Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Abracadaver

Abracadaver Истакнат член

Се зачлени на:
    16 март 2020
    Пораки:
    1.368
    Допаѓања:
    3.452
    За жал, се покажа дека ниту здравствените организации, врвни доктори, институции појма немаат како делува вирусот.

Да, постојат ризик фактори како дебелина, канцер, срцеви заболувања, но што правиме со луѓето кои ги поседуваат тие заболувања и преживуваат, а од друга страна луѓе без некоја историја на болести умираат или завршуваат со тешка слика? Значи, нема никакви правила. Вирусот е многу непридвидлив, научниците немаат појма што се случува, секој ден менуваат изјави.

Единствено што останува е народ да се чува, пази за своите блиски. Друго чаре нема. Барем за сега.

На Justicija и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  2. Becksboy

Becksboy Истакнат член

Се зачлени на:
    25 октомври 2014
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    2
    Здраво , ме интересира дали и на некој друг му има случено постковид муслулни болки на подколениците , веќе 2 недели имам болки-грчеви-слабост кога стојам на нозе или на пешки одам , ( магнезиум , вит Ц , мултивитамини редовно веке 10 дена ги пијам но немам некоја евидетно подобрување ) П.С Сарс ков 2 го поминав пред 3 недели .!

3. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.345
    Неполни 6 месеци после прележана корона, уште ми е така. Малку да трчам или повеќе да пешачам, одма ме болат потколениците...
    Пред некое време кога зборев со луѓе што прележале корона дека исто им е, тогаш сфатив дека уствари од тоа ми е останато, воопшто не го ни препишував на тоа, мислев е зашо со карантините намалив физичка активност...
    Значи појше сме со таква последица останати. :|

На Becksboy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.973
    Допаѓања:
    17.031
    После секоја прележана вироза организмот и истоштен и имунитетот ослабен. Кај ковид опоравувањето трае малце подолго од вообичаено, ќе треба подолго време за да закрепнеш. Земај си ги витамините, храни се здраво, не се заморувај со тешка физичка активност, дозволи му на организмот да се опорави.

5. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.822
    Допаѓања:
    40.928
    Америка не е здрава земја, не знам зошто ја посочуваш како пример.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.330
    Допаѓања:
    19.739
    Јас знам две баш обезни личности ( снаа и братучетка на маж ми) поминаа на нога. Братучед ми ( маж и ) далеку од дебел беше држ не дај работава за во болница едвај се спаси.

7. MikicaBt

MikicaBt Популарен член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    1.324
    Допаѓања:
    1.456
    На тие што имате грчеви во мускулите проверете д димери. Чисто превентивно. На блиски исто грч во мускули и матичната им рекла магнезиум да пие а уствари д димерите качени 7000 пост ковид.

На *Buba*, Angie1432 и Biljarkata им се допаѓа ова.
  8. 050320

050320 Нов член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Знае ли некој дали помеѓу Италија и Словенија има граничен премин поради сиуацијава? Нели порано немаше поради шенген. Треба да летам од Венеција и се мислам дали ќе ми треба тест за влез од Словенија во Италија пошто вакцинирана со Синофарм сум а Италијанциве нели не ка прознаваат?

9. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Не ја признаваат Италјанците синофарм (кинеските), од пред некој ден, со сертификат плус негативен тест кога влегуваш веќе не е потребен карантин ама во случајот со тебе не знам како ќе е со оглед на тоа што имаш сертификат со кинеска вакцина, најверојатно 5 дена карантин. Ако леташ, не знам што би ти кажале, оти се строги, веднаш може да ти дадат решение за изолација 5 дена ако имаш тест со тебе и плус на 5 ти ден пак тест овде, така излаваш од изолација за 5 дена, ако немаш тест карантинот е 10 дена. Ова беше укинато, мислам за со сертификат, ама кинески не признаваат. ако одеш по копнен пат со возило се ова би требало да се избегне, нема контроли. Ама пак ќе кажам има шанси да ве сопре полиција, зависи како ќе начекаш. Општо во италија полиција стои на секој чекор, ние вчера за 40 км 3 полициски коли сретнавме дека контролираат и сопираат. На граница нема викаат, ама и зависи. Не сум никогаш сигурна оти може да им текне да стојат. За авион нема избегнување, тоа е. Како ќе ти кажат така ќе правиш. И задолѓителен плф ти треба. Така е законот.

10. 050320

050320 Нов член

Се зачлени на:
    5 септември 2021
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    А кога ќе влезам на аеродром возможно е да ме стават во изолација? Пошто за Македонија можам да паувам со Синофарм дали тоа би се сметало како транзит?

11. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.683
    Допаѓања:
    13.949
    69AA0E01-879B-4629-B482-6AC40CDC1A7B.jpeg
    Госпоѓава, подолу во постот се повикува на законот за заштита на правата на пациентите, каде бесконтактното мерење на температура го класифицира како “медицинска интервенција”, а телесната температура како “личен податок” шо не смее секој да го знае. :!:

Дали има крај на овој претеризам?

На WildMk, Guns N` Roses, Harper и 12 други им се допаѓа ова.
  12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.150
    Допаѓања:
    221.671
    Ако венеција ти е само транзит, односно, ск - венеција - венеција - (каде и да одиш) е океј и логично да не ти бараат изолација пошо нели само транзит. Картата ти е до друга точка секако. Ако не е така, не знам што би можело да биде… искрено..
    Дека едно е на карта да ти пише ск - дека и да одиш и измеѓу транзит венеција, а ако е картата само венеција - друга држава, не знам. тест секако понеси, е сега проблемот е што кинеските не ги признаваат.

ако сакаш пиши ми лп подетално да видиме што е работа и дали можам некако да ти помогнам.

13. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.955
    Допаѓања:
    2.199
    Fakt e deka e nepredvidlv virusos I e kompliciran za zal.
    Use stojjam na stavot da se proveri Dali e vestacki napraven nekoj mora da odgovara za ova.
    Zivoti se co prasanje.
    Sepak tuka e virsot mora da se pazime.
    Mnogu bitna uloga ima I kvalitetot na zivot toa e fakt!
    Kako se hranime kakva hrana jademe,kolkiu some fizicki aktivni , me IST organizmot na nekoj Sto dreme pred TV ,a ne isto I na nekoj Sto se zanimava so nekakvo hobi Dali e toa pesacenje dzogiranje.;
    Kako se lecat pacientite Dali ima za site protocol?treba da ima nekakva odgovornost za site okolnoti co vrska so virussotymj.

14. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.944
    Допаѓања:
    130.305
    Попрво пандемијава ќе заврши отколку бисерите на Славица. :D

На Waverly Raven му/ѝ се допаѓа ова.
  15. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.944
    Допаѓања:
    130.305
  16. nextredstyle

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.944
    Допаѓања:
    130.305
  17. GrimTheReaper

GrimTheReaper Форумски идол

Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.404
    https://republika.mk/vesti/balkan/i...nite-vo-grcija-se-protiv-dogovorot-od-prespa/
    Jonah-Hill-Is-Confused-As-a-Cop-In-The-Hilarious-21-Jump-Street.gif
    Како, мислам к к к како?
    Се јавуваш...
    -Добар ден,
    -Добар ден,
    - Вие вакцинирани сте или не сте?
    -Не сме,
    -А што мислите за Преспанскиот договор со оглед на тоа што не сте вакцинирани?

Седам и гледам во хоризонтот со меланхолични очи.

На IRBBB, Waverly Raven, Angie1432 и 4 други им се допаѓа ова.
  18. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Ве молам ми треба итно совет.

Кога е најпрепорачливо да се прави брз тест?

@Ahoy или некој упатен за ова?

19. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.768
    Допаѓања:
    145.269
    Првите 3-5 дена од симптоми,кога си највирулентен. После може да биде лажно негативен.

На LejlaD и venus♡ им се допаѓа ова.
  20. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.774
    Допаѓања:
    41.785
    Зависи кој тест, ама во главно 4-5 дена после контакт, а со присуство симптоми и веднаш може. На денот кога се јавуваат симптомите тогаш имаш најголем титар на вирус во себе.

На LejlaD и venus♡ им се допаѓа ова.