Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. bertold

bertold Популарен член

Пријател од сопругот беше во изолација до некни заради тоа што тоа што сопругата му беше позитивна на Ковид 19. Господинов не е вакциниран, маска не носи освен ептен во некоја институција ако треба да влези, не е тестиран (тоа што нема симптоми не значи дека не е позитивен), а вчера бил кај сопругот во работилница. И тоа онака, да го видел, плус ко ќе дојди не заминува за минута, туку се подзаврткува. На мм му било непријатно да му речи нешто, ама ако се појави пак денес мене ама баш ич нема да ми биди непријатно да му речам дека треба да се потприбери малку.

oblace1 and Angie1432 like this.
  2. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Знае ли некој која референтна вредност на антитела е доволна да си заштитен од инфекција/реинфекција?

3. bertold

bertold Популарен член

Attached Files:

Cosmic Girl and elcezelce like this.
  4. bertold

bertold Популарен член

Еве уште едно

Attached Files:

JoyJoy, Cosmic Girl and elcezelce like this.
  5. elcezelce

elcezelce Форумски идол

Јас испитував во систина неутрализирачки Игг и имам повеќе од 150, колку повеќе незнам прашав ама ми рекоа апаратот им мерел само до 150 :smirk:

bertold likes this.
  6. sweet-17

sweet-17 Истакнат член

Знае ли некој како е состојбата на границите во врска со тестови? Конкретно прашувам за мали деца и трудници дали се потребни тестови при влез и излез од државата?

7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Затоа нема дефиниција колку антитела се потребни за заштита. Во 100 различни лаборатории да провериш, секаде ќе добиеш резултати со различни референтни вредности и оттука настанува забуна. Затоа и сè уште позитивните серолошки тестови не се дел од грин пас, затоа што нема единствен широко признаен серолошки тест, иако, веќе се најавува и грин пас со антитела.

Cosmic Girl, g8lQQk and elcezelce like this.
  8. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Комисијата за заразни болести утринава со консензус донела одлука да предложи нови рестриктивни мерки до Владата, а со цел заштита од коронавирусот. Министерот за здравство Венко Филипче соопшти дека до Владата ќе предложи сите вработени во јавниот сектор и во локалната самоуправа за да одат на работното место, да прикажат сертификат за барем една доза примена вакцина, направен ПЦР тест не постар од 72 часа на своја сметка, потврда за прележан Ковид-19 во последните 45 дена или потврда дека не можат да примат вакцина поради здравствени причини.

Комисијата предлага и вакцината да биде задолжителна за сите здравствени работници.

„ Препорачуваме до овие мерки да се приклучат и приватните компании. Ова впрочем го докажува и писмото што ни го доставија и стопанските комори“, рече Филипче.

Тој вели дека овие мерки би стапиле во сила 10 дена откако ќе ги усвои Владата, а здравствените работници имаат рок од 30 дена за да се вакцинираат.

Освен тоа, Комисијата предлага да се ажурира процесот за контрола на сертификатите, од страна на МВР и на пазарниот инспекторат, односно преку достапните апликации и QR кодовите на овие апликации да се проверува дали сертификатите што ги приложуваат лицата се валидни.

„ Пред нас е зимски период, сезона на грипови, настинки, има пациенти со други болести, не е само ковидот, и од тие причини не можеме да го оптеретуваме здравствениот систем и не може болниците да се занимаваат само со ковид пациенти“, рече Филипче.

©Makfax.com.mk

Waverly Raven, WildMk, Ahoy and 3 others like this.
  9. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

najnovo istrazuvanje na dancive,danski virolog denes na radio zboruvase kako navodno po prelezuvanje na samiot kovid antitela deka imas mozelo da pokazuva na dolgorocno,no navodno onie dobrote antitela koi stitele od infekcija isceznuvale po 30dena i spored niv posle mesec dena od prelezuvanje zadolzitelna vakcinacija(facepalm)(facepalm)(facepalm)

JoyJoy likes this.
  10. NewMommy

NewMommy Популарен член

Исто така се испонаша и пријател на свекор ми. Значи имаше симптоми а не се тестираше. Јас бев бремена тогаш и кога еве ми ти го кај иде да го видел свекор ми. Ама свекор ми одма од врата го врати. Му рече немој да се лутиш ама дома не те пуштам, одма оди си му рече. И после тој се тестира и испадна позитивен. Абе луѓево се без чувство, тоа е.

Anne Boleyn and bertold like this.
  11. SiMpAtIcNaTa

SiMpAtIcNaTa Популарен член

Значи не можев а да не искоментирам за меркиве, дека малку повеќе му се претерани а дел се препишани и од другите земји како на пример Германија. Највеќе ми влезе во очи тоа за одењето на работа. И тука бараат да се воведе ограничување на јавниот превоз со задолжително тестирање за тие што не се вакцинирани, ама секаде има тест станици каде луѓето ќе можат бесплатно да се тестираат, со тоа што доволни ќе бидат и брзите антиген тестови. Морално било ПЦР па и сам да си го платиш. Не земаат сите пари како него, и не секој има автомобил. Ако е така нема потреба луѓето да одат на работа. Повеќе ќе ги коштаат тестовите отколку што ќе заработат на работа. Дно дна

12. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Во синлаб мерат до 250. Мм имаше над оваа вредност, ама колку над? 500? 300? На инфективна, на мерење антитела после две - три недели од примена плазма имаше некоја бројка огромна не памтам мислам 700 беше. Му рекоа инфектолозите од клиниката да не се вакцинира во наредните 6-9 месеци. Еве има 6 месеци сега точно. И не му треба бустер доза. Ама сега излегува дека заради меркиве во најава ќе треба да се вакцинира. И имам впечаток дека се некако на крај им текнува за лицата со примена плазма кога ги смислуваат меркиве. И претходно така направија, се корегираа по некој ден мерките и се рече по 90 дена вакцина, за да ги вклучат и нив. Така се препораките од WHO - дека може после 90 дена од примена плазма да се прими вакцина, па по тоа се одредија и кај нас. Ама специјалистите на инфективна, некако не им се со исти препораки. Зошто да не се направи некоја мерка, исто како што предлагаат одредени специјалисти за одредени болести од листа да даваат потврда дека не ти треба вакцина, да се одреди некоја лабораторија која за измерен Игг над одредена граница ќе дава исто таква потврда на пример. Знам дека е проблем одредувањето на таа граница ама да боцкаш со вакцина некој што има премногу веќе во себе, ќе е џабе.
    Антителата од организмот ќе ја неутрализираат вакцината како да е напад.

FridaodaMk likes this.
  13. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Па нели во Герм ги укинаа бесплатните тестови за невакцинирани?иначе да скапо е, 2000 е пцр овде

14. SiMpAtIcNaTa

SiMpAtIcNaTa Популарен член

Ги укинаа извесен период (недела дена) од саботата сега пак се бесплатни. Ваљда сакаат бројките на позитивни што поголеми да бидат, за да можат по строги мерки да донесуваат |(|(:x

Billy Idol and Milkiway like this.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

И тие не знаат што праат. А ова кај нас како ќе функционира на крај тестовите пак на 3000ки ќе ги напраат. Треба бар за вакцинирани пцр бесплатен да биде било каде.

SiMpAtIcNaTa likes this.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Ваљда видоа дека неконтролирано ќе се шири ако се потпираат само на жими мајка, вакцината штити. Мислам рекоа нешто и за тестови на вакцинирани или грешно разбрав @mKdevojce ?

SiMpAtIcNaTa likes this.
  17. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Епа можеби затоа што воведоа и тестирање и на вакцинирани а бројките и онака магично експлодираа до бесконечност за една до две недели.

Biljarkata likes this.
  18. Cosmic Girl

Лабораториите кај нас се виде дека цената ја прилагодуваат според побарувачката, т.е. дека ја зголемуваат кога има повеќе тестирања. Така да очекувам по донесувањето на мерките, да ги покачат цените. Така правеа на секој бран. Срамота е стварно. И покрај здравите што ќе им треба за на работа, и тие што се болни и итно им треба ПЦР заради дијагноза, ќе си плаќаат поскапо.

Milkiway likes this.
  19. Cosmic Girl

Шуќур. Се сетиле.

20. Feminka22

Feminka22 Форумски идол