Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Misskirova

Misskirova Популарен член

Се зачлени на:
    25 октомври 2018
    Пораки:
    3.739
    Допаѓања:
    8.985
    Значи мене и официјално ми е прелу глава од коронава.
    Абе ајде...не може човек да настине ко нормален.
    Порано на нозе го поминувавме грипот.
    А настинка а тест ..ко ненормални боже ме опрости
    Секој лек знам шо содржи веќе
    Се поболевме ама во умовите највеќе

На Bebac, Amelia и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    90.414
    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02243-1/fulltext
    Мислам дека после објавава во Лансет е време да престанат да се обвинуваат луѓето кои не сакаат да се вакцинираат за винивни за ширење на епидемијава.

In the USA and Germany, high-level officials have used the term pandemic of the unvaccinated, suggesting that people who have been vaccinated are not relevant in the epidemiology of COVID-19. Officials’ use of this phrase might have encouraged one scientist to claim that “the unvaccinated threaten the vaccinated for COVID-19”.
    1 But this view is far too simple.
    There is increasing evidence that vaccinated individuals continue to have a relevant role in transmission. In Massachusetts, USA, a total of 469 new COVID-19 cases were detected during various events in July, 2021, and 346 (74%) of these cases were in people who were fully or partly vaccinated, 274 (79%) of whom were symptomatic. Cycle threshold values were similarly low between people who were fully vaccinated (median 22·8) and people who were unvaccinated, not fully vaccinated, or whose vaccination status was unknown (median 21·5), indicating a high viral load even among people who were fully vaccinated.
    2 In the USA, a total of 10 262 COVID-19 cases were reported in vaccinated people by April 30, 2021, of whom 2725 (26·6%) were asymptomatic, 995 (9·7%) were hospitalised, and 160 (1·6%) died.
    3 In Germany, 55·4% of symptomatic COVID-19 cases in patients aged 60 years or older were in fully vaccinated individuals,
    4 and this proportion is increasing each week. In Münster, Germany, new cases of COVID-19 occurred in at least 85 (22%) of 380 people who were fully vaccinated or who had recovered from COVID-19 and who attended a nightclub.
    5 People who are vaccinated have a lower risk of severe disease but are still a relevant part of the pandemic. It is therefore wrong and dangerous to speak of a pandemic of the unvaccinated. Historically, both the USA and Germany have engendered negative experiences by stigmatising parts of the population for their skin colour or religion. I call on high-level officials and scientists to stop the inappropriate stigmatisation of unvaccinated people, who include our patients, colleagues, and other fellow citizens, and to put extra effort into bringing society together.

На OmilenataZaNego, Kitten, Billy Idol и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.971
    ^
    Знаеш дека никој не ти ги чита статиите, нели?

На edna_malecka, oblace1, bicycle и 2 други им се допаѓа ова.
  4. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    90.414
    Па кога сте мрзи:D

На Bitter-Sweet, happygirl, OmilenataZaNego и 5 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.192
    Допаѓања:
    258.405
    Ја чита ли некој оваа Миа што пишува по фб и како користи нечија смрт?
    Не, сериозно. И подолу, 60 посто од медицински кадар бил невакциниран.
    Па да треба да се запрашеме што кадар лечи во Мк оти млади луѓе остануваат инвалиди и умираат.
    Нетачна. Ај сега една тужба.

Мерките во Мк се гола вода од оние во ЕУ. Австрија воведува задолжителна вакцинација, во Италија не смееш да работиш без вакцина. Овде не смееш во банка да влезеш без сертификат.
    И тоа мораш и личен документ да покажеш.

На темјанушка, Bebac, oblace1 и 8 други им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    90.414
    Беќаровски
    ЈАС ДА СИ КАЖАМ (23)

КОВИД ПАСПОРТ

Голем дел од Вас драги пријатели и почитувани новинари, изминативе два дена ме замоливте за мое лично мислење по најновите предлог мерки за заштита од Ковид-19.

Ви благодарам за укажаната доверба и ќе се обидам во рамките на моето скромно знаење, најискрено и најодговорно да Ви го пренесам своето мислење:

■ Природно стекнатиот имунитет по секоја инфективна болест е најдобриот имунитет.(за жал некогаш цената е прескапа)

■ Вистински прележаните болни од Ковид-19 се #ДРАСТИЧНО обесправени со новите антиковид мерки.

■ Ставањето на вистински прележаните болни во иста група со невакцинираните непрележани граѓани е медицински неоправдано !!!!

■ Во лифт се осеќам побезбедно кога се возам со вистински прележан болен од Ковид-19 во последните 6 месеци, отколку со комплетно вакциниран од пред шест месеци.

■ Сите прележани од Ковид-19 со релевантен тест за антитела би требало да добиваат ковид пасош, кој би се обновувал на секои три месеци, ако нивото на антитела е задоволително (вредноста би ја одредиле нашите имунолози).

■ Кај сите постари лица од 50 години, кои во меѓувреме не заболеле од Ковид-19, како и кај сите заболени од имунокомпромитирачки болести давањето на бустер доза е медицински оправдано.

■ Вакцинацијата на комплетно здрави малолетни лица нема реална медицинска индикација, а кај лица од 18-30 години е пожелна, но не и неопходна.

■ Масовната вакцинација се уште е најдобар и единствен начин за сузбивање на пандемијата, иако не ги исполни сите очекувања.

■ Вакцините се најголемото достигнување во современата медицина во последните 150 години.

Почитувани мои, можеби грешам, можеби не сум 100% во право, но ова е моето моментално мислење врз основа на достапните релевантни студии кои ги читам во изминативе 20 месеци и врз основа на моето 32 годишно искуство како лекар.

На WORRIED.BT, mal.ecka и g8lQQk им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.149
    Допаѓања:
    188.854
    Ај ма па, некој си таму ЛансеР на англиски:D. Види ваму Панацеа на македонски- вакциналниот имунитет е најсилен, научници така кажале :nod:. Пратеникот што споделува информации за ,,избрани,, колку се прележани, вакцинирани и невакцинирани во болница ваљда лаже, јер не џабе се тоа информации сокриени за јавност:|.

На Bebac, mKdevojce, IRBBB и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  8. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.912
    Допаѓања:
    36.751
    Ти од кај си сигурна?

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  9. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Во Израел се подготвуваат веќе да ги вакцинираат децата од 5 - 11 год. со детска Фајзер (третина доза од вакцината за возрасните).

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.371
    Допаѓања:
    90.414
    Да знам,иако клиничката студија за оваа категорија деца, поточно од 6 месеци -11 год.е започната крај на март 2021,еве во ноември ја одобрија после 6 месеци,а прва евалуација ќе биде април 2022,завршување 2025
    Ќе почне Израел и сите европски држави.

На g8lQQk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    luda e skroz,toa se odnesuvase na mladiot akter pocinat od mozocen udar i rakometarkata od srce,spored nejze pricinitel e vakcinata

12. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.192
    Допаѓања:
    258.405
    А вакцинирани биле или она си претпоставува?

13. Nena Jovanova

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    posto ona javno propagira antivakserstvo taka da vajda misli deka se,a dali se neznam

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.258
    Допаѓања:
    16.067
    Тоа дека на тебе не ти одговараат т.е на твоите про-вакс тенденции не значи дека никој друг не ги чита. Ем велите дека и вЕрУвАтЕ нА нАуКаТА ем кога ќе се сподели статија од релевантен научен извор вие не ги читате па и продолжувате со омаловажување. Кој да ви го најде крајот. |(
    Барем еднаш од вас да видовме тука некоја статија од нАуКаТа која вие ја следите и слепо и верувате. :?:

Последна измена: 19 ноември 2021
    На OmilenataZaNego, Kitten, Bebac и 3 други им се допаѓа ова.
  15. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    18.762
    Допаѓања:
    122.460
    @JuLleE aj ne se zamaraj so toa sto postira sekoj vtor na net.. I porano imase mladi umiraa od trombovi, sportisti od srce umiraat mladi i porano. Ne si ja maci glavata so gluposti.

@Misskirova ostaj ne mi zbori. Vekje se seknavme..

На mal.ecka, Bebac, Misskirova и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.299
    Не пишува ништо што тврди дека вакцинирањето не помага.
    Напротив.

Авторот само ја потенцира политичката злоупотреба на пандемијата, со тоа што некои политичари ја нарекувале 'пандемија на невакцинирани'

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.149
    Допаѓања:
    188.854
    СИТЕ политичари ја нарекуваат пандемија на невакцинирани, ваљда исто им се сонило:wasntme:
    Еве и во Португалија можела да се врати пандемијата а со тоа и мерките. Не беше тоа истата Португалија пред 1 страна што беше светол пример за победа над пандемијата?:?:

upload_2021-11-20_13-46-56.png

Политичка злоупотреба, тоа е вистинскиот збор:nod:.

18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.192
    Допаѓања:
    258.405
    Не е победа туку дека може да се довде вирусот до степен да се живее нормално.
    Помал број на хоспитализирани и мртви.
    Тоа е и целта.
    И како би се намалила трансмисијата кога генерално немаме доволен број на вакцинирани во светот и вирусот слободно циркулира и мутира?
    Одлично ја знаете целта на вакциниацијата, но муабетите се вртат како што ви вам одговара.
    И еве неколку пати прашав, зошто цел свет форсира вакцинирање?
    Зошто?
    Да не уништат, да не истребат?
    Профит?
    Ако знаеме дека наголемо запаѓаме во економска криза и дека профитот од вакцините е неспоредлив од штетата од пандемијата.
    Ваљда сте чуле за трошоци на болничко лекување.
    Зошто ниедна држава не се спротистави на вакцинити, туку напрптив притисокот расте?
    А имаме држави како Австрија, Италија итн кои не верувам дека играат игри рафи профит, ради пари.
    Или Скандинавските земји кои без проблем се вакцинираат.
    Зошто?

На dunika, oblace1, green.eyes и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.772
    Допаѓања:
    41.778
    Во школите е огромен хаос. 50% и повеќе од заразените во мое село се средношколци и основци, а никој ништо не презема. Наставниците очајно бараат онлајн настава, ама никој не ги слуша. Жими слободата што ќе ја имаа наставниците според ветувањата на Мила :envy:

На oblace1, LejlaD, venus♡ и 3 други им се допаѓа ова.
  20. Nena Jovanova

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.308
    i tuka ima mn zarazeni ucenici,no skolite ne gi zatvaraat,ni pak se vo plan