Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.176
    Допаѓања:
    189.051
    Па и тие од дијаспора нека се рачунаат ко вакцинирани, таман ќе скокне процентот:D
    Процентот бе(facepalm)
    Сите ко ќе прележат, тогаш ќе заврши.

На mal.ecka и Cosmi им се допаѓа ова.
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.773
    Допаѓања:
    41.782
    Лејтест:

Вкупно се аплицирани 1.537.124 дози вакцини, а ревакцинирани се 743.374 граѓани, трета доза вкупно примиле 571 граѓани.
    • 47% од полнолетното население е вакцинирано со една доза вакцина
    • 44% од полнолетното население е вакцинирано со две дози вакцини.
    • 38% од вкупното население е има примено една доза вакцина.
    • 35% од вкупното население е вакцинирано со две дози вакцини.
    • 53% од населението постаро од 40 години е вакцинирано со две дози вакцини.

На WildMk, Cosmi и LejlaD им се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.376
    Допаѓања:
    90.419
    Да,добра тактика:rofl:
    Така е ,реално ќе заврши кога сите ќе прележат,а не кога сите ќе се вакцинираат.:mm:

@Ahoy
    Ова се пресметки се % од бројот на жители според стариот попис ,а ние не сме толку,може е поточно да се рачуна од бројот на здравствени осигуреници.

На mal.ecka, BlackNight и LejlaD им се допаѓа ова.
  4. Happyinlove

Happyinlove Популарен член

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Незнам каде да го поставам прашањето но ми треба член кој живее во Италија да ми каже како е за влез мометално. Од амбасада добив одговор дека е потребен сертификат за ваквинација (јас сум со синофарм и не ја признаваат),пср тест и покрај негативен тест задолжителен 5дневен карантин. Тотално нелогично според мене.
    Јас морам да одам на службено патување 5 дена а морам да седам плус таму 5 дена во карантин за кои немам ни слободни денови ни па би ми било платено.
    Доколку има некаква измена нека ми одговори некој:?:.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524

Не знам за Синофарм, ама ова истото што го кажуваш (негативен тест плус задолжителен карантин 5 дена покрај сертификат за вакцина) важи и за Спутник. Блиска особа вакцинирана со Спутник сакаше за празников да патува во Рим, ама нема да оди заради карантинот. Исто се јавуваше во амбасада да прашува за ова, така и кажуваа.
    Ќе ја викнам и @vitamina ако знае нешто повеќе да каже :)

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.594
    Допаѓања:
    9.032
    Нека пратат некој друг на службено патување. Ете од тие причини многу луѓе ја бараа Фајзер, другите не се признаваат во Еу. Нема друг начин, таква е ситуацијата.

На tina2018 и WildMk им се допаѓа ова.
  7. Happyinlove

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Во ред е да пребираат за кој вакцинален сертификат би го признавале,но ми нема никаква смисла доколку приложам негативен пср тест да мора да се биде 5 дена во карантин...
    За останати ЕУ држави сега за сега нема вакво правило.

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  8. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.117
    Допаѓања:
    118.041
    @vitamina :l:

На vitamina, Happyinlove и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.594
    Допаѓања:
    9.032
    Балканските држави се на "црна" листа, карантин мора, а до кога не знам. Тоа што ти го кажале во амбасада е така, и засега нема промени.

На tina2018 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.133
    Допаѓања:
    221.419
    Според официјалната страна viaggiaresicuri од италјанското министерство вели вака, сертификат ( фајзер аз модерна јансен) плус негативен тест плус задолжителен плф (се вади од интернет и се пополнува) податоци за тебе.
    Доколку немаш тест следува карантин доколку имаш тест не следува карантин. Е сега со вакцинава не знам конфузно е оти не пишува ако во случај си со непризнаен сертификат од италија што понатаму.
    Ајде оди на странава viaggiare sicuri таа е официјална, што ќе прочиташ таму за македонија тоа е нема друго.
    Плус ако одиш со авион е затегнато ако одиш по копнен пат не е.
    Што ја следам македонци во италија групава велат дека треба вакцина плус тест плус плф.
    Ова е од септ воведено. Олеснето.
    Види на оваа страна и пиши ми ќе се консултираме заедно.

На fana и Happyinlove им се допаѓа ова.
  11. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.133
    Допаѓања:
    221.419
    Уште ова, ако е службен пат нели би требало да си ослободена секако од карантин? Никако не сфаќам.
    Јас што и да кажам очигледно испаѓа кој како ќе му се погоди, мојата беатучетка од америка кога беше тука намерно фати комбе за до мк и назад за да избегне карантин. Сега на групава некои велат ми тражат сертификат други велат не, негативен тест обавезно исто и плф обавезно. Да ѕвонеш на компанијата плус што ќе патуваш и оак да кажам да видиш на оваа страна погоре, таа е официјална за патувања.

На Happyinlove му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Happyinlove

Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    2.871
    Допаѓања:
    10.838
    Фалаа ти препремногу:hug:. Сега ке седнам да читам ако заглавам те барам. Ке патувам со траект до Римини . При влез на траект може де прават проблемите исто како и за во авион. Ако не ке возам преку Словенија и од Нова Горица се надевам преку тој премин не е затегнато за влез бидејќи влез со сертификат пср и изјава ке имаѓ влез низ две ЕУ држави

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  13. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.949
    Допаѓања:
    2.188
    Незнам каде читав дека Или Кина или Русија си правеле екперименти во лабататорија со лилјаци.
    И дали случајно или намерно е пуштен од таму.
    Ако е ова вистина јавно да се обелодени да не се кријат и отштета да си направат како знаат.Цел свет страда ради нечија грешка намерна или не5.САмо по џебот да им се удри и затвор зз тие што го направиле.

14. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.594
    Допаѓања:
    9.032
    Извор? Не знаеш што си прочитала, не знаеш каде си го прочитала, битно донесе заклучок. Каде со вакви коментари стварно не ми е јасно. Баби на чешма посодржајни муабети водат.

На Tajnaotrovna, eliesaab, M.B. и 2 други им се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.133
    Допаѓања:
    221.419
    Со возило од кај нова горица улавај тука живеам некна бев нова горица и секој викнд одам нема ништо, иако секогаш постои ризик нели. Ништо не е 100% сигурно. Секогаш можат да не начекаат било каде. Мислев ако одиш авион дека постегнато е. Ако ти е за утеха зачлени се во групата мк во италија па прочитај искуства. Види ја странава и то.
    Јас денес поаѓам мк.

На Tajnaotrovna и Happyinlove им се допаѓа ова.
  16. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.594
    Допаѓања:
    9.032
    Абе лесно е за луѓе што имаат италијански документи, а non EU се подложни на проверки, особено ако има наши регистарски таблички, на тромеѓе ќе мора и пасош да покаже.

На Tajnaotrovna и vitamina им се допаѓа ова.
  17. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    https://www.google.com/amp/s/www.ws...stion-chinese-mine-covid-pandemic-11621871125

18. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.133
    Допаѓања:
    221.419
    Така е не е исто апсолутно.

19. eliesaab

eliesaab Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2013
    Пораки:
    4.662
    Допаѓања:
    15.125
    Сега со новиот делта сој (или каков и да е), за колку денови се развиваат симптомите? Како е моменталната состојба? Истото е од три до пет дена..? И искуства ако некој/а прележал/а, ме интересира дали е потежок или не.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Okica

Okica Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2012
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    484
    За 3 до 4 дена се појави првиот симптом, барем кај мене така беше. 2 до три дена малаксаност, јака главоболка и затнат нос. Без температура . Резултатите добри, со витаминска терапија. Инаку втора вакцина во почеток на јуни. Можам да речам дека лесно поминав.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.