Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. smile:)

smile:) Популарен член

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Се надевам ветерушка не се лути исто така корисно е ова што го пишува во постот да се знае

Инаку постот е од СДК

На buba4e89 и emiliana им се допаѓа ова.
  2. Stache

Stache Истакнат член

Се зачлени на:
    18 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    815
    Денеска околу 2-3 по полноќ

На eli25, Feminka22 и smile:) им се допаѓа ова.
  3. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.674
    Допаѓања:
    11.145
    Мешки, шо прајме со корона вирусов? Мене веќе прпа ме фати. :worried:Општо од секаков вирус ми е страв, ама сега многу драма се створи. Седење повеќе дома, понастрана од контакти, кивање кашлање во подлактицата на раката, миење раце, недопирање лице...
    Само Господ да нe` дочува!

На cresa-jagoda, BY<3, Филотеа и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.055
    Допаѓања:
    180.363
    Симптомите се без течење нос, во рок од 3-4 дена се јавува сува кашлица, во наредните неколку дена може да се прерасне во пневмонија.
    Ризично е за луѓе со претходни респираторни проблеми.

Веројатно резиме на текстот од Ветерушка, кој во меѓувреме го постираа

Последна измена: 26 февруари 2020
    На cresa-jagoda, mariz и smile:) им се допаѓа ова.
  5. Филотеа

Филотеа Популарен член

Се зачлени на:
    29 мај 2019
    Пораки:
    770
    Допаѓања:
    1.093
    И мене исто паника ме фаќа, како да се заштитиме? Дали и ние спаѓаме во ризичната категорија? :worried:

На cresa-jagoda и lovely12 им се допаѓа ова.
  6. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.503
    Допаѓања:
    39.120
    ПРЕВЗЕМЕНО
    Вреди да се прочита:

Evo da stavite malo stvari u perspektivu. Slobodno podelite dalje.
    Na današnji dan WHO je objavio da postoji 79.300 ukupno zaraženih sa COVID-19. Od toga velika većina, njih 77.000 u Kini, od čega velika većina u Wuhanu.

Wuhan ima 11 miliona stanovnika. Zaraženih je, ajmo reći, svih 77.000 da je u Wuhanu.

77.000/11.000.000 = 0.007
    Iliti 0.7% je zaraženo stanovnika Wuhana.
    99.3% Wuhana NEMA virus. U gradu odakle je krenula epidemija!

Takođe, ne zaboravimo da je preko 10.000 ljudi u međuvremenu prebolelo virus.
    Dakle TRENUTNA brojka obolelih nije 79.300 nego 79.300 - 10.000 ozdravljenih (i minus 2500 umrlih) tj trenutno ima debelo ispod 70.000 zaraženih, a ne 79.300.

No šta je sa smrtnosti od virusa?
    E pa, ako imate preko 80, i zaraženi ste sa virusom, šansa da umrete je 14.8%. Što znači da će 85.2% ozdraviti.
    Ako imate od 50-60 godina, imate 1.3% šansu umreti ako ste zaraženi sa virusom.
    Za mlađe od 40, šansa je 0.2%. dakle 99.8% mladih ispod 40 godina koji se zaraze, će ozdraviti.

ALI!!!!!!!!!!!!!

To je samo ako se zarazite. Šansa da se zarazite je, na temelju skoro 3 meseca epidemije na izvoru zaraze, Wuhanu - 0.7%.
    Dakle 99.3% je šansa da virus nikada videti nećete.

Na tih 0,7% tek idu postotci, pa tako ako imate 85 godina, imate 0.7% šanse uopšte pokupiti virus, pa ako ga pokupite imate još 14.8% šanse umreti od njega, odnosno ukupno imate 0.103% šanse umreti od tog virusa. To znači da imate 99.897% šanse NE UMRETI od tog virusa.

Za jednog 45-godišnjaka, te dve šanse pomnožene iznose 0.0028% da će ih koronavirus ubiti. A 99.9972 da neće.
    Za jednog 35-godišnjaka šansa da će umreti od ovog čuda je 0.0014%. A da neće umreti je 99.9986%

Pazite, to je 0.7% da ga uopšte dobijete i 0.2% da umrete od njega, ako ste ispod 40 godina starosti.

POENTA PRIČE: OPASNOST POSTOJI, DA. No nije ni blizu ovako velika kako piše u novinama i po portalima.

Zapitajte se usput zašto se tako malo priča o preko 10.000 Kineza koji su OZDRAVILI od tog virusa? Kome to nije zanimljiva vest i zašto nije?
    Ko živi od toga da vi što više čitate njihove članke i kupujete njihove novine?

Usput, Kina ima 1.386.000.000 stanovnika. zaraženo je njih 77.000. Na 1.4 milijarde.
    To je 0.0055% svih Kineza.

Ponavljam, "čak" 0.0055% svih Kineza je zaraženo sa ovim virusom. To znači da u zemlji odakle virus dolazi, 99.9945% stanovništva NEMA virus.
    To znači da ako posložite 10.000 Kineza, 5 će ih imati virus a 9.995 neće. ETO koliko je virus zarazan.

На MeowMeow, Ambitious, cresa-jagoda и 6 други им се допаѓа ова.
  7. MysteriousQueen

MysteriousQueen Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    104
    Допаѓања:
    465
    Факт е дека се' е до е превенцијата, миење раце, зајакнување на имунитетот и слично, но најбитно е да не се паничи!!! Паниката ништо не решава.
    Прочитајте го ова:)
    „Ако имате 85 години, имате 0,7 отсто шанси воопшто да го фатите вирусот, па ако го фатите имате уште 14,8 проценти шанси да умрете од него, односно вкупно 0,103 проценти шанси да умрете од тој вирус. Тоа значи дека шансата дека нема да умрете од тој вирус е дури 99,897 проценти! За еден 45-годишник тие две шанси помножени изнесуваат 0,0028 проценти дека вирусот ќе ве убие, а 99,9972 дека нема. За еден 35-годишник веројатноста дека ќе умрете од вирусот е 0,0014 отсто, а дека нема да умрете е 99,9986 проценти. Тоа е 0,7 отсто дека ќе го добиете и 0,2 проценти да умрете од него, ако сте по 40 години старост, изјави Штагљар.

Штагљар додаде дека Кина има 1,386 милијарди жители и истакна дека само 0,0055 проценти на Кинези имаат вирус.“

https://iportal.mk/zanimlivosti/hrv...NYPSoLDU59D1rlLALYl7P78PYyekCv01nYYh80HLeqqhM

На MeowMeow, Ambitious, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.125
    Допаѓања:
    20.287
    Многу паничите, луѓе. Убаво ви кажаа, смртоносен е само кај старите и хронично болни луѓе, како и секоја друга болест што е смртоносна за нив. Симптомите се благи, и најголем број од случаите се лечат во домашни услови. Ништо пострашно од вирусите што ми ги поминаа децата цела зима.
    Кога ве чита човек, добива впечаток дека е апокалипса, и ко на филмовине, чиниш болните зомби се, па ако те каснат ќе се позомбиш и ти, и сите ќе умреме во измачување и хорор.
    Цела зима не скапаа вируси, стомачни, со температури, грипови, што не, ама медиумите не кажуваат ништо, народот мирен. Како ќе ти сервираат така ќе се осеќаш. Се е до паниката!!!

На Ivan4e04, MeowMeow, Mama993 и 21 други им се допаѓа ова.
  9. girl1233

girl1233 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    82
    Не знам со кој мозок знаејки дека е болна (притоа се сомневала на корона чим веднаш се упатила на испитување) дошла тука притоа ставајки на ризик други луѓе кои се возеле со неа а и нејзината фамилија ја изложила на ризик.

На Ivan4e04, cresa-jagoda, Purplelilac и 12 други им се допаѓа ова.
  10. smile:)

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Медиумите добиваат пари од тоа што креваат паника, не се криви луѓето

Не била во контакт со нејзините, а во Италија веќе немаат залихи, ги употребуваат само за најкритичните случаи така да не можела да биде сигурна

Последна измена од модератор: 26 февруари 2020
    На jacqueline.s му/ѝ се допаѓа ова.
  11. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Таман работа јас го објавив за да се знае,инаку ова го пишува еден човек не би му го спомнувала името,и од таму го копирав.
    Се надевам дека ке ни помогне на сите превентивно.

На smile:) му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.828
    Допаѓања:
    23.486
    Многу ми е мило што ве теши што со хронични болести се во ризик за смрт, јас со мојата астма пнеумонија нема да преживеам и како да не паничам.

На WildMk, cresa-jagoda и Purplelilac им се допаѓа ова.
  13. girl1233

girl1233 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    82
    Како не била во контакт кога преска изјавија дека член од семејството со сопствено возило ја земал од комбето.

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Asdasovski

Asdasovski Истакнат член

Се зачлени на:
    12 април 2019
    Пораки:
    1.252
    Допаѓања:
    1.599
    Сегa нa кaнaл 5 кaжaa декa вo кoмбетo имaлo 12 луѓе

15. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.418
    Допаѓања:
    60.304
    Јас сега фино лепо ќе си исклучам социјални мрежи и ќе си пуштам Кантер да си играм. И на вас ви го препорачувам истото. Прво ќе си се заштитите од непотребни паники (цел фб ми е преплавен со натписи "апокалипсата доаѓа" без да водат рачун дека ги читаат и анксиозни луѓе, бремени жени и луѓе кои во паниката можат непромислени работи да направат.

Пак ќе ви повторам, не искачајте од дома непотребно, мијте раце, одржувајте хигиена, не ви треба ракување, бакнување и гушкање кога се поздравувате со луѓе и слично.

Стресот што ви го прават порталиве е поштетен него вирусот.
    Се читаме утре(fingers)

На Ivan4e04, Mama993, cresa-jagoda и 25 други им се допаѓа ова.
  16. Srckata28

Srckata28 Форумски идол

Се зачлени на:
    6 јануари 2013
    Пораки:
    4.828
    Допаѓања:
    23.486
    И мене не ми е јасно, зошто мислела дека е подобро во Македонија да се тестира, којзнае колку саати кашлала и кивала во комбето. Со кој памет...

На cresa-jagoda, Shalitra и girl1233 им се допаѓа ова.
  17. smile:)

Се зачлени на:
    18 мај 2019
    Пораки:
    802
    Допаѓања:
    2.644
    Избегнувај да излегуваш и се ќе биде во ред

18. girl1233

girl1233 Истакнат член

Се зачлени на:
    31 мај 2014
    Пораки:
    55
    Допаѓања:
    82
    Дај боже да не се заразиле за да се спречи понатамошното ширење.

19. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.463
    Допаѓања:
    17.098
    Тоа значи ако еднаш си го прележал не стануваш имун на него,значи долго време ќе си циркулира коронава.

20. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.125
    Допаѓања:
    20.287
    Јас разбрав за стари што се хронично болни, а не за болни од астма. Мајка ми, пример има хроничен бронхитис, и секоја настинка мора инхалации да прима. Ама вака по муабетот испаѓа дека и нема спас ако дојди коронавирусот. Не се плаши, сериозно пренапумпани се информациите.
    До ден денес бегаме од баба ми кога ќе сме настинати, оти е стара жена, ме разбираш... Тие се на ризик, ама и од обична настинка.

На Srckata28 и smile:) им се допаѓа ова.