Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Маж од Словенија ги собори сите рекорди во примањето вакцина против коронавирусот примајќи неверојатни 23 дози.

Зад неговиот рекорден број примени вакцини не стои страв од инфекција, но, како што пишуваат словенечките медиуми, вакцините за пари ги примал во име на други луѓе.

За да ја примите вакцината против коронавирусот во Словенија, доволно е да покажете картичка за здравствено осигурување без фотографии.

Ова не е единствениот случај бидејќи порталот „Свет 24“ претходно објави информација за Словенец што шест пати бил вакциниран.

2. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Е овој му ја претерал баш. И еве како доказ за тоа "колку се штетни" вакцините сеуште е жив.

3. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Е тоа де, ептен се штетни :D Ама ова нѐ се важи, дека за пари е.
    А невакцинираниве, страв во коски од отровов.

4. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Ставет дрога и чипој во вакцинине :smoke: :drunk:

buba4e89, Need for Speed and oblace1 like this.
  6. Anne Boleyn

Anne Boleyn Истакнат член

Данинг-Кругер ефект.;)

JoyJoy and Ahoy like this.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Кога не знаеш колку не знаеш :)

Anne Boleyn likes this.
  8. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Не било лесно да си зависник од хероин. Не сум знаела дека и за тоа се продаваат.

prominent likes this.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Значи многу сакам графикони, цел ден можеш да си ги анализираш како сакаш:inlove:.
    И од преѓе уште не можам да разберам зошто Словачка има исто починати колку Белгија, и зошто во Словачка е локдаун и зошто во Белгија протестираат... Ех, илјада зошто.

Зошто илјада и прво- како тоа ковид во Јапонија мутирал до самоуништување?:^) Зошто ковид делта во Јапонија се самоубил?:?:
    https://www.news.com.au/world/coron...n/news-story/b0c7459c05dedb1ddb41908743b585fd

INNERBEAUTY, AndyRad and prominent like this.
  10. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Затоа што имаа верба во вакцината, доброволно ;) и вирусот си отиде. Тргна накај австрија па даље...

JoyJoy and INNERBEAUTY like this.
  11. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Тоа за тебе се однесува сигурно, со таа разлика што ти не споделуваш научни студии туку од непознати причини многу овде те нарекуваат коњак на темите за вакцина :?:.

Ви смета Славица која збори за чипирање и Бил Гејц, ви сметаат теории на заговор и антиваксери а од друга страна пак ви сметаат и тие што споделуваат научни студии... :^)

Врз основа на што ги градите вашите про-(корона)-вакс ставови на тематикава барем да кажевте...

За некој кој сите ги советува да се вакцинираат и ич да не му ја мислат, треба стварно да има некоја основа врз која го прави тоа.

12. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Како може бе толку слепо на медиуми да верувате уште не ми е јасно. Истите тие медиуми, институции, здруженија кои пред 1 година не убедуваа дека поради изеден лилјак е вирусот. Аха важи.

AndyRad likes this.
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Еј се пронајде во постот? Извини.
    Не зборувај за кој каква репутација има низ темите, биди свесна и за својата :)

Да, се тоа што наброја ми смета затоа што не е научно поткрепено. Океј е да не се согласуваш со актуелните мерки скроз, ама да негираш нешто докажано ефикасно против смрт е чист апсурд. И тие про ко-вакс ставови се базирани исклучиво на научни студии и лекарски мислења, како и на лични искуства од реален свет (сепак личните искуства логично се помалку релевантни поради недоволен примерок за анализа).

Дали негираме дека од Фајзер може во екстремно ретки случаи да се јави миокардитис или перикардитис? Не. Исто и кај Модерна. Дали негираме дека АЗ, ЏЏ и Спутник се потенцијален причинител на тромбоза во исто така преретки случаи? Исто не. Може и Синовак и Синофарм се, не знам, тие ептен таинствени се.

Ама како да кажам, 1 на 100 000 може да јави тромб по вакцина ако не и со помал размер, ама барем во Мк пола од овие 100 000 ќе имаат покачени д-димери и добар дел од тие 5% што ќе починат (да, 5%), ќе бидат поради тромбоза предизвикана од вирусот.

Клише ми е веќе и да повторувам несакани ефекти на антибиотик, па и други обични лекови, кои кај нас барем се конзумираат повеќе од вода.

И како да не ми смета Славица која глуми антиваксер пред Собрание и се брука со апсурдни теории на заговор, а во реалност си е веројатно вакцинирана :D

Бил Гејц, Бил Гејц, Бил Гејц... :D:D:D

green.eyes, buba4e89, Mikha4 and 5 others like this.
  14. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

За Славица знам дека ти смета и те сфаќам за тоа ама што имате против тие што споделуваат научни статии од релевантни извори, тоа не ми е јасно. Од кога за вас се тоа само луѓе што имаат доволно време за да седат на вц шоља и да гуглаат за вакцини.

Иначе за разлика од тебе јас не се правам експерт по сите теми поврзани со вирусот па да делам совети по форуми. Никому не сум рекла "Немојте да се вакцинирате, ќе ви се случи тоа и тоа." Замисли цела моја фамилија во Мк се има вакцинирано а јас не сум го спречила тоа. Жити антиваксерот што сум.

Репутацијата од темиве и форумов генерално ми е најмал приоритет во животот. Од почеток јас сум пред се' против апсурдните мерки кои во последно време преминуваат во силеџиство и тиранија врз обичниот човек насекаде низ светот.

Ете вие тврдевте дека вакцината е сигурниот излез од пандемијата и мислевте дека сето ова се прави за наше добро ама излезе дека не биле во право вашите научни извори.

Last edited: Nov 25, 2021
    Kitten, Billy Idol, tambelina and 5 others like this.
  15. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Словачка цело време се држи во ссотојба на готовс. Цело време се како полузатворени. Може затоа. Може затвораат зашто така го штитат здравствениот систем. Не знам. Не сум се заинтересирала.

Статистиката е таква.Покажува ошти тенденции не објаснува секој поединечен случај зошто е таков. И тука од графикот јасно се гледа негативна корелација меѓу процент на вакцинација и смртни случаи. Толку за мене. Секогаш има случаи што ќе отсрапуваат од генералната тенеденција.

Истакнувањето на тој што отстапува од нормата за да се фатиме за сламка на спасот како и зошто вакцините не помагаат е буквално тоа што анти-вакс лобито цели време го прави. Се издвојуваат поедничени случаи, не се гледа цела слика.

@mKdevojce да те вратам неколку месеци наназад кога пишуваше дека татко ти буквално на сила го вакцнирале или не? Ти си знаш најдобро. Демек го напикале во возило и го однеле на вакцина. Не знам туак веројатно со пискање и врискање вакцнираат. Се тегнат луѓе по улица и за уши. Или твоите за разлика од тебе пореално ги гледаат работите. Па си отишле и си се вакцинирале. Гајле им е за оние што протестираат за шамани и „Кавала“ (место Кабала).

Ahoy, Waverly Raven and Lianna Anna like this.
  16. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Не на сила ама од страв дека ќе ја загуби работата. Ете почнаа да се остваруваат неговите стравови, работи во државно и веќе неговата работа зависи од вакцината. А мајка ми се вакцинира за да може да патува за да си го види внучето во странство. Ниту едниот ниту другиот не се вакцинира поради тоа што е уверен дека вакцината е спас од болеста.

Ако не се лажам ти живееш во Германија. Е штом не веруваш во присилна вакцинација значи дека воопшто не си информиран/а како се одвиваат работите.

Вас поинтелигентните, никој не ве тера да протестирате. Уживајте си во тоа некој друг да одлучува колку дози треба да примите. И да, омаловажување на тие што не се како вас не ве издигнува над нив, туку само доста кажува за нивото на вашата култура и интелегенција. Ама ајде, ќе препишеме на тоа дека веќе не ви останува друга одбрана освен Славица и Бил ГејЦ.

Last edited: Nov 25, 2021
    AndyRad likes this.
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Нц, традиционално не се разбираме. Оти секое поинакво гледање, секое дополнително прашање, не се разбира како начин на дискусија, за да се разбере проблемот, туку се разбира како пропаганда од другата страна, која и да е. Ко божем стално само 2 страни има, ВМРО- СДСМ, ваксери-антиваксери, црно-бело.

Немам инспирација да се расправам денес- колега прележан (февруари) -вакциниран (јуни)- позитивен (денес). Ко со грипот. :| #pеклаказаламуабет.

Сакам во Јапонија да се селам ако може:l:

18. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

@mKdevojce не живеам во Германија. И не верувам во присилна вакцинација. Зашто нема таква сеуште во ЕУ. ИМа опција вакцинирај се или плати казна. Значи опција има. Имаш избор. А за тоа како ти се чувствуваш во однос на мене е твој личен проблем. Не мој.

@Biljarkata нека помине ептен лесно колегата. Нема друго што да кажам. И јас лично знам човек што два пати беше позитивен во рок од 4 месеци. Пред вакцина уште лани и тогаш еден лекар му кажа дека веројатно има нешто во неговиот имун систем што го прави поподложен на заразување со КОВИД. И два пати тешко помина. Затоа се надевам дека овој твојов лесно ќе помине.

Ако ме читаш би требало до сега да сфатиш дека ва ова баш не ги гледам црно-бело работите. Не верувам дека е од лилјак. Многу верувам дека има некоја генетска модификација лабораториски произведена смешано тука, зашто има луѓе што ептен лесно поминуваат и покрај сите ризик фактори и некои што наизглед би требало ништо да не им биде заглавуваат (па и живот губат). Ете во Јапонија сама од себе исчезнува Делта (Кина, Јапонија и слично во принцип полесно поминуваат од Европа). Ама дали побегнало или намерно било пуштено чудово не е битно. Тука е и треба да се избориме со него. Ако е вакцината дел од решението (како што испаѓа) тогаш сум за вакцина. Ако треба и плус нешто освен вакцина и за тоа сум за (како на пример носење маски и се останато).

Многу сум против туркање на само една вакцина, што лично сметам дека придонесе за ваквиот ај да го речам вакцинален скептицизам. Зашто тоа беше промовирано како Светиот Грал (и ништо друго не чини). И испадна упс не е Светиот Грал, ама сепак конкуренцијата треба да се уништи. И тоа сметам дека е заради корупција на високо ниво (политичари и научници што земаат пари оф компанијата на еден или друг начин, а такви има многу). Политичарите секаде во моментов верувам дека се со пола мозок (ама тоа е друга тема).

Ама на вакви докази каде од око се гледа корелација верувам. Затоа што ете наречете ме луда ама верувам во наука и бројки. Сеуште. Во политика не. Во наука да. А науката се менува со добивање нови докази. И баш затоа е интересна. И пак ќе повторам гледам тенденции општи. Поединечни случаи нит имам време, нит интерес да разгледувам. Има луѓе платени за тоа нека му ја мислат.

dunika, Mikha4, Anne Boleyn and 4 others like this.
  19. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

http://zdravstvo.gov.mk/nevakcinirani-se-69-od-novite-sluchai-i-80-od-pochinatite-so-kovid-19/
    Еве, процентите се тие, не може да се замижи пред фактот дека има диспропорција(иако беше очекувано да е и повисока) меѓу вакцинирани починати и невакцинирани починати.И сѐ е тоа океј, само каде се прележаните во ситуацијава? Избришани, исчезнати, ги нема никаде?

20. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Има во извештаите од Институт за Јавно Здравје. Мислам дека на неделно ниво ги вадат. Таму има и статистика за прележани. Има секогаш инфо за реинфекции (плус има и за тоа колку од реинфицираните се вакцинирани од време на време).

Еве го најновиот извештај: Неделно-инфо-од-15-21.11.2021.pdf (iph.mk). Таму имаш податоци. До сега 870 реинфекции (0,4% од сите заболени до сега). Од реинфекците 7 завршиле со смрт.

Ahoy and Angie1432 like this.