Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.275
    Допаѓања:
    16.135
    Тоа се однесуваше на неколкуте членки тука како двете претходно (да не ги тагирам оти ќе ме натепаат овојпат.:whew:) Не за сите вакцинирани.

@Ahoy кој дел не го разбра? Ако треба нешто да преведам. Бирај, на англиски или германски.

2. CrazyGirl15

CrazyGirl15 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 јуни 2011
    Пораки:
    4.902
    Допаѓања:
    25.542
    Ако беше за природен иминитет , веројатно ќе завршев во болница во април годинава . Најслаб имунитет во цела фамилија имам јас . Едно ветерче да дувне , мене носот - чешма .

Ама не .. јас ја прележав корона со еден ден затнат нос , два дена без вкус и мирис , и толку . Среќа што направив тест , воопшто немаше да знам дека сум носител на вирусот . Маж ми пак , кој има далеку појак имунитет од мене , цело време е активен физички , 5 дена имаше силни главоболки , температура над 38 , беше без вкус и мирис една недела , и коски го болеа над 10 дена ..

Се вакциниравме и со втората доза Фајзер , еве веќе една недела помина и немам никакви симптоми или компликации од ревакцината .

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.774
    Допаѓања:
    41.783
    Паа, сите твои мислења на форумов на темава не ги имам разбрано баш :D

На mal.ecka, LejlaD и eliesaab им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.197
    Допаѓања:
    258.475
    На mal.ecka, Cosmi и LejlaD им се допаѓа ова.
  5. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.855
    Допаѓања:
    7.215
    Мм е позитивен.И двајцата сме со две дози вакцина.Кај мене веќе изминаа 6 месеци од прва доза.
    Како оди сега со изолација?До сега никој не не извести.

6. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Треба да ви се јават од ЦЈЗ за изолација, матичниот одредува дали сте 10 или 20 дена, зависно дали имате симптоми, кај мене така беше.
    Ти нема да бидеш во изолација оти си вакцинирана, освен ако не развиеш симптоми.

На eliesaab, LejlaD и H.VAGA им се допаѓа ова.
  7. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.490
    Ништо. Животот ќе продолжи понатаму.
    Тие што прележавме, ќе го јакнеме имунитетот преку здрава исхрана, хидрирање, физичка активност.
    Додека оние кои не прележале нека се вакцинираат, со тој услов што претходно ќе направат имунолошко иследување на IgG и IgM параметрите кои се прават на главниот институт во Скопје. Со цел да видат каков им е имунолошкиот одговор и кој им се потенцијалните ризици и опасности по здравје при соочување со инфективна/патогена состојба.
    Ах да, заборавив, институтот не работи веќе година ипол. ;)

Среќа што јас тој документ го извадив пред пет години од прилика и ми важи за цел живот. Така што точно знам каков е мојот имуно одговор кога организмот ми се соочува во инфекција, и точно знам кој терет е подготвен да го сноси, а кој не.
    Ама властиве во Северна, сите медицинари стручњаци толку им текнало да ви кажат дека такво нешто е повеќе од потребно во вакви ситуации.

8. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    9.060
    Нека ме исправат медицинарите ако врешам, но имунолошкиот одговор не е непроменлива категорија.

На WildMk, Annath и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  9. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.490
    Има имунолошки тестови кои важат долготрајно па, и засекогаш. Документирани. Толку ви кажале...

10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.202
    Допаѓања:
    189.250
    Кој институт не работи? Тој на Ману?

11. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.197
    Допаѓања:
    258.475
    Е уште ова фалеше, да почнеме да си правеме и имунолошки тестирања.
    Не е само во Севернава, туку во други држави ни крвна слика не добиваш ако нема зошто. Антитела исто.
    Имунолошки испитување? Не бе, претеравте веќе.
    И јас се плашам од вакцината која патем ја примив, ама вие одите во крајности.

На staycalm, flower30, oblace1 и 10 други им се допаѓа ова.
  12. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.275
    Допаѓања:
    16.135
    Баш сите? Ај едно, две, три, пет.. ама сите..? Нејсе, јас тебе те разбирам ама не те сфаќам и порано ти кажав единствено објаснување за твојата пропаганда тука ми е дека си на некој платен список. :D Толку "на здравје вакцина" за џабе никој не пишува. 8-| After all, секој има право на свое размислување ама тука тоа не е баш добредојдено. :tmi:

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.490
    Главниот, позади Инфективна клиника. Лани рекоа дека не прават имунолошки иследувања. Не само врзани за корона вирусот, туку било какви.

П.С. Затоа отидовме на варијанта да плаќаме приватно. :)

Последна измена: 27 септември 2021
    На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.490
    Зошто Јуле во крајности?
    Не сакаш да знаеш кои ти се потенцијалните опасности предводени од генетски болести? Не би сакала да знаеш ако постои макар мала веројатност ковидот да лови на генетика каде може да ти биде тригерот?
    Еве, не само ковидот, туку било која друга состојба. Тој тест треба да го има секој еден човек, независно од тоа дали се наоѓаме во пандемиски ек.

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.774
    Допаѓања:
    41.783
    Понекогаш си велам среќа што сум во Мк во пандемијава, па да знам дека треба да се прават антитела и имунолошки испитувања.

Среќа и за децата, од мали научија за ддимери, крвни слики, антитела, т клетки, ма сè.

Во странство сè простоќа.

Ептен сме неверојатни :inlove:
    Среќа велам.

На green.eyes, mal.ecka, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.385
    Допаѓања:
    90.462
    За родители на школски деца е многу паметно правење антитела на децата.
    Се купува мирот кога се со физичко присуство во школо.
    Многу побитно тестирање од тест за ковид постојано.
    Впрочем и низ Европа тестовите за антитела чинат колку и кај нас.И крвна слика си има,треба да се плати.
    Конкретно Синлаб во Словенија има исти цени со кај нас за Игг 25 евра.
    За димери 18 еур.
    Италија обична КС приватно 10-20 еур.
    Кој како мисли ,така нека прави.
    Во Европа ни еднаш годишно не прават КС на дете,што не значи дека е исправно и треба да ни биде ѕвезда водилка,а не па други испитувања.

17. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.609
    Допаѓања:
    9.060
    Што постигна со "толку ви кажале" , сериозно не разбирам. Драго ми е што имаш документ кој ти важи за цел живот, со здравје да си го користиш. Друго не знам што да ти одговорам.

18. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.490
    Не ви кажале кои иследувања треба да се направат за да осознаете колку ви е силен имунолошкиот одговор при развој на инфективен процес. А, тоа е 80% од работата, особено во една ваква ситуација. Ама што да се напише повеќе во држава каде што природниот имунитет е помножен со 0. Тажно. Не е народот крив, туку тие во белите мантили, со чест на исклучоци секако.

19. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    Отупевте веќе со тие крвни слики, не правеле никаде како не. Прават кога има потреба. Јас годинава двапати на државно правев, еднаш заради систематски на работа, еднаш редовен преглед кај доктор на 4 или 5 години, од срце, крвна слика, тироида, ако нешто сумљаш/имаш симптоми ти дава упат без проблем. Приватно ако сакам лабаратории има...доста со тие драми.
    За деца не прават толку често пошто кога ќе го однесам јас моето дете, докторот тој ден или таа недела со апсолутно исти симптоми имал еден куп деца и знае дека се шири вирус или бактерија. Не ќе ги праќа сите крвна слика да испитаат.
    Па фала Богу никогаш не сме имале критична ситуација досега, "фаќаат" се на време. И тогаш кога рекле не е ништо 40 температура, вирус е, не треба антибиотик, ќе помине за 3 или 4 дена, така било.

На oblace1, mal.ecka, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  20. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Него видовте ли што пишала Бибан?
    Смртноста била предизвикана од стресот за Ковид предизвикан од медиумите. (facepalm)
    До кога ќе се омаловажува вирусов?

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.