Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Vildiz

Vildiz Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    Vrhovni sud Slovenije današnjom je presudom srušio odluku Vlade Republike Slovenije o obaveznom nošenju zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorijama jer nema zakonske osnove za kažnjavanje prekršitelja, objavili su slovenski mediji.
    Сега им текна дека нема законска основа. :drunk:
    https://www.liberal.hr/maske-obavezne-maske-slovenija-sud-409

2. Micika12

Micika12 Истакнат член

Се зачлени на:
    1 ноември 2018
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    73
    Здраво, јас моментално сум во Србија, треба да се враќам во Македонија, вакциниран сум со фајзер двете дози, па си сакал да знам дали треба да се прави тест за влез во Македонија или само со сертификат може ?

3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.772
    Допаѓања:
    126.930
    Ако си вакциниран покажуваш сертификат и толку.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Да ви кажам нешто, во Мк сум, никаде не ми бараат сертификат, и никаде ниту еден не видов да носи маска, освен тук там по маркет само. А ни таму. Која божја одлука е деца да носат во школо маска кога никаде никој не носи, никаде, згора на тоа почнало да се пуши во затворени простории, кога бев на фризер ми се смееја у фаца за маските како за пример. Сите соберени во затворени простории по 100 души плус де пуши. Јас сум вчудоневидена и запрепастена бидејки две години не сум видела како е да се живее без корона ама очигледно во мојот град нема ни код корона ни м маска ни в од вирус ни м од мерка. Ова овде е безредие буквално.

На mal.ecka, oblace1, Tajnaotrovna и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    i sto sakas da ne nareces maloumni a vie od evropa poumni.. jas obratno gledam , poln mi e fb od nasi vo germanija najveke , sakas da ti pustam nivni videa kade slavat po 100 dusi zaedno i vo zatvoreni prostorii i na otvoreno ni m od maski ni k od korona sto velis , ne samo nasi i stranci ima
    a poveketo se bez vakcina ustvari javno spodeluvaat deka se protiv vakcina, ama na forum bitno nie sme stoka (vaseto omileno)

На Askopje, eliesaab и Milkiway им се допаѓа ова.
  6. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    17.578
    Секаде се носи маски, не знам ти од кај си, но буквално секаде луѓето си носат маска и во маркети, банки, продавници, градски превоз, автобуси, воз. На отворено и во ресторани, кафичи секако дека нема да носиш маска затоа што нема логика да се носи. Не знам како тебе не ти бараат сертификат, а на нас ни бараат :?:.

На jacqueline.s, GirlRose, Tajnaotrovna и 7 други им се допаѓа ова.
  7. Vildiz

Vildiz Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    Тука не е безредие буквално твојата околина во која се движиш можеби е. Конкретно за фризер баш пред една недела кога бев фризерката уште кога и закажував на телефон ми рече да си земам маска од дома. Кога нарачав од карго ми стигна порака да си ја подигнам нарачката и да носам маска. Во маркети кога заборавам да ставам ме враќаат назад дури и рацете да си ги дезинфицирам.

Не знам што ви е на сите штом излезете од државава и почнете да живеете на друго место веднаш кога ќе дојдете тука почнувате да плукате по се живо и диво. Никаде не е совршено.

На jacqueline.s, butterflysk, Tajnaotrovna и 6 други им се допаѓа ова.
  8. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    17.109
    Допаѓања:
    131.565
    Во секоја држава има и почитувачи и непочитувачи на мерките.Медиумите го покажуваат тоа.
    Џабе е да се плука еден народ.

На Tajnaotrovna, LejlaD, Beatris и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.299
    Да не се лажеме другари, во ЈСП бројките што движат од Транспортен кон Битпазар или Драчево одамна не се носи маска. Минатата недела бев во Мобеликс, у центру града, у Скопје, од четворица вработени само едно девојче носеше маска, внатре вриеше од луѓе и СИТЕ беа без маска. Не се почитуваат секаде мерките, впрочем како и секаде во светот. Не сме само ние неозбилни. Затоа и се шири вирусот.

На Celltica, mal.ecka, Anne Boleyn и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Не бараат секогаш, и јас потврдувам.
    Зависи како ќе ти се погоди.
    Братучеда ми пред некоја недела си замина.
    Направи тест, никој не и го побара.
    Исто и на моите не им бараа сертификат за вакцина.
    Ги прашав тие што возат автобуси, сите ми кажаа немало потреба, ама што си е сигурно, сигурно си е.
    Исто и другарка која во април одеше за Италија имаше извадено гарантен лист, така и кажаа шоферите, демек само тоа било потребно, а не го ни барале.
    Исто така и јас кога патував едвај пасошот ми го погледнаа.
    Ова се само искуства за кои знам.

Пред некој викенд бев во ресторан со друштво, никој не ни побара ништо.
    Апсолутно ништо.

А за маски да, патници кои растовараат по маркети еве чист пример, си влагаст без ништо.
    Пред некој ден плаќав сметки, оваа на шалтер не носеше маска ниту нејзините колеги.

Никој веќе не се замара.

На Abel му/ѝ се допаѓа ова.
  11. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.003
    Допаѓања:
    4.239
    A demek vo Evropa segde e sovrseno. Eve vo Ungarija ne se nosat nigde.
    Screenshot_20211011-114843_Gallery.jpg

12. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.166
    Допаѓања:
    221.862
    Не се разбравме добро, набрзина нафрлив, значи сакам да кажам дека во мојот град не бараат сертификат, бев на кафе икс пати никаде не ми побараа, келнерите куварите и сличните не носат маски, продавачките во бутиците не носат маски, во маркет под муцка, зборувам за мојот град (мал е не е битно кој е) некна бев на фризер не носеше никој маска внатре, и велам ако влезе инспекција, се смее, викам корона шо? Се смее. Искрено ви кажувам. Уште во србија помеѓу белград и ниш кога бевме да јадеме никој внатре не носеше маска од персонал.
    Во италија нормално дека и таму се ескивира ама каде е позатегнато за разлика од мојот град, јас дека навикната секаде со маски и со маски луѓе да гледам бев изненадена.
    Верувам дека скопје е друг муабет, исто и штип, сега ќе одам па ќе видам така ми кажаа, ама овде луѓе!:x
    Значи не можам да правам споредба помеѓу моето место на живеење и овде во врска со редтрикции и мерки, нема споредба. Секаде се ескивира не дека не ама како овде.
    И не не го напишав ова за да навредам некој гледам дека само овде едноставно никој не се замара, се смеат, и што да ви кажам.
    Сметам дека и скопје не можам да го порамнам со градовите на истокот оти не е исто. :)

На Anne Boleyn, LejlaD, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  13. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    17.578
    Значи само јас кај што се движам носат маски и бараат сертификати :wasntme:.

На LejlaD и Biljarkata им се допаѓа ова.
  14. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Не знам кај се движиш ама еве, ти кажав ситуации кај повеќето.

15. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.299
    Зашто се правдаш не ми е јасно, и Скопје не е поарно. Секаде има луѓе што не почитуваат мерки. До луѓето е.

На LejlaD и bicycle им се допаѓа ова.
  16. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    17.578
    И во мојот град и во Скопје, патувам скоро секоја ден, луѓето си носат маски не можам да кажам дека не носат кога носат. А за сертификати не знам кај седите ама секаде бараат, од кога е донесена меркава јас немам седнато никаде, ни во кафич, но во ресторан.

17. bicycle

bicycle Форумски идол

Се зачлени на:
    3 ноември 2019
    Пораки:
    5.021
    Допаѓања:
    41.444
    Не викам дека не бараат ама не секаде.
    Ама ги има и тие што не почитуваат, и од тие што почитуваат и од тие најлошите што бараат на "заем" сертификат.
    Маските треба да ги молиш да носат,
    Ова за кај мене.
    Ако не си налетала, не значи дека нема такви.
    Јас уште носам маска, не ја вадам, освен на отворено у секоја затворена просторија носам.
    Не се сите ко нас овде да почитуваат.

Пред 3 недели бев на крштевка, 8 луѓе севкупно, сите вакцинирани, ништо не ни побараа.
    Рибникот, слободна маса немаше.
    Не сите се замараат да бараат што воопшто не ми се допаѓа.

На Anne Boleyn и LejlaD им се допаѓа ова.
  18. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    17.578
    Секаде ги има такви што не почитуваат, ама членката многу лошо тоа го наведе демек тука ништо не се почитува, што воопшто не е така. Во странство па тие што отидоа одма се просветлија, а тие истите од дијаспорара што најмногу критикуваат тука кога ќе дојдат ништо не почитуваат, се прашувам зошто ли.

На Beatris му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.299
    Членката изнесе искуство и сосема е во право, ама или не ти одговара муабетот или длабоко те увреди со нешто друго пошто од сѐ што кажа, вистинито, ти за дијаспората се фати. Можеме ние да мислиме најубаво за себе, ама пушти телевизија сега со изборниве митинзи низ цела држава и преброј ги тие што носат маска, на една рака се бројат, на купишта луѓе. И кога ќе завршат изборите, ќе не потоне еден нов бран. И ќе се чудиме од каде. Ама не, секаде мерки се почитувале. Не знам каде се движиш и каде одиш, ама мерките се скоро па непостоечки.

На Anne Boleyn, LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.
  20. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    17.578
    Мене нема за што длабоко да ме увреди, од кога е започната пандемијата строго се придржувам до мерките и сите мои блиски. Зошто се враќате ако не ви чини, останете си таму, а не да плукате кога ќе дојдете тука. За тие со митинзите ќе се обратиш кај нив затоа што тие се истите што ги донесоа мерките а не ги почитуваат, ама не може да ги ставиш сите во ист кош дека тука никој кошто не почитува, како не ви е срам бе вака да генерализирате заради некој што сте виделе на улица без маска.

На eliesaab му/ѝ се допаѓа ова.