Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.223
    Допаѓања:
    15.862
    За болка во мускулите мене ми помагаше Аспирин. Нема потреба од страв и паника, се ќе биде во ред. Не си стварајте дополнителен притисок, не мислете на најлошо.

На темјанушка и Biljarkata им се допаѓа ова.
  2. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    zemi napij se b6,magnezium ,nesto za smiruvanje,i jas eve prelezav kovid pa ne umrev i milijardi luge vo celiot svet,nesmees da razmisluvas taka,bas naprotiv treba pozitivno da mislis za tvoite deca i so dobra misla i volja i molitva kon boga da ja pomines ovaa opaka bolest,se nadevam deka se ke bide vo red :f::l:

На Grimlinko му/ѝ се допаѓа ова.
  3. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    da da toj od stip 38 god zdrav bez bolesti so 2 dozi vakcina se zarazi i pocina za nedela dena

На Grimlinko му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.305
    Мајка ми и татко ми (двајцата се над 65 год.) примија 2 дози Синовак, па после 6 мес. добија порака по смс и примија Фајзер. Немаа никаква реакција освен раката што ги наболуваше првите ден два.

5. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.305
    На една иста страна на темава, речиси едно по друго, бара совет испаничена членка со ковид што се плаши од најлошиот исход, од умирање, а некој подолу коментира како ни две дози фајзер некого не го заштитиле од смрт кога се разболел. (facepalm)
    Знаете на уплашен човек колку вакви коментари и изјави може штетно да му делуваат? Заради ваквите информации луѓето паничат кога ќе се разболат и заради ваквите коментари се под уште поголем стрес. Наместо тој што е болен да добие храброст и поддршка овде, ќе добие храна за стравот што го има.
    Што не пишете некогаш за илјадниците луѓе кои се излекувале? Позитивни вести нема никаде. Нема, кога не се интересни за народот..

Во тој контекст, еве едно корисно инфо и за превенција од вирусот, и за оние кои веќе се разболеле: има сознанија дека флавоноидите помагаат во борбата на телото со вирусот. Односно го инхибираат метаболизмот на вирусот и не му дозволуваат да се намножи. Истражете на темава ако не сте досега. Студии има, ама не се сензационални како некои други теми. Флавоноиди има во растенијата и имаат антиинфламаторно, антивирусно, антиоксидантно и антиканцерогено дејство. Јадете свежо овошје, како на пр. црно грозје, и темна чоколада, пијте зелен чај :coffee:.

https://news.ncsu.edu/2020/11/food-chemical-compounds-can-inhibit-a-key-sars-cov-2-enzyme/

На bicycle, g8lQQk, Amelia и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    ova ocigledno bese za mene nameneto
    toa ti e vistinata ionaka ke procitase i slusnese na vesti i da ne pisev jas,vcera umre i 35 god od kaj nas ,nego ne go znam rekoa so daunov sinrom bil ,neznam dali toj bil vakciniran
    patem linkot ne ti otvara

7. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Се зачлени на:
    24 јуни 2013
    Пораки:
    20.123
    Допаѓања:
    195.339
    Најпрво смири се колку можеш повеќе.
    Ја лично да ти кажам што ми помогна тогаш за да останам смирена.
    Во тие моменти кога сфатив дека ете сме позитивни и јас и луѓето што ми значат прво нешто што си реков е нема паника, јас ќе ги бодрам сите и себе зошто и психичкиот момент е многу важен, на сите ќе ни помине и ќе си оздравиме. Одма почнав да мислам како познаници и нивните фамилии прележаа и поминаа добро, фала богу се сите океј сега, контактирав со тие што прележаа, ептен ме смируваше тоа дека многу луѓе прошле и се добро, дека ќе помине, ништо нема да е. Не гледај црни статистики и не слушај ништо лошо, тоа ќе те смири. Исклучивме тв, се кај шо кажуваат за корона само, да не слушаме колку починале, буквално ништо. Тогаш баш беше и пикот со многу заразени, имаше премногу информации насекаде, ако слушавме повеќе и мислевме сигурна сум дека ќе ни се одразеше лошо со паника да си направиме. Поминавме и прележавме, живи здрави сме, фала богу.
    Консултирај си се со матичната, слушај совети од стручни лица, давај си сила сама на себе, мисли на тоа како и многу прележаа и оздравеа, не само на лошо и ќе биде добро се на крајот.

8. FedoraFedora

FedoraFedora Истакнат член

Се зачлени на:
    23 април 2020
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    49
    I jas ..dali se samo od vakcina ili od pizitiven kontakt

9. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    i Danska gi vratija povtorno restrikciite od vcera,site sto rabotat vo javni ustanovi mora da bidat vakcinirani,vlez vo zatvoreni mesta so coronapass za vakcinacija,93% od hospitaliziranite se nevakcinirani i taka decki

На green.eyes му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.855
    Допаѓања:
    186.385
    https://www.slobodnaevropa.mk/a/31552366.html
    Министерот за здравство на Србија Златибор Лончар изјави дека бил „потпишан“ договор со претставници на компанијата „Фајзер“ за дистрибуција во Србија на нивниот експериментален лек за лекување на коронавирус. Србија е трета земја во светот што склучила ваков договор со компанијата „Фајзер“, и прва што ќе го има во употреба. „Ние сме трета земја во светот што потпиша договор со „Фајзер“ и ќе бидеме првите што ќе го имаме тој лек, кој има 89 проценти успешност за избегнување болничко лекување и посериозни компликации

Шо лек е тоа?:wasntme:

11. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.232
    Допаѓања:
    34.876
    https://www.reuters.com/business/he...l-cuts-risk-severe-covid-19-by-89-2021-11-05/

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.855
    Допаѓања:
    186.385
  13. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Фалсификувањето или користењето лажни потврди за вакцинација ќе се казнува со затвор до две години според новиот предлог-закон во Германија.

Претходно, германската полиција објави дека фалсификуваните документи за вакцината против коронавирус стануваат сè поголем проблем.

Проблемот се појави среде релаксација во карантин за луѓето кои биле вакцинирани или прележале коронавирус.

Полициските службеници во Германија во четвртокот предупредија дека криминалците веќе почнале да продаваат недозволени докази за вакцинација против Ковид-19 и дека проблемот се чини дека продолжува.

Предупредувањето дојде откако Германија укина одредени услови за изолација за поединци кои биле вакцинирани или прележале коронавирус.

©Makfax.com.mk

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.560
    Допаѓања:
    13.597
    Во петок ќе имаат состанок овие од комисијата за заразни болести, се очекувале нови рестрикции. ;(

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.349
    Допаѓања:
    9.305
    Абе јасно е дека од негде ќе чуе, не викам ни дека не е така, ниту пак дека не треба да се напише, ама луѓето психички попуштија живеејќи во страв.
    Многу фокус на негативното се става, одсекогаш, за се. Црна хроника најчитана ни е. Ама па за коронава мислам уште повеќе. И тоа го читаме и слушаме еве две години скоро. Ми е пукнат филмот веќе од лоши вести, верувам и не сум единствена.
    Бар малку да се насочи вниманието на некој подобри вести, мислам дека сите имаме потреба.

Линков еве го пак, мене ми го отвара, не знам.

https://news.ncsu.edu/2020/11/food-chemical-compounds-can-inhibit-a-key-sars-cov-2-enzyme/

На INNERBEAUTY му/ѝ се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.384
    Допаѓања:
    120.412
    @Cosmic Girl апсолутно се согласувам. Попуштивме психички. Јас веќе не следам бројки, не се замарам. Пазам што е до мене, вакцинирана сум и тоа е.

На senjorita-v, LejlaD и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  17. nextredstyle

nextredstyle Форумски идол

Се зачлени на:
    10 јули 2018
    Пораки:
    16.727
    Допаѓања:
    129.039
    Филипче се јави. :D
    Ко статуа и министер за магла,а не за здравство. (facepalm)

18. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.615
    Допаѓања:
    43.250
    Има некои најави кога би бил пикот на овој бран? Прогнози, нешто?
    Само што заврши едниот, почнува нов.

И лани ноември беше хаос и сега. Фалат рестрикции барем на две недели, фали спроведување на истите, а не само на хартија.

На lale22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. joy1

joy1 Форумски идол

Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.942
    Допаѓања:
    327.055
    Кај ќерка ми во школо се организира дводневна ексурзија низ Мкд (facepalm)

20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.333
    Допаѓања:
    89.987
    Во оваа болница во Гент,Белгија сите хоспитализирани се вакцинирани.

Време е да внимаваме со маските.
    Да не спијат луѓето само на тоа,вакциниран сум и немам гајле.
    Сите ќе го поминат вирусов.
    Поготово ако си вакциниран пред повеќе од 3 месеци .

Пред една недела почина многу млада жена вакцинирана со две дози фајзер.
    Во моментов се бори за живот млада жена со две примени дози Спутник.
    Маските веќе не се носат ни по државни институции,банки и сл.(вакцинирани биле)

@Ugly Duckling
    Не е иста состојбата.
    Лани ова време имавме по 1200 случаи на ден,место немаше за хоспитализирање.
    Сега таму кај што имаше летово експлозија ,Тетово и Гостивар има 3 хоспитализирани и 1,лани ова време 60 и 40.

На ALISA0000, boomsleng, Cosmic Girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.