Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.979
    Допаѓања:
    17.042
    Нема врска, ние фамилијарно многу пазевме, се изолиравме и никој не се зарази освен татко ми кој секако најмалку внимаваше и логично беше дека ќе закачи од некаде.

2. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    8.642
    А татко ви се зарази и не ви пренесе на никој?

3. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.235
    Допаѓања:
    48.494
    Да не одиме во крајности. Колкав ризик има да превземеш пратка на отворено, со дистанца и маска притоа. Нула. Постојано нарачувам онлајн, примопредавањето на пратката е буквално неколку секунди. Ако вака се заразувало сите ќе се испозаразевме до сега. И јас сум од тие што премногу се плашат и пазат па ни меѓу првите ни меѓу не знам кои не се заразив. Молам Бога така да остане додека заврши лудилово, ама јас си знам од што се' се откажав за да биде така.

На Sfera, Jana06, MarijaMi90 и 5 други им се допаѓа ова.
  4. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.979
    Допаѓања:
    17.042
    Никој не се заразивме што беше многу чудно. Тоа беше лани летото кога вирусот не беше толку многу контагиозен. При првите симптоми се изолираше во друга соба и немаше контакт со нас. И ние бевме зачудени како не не фати, а проверивме и антитела после тоа ние нула, а татко ми солиден имунитет.

На LejlaD и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  5. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.692
    Допаѓања:
    8.642
    На крајот така и ќе се заврши. Сите ќе бидат заразени и прележани. Не знам каков поинаков крај очекувате.
    Секако дека не е исто, ама секое изложување и контакт со заболен макар и минимален има ризик од трансфер. И за маски да не ја почнуваме дискусијата подобро. Се носат со недели исти маски кои се перат и прскаат со алкохол, или сосема обични хируршки и платнени маски кои не штитат од ниеден вирус.....

На martovsko cveke и LejlaD им се допаѓа ова.
  6. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.330
    Допаѓања:
    19.739
    Битно локални избори и попис ќе има.

На Waverly Raven, mal.ecka, Cka и 6 други им се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.254
    Допаѓања:
    27.920
    Антиваксери инфлуенсери би стаила у затвор за загрозување јавно здравје.

Кај глупо, па и убедува луѓе дека знае што збори. Некој тоа ќе го плати со живот.

Толку на темата.

На Ivan4e04, Alishan30, oblace1 и 34 други им се допаѓа ова.
  8. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.226
    Допаѓања:
    258.695
    И ја би исто. Нема граници.

На mal.ecka, NarCis@, Cka и 4 други им се допаѓа ова.
  9. KateKane

KateKane Форумски идол

Се зачлени на:
    4 јули 2018
    Пораки:
    3.566
    Допаѓања:
    62.547
    Види имаш луѓе што повеќе веруваат на инфлуенсери кои абер немаат од имунологија отколку на доктори сто години што учеле за тоа.

Ако некој одлучи повеќе да и верува на тужбата отколку на лекар нема што веќе да праиме муабет.

На Ivan4e04, Alishan30, Angie1432 и 20 други им се допаѓа ова.
  10. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.254
    Допаѓања:
    27.920
    Да, ама преку к од луѓе што блујат против вакцини,а на прва температура ѕвонат, молат, колнат за преглед лошо им било.

Маж ми молеше колега уште од мај да се вакцинира, 63 год со стент, не, не и не. Ќе прележувал, читал он не било страшно.

Ене го хоспитализиран. Моли, колне да му се помогне. Уште пиша статус на фејсбук да слушале паталец, да се вакцинираат, не било ова лесно за лежење.

Кој ќе одговара за неговата состојба?

Дечкото од Ресен што правел свадба и се заразил од кого читал вести? На Миа најдебилната на цел свет и верувал дека СИТЕ проаѓаат со затнат нос? Дирекно се одговорни за секоја смрт која би се спречила со вакцина.

Последна измена: 27 август 2021
    На Ivan4e04, Alishan30, Waverly Raven и 19 други им се допаѓа ова.
  11. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.674
    Допаѓања:
    5.866
    Уместо 300к да дадат за глупана кампања вакцинирај се, требаше да им ги дадат парите на овие пар гуски да се боцнат пред камера. Гарант немаше да одбијат. Или мојата преферирана опција да ги стават у затвор.

На Waverly Raven, Cka, noteforself и 8 други им се допаѓа ова.
  12. ancebanance

ancebanance Истакнат член

Се зачлени на:
    18 април 2013
    Пораки:
    65
    Допаѓања:
    72
    Да и јас се согласувам,вирусот ке продолжи да си циркулира нема да исчезне, само ке му се намали неговата моќ и ке биде обичен грип што ке го прележуваме секоја сезона.Но колку време ке изгубиме од нашите животи,психички кризи,здравствено,економски кризи?Дали вакцината придонесе за отпор и повеќе сила да мутира?Зошто има вакцина а нема ефикасен лек се уште достапен за сите? И јас сум прележана и вакцинирана,ама што ако,денес нема правила кој ке се зарази повторно,страв за вашите блиски,чувство на вина дека некому си му пренел си загрозил живот... Уште колку време ке издржиме психички вака....Дали ке издржиме уште мутации,и нашите кревки тела и души ке се изборат со вирусот,политиката,финансиската и емоционалната криза???Дали ке биде кој ке преживее ке раскажува???Дали имате прочитано еден позитивен надежен пост, НЕ засега....

На mKdevojce, simoncelicius и elenaklasik им се допаѓа ова.
  13. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    Најјакото беше кога напиша пост за Ксенија како се заразила од вакцинираната и другарка. А не го гледа фактот дека другарка и, вакцинирана, без симптоми, без лоша клиничка слика.
    А тој ботоксот што и го шибаат у секоја можна пора, појма не ни има од што се добива и какви се нус ефекти може да предизвика. Ама не, вакцината е штетна.
    Туку овие што ја следат, подобро документарци за размножување на мравки нека гледаат, барем нешто ќе научат. Во кој свет живеам, за нејзините зборови да бидат некако релеванти.
    Ќе тужела, треба некој неа да ја тужи за небулозите кои можат да бидат кобни за нечив живот.

На simoncelicius, KuklickaSk, Annath и 7 други им се допаѓа ова.
  14. Amelia

Amelia Популарен член

Се зачлени на:
    12 септември 2010
    Пораки:
    2.300
    Допаѓања:
    1.733
    Јас пак разбрав дека дечкото од Ресен бил вакциниран од 2 доза, и од вакцината добил компликации.

На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.774
    Допаѓања:
    41.785
    Епа грешно си разбрала.

На Waverly Raven, mal.ecka, Tajnaotrovna и 2 други им се допаѓа ова.
  16. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    На вестите на Канал 5 кажаа дека не бил вакциниран. Ама првиот пат кога завршил во болница иако бил со тешка клиничка слика на негово барање и на негова одговорност наредниот ден го пуштиле на домашно лекување. Е после пак завршил во болница со уште потешка клиничка слика, се обидувале на секаков начин да го спасат, ама безуспешно.

На noteforself, KuklickaSk, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  17. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Тоа е тој 'не постои корона'менталитет. Не ми е ништо, обична настинка кај и да е ќе пројде.

Жално. Нека почива во мир. Сите треба да бидеме одговорни пред се за нашето но и за јавното здравје.

На LejlaD и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  18. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.564
    Секој ден косата ми се крева од што ме иритираат коментари од родители кои не сакаат нивните деца да носат маски на училиште, не сакаат да им биде мерена температура на нивните деца, немало да дозволат нивните деца да бидат тестирани со брзи тестови, зашто не сакале децата да си ги праќаат во логор, не ќе можеле децата со маски да дишат, ако им мерат температура лошо влијаело врз психичкото здравје зашто како пиштол да им вперувале во глава на децата, па не знам уште какви сè не глупости се изначитав. Значи сигурна сум дека истите тие родители не веруваат во Короната, лабаво си се рашетуваат секаде, одат на сите можни свадби, прослави и какви не собирања, па после кога ќе се разболат тоа е обична настинка, не се изолираат, туку нивната ,,настинка" ја расејуваат насекаде. Епа после ќе се чудиме зошто толку новозаразени секојдневно, зошто толку починати. Тие прво не мислат на своето здравје, а не па ќе мислат на здравјето на нивните деца. Истите тие секоја година болни ги носат своите деца на училиште, ќе им дадат сирупче/апче/лижавче за болно грло и ќе ги пратат на училиште. Па после кога ќе се рашири во одделенијата слушаме за испразнети училишта од грип. Е така сакаат и сега да си прават, да нема никакви протоколи. А тоа што некој може скраја да е фатално да заврши ни крив ни должен ич не им е гајле.
    Често слушаме за невоспитани деца, ќе слушаме многу нормално дека ќе слушаме кога постојат невоспитани и неодговорни родители. Често се плука по младината за непочитување никакви мерки и ширење на вирусот. Ама јас вината ја гледам кај нивните родители. Многу се изнервирав како после година ипол некој сè уште на Короната може да гледа како на некоја шала. Не требало децата да држат дистанца, требало да одат во училиште да се социјализираат, да играат, да се дружат, не знам како некој може тоа да го помисли, а не па да го рече, во ваква пандемиска состојба со секојдневно голем број заразени и починати.

На Alishan30, Waverly Raven, deskarada и 13 други им се допаѓа ова.
  19. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.254
    Допаѓања:
    27.920
    Ете ти директен одговор зошто имаме голема смртност

На LejlaD, nena2010, cresa-jagoda и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Се зачлени на:
    14 март 2021
    Пораки:
    419
    Допаѓања:
    1.848
    Кај нас преовладува мислењето,ако отидеш на болница жив не се враќаш.Не знам колку пати ова сум го чула од луѓе.Посебно ако отидеш Скопје .Заради вакви размислувања многу знам што одбиваа да се лечат во болнички услови.Таа од Тетово 36 годишна мислам беше при приемот им почина.Еден исто 40 годишен ,ептем ситуиран со кислородна поддршка седеше дома,почина за жал...дома...а татко му една недела пред него....
    Исто и ова ,ако ти било пишано ќе си умрел,независно што и попови и оџи носеа маски.

Последна измена: 28 август 2021