Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.205
    Допаѓања:
    189.271
    Сегде се спроведува на хартија. И на телевизија;). За Европа зборам.:!:
    Како е по Америки, Австралии и Канади не би знаела.

На An-na, vitamina и LejlaD им се допаѓа ова.
  2. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.276
    Допаѓања:
    16.137
    Исто е и надвор. Никој не бара документ за идентификација. Слободно можеш да влегуваш со нечиј друг баркод. Ниту има контроли а и тие што го бараат го прават тоа чисто формално без некое посебно потресување.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.276
    Допаѓања:
    16.137
    Маркети, аптеки и јавен превоз никаде не се вклучени во никакви мерки, барем во Европа, ниту пак мислам дека некој ќе се осмели толку далеку да отиде со корона фашизмов.

На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.701
    Јас мислам дека ке се спроведе. Кога ке стават висока казна, мали фирми без врски ке си ги јадат казните. Секако дека не мислев на фирми кои имаат партиски врски.
    Добро ке побараат и ке покажеш. На камера ке се види дека редарот ти побарал сертификат. Ако дојде инспекција и те пршаат дај сертификат и ти дадеш туѓ ке ти лепнат казна зошто даваш лажни информации користиш туѓ идентитет итн. Ако кажеш дека немаш, ке видат снимка и така.
    Може сега нема инспекција пред избори ама после ке засилат контроли за да соберат пари од казни.

На BlackNight и LejlaD им се допаѓа ова.
  5. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.276
    Допаѓања:
    16.137
    Ниту користам туѓ сертификат, ниту ми треба. Кажав како моментално стојат работите. Таква инспекција мислам дека нема ни да има за такви дебилни мерки. Имаат повеќе од доволно работа таму кадешто се реално потребни. Јас имам доказ за прележаност, пред некој ден седнав да јадам со спремен доказ да покажам но никој не ми го побара.

6. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.701
    Зборам за тие што ке покажат. А ги има такви.
    Каква работа имаат административците кај нас? Не прави смешки.
    Ако кажат пишувајте казни ке одат на терен и ке пишуваат.

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.205
    Допаѓања:
    189.271
    Ќе одат, во Скопје во центар. Да не ќе одат во Тетово или во Струмица? :wasntme:
    Сум чула исто дека не се пуши во кафичи, ама негде се пушело уствари:?:

На An-na, Kitten и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  8. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

Се зачлени на:
    20 април 2020
    Пораки:
    8.844
    Допаѓања:
    18.701
    Јасно ми е се на мене. Кај има Албанци закон нема. Не важи. Нема таков херој што ке го спроведе.
    Кога имаше карантин кај нив немаше.

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Административците не смеат да те легитимираат никаде па ни тука. Тоа само полиција смее да го направи. Така што не претерувајте. Ниакде не смее луѓе по улица да одат и кој кого сака да може да казни. Стварно глупаво би било.
    @Biljarkata во САД никој ништо не бара. Они се ептен по човекови слободи. Дури во некои држави и маски не се задолжителни. Австралија уште тера строги карантини.АКо некој знае во светов што е правилно се бесам на прва крива врба. Секој прави како мисли.

На Kitten и MilaSs12 им се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.142
    Допаѓања:
    221.546
    Епа овде е така, прво беше милум, сеуште е, немаме некои мерки, сега силум наеднаш, од 15 октомври ќе се бара сертификат за работа. Колку ќе биде законски ќе каже маж ми со оглед на тоа што термометарот до сега беше наместен на 36 и нешо пред да влезеш, ќе видиме како ќе биде ќе споделам. Ива значи дека секој еден треба да е вакциниран, покрај тоа и на се друго ќе бараат сертификат чисто сумњам дека нема, не сум прочитала ама ми излезе некаде наслов дека секаде ќе се бара. Значи можат, можат многу далеку да одат и одат. Како што видовме. Еден ден нема да те фатат, друг, трет ден ама еден ден ќе те фатат и така. Ако збориме за контроли.
    Одат како не одат, еве во словенија, во италија од 15 октомври за да влезеш на работа, повеќе од ова? На сем крај и маркетот ќе го забранат немојте да сумњате во тоа. Што за работа ќе бараат ќе бараат и за маркет. Во словенија за кај матичен бараат.

Се пуши како не се пуши ехеее.
    Само работава е кој смее да пуши на затворено :):)
    Кај нас во градот имаме ресторант што се пуши ама нема истиот сертификат за пушење.
    :)
    плус не знам дали си имаш идено со кола, од хрвастска вклучително а влезеш до доле до мк на секоја бензинска внатре се пуши :):) значи пушењето почнува од хрватска србија и македонија исто внатре во барот дека се пие кафе. :) Икс пати имам палено цигари бензинските внатре. И легално е, има и полиција внатре што си пуши што се на работа, си имаат лиценци.

На LejlaD и WildMk им се допаѓа ова.
  11. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.276
    Допаѓања:
    16.137
    Јас мислам дека нема до толку да ги ставаат во тесно угостителите со инспекции. И онака се најдотепани со пандемијава. Ќе ги остават да работат за да не се бунат уште повеќе. А хартијата трпи се, тоа отсекогаш било така.

@vitamina Маркетите и аптеките не ги затворија во ниту еден момент од почетокот на пандемијава па се до сега. Ако тоа се случи, е дури тогаш ќе има не бунтови туку востанија. За работа знаеме дека е така во одредени држави. Ама истите тие држави имаат и опција тест а не само две дози (засега) или прележан.

На venus♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  12. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    А и како ќе цутат бизнисите на политичарите без кафичи? Најбитното!

13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.142
    Допаѓања:
    221.546
    Така е НО јас вака размислувам, еден ден два дена можеби и 2 месеци и 6 месеци ќе влегуваш ама се знае кон што се цели и се знае дека кога тогаш мора да се има сертификат. Не е ова нешто привремено па да се шлепаш неколку месеци па и година еве, се знае дека сите ќе треба да се имунизирани и сосема очигледно е дека мерките лека полека ги уфрлаат сите за да на крај секаде ќе треба. И ќе биде нормално се ова и така ќе се живее оти е огромен преоритет.

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Според мене не е фашизам, туку очајни мерки за народ кој нема три чисти во главата.

15. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    И јас мислев така.
    Но, да бидеме реални, се појавуваат се' повеќе нови мутации кои се се' поотпорни на вакцините, кои од друга страна се за итна употреба (не се тестирани во предвидениот рок). Затоа мислам дека немањето интерес е оправдано.
    Дури и јас како вакцинирана, се чувствувам исто како кога не бев (во однос на стравување од вирусот) и почнувам да се сомневам во ефектот на вакцините општо.

На indigo31 и INNERBEAUTY им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Не очекувајте чудо.
    Очекувајте ублажување на ситуацијата.
    Тоа е се' на што можеме да се надеваме сега.

17. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.276
    Допаѓања:
    16.137
    А како го замислуваш на пример функционирањево на мерките во маркет? Ќе има вработен на врата кој ќе ги проверува сите што влегуваат. Прво сертификат па лична карта/пасош? Или пак, ќе смислат алки кои ќе мора да ги носиме сите и на врата ќе има читач кој автоматски ќе ги чита баркодовите? За тие што се вакцинирани ќе свети зелено и ќе им се отвори вратата а за другите црвено и нема да се отвара вратата... Ако биде воведен за секаде ковид пас тогаш редно е да се измисли такво нешто оти да покажуваш на секоја врата вакцинален пасош е малку нон-сенс и ептен непрактично.

18. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.276
    Допаѓања:
    16.137
    После колку дози?

На INNERBEAUTY му/ѝ се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол