Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Ураган во Македонија (западна) ураган во Италија (венето)
    Во последните неколку дена 72 позитивни Македонци се вратиле во регион Венето, повеќето дале изјава дека се вратиле со автобус, но имало и такви со сопствено возило. 48 годишен маж и 37 годишна жена завршиле на интензивна нега во италија, состојбата им била многу лоша, се борат за живот.
    72? :o Само во околина на Тревизо :o

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Значи можда сепак високата смртност и хоспитализации не се должи само на здравствениот систем кој е катастрофа, туку и на нашиот стил на живеење, редовното труење со загаден воздух, а и гените можда.

На green.eyes, WildMk, JuLleE и 7 други им се допаѓа ова.
  3. emiliana

emiliana Форумски идол

Се зачлени на:
    28 октомври 2019
    Пораки:
    3.864
    Допаѓања:
    44.158
    Албанија короната дефинитивно е умрено.
    Не знам кое време имаат полициски час, ние до 11 максимум шетавме и тоа е река од народ тука тоа време.
    Маска мисловна именка, до сега дали 10 души видов што носеа, и веројатно некој од наш крај гарант.

На redhead и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.391
    Допаѓања:
    119.647
    И дека нема корона не прска бил гејц со авиони со отров:drunk:

На green.eyes, mal.ecka, noteforself и 5 други им се допаѓа ова.
  5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    :D тоа под стил на живот се рачуна :rofl:

На green.eyes, Ugly Duckling, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  6. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Пишуваат, пишуваат, не чиповале многу на групава :l::devil:

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  7. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.792
    Допаѓања:
    323.764
    На WildMk, emiliana и LejlaD им се допаѓа ова.
  8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.287
    Допаѓања:
    35.419
    Имаше еден напис дека Ковид-ов коси најмногу таму каде што претходно немало добар животен стил и грижа за здравјето на луѓето, односно запоставени хорнични болести (или неоткриени). Ама сега не можам да го најдам.
    А дека дефинитивно имграат улога гените играат и според мене. Дури и за реакции на вакцина. Јас и татко ми имавме исти реакции на вакцината, мајка и брат ми истите. Знам и за случај каде што татко и син лежат заедно еден до друг. Таткото преживува, синот под 40 годни умира. Истиот лекар, исто се освен што синот пробуваат да го спасат и со плазми и со се штп им е на располагање.
    Не знам што да кажам освен треба многу внимавање на општо здравје веројатно.

На cresa-jagoda, martovsko cveke, Alishan30 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Пределот околу Падова-Местре е страшно загаден, ако ме и најзагаден во Европа. Имаше лани статистики колку луѓе “настрадале” дали по смрт дали по последици од истиот.
    Предолот околу Тревизо исто, има толку многу индустрија, има толку многу метеж и гужви, лош ако не и најлош сообраќај во Европа.

Можам да ја поврзам со лош начин на живот и Италија.
    Бев во тој регион и видов. Не е ништо поразлично од Скопје

Овие “мерки” се одамна Рефи, прво се зборуваше па се изведе на дело во многу држави пред Македонија, истата не измислила ништо, напротив :) кај нас малку поодамна “не делат” по јавни простори со сертификат.

е сега, после да не се чудите, Италија планира за еден месец имунизацијата да ја стави задолжителна, да задолжителна. Еден месец ќе “мерат” и премеруваат пред да донесат одлука.

како што зборуваа за сертификатот така сега и за задолжителност. Она што кажат го спроведат.
    Значи можно е и Мк да биде, покасно секако.

заборавив да пишам погоре од 10 теста 8 биле позитивни на луѓето што се вратиле од македонија (западна).

На referentka и Ahoy им се допаѓа ова.
  10. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    На BlackNight му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.509
    Допаѓања:
    91.347
    Па ако не им ги покриваат трошоците со донесените небулозни мерки,треба да бараат.
    Во ТЦ беше доволно сите маски да носат.

На тема имунитет Израелските научници со нова обемна студија,треба да читне профитерот Филипче додека ги дискриминира прележаните.

Grupa od deset izraelskih znanstvenika objavila je tzv. preprint vrlo velikog istraživanja u kojem su usporedili prirodni imunitet nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom u odnosu na imunitet induciran cijepljenjem („Comparing SARS-CoV-2 natural immunity to vaccine-induced immunity: reinfections versus breakthrough infections“).

Rezultati te analize bili su iznenađujući: Oni koji su cijepljeni, a nisu ranije inficirani (skupina 1) imali su 13,6 puta višu šansu inficirati se delta varijantom nego oni koji su bili inficirani (skupina 2). Vrlo značajni povećani rizik cijepljeni su imali i u odnosu na one koje su stekli imunitet prirodnim putem i za simptomatske oblike bolesti.

Uz to, izraelski znanstvenici utvrdili su da je prirodno stečeni imunitet puno dugotrajniji. Uzeli su podatke o inficiranima sve od ožujka 2020. do veljače 2021., pa uzeli isto follow-up razdoblje, te utvrdili da cijepljeni s dvije doze imaju 5,96 puta viši rizik infekcije te 7,13 puta viši rizik simptomatske bolesti.

Drugim riječima, izraelski znanstvenici iznijeli su vrlo čvrste dokaze kako prirodni imunitet kad je u pitanju infekcija delta sojem SARS-CoV-2 virusa štiti puno jače i duže nego Pfizerovo cjepivo. Uz to, utvrdili su kako cijepljeni imaju i vrlo značajnu korist ako se cijepe jednom dozom cjepiva kako bi stekli dodatnu zaštitu protiv delta varijante.

Ono što je vrlo važna pouka ovog istraživanja je i zaključak kako se od masovnog cijepljenja ipak ne može očekivati zaustavljanje širenja zaraze jer se i cijepljeni mogu inficirati delta sojem te tako prenositi virus i drugim cijepljenima te necijepljenima.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svi...o-jace-i-duze-nego-pfizerovo-cjepivo-15097601
    Линк на студијата
    https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.08.24.21262415v1

На Idedemja, Reina.Gitana, Kitten и 3 други им се допаѓа ова.
  12. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.239
    Допаѓања:
    48.602
    Подобро да направеа за моловите задолжителни Кн95 маски и правилно наместени,отколку сертификати. Џабе сертификати кога шетаат со спуштени маски или маски од крпчиња. |(
    Ете во Германија, во Баварија ( за др.места не знам) нема влез со хируршки или крпчиња маски. Строго Кн95 или FFP2.

На Idedemja, cresa-jagoda, Принцезичка1 и 7 други им се допаѓа ова.
  13. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.975
    Допаѓања:
    12.295
    Ете така.
    Во последниве години една кампања владина немаме видено за зачувување на здравјето.
    Емисии има, доктори кои си водат медицински профил, ама владава утка тотално.
    Плус, сѐ повеќе ги корнат дрвјата, зеленилото го снемува, паркови малце, а згради се пренатрупаа, несоодветна инфраструктура за велосипедисти, ниска свесност за животна средина, лечење на своја рака со антибиотици, кукање по утрински емисии, оговарање... Итн.
    Тешко му е на народецов да селектира отпад, то е метафизика за него. Мене не ми е проблем да има дисциплина во државава, едвај чекам да се заумиме. Сите правила ќе ги следам и со душа и срце (ќе) ја чувам природава.
    И општо населението не сака таков животен стил, не нѝ е тоа приматот.
    Приматот стана да ставиме селфи со чашата во кафана, да пекниме колбаси за први мај, пршките на зима, цигарите и дембелијата.
    Ете таков народ сме, од кој се срамам премногу.

Последна измена: 26 август 2021
    На Idedemja, Sky-butterfly, martovsko cveke и 2 други им се допаѓа ова.
  14. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Се сложувам со тебе, маски се доволни.
    Зошто нѐ ги ревидираат/корегираат меркиве, ич нѐ ми е јасно. :?:

На martovsko cveke и Cosmi им се допаѓа ова.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.556
    Допаѓања:
    191.679
    upload_2021-8-26_13-12-13.png
    -Се надеваме дека бројките кои во последните неколку дена се стабилизираа, ќе почнат да паѓаат, особено ако се придржуваме до мерките и ако внимаваме, истакна Заев.
    ...
    -Не би сакал да зборувам подетално од тоа што министерот за здравство и Комисијата го кажуваат, но јас како претседател на Владата кој има обврска да ги следи парамтерите, би рекол дека е добро што последните денови бројките се стабилизираат во Тетово и Гостивар. Тоа значи дека силата на вирусот се намалува, мерките веројатно( :smirk: ) давата резултат, а и граѓаните повеќе внимаваат, нагласи Заев
    .

Бројките во меѓувреме
    upload_2021-8-26_13-14-48.png

Во однос на зголемениот број КОВИД случаи, посебно во тетово и Гостивар, Заев рече дека главно се работи за граѓани со хронични болести. Но, тоа што се случува кај нас, додаде, се случува и во регионот и во светот, и според бројките и според смрноста. Ако повеќе се внимава и ако бидеме поодговорни, ситуацијата ќе биде подобра.

Регионот и светот во меѓувреме
    upload_2021-8-26_13-16-32.png

На LejlaD, vitamina и Ahoy им се допаѓа ова.
  16. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    200.gif

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Катастрофа!!!
    ;(

На LejlaD и Biljarkata им се допаѓа ова.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.324
    Допаѓања:
    28.128
    Не знам кој ме тагна. Не знам детали за години на хоспитслизирани, ама нема место. Ни во модуларна, ни во главната.
    Од внатре муабетот е
    Страшен е бранов, полошо од се до сега.

Ама британскиот сој беше потежок од првиот,овој потежок од следниот? Страв ми е што не чека.

Ама не знам што е за чудење, исто беше и во Англија и во Америка и во Израел. Напаѓа многу помлади и дава тешка слика.

На cresa-jagoda, green.eyes, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.
  19. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Добро, а зошто не се реагира?
    Зошто нема мерки и слични ствари? Дали вие како лекари можете да изрегирате некако?
    Ова не е хумано ни за вас ни за нас.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  20. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.324
    Допаѓања:
    28.128
    Не сум јад лекар, имам во блиска фамилија инфектолог.
    Реагираат, ама џабе. Не ги слуша нив одамна никој

На Idedemja, cresa-jagoda, LejlaD и 6 други им се допаѓа ова.