Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.413
    Допаѓања:
    260.148
    Епа де, пишав далеку од совршени. Но од нас, далеку подобри.
    Ама не ме убедувај како е во Мк, аман пред 3 месеци си отидов.
    Знам јас многу добро како функционираме, ете ако ме читаш јас уште си тагувам за Мк, ама да не се убедуваме како сме цивилизирани и културни.
    Овде и во Европа функционираат со казни, алелуја, удри по џебот, ама во Мк ни тоа не може да се спроведе.
    Е сега факт е дека се далеку посовесни од нас, ама би рекла тоа е послдеица на казните.
    И нам ни треба тоа, а не 20 евра казна за неносење маска.

Јас се вакцинирав заради сертификат. И во Мк уште во јули ќе бев.
    Прво сакав заради заштита, ама кога видов дека после прележувањето имам се уште имунитет, да не беше неопходно, немаше да се вакцинирам оти јас сум хипохондер.
    Верувам дека секоја пандемија завршува со вакцинирање. И останувам на тоа.

Фашистички мерки има секаде, во цел свет. Кога не можеш народот со милом, мораш со силом нели.

На oblace1, LejlaD, vitamina и 5 други им се допаѓа ова.
  2. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    17.578
    Луѓето со кои сум во контакт сите се придржуваат до мерките уште на почетокот на пандемијата и сите се ваакцинирани.

Денеска баш уште од кога излегов од дома намерно забележував кој и како ги почитува мерките. Некои луѓе дури и по пат додека одат на отворено си носат маски иако знаеме дека не се задолжителни. На автобуска сите си влегуваат со маски и вработените со маски. Во автобусот меѓуградски кој беше преполн со 30 души, се најдоа 3 паметни и тоа млади две девојчиња и едно машко да не носат маски, пошо толку им е културата толку ги научиле од дома. Значи од преполна автобус од 30 души 3ца не носеа маски( на нивна штета секако). Влегов во пошта, луѓето културно си влегуваа еден по еден си носеа маски и вработени носеа маски. На клиника сите си носат маски и пациенти и вработените, на факултет буквално сите со маски и вработени и студенти.

Доста веќе се резилите да плукате по нас како не се носат маски и не се почитуваат мерки. А ако сте во такво окружување каде што не се почитуваат мерките и не се носат маските тогаш до вас ќе да е.

На Tajnaotrovna му/ѝ се допаѓа ова.
  3. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Словенците од секогаш биле запад.
    Австро-Унгарска школа се.
    Ние сме Османлиска.

И во СФРЈ правеа се' што можат за да го следат западот.
    Полни беа финти.

На oblace1, happygirl, christinnn и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.395
    Не е дека дијаспората не критикува.
    И тука кога биле тие што се преселиле критикувале. Само во очи ви паѓаат кога се заминати.
    Јас сум тука па критикувам и нема што да ме вреѓа вистината.
    Со модуларната болница што изгоре излезе дека домашните се грижеле за пациентите, нешто незамисливо, наместо да е тоа строг карантин, ние овде се расправаме дека се носеле маски ко што треба.

На happygirl, LejlaD, le.soleil и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.495
    Допаѓања:
    91.277
    Па и не биле,туку сакале да бидат,не сакале со другите,одличен текст на Јерговиќ.

https://www.jergovic.com/ajfelov-most/slovenci-zrtve-svoje-jedinstvenosti/

6. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.780
    Допаѓања:
    14.247
    Абе зошто мислите дека ако сме вакцинирани сме најпаметни на свет? Дали сме постапиле паметно или не ќе видиме по неколку години. Кој ни гарантира дека нема да имаме реперкусии?Сега за вакцините, една српска лекарка тврди дека ќе имало и 5 и 6 доза додека не стивна пандемијата. Ако некои тврдат дека и 3 е штетна, како и 5 и 6-та? Дали ако одбијам трета доза сум нецивилизирана? Нема врска тоа. Сегде во Европа има антиваксери, и не се силат како нашите на ФБ, туку протестираат. И во Франција имаше протести.

7. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    Добро, може некој да ми објасни која опција ја имаме освен вакцинирање?

На oblace1, Ugly Duckling, fana и 5 други им се допаѓа ова.
  8. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Сите да се затворат по дома и контакт со надворешен свет сведен на 0. Од прв до последен невакциниран.
    Ама не чинело така, морало по кафани да се оди.

Јас стварно не ве разбирам. Или вакцинирајте се или затворете се дома сите (ама сите од семејството) и правете како што ќе ви се каже.
    Ама не чини така а? Први сте против карантин. Епа очигледно нема друг излез освен вакцина.

На oblace1, noteforself, green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    И утре да постигнеме колективен, пак ќе има маски, дистанци, тестови и изолација. Вакцина не намалува трансмисија што е патем случај кај вакцина од морбили кои се едни од позаразните.
    За да прекине пандемијата, треба да прекине трансмисијата.
    Дека олеснува клиничка слика океј, видовме.
    За крај на пандемијата...не знам баш.
    Јас се вакцинирав, ама пак сум опасност за некој што не смее да се вакцинира, исто колку што за него е опасност невакциниран.

На christinnn, LejlaD, Сара Лав и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    А како ќе ја прекиниш трансмисијата?

11. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Тоа и јас прашувам Вајлд.
    Вакцината требаше да ја одигра и таа улога колку толку. Ама гледаме дека не бидна.

Едит - Ако не се лажам, кај морбили, кај вакцинирано дете вирусот е соборен од имунитетот пред да успее да се намножи и therefore, не пренесува во толкав број како невакцинирано.

Оти тоа е и првичната идеја зашто вакцината е општествена одговорност - дека ти си помал ризик за другите. А како си помал ризик за другите ако пак сееш исто колку и невакциниран?

Последна измена: 12 октомври 2021
    На indigo31, Tajnaotrovna, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    17.578
    Уште колку пати треба да се каже ова за да се разбере. После имунизацијата не сите се продржуваа до мерките, затоа што луѓето мислат дека готово вакцинирани се и не можат да пренесуваат зараза ниту пак да се заразат, навалија да се собираат по дома, да прават свадби од по 200 души, забави, да не носат маски.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Emy867

Emy867 Форумски идол

Се зачлени на:
    29 јануари 2014
    Пораки:
    4.870
    Допаѓања:
    99.643
    Е кој кажа дека сме најпаметни?
    Реперкусии од вакцина, реперкусии од заразата, што викаш ти да се избере? Или ако можеш да гледаш во иднината, уште поубаво па да кажеш најсигурно.

За дисциплинирани во придржување кон мерки на претпазливост, дека сме нешто посебно не сме, ама дека НИКОЈ не носи маски и ТУК ТАМУ во маркет...до толку не е.
    И да, на нашиот народ му фалат казни. Во сите сегменти од живеењето и функционирањето.
    Ама пред казните, многу други работи фалат.

На oblace1, green.eyes, Tajnaotrovna и 3 други им се допаѓа ова.
  14. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    5.083
    Допаѓања:
    27.334
    Уште пред да се почне кај нас вакцинација се дискутираше на долго и широко ова, па имаше несигурности дали стварно вакциниран пренесува или не.
    Да ја намали до некој минимален процент е едно, да пренесуваш во голем степен е друго. Јас како што знам со вакцинава е второто.

Ете, баш ќе прашам, дали ако утре постигнеме колективен, дали за симптоми на настинка ќе треба изолација и тест оти може имаш корона? Или слободно ќе може да шеташ позитивен и да сееш без гајле зашто се вакцинирани повеќето?

На Tanjamm и Guns N` Roses им се допаѓа ова.
  15. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.307
    И која е опцијата?
    Пак вакцинација.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    17.578
    На почетокот беа со став дека вакциниран не може да пренесе, па после друго испадна, делта стој кој е многу по контагиозен и со поголема трансмисија.

На Tanjamm му/ѝ се допаѓа ова.
  17. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    И јас мислев така ама статистиките викаат дека помала е веројатноста вакциниран да се зарази. На пола од тоа е веројатноста да пренесе вирус. Горе доле индивидуално е.
    Зборам за вакцинирани со две дози и со пазење не од вакцинален пункт па директ на кафе.

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Guns N` Roses

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.165
    Допаѓања:
    17.578
    Од коа се донесе мерката 90% од тие што се вакцинираа, баш тоа и го правеа од пункт на свадба.

На x-MajaEsposito-x му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.795
    Допаѓања:
    41.890
    Вакцинацијата, според проценките, ја намалила хоспитализацијата помеѓу 37,9 и 46,5 проценти и спречила да се заразат дополнително околу 14.500 луѓе или 148 повеќе новозаразени на ден во текот на последните 3,5 месеци.

На mal.ecka, LejlaD, JoyJoy и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.706
    Допаѓања:
    9.299
    Чекај, пасошот важи колку што важи дозата, значи дека кога ќе мора трета доза ќе мора и нов пасош. Јас престанав да следам мерки више, готово, не се може.

На Tanjamm и mal.ecka им се допаѓа ова.