Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.884
    Допаѓања:
    129.916
  2. Tanjamm

Tanjamm Форумски идол

Се зачлени на:
    6 октомври 2011
    Пораки:
    9.568
    Допаѓања:
    13.944
    Jас избрав тоа што ми наложија, се вакцинирав и не мислам да дремам да не можам никаде да влезам. Лекарите тврдеа многу работи, па испадна неточно. Израел и Сингапур беа лидери во имунизација, и пак имаат високи бројки. Не гледам во иднината, ама нека речат и 4,5 доза, како што се заговара, и ќе почнеме да се патосираме таму во пунктовите, па може ќе видиме дека не се 100% безбедни, а и не се.

На christinnn и Vivienen им се допаѓа ова.
  3. bibiiii

bibiiii Популарен член

Се зачлени на:
    12 октомври 2011
    Пораки:
    605
    Допаѓања:
    1.081
    Dali tie sto ne posle da se testiraat dezavno,tuku zele test od apteka i pozitivni ispadnale,i se lecele kaj maticen ,mozat da izvadat sertifikat ? Nemase moj termin zatoa ne otidov

4. Vildiz

Vildiz Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    И јас се разочарувам секој ден се повеќе и повеќе. Ама навистина не гледам причина зошто децата би се тестирале секоја недела на училиште кога знаеме дека тестовите не се 100% точни. Доколку некое дете е позитивно тие ќе го задржат во друга празна училница и можно е и лек да му дадат. Родителот нема дозвола за влез во училиштето. Знаеш за тоа?
    Децата секако го поминуваат вирусов асимптоматски, повеќето. Зошто би дозволила нешто да му се пика во носот секоја недела?
    @bibiiii не може мислам не даваат така

Последна измена: 14 октомври 2021
  5. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Што добивам од ширење дезинформации, ок, не е важно ниту информативно тука за докажување.

6. Wanna.be.mum

Wanna.be.mum Популарен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2013
    Пораки:
    1.019
    Допаѓања:
    1.101
    Една е причината, во понеделник позитивните дома, да се пазат и оздрават, да не заразат и шират, по 10дена назад во клупа со веќе тестирани негативни, јасно ко ден. Брисот една сек а маските целодневна 8 саати? Не знам во пандемија се одбира помалото зло веројатно, логично.

На Guns N` Roses му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Vildiz

Vildiz Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    Па јас не сум ни за маски да се носат.
    Добро е што постојат дозволи (барем тоа) од родител во оваа држава па ќе можат самите да си одлучат како е најдобро за нивното дете. Јас да се прашувам не би дозволила на моето дете парацетамол да се дава пример ако има температура притоа јас да немам никаква дозвола за влез во училиштето.
    Плус еве ако некое дете е позитивно ги имате сите броевите кај класните раководители за да ви се јават да дојдете да го земете? Што ако сте зафатена во тој момент или не го слушате телефонот?

8. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    3.930
    Допаѓања:
    16.938
    Ем не сакате децата да ви се тестираат, ем не сакате да носат маски. Нели е тоа малку себично од ваша страна?? Заборавате дека во училиштето работат и лица кои се во години, ако не знаевте и тие вработени имаат фамилии и не сакаат да се заразат и дома да ја однесат заразата. Од друга страна децата релативно лесно го прележуваат вирусот. Не знам зошто би било проблем да има тестирање тоа е буквално една секунда работа, ама не повеќе сакате дацата да ги праќате болни и во градинка и во училиште само да има кој да ви ги чува, затоа не сакате тестирање, па макар се заразил и цел клас.

На green.eyes, noteforself, mareane и 9 други им се допаѓа ова.
  9. Vildiz

Vildiz Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    Ако детето има симптоми нема да оди на училиште многу нормално.

10. Vivienen

Vivienen Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2021
    Пораки:
    301
    Допаѓања:
    389
    Ако нема? Јас не сум за вакцина ниту за маски во училиште, ама тестирање каква штета може да направи? Да оди моето дете на училиште би дозволила тестирање само маска да не носи по цел ден. Аман бе па и кога има детето бактериски симптоми одите брис му земаат, што е ова поразлично, не му даваат лекови или кој знае што, брис му земаат.

11. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

Се зачлени на:
    31 мај 2010
    Пораки:
    13.812
    Допаѓања:
    80.612
    Мислам дека не

На bibiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Поголем дел од децата се буквално асимптоматски.
    Нашето немаше симптоми, а ги зарази сите околу него.

На green.eyes, noteforself, GirlRose и 10 други им се допаѓа ова.
  13. Abel

Abel Популарен член

Се зачлени на:
    23 мај 2020
    Пораки:
    3.576
    Допаѓања:
    8.965
    Еве од што патиме и зашто нема да не биде. "Моето дете, моето дете".... та саде не сте само вие, не е само "моето дете". Од вакви саможивници и децата сироти не можат да станат поарни луѓе.

14. Anastasia9228

Anastasia9228 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 ноември 2020
    Пораки:
    432
    Допаѓања:
    545
    Zdravo sakam da prasam. Bitola kaj e punktot za testiranje nekako mi rekoja trudova medicina kaj sto polagale za kola taka nesto mi rekoja. I dali se plakja ako odis so upat?

15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.388
    Околу муабетов горе со децава, да ви кажам дека има и такви што одат со симптоми, кај другарка во средно, една глупача 5 дена идела со симптоми у школо.И пола клас во самоизолација отиде за секој случај, а среќа никој не беше заразен РАДИ МАСКИТЕ.
    Као што може сите на работа да носите маски 8 саати можат и децата.Не претерувајте, нема да умрат ако носат маска, и мене ми се случувало по 8ч да треба да ја носам и ништо не ми е, освен ушите што ме болат од стегање.
    Подобро да ги тестираат пошто секакви имбецили има.
    Знам негде при влез во школо им мерат температура ова она, ама џабе кога у прва прилика спуштаат маски и си дишат во фаца.

На noteforself, темјанушка, Hellobeautiful и 7 други им се допаѓа ова.
  16. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.884
    Допаѓања:
    129.916
    Што ви е,бе?
    Без маски вирусот побрзо ќе се шири.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.679
    Допаѓања:
    25.246
    После избори којзнае што не чека :rofl::rofl::rofl:

На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.273
    Допаѓања:
    35.262
    Паметни се многу. Им тече памет од уши. Нем потреба од маски, тестирање, вакцини, лекови. Попаметни ги нема на свет.

@Vildiz следење протоколи спасува животи. Тестирањето може да открие асипмтоматски случаи и да се спречи ширење на зараза. Не знам што е тоа толку проблематично.

Не знам какви лекови на дете даваат без консултација со родител. Ако имаат чек против КОВИД дај сите што се болни да го испијат. Ако си открила нешто револуционерно аман кажувај побрзо на СЗО ќе спасиш милиони животи. А ако е парацетамол лек што мислиш дека се дава ако некој има КОВИД тогаш не знам што да кажам. Ќе видат позитивен брис о оп ајт одма парацетамол. И готово нема КОВИД. Ако така даваат лекови во школо тогаш зошто се јавуваат кога детето е болно некој да дојде да го земе? Нека му даваат лекови во школо и готово. Ако е така тогаш парацетамол ќе му даваат и ако има грип, настаинка, стомачен вирус (секаде каде што може дете да крене температура). Ама не даваат лекови во школо, се јавуваат да дојде некој да го земе болното дете дома. Немаат смисла дел од работите што ги пишуваш свесна си нели?

На Cosmic Girl и nextredstyle им се допаѓа ова.
  19. Vildiz

Vildiz Активен член

Се зачлени на:
    25 септември 2021
    Пораки:
    196
    Допаѓања:
    195
    Има штета врз психичкиот развој. Во помалите одделенија тоа дете што ќе испадне позитивно ќе го сметаат за болно и ќе бегаат сите од него дури и по истекот на тие десет дена.
    Од каде знаеш дека баш твоето дете ги има заразено сите околу него? Можеби некое друго асимптоматско дете го заразило твоето па така се раширила заразата.

20. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.767
    Допаѓања:
    145.269
    Дома ги зарази сите околу него.
    Не одеа во школо.

На LejlaD, mal.ecka и JoyJoy им се допаѓа ова.