Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Не се споредува Нена овде и Данска. Смртноста тука е значајно поголема од таму. Условите. Вакцинацијата. Сè. Има огромна трансмисија во школите.

oblace1, venus♡, mareane and 2 others like this.
  2. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

se soglasuvam no tuka se e vakcinirano da i mlado i staro ,tocno,ne velam ne na ova sto go napisa

Ahoy likes this.
  3. mareane

mareane Форумски идол

И нема да се преземе ништо..Така рече уницеф(fingers)
    Барем во изолација да одеа паралекиве.
    А требало да има 2 во исто време позитовни.Е како ко додека дојдеш до тест 5 - дена, уште 3 -4 дена додека се јави епидемиолог ....
    А пола од децава и не ги тестираат
    Хаос е благ збор.

oblace1, LejlaD, TeddyGrey and 3 others like this.
  4. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Колку треба за живеење нормално?Ете преку 80% се вакцинирани во Португалија и пак им се закануваат со локдаун.
    Како може да биде исто со 0% вакцинираност и со 70% вакцинираност, и пак локдаун за сите во Австрија?
    За корумпираноста на Италија и Австрија не знам што да кажам:D, изгледа ни мејнстрим медиуми не читаш.
    Зошто форсираат тоа што форсираат не знам, не сум теоретичар на заговор. Како некој што е во бизнис сектор скоро 20 години, јас гледам профит, а како логичар нешто ми смрди во тајните договори за набавка на вакцини, недостапните податоци од ФДА, скриените бројки на хоспитализирани по категории, итн, итн. Толку притисок и толку тајност не мириса на ништо добро.

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Да, ние другите ништо не читаме, само ти и една членка сте овде најдобро информирани.
    Еве и Австрија ко држава не чини Франција, Германија... Хрватска може чини а?
    Ако си во бизнис секторот, секако ќе знаеше дека профитот од вакцините е помал од штетата која настана од пандемијата.
    Профит има само Фајзер, така?
    Што е со остатокот од светот?
    Или целата работа околу пандемијата се врти околу Фајзер?
    Мислам кога веќе тераме теории на заговор. Да најдеме ние нешто ново.
    Те прашав, хоспитализирани и мртви колку има? Оптеретени ли се болниците?
    Како тоа повеќето лекари и научници ги форсираат вакцините?
    За жал интернетот сешто држи, а ова антиваксерското лоби е ептен моќно.
    И не, не ми се труби на секоја страна муабетот.
    Кој сака нека се вакцинира, кој не сака не мора. Цело време е така со пандемијата, де не веруваме во вирусот, де грипче беше, де штампаа бројки, де кријат податоци, сега истото е со вакцините.

6. Tan4ence

Tan4ence Форумски идол

Мене ми е смешно и контрадикторно тоа што од една страна се труби дека и тие што оздравеле од вирусот со месеци се опоравуваат после, а од друга некој таму смета дека после 45 дена ти си спремен, здрав, прав за вакцина да шибнеш.

Познавам и јас дечко што летото тешко го помина и уште се опоравува и не мисли да се вакцинира уште ради ова.

Да, вакцините може се безопасни, ама не се обично бонбонче на све живо и диво да се даваат без никаква контрола.

7. An-na

An-na Форумски идол

Јуле, бладаш. Опрај се....
    Антивакцерско лоби било јако? :rofl: Интернетот сешто држел? Да, да... Затоа глеам цензура имаат вести кои се провакцинација, а не обратно. Или... обратно беше? :?:

8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Др. Горан Кунгуловски:

Што укажуваат последните бројки за прележаните, вакцинираните и непрележаните што не се вакцинирани?

Прележаните

Оние што ја прележале болеста имаат мала шанса да се заразат. Ефективноста на прележаноста кон нова инфекција (ре-инфекција) е некаде меѓу 80-95% зависно од старосната граница. Позитивниот аспект е што оваа ефективност не се намалува дијаметрално дури и после повеќе од 6 месеци; има студии каде што после 9-10 месеци останува таква. Прележаните со барем една доза на мРНК вакцина имаат 2-3 пати подобри исходи од невакцинираните прележани. Покрај тоа нивниот имун одговор созрева (барем 4-12 месеци) и може да неутрализира и идни соеви на вирусот коишто моментално не постојат.

Вакцинираните (непрележани)

Вакцинираните со две дози на мРНК вакцина имаат мала шанса да се заразат првите 1-2 месеци од примање на вакцината (ефективност околу 85-95% зависно од старосна граница). Како изминува времето оваа ефективност паѓа на 40-50% после 6 месеци и веројатно на 20-30% после 9 месеци (во зависност од старосната граница). После 9 месеци, вакцината сеуште добро се држи во однос на намалување на ризикот за смрт со просечна ефективност >80%, но за несреќа кај повисоки старосни групи се намалува на 50%, посебно кај тие над 80 години. Тоа е добар аргумент за примање на booster доза после 6 месеци кај старите, имунокомпромитирани и изнемоштени лица. [многу малку литература има за кинеските и руските вакцини, затоа не коментирам за нив].

Знаејќи го ова, прележаните треба во најмала рака да се третираат како вакцинираните: 1️⃣прво за да бидеме интелектуално и научно искрени и да не ги дискриминираме, 2️⃣второ за да ги мотивираме оние што се тестираат дома да се пријават за да влезат во официјална статистика и последователно да имаме подобар увид во епидемиолошката состојба.

Непрележаните и невакцинираните

Имаат најголем ризик за сериозен тек на болеста и смрт и треба да се вакцинираат. Посебно тие во повисоките старосни групи. Тие се луѓето коишто ги полнат и ќе продолжат да ги полнат болниците, се додека не стекнат некаков имун одговор.. Полните болници имаат два главни ефекти: помалку соодветна нега на болните од КОВИД и намалена медицинска нега на болните со други хронични болести.

Секој со својот ум и за себе и за другите..

mal.ecka, JoyJoy, WORRIED.BT and 4 others like this.
  9. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Од прскањето ми е, вусшност од вакцината.
    Опрајте се и вие. Цела пандемија си сконцентрирана на некои теории на заговор.

oblace1 and LejlaD like this.
  10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Што знае овој, патем кој меѓу првите се боцна. Молекуларен биолог е нели?
    Ваљда ќе знае дека мрна менува днк и предизвикува се и сешто.
    @Cosmi и овој ваљда знае нешто.

JoyJoy, oblace1, LejlaD and 1 other person like this.
  11. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Да. Молекуларна (епи)генетика има студирано во Германија. Врвен експерт.

JoyJoy, oblace1, LejlaD and 1 other person like this.
  12. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

@JuLleE како помина сестра ти со короната, полесно или потешко од првиот пат, зет ти префати или го одмина?
    Ме интересира чисто за информација како поминуваат луѓе со реинфекции.

mal.ecka and JuLleE like this.
  13. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Сепак нашиов е помалку меѓународно признат од Томислав Лошо;)
    Кој за разлика од Горан кој тера бизнис со пцр и живее од пандемијава:inlove:,Томислав е истражувач во научен институт и нема интерес.
    @JuLleE

LejlaD and An-na like this.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Кои, замисли си, излегоа вистинити :nod:
    Тоа што си ти упрпана од што мораше да се вакцинираш, не значи дека се што ќе кажеш и помислиш за да ти биде тебе полесно е вистина |( И ако замижуваш пред фактите, дека магично ќе ги снема :D
    @Biljarkata изнесе многу валидни аргументи, кои врска немаат со теории на заговор или антивакцинални кампањи, па пак не ти чинат?

Angie1432 likes this.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Е ова е тој селективен пристап. Кунгуловски е врвен експерт, оти е за вакцинација, а тие кои се против или укажуваат на негативни последици од истата или на недоволна ефикастност се шалабајзери, неписмени итакодаље :?:

Angie1432 and Cosmi like this.
  16. JuLleE

JuLleE Форумски идол

2 теста позитивни имаше, еден негативен. Другите ништо, ни зет ми не фати. Дали беше или не, не знаеме.

mal.ecka likes this.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Не бе, еве ќе чекам да се разболам, како што вие тврдите и ширите исто така непотврдени информации.
    Ова вашето со што се граничи, не знам.
    Не бев принудена, еве тестовите пак се бесплатни. На работа немам притисок. Сама одбрав.
    И чекав после година од инфекција.
    Јас барем сум реална и ги знам последиците, но што е со некои од вас кои еве велат дека подобро ковид?
    Што знам, деновиве сум секојднево по болници, и сите едно исто зборуваат, вакцина. Конкретно за кај маж ми, корона би го уништила, а мрна не. Ваљда неврологот знае повеќе.

oblace1 and LejlaD like this.
  18. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Да тера бизнис со пцр, а не со вакцини. За се имаш одговор и објаснување како ти одговара
    Зошто би се боцнал тогаш кога ваљда знае од мене и тебе повеќе што има во вакцините.

JoyJoy, oblace1 and LejlaD like this.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Косми вели профитер:D
    Да си одиме од темиве, нека си пишуваат и споделуваат, ние да чекаме сега да ни се случи најлошото.
    А они што живеат до отпадот, тоа нема врска, битно еве ние ќе се разболиме.
    Косми, кога веќе волку знаеш, читаш, сериозно, отпадот до тебе е илјада пати поопасен од мрната.
    Чисто ако е знаеше;).
    Ајт поздрав, се читаме во подобри времиња, секако ако преживееме.

oblace1 and Ahoy like this.
  20. Cosmi

Cosmi Форумски идол

До вчера пишуваше дека никаде не се функционира без вакцина во Сло,сега не си била принудена.
    Ај одлучи се :headbang::rofl: