Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.504
    Допаѓања:
    91.319
    Тролаш,како типичен сдсм бот.|(
    Многу знаеш ти што е најефектно,тоа Филипче што ке ти каже:rofl:

Одговорност за носење лоши мерки мора да има.Луѓе умираат заради тие лоши одлуки.

А поготово кога се случува хаос и се е надвор од контрола.
    Кој и да е на власт.
    Ама тоа не го разбираат луѓе што плата од партија чекаат.:*

На Billy Idol, Vivienen, Harper и 17 други им се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Невакцинираните лица кои работат во канцеларии во државен и приватен сектор во Грција, од 13 септември ќе мора да се тестираат за ковид-19 еднаш неделно, на сопствен трошок, објави денеска грчкиот министер за здравство Василис Кикилиас. Министерот ги најави новите рестриктивни мерки за заштита на јавното здравје, кои се однесуваат на лицата кои не се вакцинирани против коронавирусот.

Вработените во школите и универзитетите, но иста така и во секторите со голема фрекфенција на луѓе како туризам, угостителство, телевизија и театар, два пати неделно ќе мора да прават брзи тестови. Невакцинираните студенти, исто така два пати неделно ќе мора да направат брзи тестови, од сопствен џеб, додека учениците ќе се тестираат два пати неделно, но тие тестови ќе бидат бесплатни.

Цената на брзите тестови ќе се ограничи на 10 евра. Резултите од сите тестови ќе се објавуваат на државниот сајт, а негативниот резултат ќе мора да се испечати и приложи во соодветната институција. Во случај на позитивен тест, лицето ќе добие инструкции за понатамошно тестирање и изолација.

Влезот во кафулиња, ресторани, ноќни клубови и спортски објекти нема да биде дозволен без сертификат за примена вакцина или прележана болест. А со тест не постар од 48 часа, ако немаат вакцинален сертификат, ќе можат да влезат само во кината, театрите, музеите и теретаните.

„Овие мерки не се со цел да казнуваме. Тие се наша должност кон сите оние кои беа претплазливи овие 18 месеци од пандемијата, оние што ги загубија своите дуќани, работни места, оние кои мораа да работат од дома за да се заштитат себеси “, рече Кикилиас.

Новите правила, исто така, им даваат право на работодавачите да бараат доказ за вакцинација од вработените, кои работат во непосредна близина со колегите.

Заштитините маски ќе бидат задолжителни во сите затворени јавни простории и во преполни области на отворено, додека бесплатните тестови во јавните установи ќе бидат ограничени само на луѓе кои веќе се вакцинирани или имаат симптоми на ковид-19.

https://sdk.mk/index.php/svet/ogran...-za-novite-restriktsii/#.YSTYPQgt0_w.facebook

На green.eyes, Antolinaa, noteforself и 9 други им се допаѓа ова.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    126.929
    Де бре ако некој е бесен на постапки на министер не значи дека е партиски војник. Не има и такви што користиме здрав разум. Немој одма да ме вреѓаш дека сум партиска амеба без мозок и само повторувам што ми е кажано.

На le.soleil, Harper, Antolinaa и 9 други им се допаѓа ова.
  4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.867
    Допаѓања:
    41.235
    Извини ама не може да збориме како треба одговорност САМО од власта а од друга страна целосно да почитуваме одлуки на луѓе кои не сакаат да придонесат во заштита од заразни болести заради свои небулози во кои цврсто веруваат.

Бидејќи не можам да жалам некого што не верувал во вирус ама откако ќе прележи во тешка состојба по болници обвинува други.Исто така, не може еднаш едни луѓе да зборуваат како угостителите пропаѓаат, мора сѐ да се отвори и да се вратиме во нормала, ама откако се дозволија свадби истите сега да викаат дека власта треба да одговара зашто дозволиле прослави.

Во право си за носењето лоши одлуки, ама исто така очигледно е веќе дека не може народот да биде вечно невин и ослободен од секаква одговорност бидејќи најголем број од луѓето се едноставно лицемерни и не размислуваат дека можеби не се во право.

На green.eyes, Waverly Raven, SuperGirl24 и 8 други им се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.546
    Допаѓања:
    191.620
    Одма понормално звучи кога имаат мерките имаат барем малку логика:)
    Претпоставувам Мк нема мерки за театар, пошто никој во театар не оди:D Со теретаните не знам што бидна:?:, од мерки разбравме кафе и свадба дека се ризична активност.

Во моментов се ми изгледа како ризична активност:|.

На IRBBB, Waverly Raven, fana и 4 други им се допаѓа ова.
  6. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Во Словенија во изминатите 24 часа се потврдени 477 нови случаи на коронавирус, односно секој петти тест е позитивен, со значително зголемување на бројот на новозаразени и хоспитализирани во споредба со минатата недела.

Од 2.489 тестирани примероци, потврдени се 477 случаи на инфекција, односно 19,2 проценти, додека пред седум дена имаше 318 новозаразени, со 15,5 проценти од позитивните наоди, пренесува агенцијата Хина податоци од словенечката влада.

За неповолниот развој на епидемиолошката состојба укажува и зголемувањето на бројот на приеми во болница, каде што на почетокот на минатата недела имаше 49 пациенти со ковид, а денес има 86.

Од нив, 19 се на единици за интензивна нега, од кои 10 се интубирани.

Националниот институт за јавно здравје проценува дека во моментов има 3.753 активни случаи на коронавирус во Словенија, а инциденцата од 14 дена на 100.000 жители е 178.

Според најновите резултати, делта-сојот сочинува 99,3 проценти од случаите на инфекција.

©Makfax.com.mk

7. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.426
    Допаѓања:
    8.604
    И претходниот бран кога беше ужас Филипче секојдневно само тоа си мантраше "ситуацијата е под контрола".
    Знаете дека е хаос кога повторува таква будалаштина. Ама слепи и глупи не сме фала богу.

Лани овој период кога имаше малку заразени наставата се одвиваше онлајн.
    Сега кога ситуацијата е вон контрола ке ги пуштат децата на училиште, ке направат нови жаришта во училиштата, ке се шири вирусот и тоа како. Срамота.
    Може барем уште септември да учат од дома. Цела година истераа така па уште месец, два голема работа.

Ама можеби тоа им е начин и план да почнат активно да им наметнуваат вакцинација и на малолетните.

На IRBBB, Antolinaa, Cka и 4 други им се допаѓа ова.
  8. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Плата од партија?!
    А бе Косми, не е лошо малку да излезеш од пижами:D
    Која тоа партија дава пари за да пушуваш за менување власт?:wasntme:..незнам таму, преиспитај се:wasntme:

Хаос се случува поради оние кои не сакаат да се вакцинираат и скандираат " доктори убијци";)па пласираат разни теории на некои свои идоли од странски држави којзнае колку компетентни.
    ..патем, одамна не си кажала во Хрватска како е ситуацијата

@Biljarkata не бе, во Мкд нема тратри, нема ништо(facepalm).Како пишуваш како за неандерталци.
    Немала чуено за мерки за во театар|(

Последна измена: 24 август 2021
    На green.eyes, M.B., LejlaD и 7 други им се допаѓа ова.
  9. Tajnaotrovna

Tajnaotrovna Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јули 2011
    Пораки:
    3.148
    Допаѓања:
    33.897
    Почекај да заврши прво туристичката сезона па ќе се пребројат. Сега мачкааат очи со нешто ситно исто ко и лани.:drunk:

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.011
    Допаѓања:
    37.259
    Сериозно прашуваш ова? :D :^)

На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Јас по совет на лекари кои не се паррисли определени (да кажам зашто некоИ овде само тоа ги интересира) се вакцинирав на 45 дена од прележување корона, затоа што сметаа дека така ќе бидам безбедна подолг период.
    И ништо не ми е.
    Немам автоимуна болест, а поминати се веќе 2 месеци.
    Така и за вакцините на децата по темите се жареше и палеше.
    Ако несакаш да се вакцинираш-немораш, ама доста на секој кој мисли поинаку пљукаш и го нарекуваш партиски бот.

...И ќе се вакцинирам со трета доза доколку дојде ред за тоа и ми се препорача:)

Толку имам да кажам.
    И во темава нема да се вклучам за да дискутирам, зашто секок си прави за него што е најдобро, како си смета- така.
    Бар не сум седнала со кантарот овде за да мерам антитела и да постирам некои си студии на некои си непознати доктори.
    Многу сртручњаци излеговте, и тоа со работа од дома:lol:

@An-na да:D.Еве кажи; нека ми дадат, ќе пишувам што ќе ми кажат.Па макар и ДУИ биле:D

Последна измена: 24 август 2021
    На mal.ecka, green.eyes, mareane и 7 други им се допаѓа ова.
  12. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    7.011
    Допаѓања:
    37.259
    Оки... ќе се праиме луди ;) пошо ич нема платеници во администрација чија единствена задача е пишување по интернет |(

13. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    Јас не сум администрација, обрати се на вистинска адреса;)
    Мојата плата си ја давам сама и нема кој да ми кажува што да правам.
    Плус не протежирам нечии студии овде, туку кажувам лични искуства.

На LejlaD и nena2010 им се допаѓа ова.
  14. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    И јас истото го пишувам, ама прочитај кок пишува за амебите.
    Кажав- си пишувам од сопствено искуство и она што лекарите (матичната-општ лекар, кардиологот и аброменалниот хирург) ми кажале.
    Не мафтам овде со текстви на англиски кои ни сами не ги разбираат.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  15. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.975
    Допаѓања:
    12.289
    img_1_1629817784713.jpg

:shake: одвеани со ковидот

На MilaSs12 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Не му се чини на ВМРО дека баш на време се?
    Во исто време во светот се воведува 'модава' со сертификативе.

Сето е поврзано.
    Не одлучуваме сами.

На Tajnaotrovna, LejlaD и referentka им се допаѓа ова.
  17. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    126.929
    Не зборам за 45 дена по вакцина. Сигурно има причина зашто така дале. Не сум лекар. Ама дека утнаа со свадбите и понашањето како да е короната завршена- утнаа. Инаку и јас сум за вакцина така да тука сме на иста должина.

На Ygritte, Tajnaotrovna, oblace1 и 5 други им се допаѓа ова.
  18. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.405
    Зошто одвеани?
    Да имам своја фирма, ќе се свири по мои правила. Да имаш твоја, по твои.
    Друго, повторно имаш избор. Ако се вакцинираш, ќе имаш бонус, ако не, нема. Бонусот не е задолжителен, ама воопшто. Законски, не мора воопшто да го добиеш, освен ако не е поразлично наведено во договорот за вработување.

На Tajnaotrovna, LejlaD, referentka и 4 други им се допаѓа ова.
  19. @Zaljubena

@Zaljubena Истакнат член

Се зачлени на:
    13 ноември 2020
    Пораки:
    159
    Допаѓања:
    343
    Ме интересира дали на работа ви се случило да имате позитивен колега и што направија газдите после тоа?

20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.504
    Допаѓања:
    91.319
    @referentka
    Јас те сконтав одамна колку манипулираш.;)
    Па тоа си имала корона па си немала,па имаше антитела, па грешка беа, ги помешал матичниот.:mm:
    Вакцинирај се на секои 45 дена ако сакаш,твој проблем,не ме интересира.
    Но,да негираш одговорност на министер кој дозволи влез во држава без тест,

Да негираш дека неговата дозвола за свадби во затворено стана расадник .:drunk: ?!

Да има минимум совест и морална одговорност треба да поднесе оставка,колку и да ти паѓа тешко тоа.

Ова што сега се случува е негов резултат.

Здравствената комисија не дала дозвола,зошто не послушал?
    Зошто "брат му" Бектеши наредил свадбите на албанската дијаспора мора да се направат.?!
    И нашите правеле?
    Правеле ,ама очигледно не по 500 души и на затворено,бидејќи во болница лежат 99% Албанци членови на фамилии кои правеле,оние кои не успеале да киднат од државава.
    Да не дозволеше, немаше народ да прави свадби со по 500 души.
    Исто ко и лани.
    Поради таа негова грешка ,ни деца школо ќе почнат ,ни децава студенти тука студии ќе видат.
    Да не зборам за селективност на мерки,додека во Сити мол се бараат сертификати во Рем мол и Палма мол во Тетово, никој ништо ни бара ни проверува,без маски се шетаат.
    Па ти брани го и понатаму.
    :yawn:

На Harper, cresa-jagoda, ivi1987 и 6 други им се допаѓа ова.