Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.325
    Допаѓања:
    19.731
    Данска и Словенија ја забранија Јонсон и Јонсон ама ќе ни ги донирале на нас, ние отпорни сме. Богами кај живееме усвари преживуваме нас ништо нема да не уништи.

На IRBBB, Cherry333, Sofi.ja и 7 други им се допаѓа ова.
  2. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.175
    Допаѓања:
    27.332
    Ние сме како Пиреј, така рече еден многу мудар македонски автор :D

На IRBBB, Mantub, Waverly Raven и 11 други им се допаѓа ова.
  3. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Вакцината се употребува во повеќе земји. Не сме ништо ние нит повеќе нит помалку од другите.
    Се знае и за оваа и за АЗ и за Спутник дека во ретки случаи може да дадат компликации како создавање на тромбови. За Фајзер кај помлади се знае дека може да даде миокардит како компликација итн итн. За сите си пишува во упатство што и како се нус појави.
    Ама тоа не значи дека не треба да се употребуваат. Еве нова студија која покжаува дека вакцината дава долготрајна заштита: Johnson & Johnson Announces Real-World Evidence and Phase 3 Data Confirming Strong and Long-Lasting Protection of Single-Shot COVID-19 Vaccine in the U.S. | Johnson & Johnson (jnj.com).
    Лошо е кога некој млад ќе почине од компликации, ама не мора одма да се прогласува ова за нешто помалку вредно и слично.

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.325
    Допаѓања:
    19.731
    Ок е тоа ама малце глупаво излегува, ние ги забрануваме не ни се најсигурни и ни ги донираат на нас. Сварно безвезе делува како нашиве млади и општо луѓево помалце вредат од Данциве. Нашиве само пари да не потрошат ќе земат и неиспитана вакцина битно безпари е.

На indigo31, Billy Idol, vitamina и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.772
    Нека завлечат нога.:D

На Agatha му/ѝ се допаѓа ова.
  6. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.192
    Допаѓања:
    189.197
    Словенечки уставен суд привремено ја суспендира одлуката за задолжителна вакцинација на државни службеници.
    Мерката за задолжителна вакцинација, исто така била привремена.
    https://www.mkd.mk/svet/vesti/slove...-suspendirashe-zadolzhitelnata-vakcinacija-na

Ова еден ден после привремените протести
    https://www.rts.rs/page/stories/ci/...sertifikati-protesti-blokada-koronavirus.html

8. *Лаванда*

*Лаванда* Истакнат член

Се зачлени на:
    26 септември 2021
    Пораки:
    630
    Допаѓања:
    1.505
    Што мислите, дали после изборите ќе има заострување на мерките?
    Дали од декември-јануари ќе има нов бран ?

9. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.280
    Допаѓања:
    35.337
    Данска само Фајзер користи за вакцинација во моментов и ништо друго. Веројатно имаат таков договор. НАбавиле и Астра Зенека и Јансен ама не ги користат. Поарно да ги донираат отколку да пропаднат. Пак ќе кажам сие вакцини се исто испитани во моментов. И кај сите сега се гледаат негативните ефекти и нус појави кога се употребуваат масовно.

Пак ќе кажам за Фајзер најдоа линк дека предизвикува миокардит кај млади луѓе (го пишува како нус појава и во упатството за употреба на вакцината од пред некое време) па еве Данска вакцинира деца од 12 до 18 со неа. Не е се така црно бело.

На mal.ecka, LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  10. Karoline

Karoline Активен член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    30
    Допаѓања:
    14
    Dal iznaete dali priamtt vo trgovkis centri i kafichite so 1 doza vakcina

11. Bella*

Bella* Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2018
    Пораки:
    2.344
    Допаѓања:
    14.626
    да можеш со 1 доза,не се усвои засега предлогот,само што прашав бидејки и јас сум со една
    од крај на месецов ќе важело тоа,после избори :)

На Karoline му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Vildiz

Vildiz Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    Кога изјави филипче за мерката дека смеат да влезат само вакцинирани во кафичи и др. места од 16 август рече ‘засега тоа’ плус додаде и дека ќе се следела целосната слика а доколку било потребно од октомври ќе имало нови засилени мерки.

На *Лаванда* му/ѝ се допаѓа ова.
  13. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.274
    Допаѓања:
    16.127
    Тоа изгледа дека не успеа да бидат на прво место по вакцинирани на милион жители. :bandit:
    А добар залет имаа земено ама ништо на крај. А Вучич ја прими ли третата доза. Едвај чекаше. :tmi:

14. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    вакцините НЕ ГИ БИВА. Башка и од моето искуство има и други кои во Македонија па и во друго земји што кажуваат за исто искуство.

А што со луѓето кои примиле и по две дози а имаат нула антитела??

Тоа е мое мислење. Не значи дека сум во право. Секој си има право на избор на мислење.

15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.137
    Допаѓања:
    221.483
    Ќе ти кажам нешто бидејки сметам дека овој податок е многу важен, во Италија од лани од 600 жртви на ден, денес имаме 60 жртви на ден. Зошто? Што би било друго освен масовна вакцинација да го намали драстично ваквиот процент / бројка на смрт?
    Еве повозрасното наделение е вакцинирано, да не зборувам дека 95%од старосна граница над 70 год е вакцинирана?
    Мутацииве на пример се се поагрисивни. Зошто?
    Јас вака размислувам. Оти па да кријат олкав процент на мртви нема шанси. Значи има нешто, тоа нешто доби позитивна насока откако имаме 70% вакцинирано население.

е сега, во мк процентот колкав е на вакцинација, колкав е процентот на повозрасно население вакцинирано?
    Нема ни 40%.

На Amellie13, Sofi.ja, LejlaD и 3 други им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.192
    Допаѓања:
    189.197
    1,8 милиони се попишани, преку милион се вакцинирани, мислам повеќе од 40% е.

17. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    7.014
    Допаѓања:
    14.499
    во ред се и тие податоци. Меѓутоа зошто кај нас поголем број на заразени се вакцинирани? Многу луѓе што познавам откако се вакцинирале по една недела излегле позитивни на ковид

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Колку 'многу' луѓе?
    И по една недела немаш имунитет од вакцината.
    Рано е.

На flower30 и vitamina им се допаѓа ова.
  19. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.137
    Допаѓања:
    221.483
    Пред една недела читав процент од 37% вакцинирани, па не знам ич колку е. Така пишуваше. Со две дози.
    Јас на пример грото што ги знам од мојот град по фб нема еден што е вакциниран, нема еден што не споделува од оние видеа/линкови што се апсолутно лажни толку плитко направени.
    Да се објаснам, споделуваат некои видеа што навистина се гледа дека немаат врска слични на оние жените што се лепат парички по рамо.
    И тоа упорни, на ден по 10 видеа и видете колку е само се лажно. Маж ми се смее, во ред е да прочиташ некое конструктивно мислење линк статија што год ама видеа направени од стојанки низ светот се навистина смешни во најмала рака.

и пред една недела случајно заправив муабет со другарка па и спомнав да излеземе 3 4 жени да се видиме после не знам колку години, ми вика јас имам сертификат ама што праиме со другиве немаат. Океј нивно право, не се мешам ниту ме интересира, само мислам дека не е во ред да се води возрасен човек по стојанки на фб што лепат парички или кажал некој в град не чинеле вакцините и ајде сите по него не чинат.
    Осеќам дека во мојот град сега е ин да кажеш не можам на кафе не сум вакциниран :) таков впечаток си добив по жени што сме разговарале.

На LejlaD и WildMk им се допаѓа ова.
  20. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.864
    Допаѓања:
    202.996
    Не се, тука некаде се. Не се вакцинираат толку колку што мислиме.

Оти ги фрлија маските предвреме. Ако си вакциниран, не значи дека треба да престанеш да се пазиш. Вакцината не гарантира дека нема да се заразиш, туку дека ќе поминеш полесно.

На marchi-cool, mal.ecka, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.