    А зошто не им бараат ПЦР на вакцинираните, и тие можат да се заразат и да го шират вирусот, ова стварно веќе нема никаква логика....

12. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.713
    Допаѓања:
    6.012
    На која целна група? Децата од 18-22 години? Како ќе ни помогне зголемување на процентот на вакцинација во оваа група? Трансмисија незначително намалува вакцината а вакцини најмногу се потребни на повозрасните а како што гледам процентот на тие групи е забетониран. И од тие колку се со имунитет? Поготово со кинеските. Мерката е глупа и не само што помага туку мислам дека прави штета.

За последново. Ако мерките се донесени за брзо достигнување на пик тоа укажува дека имало некој паметен што им направил стратегија (колку и да е опасна). Ја па мислам дека се скроз неспособни и затоа и мерките се такви какви што се. Дека не знам колку ќе им одговараат илјадници починати пред избори.

На ALISA0000, LejlaD и Annath им се допаѓа ова.
  13. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Ништо не приложувај, ништо не признавај, без новчаник си излегол. Што сте бре неснаодливи!

На ALISA0000 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  14. Kailani

Kailani Истакнат член

Се зачлени на:
    28 мај 2021
    Пораки:
    405
    Допаѓања:
    1.142
    Татко ми и мајка ми се вакцинираа во мај со иста вакцина. Татко ми имаше јака реакција и на двете дози, како што викаш ти - го патосираа, а мајка ми немаше никаква реакција на ниедна доза.
    Моментално и двајцата се позитивни (9ден од тест). Татко ми три дена имаше благо покачена температура, затнат нос и беше омалаксан, мајка ми не пројави ниту еден симптом :)

Се тестираа поради контакт со позитивно лице (невакцинирано и непрележано) кое присуствувало на свадба во затворен простор. Од истата свадба само јас знам 20+ што испаднаа позитивни.
    Лицето е моментално хоспитализирано, поради лоша здравствена состојба.

Инаку со моите бевме во контакт јас, сопругот, баба ми (вакцинирани), свекор ми и свекрва ми (прележани). Се тестиравме - негативни.

На ALISA0000, NarCis@, Anne Boleyn и 4 други им се допаѓа ова.
  15. BlackNight

BlackNight Популарен член

Се зачлени на:
    28 февруари 2016
    Пораки:
    1.374
    Допаѓања:
    5.848
    Ќе те приведат бе срц, за неносење документ за идентификација.

На Jana06, ALISA0000, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.516
    Допаѓања:
    191.385
    Никој не е толку неспособен, да не знае дека 1 доза е апсолутно за ништо освен за моментално ослабување на имунитетот. Кој вакцинирал дете од било што, знае дека следните 2 недели треба да го чува во стаклено звоно, јер може да закачи било што. Е сега, освен ако ЗЗ не ги смислил мерките лично:?:...тоа е она ниво на интелект, како кај Гвујо ,,милемитекна финта,, :angel: .
    Каква пропагандна машинерија во позадина има, некој сигурно работи на стратегија;) Не гледаш, на форумов остана уште да се поделиме според тоа кој сака грчка баклава, кој турска:wasntme: И општеството, исто така- стратегија ,,пушти ги да си ги вадат очите,,.

На ALISA0000, IRBBB, le.soleil и 2 други им се допаѓа ова.
  17. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Па нека ризикуваат ако им се шета. Нека превртат очи, „мало сам недоветан“, :drunk: тие па мислиш сакаат да се акаат до станица на секое? Ќе го набркаат од мол и толку.
    Ова секако не е препорака, ама ако ептен дошло нож до коска за нешто...

На ALISA0000 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Значи иако ти бил верен, идеш против твојот имун систем.
    Ве поматија.

'Прележав' корона у Март, полесно од настинка, у меѓу време имав контакти со десетици ппзитивни лица, не префатив. Без никаква заштита. Септември сме скоро сега.
    Нека се 'пофали' вакциниран со истото.

На deskarada, cresa-jagoda, Reina.Gitana и 4 други им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    А како ќе ни одмогне процентот на вакцинација во таа возрасна група? Не може да ни одмогне, штета сигурно нема да има, а бенефит е секако можен.

Иначе еве познавам неколку постари лица (+/- 70г.) кои се инфицирани моментално, вакцинирани со Синофарм, Фајзер и Модерна, и сите се со лесни симптоми до без симптоми. Да, одреден процент од постарата популација можда и нема да развие антитела, ама не би останале со 0 заштита.

Нив е потешко да ги убедиш за вакцина ако се решиле да не се вакцинираат бтв. Од искуство :D
    Трпе од Прилеп на Здраво Македонијо е врв на науката и медицината :wasntme:

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    9.409
    Од каде тоа дека идам против својот имун систем со вакцината?! Од некој портал?! Дај одете убедувајте некој друг, не си губете време со мене да ме убедувате. Ниту сум необразована, ниту неинформирана, а најмалку наивна, та некој да ме поматил. Да сте имале полошо искуство од настинка со короната немаше да ја потценувавте болеста. Искуството е најголем учител. Иако ги разбирам луѓето како вас што вака размислуваат, со сите причини кои ги имате зад ставот, не дозволувам да ми се наметнуваат со својот став. Немате никакво право да ми судите за изборот што сум го направила за СЕБЕ, исто како ни јас на вас. Сите ќе си живееме со последиците од своите одлуки, веројатно и ќе умреме од нив. Така да не ми попувајте, ве молам. Конечно, за разлика од вас, што сте толку храбар наспроти вирусите, мене ме учеле од дома да не се фалам со добро здравје, зошто тоа е променлива категорија -сите некогаш се разболуваат и сите ќе умреме некогаш.

На Ang_ela, NarCis@, mimiiiii и 4 други им се допаѓа ова.