Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.140
    Допаѓања:
    221.525
    Да, толку се плаќа Бриџи, од секогаш се плаќало, и кога бев средношкола со матичниот на моите родители односно и мој толку плаќав сега додуша поскапо е. Порано гиниколог не плаќав сега плаќам значи сменето е, мемографија исто правев исто платив не знам колку околу 50 ли беше, сега упат ли е нели е, важно он ми дава лист што да се испита нели со потпис и се се јавувам и ми одредуваат термин и град за истото и пред да ми направат било што плаќам. Ваљда е упат. Уште од пред 14 години сум плаќала. Имам здраство.

На Bridget му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Глупост |(

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Аничкаa

Аничкаa Истакнат член

Се зачлени на:
    29 август 2020
    Пораки:
    603
    Допаѓања:
    527
    Искрено кризирам да отидам некаде а и многу млади се вакцинираа и сите на крај ке се вакцинираме ете затоа нека тоа е сега

4. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Како сакаш.

5. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.774
    Допаѓања:
    41.783
    @Аничкаa нема штета после 4 месеци, слободно вакцинирај се. Во светот одобрено е и месец дена после прележување со лесна кл. слика да се вакцинираш. Ако се чувствуваш добро можеш.

Јас се вакцинирав 5 месеци после прележување.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.818
    Допаѓања:
    40.896
    Во случајов ти одиш во крајности.Стресот се одразува понатаму, не се завршува на респиратор затоа што си се вознемирил.

На Celltica и venus♡ им се допаѓа ова.
  7. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    Со која се вакцинираше?

8. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.490
    Не знам каде читаш податоци, но и во странство како и овде владее скептицизам за вакцините, па и за мерките на чело со Австралија. Не се само паметниковци во Македонија ај ти, само вас ви одговара селективно да гледате на работите.

А извини, зошто деца да знаат за маски и да им биде кажувано со другарчињата да одржуваат дистанца при контакт зошто е можно да се заразни, а да не знаат што се ддимери? :)

На mKdevojce му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.774
    Допаѓања:
    41.783
    Фајзер, таа беше достапна во моментот. Не бирав.

@Acronia исто и во Скандинавија :nod: :D

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. venus♡

venus♡ Истакнат член

Се зачлени на:
    5 јули 2021
    Пораки:
    566
    Допаѓања:
    1.113
    А, да, заборавив дека викаа Синовак останале само за ревакцина.
    Епа ај, наздравје чипирање.:D

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.385
    Допаѓања:
    90.462
    Така пишуваше на една приватна лаб.вчера баш читав.
    Едноставен крвен тест 10 еур,сложен 30.

Не знам ,провери си тука

https://www.lifebrain.it/checkup-ti...P1I6sOpUNYlxXVV3sK3dzz-VUcWXFqkcWacfc93kgTd_E

За 20 евра тироидни комплет (Фт4,Тсх,фт3 )тука може да сонуваме,само ТСХ е 800 ден кај нас приватно ,а не цел комплет 20 евра.

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.197
    Допаѓања:
    258.472
    Не, не сакам. Еве што ми менува што знам дека син ми има ген за Целијакија? Ништо.
    Јас сакав да провееувам за син ми, оти татко му има хронична автоимуна болест. Многу доктори од Клиника рекоа не. Нема зошто. Не можеш да превенираш да се спречи.

Знам дека можам на приватно ама одбрав да верувам на доктор.
    Впрочем до сега 3 пат правам кс, последната сама си ја побарав и е поприлично обемна. Имам Целијакија и треба да следам одредени параметри. Добив кс и добив упат за на гастро. Овде не можев никако.
    За деца. Сестра ми и она проблеми со малата, нос, кашлање. Констатираа ноќна апанеа, ги намалија крајниците и детето е како ново. Ама брисови и кс не добиваше секогаш.
    Генерално, реагираат според симптоми и се во ред.
    Па што личеше она моето што само кс проверував и кога матичен ми кажа оти немам високи димери, јас сама проверив, ми ги згрешиле и од памет излегов.
    Не дека не се добива, туку кога доктори ќе оценат, а не пациентите.

На mal.ecka, Cosmi, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  13. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.140
    Допаѓања:
    221.525
    Оф, знаеш што е ова? Кажуваат дека во знак на денот на тереоидната и туморот за… не битно, ќе најдеш само тој ден примамливи цени за испитување на истите од погоре.

верувај ми дека не е вака, има интернационални денови на се, тогаш да, еднаш во годината прават и нешто бесплатно, ама само еден ден годишно.

јас сум овде од пред 14 години, татко ми беше запознат со вакви работи многу, башка и лично се знаеше до матичниот ако имало било што ќе кажел немаше да плаќаме на секое по 100 еуро.
    Верувај ми дека секое едно испитување е од 50 евра нагоре. Нормална крвна слика е 50 евра.
    Така беше и така е сега.

има опција и враќаат пари на годишно ниво со една работа не знам како да ја кажам што се прави секоја година, сма прифаќаат при поголема сума на пари и тоа враќаат 20 30 проценти. Патем никогаш не сме земале, не можеш со две три крвни слики да земеш.

овој линк што ми го прати е благодарение на интернационалниот ден и тој ден тарифите се тие. Еднаш годишно. И не сите. Чат пат сум гледала и во аптека вакви “ промоции” ќе повторам еднаш годишно.

ми даваат упат, со код, се јавувам давам кодот, ми одредуваат дата и град и одам, плаќам па правам. Таа е процедурата и сите плаќаме верувај ми. Имам и доста вакви сметки дома, се си пишува со пари со се. Мене матичната ме праша “сакаш упат за државно или приватно” ама вика многу ќе платиш “ викам на државно, порано не ми зимаа пари за гинеколог конкретно, сега ми земаа. Значи и тоа е сменето.

имам правено пред 6 7 години ехо на бубрези платив доста, крвни слики имам многу правено за хормони беше прескапо.

исто пцр и сличните за корона се скапи. во аптека тестот некна видов оти е 10 евра сега ќе поскапувале ради вакцините.

На JoyJoy и Cosmi им се допаѓа ова.
  14. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.140
    Допаѓања:
    221.525
    @Cosmi не сум имала никогаш проблем за мене за крвна слика, секогаш ми давале упат за се што сакам да испитам меѓутоа си плаќам, една терапија за косава за косопад имам платено 700 евра со замрзнати клетки.

За хоспитализираните пациенти (од ковид) ништо не плаќаат или минимално. Другиве плаќаат.
    Не е бесплатно. Плус лековите доста коштаат но се пре ефикасни.

еве пример, за детето од некна 5 лекарства на природна база 200 евра ме кошташе.
    Една таблета две таблети или сируп веднаш ефектира. Дури ми е чудно.

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Acronia

Acronia Истакнат член

Се зачлени на:
    1 јули 2021
    Пораки:
    1.222
    Допаѓања:
    4.490
    Можеш да превенираш преку здрава исхрана и живот. Не е дека сме 99% зависни од генетика.
    Треба секој еден човек да соочи со потенцијалните здравствени опасности за да преку здрав начин на живот може да превенира на нив. Кога веќе врз воздухот не можеме.

16. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.140
    Допаѓања:
    221.525
    @Cosmi
    451EE387-7173-4760-A1E6-589A3818F353.png

Пишува 39 евра. Меѓутоа не е баш 39 евра туку 60 евра со резултат за 2 дена 99 евра со резултат за 1 ден, 140 за вечер. каде се 39 те евра?

сега баш гуглав за цени, вика нормалната цена 35 евра 45 евра за анализи, но вели има плус трошоци како што претпоставував по мене, што ти ги ставаат од каде што и како не знам не читав.
    Како и да е линков беше само “промоција” за неколку дена.

јас тереоида тука испитував пред икс години и ја платив 90 евра.

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.197
    Допаѓања:
    258.472
    Нема како да превентивно делувам, ако се појави Целијакија ќе биде на бг храна, во спротивно не смее. Здрава храна јаде, живее веќе на море. Што друго да направам.
    И татко да знаеше, пак немаше да ја спречи болеста. Автоимуни болести се. Не ни знаеме причина.

На Celltica, vitamina, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Исто крводарител со погрешна крвна група у книшка, среќа у бременост ми проверија.

На LejlaD и Biljarkata им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.862
    Допаѓања:
    122.840
    Ооо Фајзер а?? Дојде на моето :)))

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.870
    И да не се само автоимуни, здравјето не потекнува само и исклучиво од генетиката, има милијарди фактори во секојдневниот живот што влијаат на развој на болести. Таман работа да беше толку едноставно од едно испитување и решен за цел живот. Луѓе има со ген за Алцхајмер што не развиваат болест во животот, други без семејна историја на болеста развиваат, ама не, ние тука сигурни, со едно испитување еликсирот на животот сме го нашле.

На manako1, Annath, WildMk и 4 други им се допаѓа ова.