Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.088
    Прочитај ја првата реченица на Ахој и ќе ти стане јасно.

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Затоа што не верувате во вакцината, барем шо она што го пишувате. Не ја сметате за ефективна, уште помалку за безбедна. На овој она му се десило, на некој друг друго, па него го фатило корона а вакциниран со 2 дози, па ова па она.

Не. И прележаните се заштитени и апсолутно сум против овие 45 дена, кои треба да бидат 6-9 месеци, ама исто така заштитени се и вакцинираните со две дози.

И да, вакцините се милион пати побезбеден начин да стекнеш имунитет него ли природно да се имунизираш.

И исто така нè има и прележани, а без антитела. Еве сме тројца на форумов ко доказ, јас, @JuLleE и @An-na мислам беше. Дали тоа значи дека сме незаштитени ако немаме антитела? Не.

Дали значи дека вакцинираните без антитела не се заштитени? Не, заштитени се.

И уште нема еден единствен тест кој се смета за скроз релевантен во однос на проверувањето на антитела, има луѓе што во една лаб. немаат, а во друга имаат. Ова ДАнгел на времето ми го објаснуваше, ама јас не разбирав :D. Е затоа не се антителата некој вау доказ дека сме имуни.

На GrimTheReaper, LejlaD, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  3. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Кој дел од вакцини за ризични групи не го сфати ?! :drunk:

4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Кој дел од пандемија не го сфати?

На Waverly Raven и LejlaD им се допаѓа ова.
  5. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Која е целта на дебативе во темава?
    Од авион се гледа која е намената на мерките, дефинитивно не е здравје. Не знам шо толку фама во групава.
    Штом вакцината не ти гарантира дека нема да се заразиш и да шириш зараза (макар и 1%) , треба секој да има право на избор. Зошто на крајот од денот сам одлучуваш дали ќе се вакцинираш и при зараза ќе си ги намалиш шансите за да завршиш со смртен исход или не. Па самиот Венко кажа дека 10% од заразените се вакцинирани и џабе ќе ги одалечиш тие 10% од невакцинираните кога пак може да шират зараза. Кога знаеш дека и вакциниран и невакциниран може да ти донесе вирус, ни едниот ни другиот не би го примил дома.

ЕДИТ: Луѓе ја сфаќам сериозноста на ситуацијава ама морбидно ми е сеуште да има луѓе кои не излегуваат од дома ради пандемијата. Не викам да се мешате во гужви, него излезете на прошетка во природа еве, со маски. И менталното здравје е и тоа како битно, не само физичкото.

Последна измена: 20 август 2021
    На SnowWhite8, cresa-jagoda, Reina.Gitana и 2 други им се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.717
    Допаѓања:
    126.782
    Меркиве треба да бидат само за невакцинирани непрележани лица. Нон сенс е да тераш прележано лице да се вакцинира минимум 1 година од прележување. Што е ова? Силување на народ. Знаете што значи на организам кој до пред месец и пол се борел со вирусов да му бапнете вакцина толку кратко? Како масло на оган. Ама за непрележан и што ми верува во чипови и тракстанци сум да има мерки.

На Harper, Kitten, christinnn и 8 други им се допаѓа ова.
  7. Lima24

Lima24 Популарен член

Се зачлени на:
    21 август 2014
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    3.088

За тоа со вакцините и неефикасноста моментално го гледаме кај Израел, не знам друга држава која е исто така населението е имунизирано во голем процент. Јас знам само дека лек против вирус не постои ниту пак вакцините се со 100% заштита, значи има можност да го фатиш вирусот. Оваа вакцина ке се прима како и за грипот, еднаш годишно, значи со 2 дози нема да останеме. За тоа дека има починати луѓе од вакцина не знам зошто не го прифаќате тоа? Како што има последица од вирусот, така има и последица од вакцина, нормално дека тоа се случува во многу мал процент бидејќи секој организам е различен и различно делува. Јас сум алергична на многу работи, како би знаела дали нешто би имала последица после вакцината?
    Тоа е за е ефикасноста.

За прележаните без антитела или непрележани со антитела се согласувам дека има и такви случаи, не сум проверила ни јас антитела, можеби и кај мене ќе биде 0 реф. Вредност, но сметам дека телото и клеточниот имунитет сепак го препознава вирусот.

Да се редактирам и во врска со политиката, како прво не е логично една вакцина да боде призната во ЕУ друга да не биде, ако веќе е пуштена во употреба тогаш треба да бидат сите признаени.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  8. lovestoneddd

lovestoneddd Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2018
    Пораки:
    4.252
    Допаѓања:
    39.639
    Подалеку од мене фанатику.
    Година ипол дење ноќе си на темава. Гет а лајф.
    Мојот пост не беше упатен кон тебе.

На deskarada, cresa-jagoda, Traveler91 и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Stefi_555

Stefi_555 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    727
    Колку си сигурна во ова? :)
    Дајте нова медицина да смислиме, да одговара на ковидов.
    Пошто според старава медицина што важеше пред ковид, вакцината е фиксна и не смее да ја рецидивира болеста, туку да ја спречи. Сега ова ковид медицина е, нова наука :D

10. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Емиратите, конкретно Дубаи, тие се во голем процент имунизирани, само што се со Синофарм, за разлика од Израел. Сега може кој сака да прими Фајзер, и повеќето примаат.

Па вакцината не е лек, само е начин да се искорени или минимизира ефектот на одредена заразна болест. Тоа важи за сите вакцини, само за да се види ефектот е потребно да помине подолг период и да се имунизира што поголем број од популацијата. Не значи дека ако си имунизирана против морбили дека не можеш да се заразиш при контакт со лице кое е во активна, заразна фаза на болеста.

На LejlaD, Ahoy и green.eyes им се допаѓа ова.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Ааа да, јас без антитела сум, треба да бидам подалеку од тебе :D

Сега се мислам и зошто реплицирав некому кој не верува дека короната постои и дека починатите се од друго починати, не од Ковид. :hai:

Опадната ефикасност во однос на превенција на симптоматска болест и позитивен тест- да. Ама, едно големо АМА, вакцините и во овој момент ЕФЕКТИВНО штитат од тешка болест и смрт, како што докажува моментално Израел:

Да, ама 100% сигурност не е ниту природно стекнатиот имунитет.

Не гледам проблем тука.

Колку во спосредба со починати од Ковид?

Ако си алергична на храна, полен или на Пеницилин на пример, вакцината сигурно нема да ти остави последици, ниту да имаш екстремно бурна реакција.

Да, апсолутно. За среќа има има и земји членки на ЕУ кои ги прифаќаат сите вакцини, како Грција, Хрватска и Швајцарија :)

На Waverly Raven, LejlaD и Lima24 им се допаѓа ова.
  12. Stefi_555

Stefi_555 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јануари 2019
    Пораки:
    265
    Допаѓања:
    727
    Па до сега немало рецидив кај други вакцини. Куп луѓе знам вакцинирани и заразени, чуму вакцина тогаш?
    И ако може без тоа ,,да супримира клиничка слика,, пошто не е точна тезата. Врие луѓе по болнициве и со и без вакцина.
    Затоа ниту меркиве се логични ниту ништо. Имам впечаток дека веќе никој не знае кај тера, а жртва сме ние сите пак. Нека ги лечат со друго нешто, толку се форсира вакцинава ко мислиш изум на деценијата е, а праксата друго покажува. Колктивен имунитет како Шведска што направи и готово. Ене ги влајкно не им фали.

13. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524
    Колктивен имунитет како Шведска што направи и готово. Ене ги влајкно не им фали.[/QUOTE]

Кој црн колективен имунитет во Шведска, жити се’? Влакно не им фали? Кога последен пат си ги ѕирнала бројките во Шведска?

На ElenaOfRivendell, Ang_ela, Waverly Raven и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234
    Од каде знаеш дека е рецидив? Иначе верувам во ефектот на вакцината, го гледам во мојата фамилија моментално.

Иначе Шведска нема колективен имунитет колку што знам, и не е баш дека влакно не им фали, Шведска има повеќе починати од Ковид од другите скандинавски земји заедно, ако не се лажам.

За мерките, факт е дека не се логички, ама нашиве никогаш не биле способни за логика.

На referentka, NarCis@ и green.eyes им се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.972
    Допаѓања:
    12.282
    Знај некој да ми објасни по шо се познава кога имунитетот е во ред, а кога е опаднат?
    Кои се знаците шо ги дава телото?

16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Анат ко daily reminder за поентата на вакцините :)

Ај утре ќе повториме пак :wasntme:

На le.soleil, Waverly Raven, NarCis@ и 3 други им се допаѓа ова.
  17. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.942
    Допаѓања:
    203.234

Ама стварно, мене ме нервира што сите имаат очекувања дека вакцината е штит од зараза. Затоа и предвреме се ослободија, фрлија маски и се опуштија во поглед на дистанца. Не дека претходно не беа опуштени, ама бар маски носеа. Сега ни тоа. Затоа сме овде кај што сме.
    Инаку, вакцините се ефикасни во поглед на заштита од компликации. Досега колку што можев да видам, не само во Израел, туку и во САД. Па и кај нас, далеку помал процент од заразените се вакцинирани, не е баш дека е 50-50.

На Ang_ela, Waverly Raven, green.eyes и 8 други им се допаѓа ова.
  18. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.114
    Допаѓања:
    77.332
    А ти кој дел од - нас прележаните не прават антиваксери, се плука по нас дека сме против науката и дека хехенце, како и да е со сила ќе не натераат да се боцкаме не го сфаќаш?

Нит сум била, нит ќе бидам некогаш во животецов антиваксер. Јас сум со сите вакцини, моите деца се со сите вакцини боцнати. Сега не сакам да се боцнам се дур доктор не ми даде зелено светло.
    Кажи ми ти на мене која е логиката на идиотски е мерки, некој што вчера се боцна, денес оди кај сака, може да е носител на вирусот и го сее а мене ми е забранет влез секаде зашто идиотот Вилипче и остала багра решиле по секоја цена да не боцкаат, одат против науката и против доктори и епидемиолози, луѓе што здравје оставиле за да работат хумана професија.
    Ама не, тука све стручњаци, се ситите на, ситуацијава, демек хехехе, рипна бројката на боцка и со меркиве.
    Се срамам искрено кај живеам, со кого делам воздух и ги читам и слушам поделбите на боцнати и не боцнати.
    Параноја, страв, хорор, само за тоа знаете.
    Во бројки и калкулации се претворивте.
    И само тоа се знае, да се навреди и нападне тој што различно размислува.

И да, уште една работа. Пошто од кога прележав постојано одев по болнички врати и одвај си го вратив здравјето во некоја нормала, сега со маж заболен и со димери до плафон, докторката е строго против боцкање.
    Плус, кажува дека до сега немала реинфицирани пациенти што многу ја радува и дека луѓе со две примени дози и завршиле со тешка клиничка слика во болница.

Затоа, не го потценувајте природниот имунитет и не се мавајте во гради дека ако сте боцнати дека вирусот нема да дојде до вас.

Опрајте се, не ве води нигде овој бес и безобразлук што го истурате на недолжни.

На deskarada, SnowWhite8, Ivan4e04 и 19 други им се допаѓа ова.
  19. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Се зачлени на:
    23 јули 2013
    Пораки:
    2.472
    Допаѓања:
    8.587
    Зарем кај тебе не беше случај дека ти не беше потврден позитивен, туку беше пројавил само благи симптоми, врз основа на кои сметаше дека си со ковид? Плус нула антитела, не знам, на твое место не би спиела на тоа уво дека си прележан.

20. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Нели во Нов Зеланд затворија на 3 дена поради еден случај, а сега имаат 21 случај.