Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Кога веќе ограничуваат движење треба да има од сите вакцини.
    Без разлика дали медицински цели или право на избор.

Толку напнаа со фајзер што мислам дека одбивна стана кај сите.

На темјанушка, Tajnaotrovna, WORRIED.BT и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.116
    Допаѓања:
    188.652
    Се извинуваме заради прекин во програмата
    - Податоците од Фајзер би можеле да бидат достапни во 2076?!?:o :^)
    upload_2021-11-18_16-14-50.png
    За 3 месеци ја прегледале документацијата и одобриле вакцината, ама сега им требаат 55 години за да ја достават истата документација до јавноста?:^)

Или вака
    upload_2021-11-18_16-19-4.png
    Да, ова е напишано од адвокат на анти-ваксерско движење. Ама не дека нема право.

Еве, ај нема ми помогне некој...Дали немаат хартија за печатење, тонер или што е проблемот?:smoke: Или не знам, нека ме демантира некој дека не е вистина8-|

На INNERBEAUTY и 999 им се допаѓа ова.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.190
    Допаѓања:
    258.387
    Денес невролог на маж ми му кажа дека треба да прима бустер Модерна или Фајзер оти векторските и кинеските немаат доволна заштита против делтата.
    Не му смета Мрна воопшто на сосотојбата, а ја има и сериозна. Напротив, морал да се заштити.
    Еве, лекар, специјалист, не матичен.
    Да кажам само дека состојбата му е мошне сериозна е, благодарение на македонското здравство, но тоа е друга тема. Вакцината, еве воопшто не штети.
    Во Мк доби насоки за кинеска само.
    И не, не е профит, не е политика, туку грижа на докторот.

На happygirl, Cosmic Girl, mal.ecka и 4 други им се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.716
    Допаѓања:
    122.264
    Јуле кога правевме муабет на оваа тема и кога ти велев за него само мРНА а не кинеска и да бараш друго мислење надвор од државава не ми веруваше. Јас за вакциниве со овдешни доктори не се консултирав. Фала богу имам контакти и во УСА и во Европски земји конкретно Шведска,Германија, Франција кои ми рекоа само мРНА никако вектор никако кинеска. Затоа цело време ја баев Фајзер. Не дека мене ми се сони. Ќе биде се во ред.

На Cosmic Girl, mal.ecka, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.190
    Допаѓања:
    258.387
    Нена скептична бев, исплашена. Нови вакцини сепак. Но денес доби насока за трета доза.
    Од македонските доктори му се влоши состојбата, оставен буквално без терапија. Корона му е руски рулет и затоа мора вакцина.
    Одбрав да верувам на лекарите.

На oblace1, happygirl, Cosmic Girl и 4 други им се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.716
    Допаѓања:
    122.264
    Ти верувам. Јас кога видов дека на луѓе кои се во ремисија на канцер само Фајзер или Модерна им даваа..

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. decka201

decka201 Истакнат член

Се зачлени на:
    23 јуни 2018
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    7
    Nemozes sama, mora licno da otides na vakcinalen punkt da ti gi vnesat vakcinite vo sistem. Inaku da znaes deka Moderna ja nemat vo sistem, i nemozes da dobies sertifikat

8. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.273
    Допаѓања:
    35.262
    @nena2010 Сите вакцини против КОВИД за жал ја губат ефективноста во спречување на заразување после некои 6 месеци. Затоа и бустери се препорачуваат сега. Еве извори од Phizer каде што заштитата после 5 месеци опаѓа на само 47% за делта сој (почнува со 88% првиот месец после вакцинирање). За другите соеви од 97% опаќа на 67%. Добрата вест е што штити од хоспитализација во 90% од случаите. Effectiveness of mRNA BNT162b2 COVID-19 vaccine up to 6 months in a large integrated health system in the USA: a retrospective cohort study - The Lancet. Студијава е објавена во Лансет (што е добро научно списание) и е на добар примерок. Затоа бустер дозата е добра идеја за оние што се под осовен ризик. А сега за сега само МРНА вакцините се одобрени за трета доза (Фајзер сигурно, за Модерна не сум баш сигурна). Така што сега нема бирање. Тоа е тоа. Еве и бројки од различни земји за ефективност на една векторска и двете МРНА: Delta Variant: Vaccine Efficacy for Pfizer, Moderna, Astrazeneca (businessinsider.com).

Моите оваа недела се вакцинираа со трета доза Фајзер после две дози Фајзер во Април. Сите лекари со кои зборуваа им рекоа примете трета доза (иако мајка ми прележа КОВИД и беше вакцинирана еве со Фајзер) за да бидете сигурни зимава. Според оние со кои зборуваа вакцинава ќе биде исто како и таа за грип ќе се прима сезонски или како и да е и толку. Свекор ми и свекрва ми се вакцинираа мината недела со трета доза Фајзер после две дози Спутник. Никој ништо сериозно не осети од третат доза (од првите две сите како повеќе симптоми да имаа ден-два).

Сега јас се мислам кога ние да примиме трета доза чисто за заштита зашто детево оди во школо а сите помагаат во чување кога сме ние на работа.

На Cosmic Girl, Ahoy, green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.716
    Допаѓања:
    122.264
    @JoyJoy за фајзер се препорачува минимум 6 месеци па 3 доза. Така да и јас после 6 месеци ќе проверам антитела и ако се ниски одам на трета доза.

Муабетот беше дека ме „напаѓаа“ дека бирам Фајзер а не Синофарм/Синовак. Јас од првиот ден бев или Фајзер или ништо. Среќа голема се погодивме и јас и мајка ми во Арена да боцкаат со фајзер. Фајзер не е изумител на вакцината туку Бионтек, маж и жена турски емигранти во Германија експерти во нивната област кои децении наназад ја испитуваат мРНА вакцината. И мРНА ќе биде новата генерација на вакцини а не вакцини со неактивен вирус. Фајзер само ја произведува и ја пласира. Јас најмногу верував на фајзер , затоа што фајзер со своето реноме во фармацевтскиот бизнис нема да си дозволи кикс да земе нешто што нема да биде успешно во борбата со најголемата пандемија на 21 век.

Во мојата поширока фамилија сите кои беа со кинеска без разлика помлади постари ако им се поминати три месеци од вакцина се бустираа со Фајзер.

На Cosmic Girl и mal.ecka им се допаѓа ова.
  10. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.273
    Допаѓања:
    35.262
    Знам и кој е изумител и се за Фајзер. Следам научни публикации. И науката вика без разлика дали си примил две дози Фајзер или не ти треба бустер. Значи за сите вакцини треба бустер. Тоа е тоа. Заштитата со тек на време слабее.
    Инаку мајка ми има прележано Ковид и прими две дози Фајзер во Април. Мереше пред две недели антитела и има добра вредност. Проблемот е што никој не знае колку антитела се доволни за заштита. И што различни лаборатории даваат различни вредности и мерат дури и различни антитела (некаде само ИгГ, некаде вкупни антитела некаде Спајк итн). Затоа и антитела сеуште не се дел од КОВИД пасс. И така сите со кои зборуваше и рекоа оди прими трета доза. И си отиде и си прими. Другар на моите кој е лекар прележа Ковди во Ноември лани, во Февруари прими Фајзер две дози, сега во Октомври пак се боцна со бустер. Значи антитела или не докторите викаат боцкај се. Барем тие со кои јас комуницирам. Така што сообено за мајка ти е битно да си прими бустер. Ти си помлада па реши си.

На Cosmic Girl, mal.ecka и nena2010 им се допаѓа ова.
  11. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.716
    Допаѓања:
    122.264
    @JoyJoy интересно е колку се плука по вакцината на фајзер, а Дијазепамот, Ксанакост ( кај нас Хелексот), Вијаграта и ред други лекови кои се пиат секој ден се баш нивни и НИКОЈ не се потресе пред да ги земе
    https://www.pfizer.com/products/product-detail/diazepam
    https://www.pfizer.com/products/product-detail/epinephrine ( епинефрин за анафалактички шок)

Нас рано ни е за бустер таму после јануари ни истекуваат 6 месеци...

Последна измена: 19 ноември 2021
    На Bebac и mal.ecka им се допаѓа ова.
  12. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.369
    Допаѓања:
    90.390
    Од ситуацијата во Европа повеќе од очигледно е дека вакцината нема никакво влијание на смирување на емидемијата ниту во намалување на заразени.
    Дури е полошо.
    Заштитата се смета дека е 4 месеци од фајзер и поради тоа држави препорачуваат бустер после 4 месеци.
    Има влијание на намалување на смртноста кај високоризичните категории и обезните и тие треба да бидат вакцинирани.
    За другите, особено младите здрави луѓе кои не се загрозена категорија од ковидот и за кои е порелевантно прашањето за укинување мерки и рестрикции ,такви нема ни на видик.
    Напротив најава за локдаун во Австрија за сите од понеделник.(вакц.66%) и задолжителна вакцина од февруари.
    Германија со над 60 000 болни.
    Ирска ги враќа мерките за сите.
    Па се плука затоа што вакцината е нова технологија користена за вакцини,и нема да има никакви податоци од студиските испитувања за скоро.
    Сосема легитимна причина.
    Башка многу се лажеше за 100 % ефикасност од хоспит.и смрт.
    Млада личност што ја познавав беше советувана да прими фајзер бидејќи беше онколошки пациент порано,прими,но почина од ковид.

На deskarada и Angie1432 им се допаѓа ова.
  13. NewMommy

NewMommy Популарен член

Се зачлени на:
    24 декември 2015
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    1.060
    Денес примив трета доза. Подобро ризик од вакцина отколку ризик од болест. Мое мислење.

На referentka, oblace1, JoyJoy и 2 други им се допаѓа ова.
  14. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Со други зборови чипот е од распрадлив вид:^)

15. Pea

Pea Истакнат член

Се зачлени на:
    6 јануари 2019
    Пораки:
    369
    Допаѓања:
    666
    Ај поубаво да објаснам не ви кажав се. Се работи за мајка ми, таа има странско државјанство, но има здравство и се останато во Македонија, се вакцинираа пред некој ден втора доза, и сертификат добија од матичната, но сега сака да го преземе електронскиот еу сертификат барем така слушнала дека може, ама ни таа ни јас не успеваме денес промени и податоци ама пак ништо..

16. angel4444

angel4444 Популарен член

Се зачлени на:
    1 април 2016
    Пораки:
    838
    Допаѓања:
    1.104
    По направен домашен тест позитивен ( од аптека оние ), матичниот кажува декс нема државно термин.
    Каде приватно се најевтини тестовиве?
    Итно ми е

17. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.075
    Допаѓања:
    117.828
    Никоб

На angel4444 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.273
    Допаѓања:
    35.262
    Да по некое време дава сам оваков сигнал upload_2021-11-19_13-23-26.png . Затоа мора нов.

@nena2010 за вакцината делумно и самиот Фајзер е крив. Трудејќи се да истисне конкуренција создаде одбивност кон вакцини кај одреден дел од луѓето (демек сите испаднаа неефикасни, со мнгоу нус ефекти и слично). И кога нешто бомбастично се најавува луѓето и многу очекуваат. И сега кај дел од луѓето постои разочарување. Сите очекуваа дека ќе се вакцинираат и толку. А сега треба трета па можеби и четврта доза итн. Додади на тоа анти-ваксерско движење кое постоеше и пред КОВИД ( и кое е одговорно за епидемии на морбили една година пред КОВИД) и ја имааш оваа ситуација.
    Хелекс и Дијазепам не коментирам. Кај нас, во САД и слично се третираат како бонбони. И тоа е жално.

На green.eyes, g8lQQk, LejlaD и 5 други им се допаѓа ова.
  19. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Европската агенција за лекови проценува дали лекот Xevudy, кој спречува потешки форми на Ковид-19, може да биде одобрен во Европската Унија.

„ЕМА ќе ги процени придобивките и ризиците од лекот на краток рок и може да даде мислење во рок од два месеца“, се вели во соопштението од оваа организација.

Лекот развиен од фармацевтските компании GlaxoSmithKline и Vir Biotechnologyтреба да ги спречи потешките форми на болеста и потребата од хоспитализација кај пациенти со Ковид-19.

Лекот е наменет за третман на возрасни и тинејџери кои се изложени на зголемен ризик од тешки форми на Ковид-19, пред вклучувањето на терапија со кислород.

Третманот се заснова на терапија со моноклонални антитела со користење на тип на протеин кој се врзува за коронавирусот и ја намалува неговата способност да навлезе во клетката на човечкото тело.

©Makfax.com.mk

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    gluposti kolku nesto da se pise
    dijazepamot se koristi kojznae kolku godini nanazad a ne e nitu vakcina i ubavo pisuva ako se PREDOZIRA moze da dovede do koma i smrt! (ako se predoziras toa ke ti se sluci i od bilo koj lek) a ne od edno pienje ili pa i sekojdnevno pienje vo prepisana/dozvolena doza
    imam tetka uste koa bila mlada dobila tinitus i osteten i e nervot za sluh i prepisale dijazepam ii rekle ke go pie dodeka e ziva, go pie sigurno nad 25 god sekoj den na 10/12h po 4 mg , (po 2 od tie portokalovite odednas) , pa nema nikakvi poblemi , ne veruvam deka e zavisna zs da bese organizmot ke i barase da zgolemi dozata,verojatno ke imase nekoi simptomi
    plus si stavila link od inekcii koi se stavaat samo vo ambulanta/bolnica
    helek ne poznavam nikoj koj koj pie
    i sega ti sporeduva lek so vakcina? neznaev deka i od vakcina moze da se predoziras ,moze zaradi toa umiraat od nea? kojznae? i plus sto ovie vakcini se novi i nikogas koristeni (za fajzr i sl )
    i plus i najvazno sto te prisiluvaat da ja primis, dijazepam ili bilo koj lek ne te teraat so sila ,ne ti velat ke izgubis rabota, nemas pravo da vlezes , ne ti baraat sertifikat da moras da pies dijazepam i helek .li baraat neznam? :wasntme: za da pravis vakvi APSOLUTNO nelogicni sporedbi
    kazii m i na lugeto sto imaat hronicni bolesti za srce,bubrezi bilo sto kolku se stetni lekovite sto mora da gi pijat , ama kolku vakcinata e delotvorna i zdrava (konkretno fajzer ,moderna i sl)
    ama nesto da se pise bezveze bravo :clap: :?:(facepalm)