1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. bertold

bertold Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    8.179
    Пријател од сопругот беше во изолација до некни заради тоа што тоа што сопругата му беше позитивна на Ковид 19. Господинов не е вакциниран, маска не носи освен ептен во некоја институција ако треба да влези, не е тестиран (тоа што нема симптоми не значи дека не е позитивен), а вчера бил кај сопругот во работилница. И тоа онака, да го видел, плус ко ќе дојди не заминува за минута, туку се подзаврткува. На мм му било непријатно да му речи нешто, ама ако се појави пак денес мене ама баш ич нема да ми биди непријатно да му речам дека треба да се потприбери малку.

На oblace1 и Angie1432 им се допаѓа ова.
  2. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Знае ли некој која референтна вредност на антитела е доволна да си заштитен од инфекција/реинфекција?

3. bertold

bertold Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    8.179

Прикачени фајлови:

На Cosmic Girl и elcezelce им се допаѓа ова.
  4. bertold

bertold Популарен член

Се зачлени на:
    11 октомври 2015
    Пораки:
    1.053
    Допаѓања:
    8.179
    Еве уште едно

Прикачени фајлови:

На JoyJoy, Cosmic Girl и elcezelce им се допаѓа ова.
  5. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    3.118
    Допаѓања:
    20.936
    Јас испитував во систина неутрализирачки Игг и имам повеќе од 150, колку повеќе незнам прашав ама ми рекоа апаратот им мерел само до 150 :smirk:

На bertold му/ѝ се допаѓа ова.
  6. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Се зачлени на:
    13 март 2013
    Пораки:
    269
    Допаѓања:
    187
    Знае ли некој како е состојбата на границите во врска со тестови? Конкретно прашувам за мали деца и трудници дали се потребни тестови при влез и излез од државата?

7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.773
    Допаѓања:
    41.782
    Затоа нема дефиниција колку антитела се потребни за заштита. Во 100 различни лаборатории да провериш, секаде ќе добиеш резултати со различни референтни вредности и оттука настанува забуна. Затоа и сè уште позитивните серолошки тестови не се дел од грин пас, затоа што нема единствен широко признаен серолошки тест, иако, веќе се најавува и грин пас со антитела.

На Cosmic Girl, g8lQQk и elcezelce им се допаѓа ова.
  8. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Комисијата за заразни болести утринава со консензус донела одлука да предложи нови рестриктивни мерки до Владата, а со цел заштита од коронавирусот. Министерот за здравство Венко Филипче соопшти дека до Владата ќе предложи сите вработени во јавниот сектор и во локалната самоуправа за да одат на работното место, да прикажат сертификат за барем една доза примена вакцина, направен ПЦР тест не постар од 72 часа на своја сметка, потврда за прележан Ковид-19 во последните 45 дена или потврда дека не можат да примат вакцина поради здравствени причини.

Комисијата предлага и вакцината да биде задолжителна за сите здравствени работници.

„ Препорачуваме до овие мерки да се приклучат и приватните компании. Ова впрочем го докажува и писмото што ни го доставија и стопанските комори“, рече Филипче.

Тој вели дека овие мерки би стапиле во сила 10 дена откако ќе ги усвои Владата, а здравствените работници имаат рок од 30 дена за да се вакцинираат.

Освен тоа, Комисијата предлага да се ажурира процесот за контрола на сертификатите, од страна на МВР и на пазарниот инспекторат, односно преку достапните апликации и QR кодовите на овие апликации да се проверува дали сертификатите што ги приложуваат лицата се валидни.

„ Пред нас е зимски период, сезона на грипови, настинки, има пациенти со други болести, не е само ковидот, и од тие причини не можеме да го оптеретуваме здравствениот систем и не може болниците да се занимаваат само со ковид пациенти“, рече Филипче.

©Makfax.com.mk

На Waverly Raven, WildMk, Ahoy и 3 други им се допаѓа ова.
  9. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    najnovo istrazuvanje na dancive,danski virolog denes na radio zboruvase kako navodno po prelezuvanje na samiot kovid antitela deka imas mozelo da pokazuva na dolgorocno,no navodno onie dobrote antitela koi stitele od infekcija isceznuvale po 30dena i spored niv posle mesec dena od prelezuvanje zadolzitelna vakcinacija(facepalm)(facepalm)(facepalm)

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.060
    Исто така се испонаша и пријател на свекор ми. Значи имаше симптоми а не се тестираше. Јас бев бремена тогаш и кога еве ми ти го кај иде да го видел свекор ми. Ама свекор ми одма од врата го врати. Му рече немој да се лутиш ама дома не те пуштам, одма оди си му рече. И после тој се тестира и испадна позитивен. Абе луѓево се без чувство, тоа е.

На Anne Boleyn и bertold им се допаѓа ова.
  11. SiMpAtIcNaTa

SiMpAtIcNaTa Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    1.720
    Значи не можев а да не искоментирам за меркиве, дека малку повеќе му се претерани а дел се препишани и од другите земји како на пример Германија. Највеќе ми влезе во очи тоа за одењето на работа. И тука бараат да се воведе ограничување на јавниот превоз со задолжително тестирање за тие што не се вакцинирани, ама секаде има тест станици каде луѓето ќе можат бесплатно да се тестираат, со тоа што доволни ќе бидат и брзите антиген тестови. Морално било ПЦР па и сам да си го платиш. Не земаат сите пари како него, и не секој има автомобил. Ако е така нема потреба луѓето да одат на работа. Повеќе ќе ги коштаат тестовите отколку што ќе заработат на работа. Дно дна

На Amelia, cresa-jagoda, Snowflake97 и 6 други им се допаѓа ова.
  12. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    9.324
    Во синлаб мерат до 250. Мм имаше над оваа вредност, ама колку над? 500? 300? На инфективна, на мерење антитела после две - три недели од примена плазма имаше некоја бројка огромна не памтам мислам 700 беше. Му рекоа инфектолозите од клиниката да не се вакцинира во наредните 6-9 месеци. Еве има 6 месеци сега точно. И не му треба бустер доза. Ама сега излегува дека заради меркиве во најава ќе треба да се вакцинира. И имам впечаток дека се некако на крај им текнува за лицата со примена плазма кога ги смислуваат меркиве. И претходно така направија, се корегираа по некој ден мерките и се рече по 90 дена вакцина, за да ги вклучат и нив. Така се препораките од WHO - дека може после 90 дена од примена плазма да се прими вакцина, па по тоа се одредија и кај нас. Ама специјалистите на инфективна, некако не им се со исти препораки. Зошто да не се направи некоја мерка, исто како што предлагаат одредени специјалисти за одредени болести од листа да даваат потврда дека не ти треба вакцина, да се одреди некоја лабораторија која за измерен Игг над одредена граница ќе дава исто таква потврда на пример. Знам дека е проблем одредувањето на таа граница ама да боцкаш со вакцина некој што има премногу веќе во себе, ќе е џабе.
    Антителата од организмот ќе ја неутрализираат вакцината како да е напад.

На FridaodaMk му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    Па нели во Герм ги укинаа бесплатните тестови за невакцинирани?иначе да скапо е, 2000 е пцр овде

14. SiMpAtIcNaTa

SiMpAtIcNaTa Популарен член

Се зачлени на:
    30 мај 2010
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    1.720
    Ги укинаа извесен период (недела дена) од саботата сега пак се бесплатни. Ваљда сакаат бројките на позитивни што поголеми да бидат, за да можат по строги мерки да донесуваат |(|(:x

На Billy Idol и Milkiway им се допаѓа ова.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.242
    Допаѓања:
    19.026
    И тие не знаат што праат. А ова кај нас како ќе функционира на крај тестовите пак на 3000ки ќе ги напраат. Треба бар за вакцинирани пцр бесплатен да биде било каде.

На SiMpAtIcNaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.154
    Допаѓања:
    188.910
    Ваљда видоа дека неконтролирано ќе се шири ако се потпираат само на жими мајка, вакцината штити. Мислам рекоа нешто и за тестови на вакцинирани или грешно разбрав @mKdevojce ?

На SiMpAtIcNaTa му/ѝ се допаѓа ова.
  17. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.260
    Допаѓања:
    16.096
    Епа можеби затоа што воведоа и тестирање и на вакцинирани а бројките и онака магично експлодираа до бесконечност за една до две недели.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    9.324
    Лабораториите кај нас се виде дека цената ја прилагодуваат според побарувачката, т.е. дека ја зголемуваат кога има повеќе тестирања. Така да очекувам по донесувањето на мерките, да ги покачат цените. Така правеа на секој бран. Срамота е стварно. И покрај здравите што ќе им треба за на работа, и тие што се болни и итно им треба ПЦР заради дијагноза, ќе си плаќаат поскапо.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.361
    Допаѓања:
    9.324
    Шуќур. Се сетиле.

20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.389
    4AE11496-1298-4731-A4F6-93AD090B107C.png

На KuklickaSk, Amellie13, oblace1 и 10 други им се допаѓа ова.