Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Annath

Annath Форумски идол

И јас се прашувам што е проблемот. Ама едно знам, не дај Боже да тргнеш по тие врати, особено на државно. По брза постапка ќе бидеш поминат, ако прво те пуштат тие на шалтер да влезеш. Си признавам дека мене лекар од ковид центар ме лечеше по телефон. И терапија и анализи по телефон, сѐ. За приватно, немам збор. Барем се подетални во анализирање што, како и зошто.

green.eyes, IRBBB, mal.ecka and 5 others like this.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

На прва би рекол дека тука е проблемот, ама после ми текнува дека и во странство (конкретно во Норвешка), пациентите исто така се лечат телефонски, и тоа само еднаш ако е стабилна ситуацијата и се со лесни до средни симптоми.

Можам да кажа дека кај нас еве, Ковид болните па секој ден скоро одат во Ковид центарот на разни проверки, следени од доктори. Есента дури и редовно ги следеа спец. пулмолози, ама и тогаш смртноста беше многу висока. Сега е помала кај нас, ама има 60% вакцинирано население и уште 10тина% прележани (има реинфекции).

И сериозно не можам да најдам НЗС.

green.eyes, mal.ecka, JuLleE and 2 others like this.
  3. sanjaeva

sanjaeva Форумски идол

Во Капитол влегов од паркингот доле, никаква контрола. Горе на влезна врата, обезбедување и проверка на посетителите.

4. Annath

Annath Форумски идол

Нездрава нација сме, отруени од сите страни, земја, вода, воздух. Неправилна исхрана, во двете крајности. Со кола одиме секаде, Боже сачувај да тргнеме пешки. Антибиотици и за најмало кивнување, аналгетици и лекови за смирување се пијат ко бонбони.
    Не знам дали тоа е проблемот. А можеби и негрижата од страна на медицинскиот персонал? Дел од искуствата се позитивни, ама многу повеќе има негативни искуства.

5. anastasijaki

anastasijaki Форумски идол

Се вакцинираме против морбили, не против варичела. Варичелата ја прележуваме скоро сите, не морбилите.

Anne Boleyn likes this.
  6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Немам време и намера да цитирам објаснувам итн. И вакцинирани пренесуваат.
    Кој сака нека се вакцинира. Ама кој не сака не смее да биде ограничен каде ке оди а каде не. Уцена е тоа.

7. Annath

Annath Форумски идол

Не сите вакцинирани пренесуваат.

LejlaD and KuklickaSk like this.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Точно. Затоа нема логика забраната за влез на одредени места. Присила народ да се вакцинира е тоа. Да сакаа да спречат ширење други мерки ке ставеа.

9. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

На другарка мајка и, постара со куп болести, е позитивна, 7 ден, со многу благи симптоми. Вакцинирана со синофарм.
    Во помал град во мкд, и даваат да пие 2 антибиотика. Крвна слика и се останато е скроз уредно. 99% сатурација, ништо нема на плуќа.
    Зошто антибиотик? За секој случај.

И тоа што одиме на доктор не е секад најдобро :|

Bozica1980, Angie1432, IRBBB and 9 others like this.
  10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Во помаливе градови со позитивен тест како гратис доаѓаше Сумамед, дупла доза. Особено во есенскиот бран и пред тоа, за сите. Сега не толку баш, ама пак, од познати случаи, "наслушнав нешто на бели дробови малку", изволте Сумамед или Панцеф. А ртг ништо не покажува.

Дека ја спомнав Норвешка, кс нема, ртг нема. Парацетамол само по потреба, витамини само ако се препорачани од доктор од претходни состојби/ болести. Одмор нормално, и многу течности. Толку. И смртност под 1%.

11. Ambitious

Ambitious Популарен член

Дефинитивно се претерува со антибиотици. И кога стварно ти требат, оп, не делува ништо.
    Проблеми.

12. Annath

Annath Форумски идол

Овде мислам не даваат антибиотик без анализи, барем од искуство. На татко ми во Охрид сакаа да му дадат Сумамед со црп 40, овде во Скопје докторот му рече не. И мене не ми дадоа антибиотик, имав црп 20, ама мислам дека задолжително даваат ако црп е високо, над 100 на пример. Кај снаа ми беше 150 на четврти ден од симптоми, пиеше Трицеф. Ако се развива пневмонија, црп е високо ептен и најверојатно мора антибиотик. Затоа се клучни анализите.

13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

УК- популација 68 милиони, прележани 7,6 милиони, починати 135.000 (смртност 1,7%)
    Шведска- популација 10,2 милиони, прележани цирка 1,2 милиони, починати 15.000 (смртност 1,2%)
    МК- популација ?, прележани ? (190.000 официјални, неофицијални не знам), починати 6.650. Да се милион прележани?:?:
    Еден друг проблем има. Во последниот месец и пол се починати илјада луѓе, скоро 20% од сите починати од почетокот на пандемијата. За месец и пол:x (ова денес го видов како бројка, не можам линкот да го најдам). И еден трет проблем- болничка смртност 40% (ова некој доктор го има кажано, Данаиловски мислам). Нешто ќе да е труло во здравството:|

Angie1432, IRBBB, Abracadaver and 7 others like this.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Screenshot_20210924-211721_Chrome.jpg

Biljarkata and LejlaD like this.
  15. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

За кој период е ова? За цела корона пандемија?:worried:

LejlaD likes this.
  16. fana

fana Форумски идол

Да

Ahoy and LejlaD like this.
  17. vitamina

vitamina Форумски идол

И моето дете го лечат преку телефон, на порака ми пиша што да купам, ако треба било што да се јавам. Сега за настинката исто, по телефон, вика ако качи пак температура ѕвони ми, а работи од 4 ч до 7 ч 3 часа работи на ден, ама па ѕвонев на итна и под итна и не знам каква имаат овде, прељубезни се, значи ќе ти објаснат се ако си за таму ќе одиш или ќе те земат тие. Ги има повеќе видови на итни случаи.
    Велам што да му давам вика ништо, течност и здрава храна толку, против е било што ако е здрав. Вика ако качи темп парацетамол ако не качи ништо.
    Нема анализи на изволте нема антибиотици на изволте. И никогаш не праат анализи кога си болен како во македонија. Ем крвната слика кшта од 50 евра нагоре, значи ти ја пкаќаш. Една кевна слика 50 до 80 евра, едно его на бубрези 70 евра и нема термини.
    е сега порано имав баш убаво искуство сега немам за жал.
    Мислам дека пандемијата се ова го направи.
    И јас почнав да се разболувам којзнае дали е само настинка ова.
    Де корони де вакцини и пак ли?!
    Мислам оти е настинка од промена на време и акање којзнае оти немаме темп. Се надевам тоа е.

јас сметам дека во италија падна смртноста од вакцина, лани имаше до 600 и кусур мртви на ден, сега 60 до 80 нагоре не иде.
    Нема многу хоспитализирани и заразени општо дали е среќа дали се вакцини и претпазливост на стариве не знам поим немам.

прочитав дека за една недела има многу заразени од градинка кај мене, којзнае дали е можно и нас да ни се деси, во план сум да земам тестови.

green.eyes, Annath, LejlaD and 2 others like this.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

17 и е црп... Се е скроз во рамки на нормала.

Инаку читсв прееска, многу од починатите, умираат на ден на прием.. многу касно одат на лекар :( или нема каде да ги сместат и ги враќаат.

19. vitamina

vitamina Форумски идол

Па по толку многу што се наслушавме очевитци во болниците како прво нема ниту човечки услови ;(

azelea, Annath, Bezimenka90 and 3 others like this.
  20. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Скоро сите починати биле со коморбидитети, најчесто со кардиоваскуларни проблеми. Не ми текнува од кој го слушнав ова, на тв кажуваа. И има смисла. Нездрава нација сме и онака... Задоцнето одење во болница, ненаправени соодветни испитувања, некаде несоодветна терапија. Самиот народ и не го сфаќа сериозно вирусот, позитивни одеа на свадби, излегуваа, го ширеа вирусот наместо да се изолираат. Во олку голема бројка починати за олку мала земја, среќни се оние кои не изгубија близок.

Anne Boleyn likes this.