Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Ахааа значи не гледам ко што треба.
    Фала ти.

2. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Да да, баш така, ќе плати некој невакциниран казна и ќе го остават на мир. Исто како што вакцинираните ќе ги остават на мир со две дози. Алал ви вера на оптимизмот и вербата во системот којшто сите не е*е во здрав мозок. Ајде белким после четвртата доза ќе сфатите колку е часот и каде тера возот.

3. WildMk

WildMk Форумски идол

Возот тера накај сезонска имунизација.
    И дај олабај тро.

4. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Возот тргна кон вакцинација еднаш годишни или два пати или нешто слично. Како и со грипот. Сега во пандемија ќе биде почесто. Кога ќе почне помалку да циркулира вирусот низ население може ќе биде само еднаш годишно. Не знам ни јас. Ама како ќе кажат така ќе биде. Толку. И не се сметам себе си за „испран“ мозок.

Mikha4, Feminka22 and mal.ecka like this.
  5. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Денеска СЗО со загриженост дека вакцините дале лажна сигурност.

We're concerned about a false sense of security that vaccines have ended the COVID-19 pandemic. Vaccines save lives, but they do not fully prevent transmission. So please be careful and:
    Wear a mask.
    Keep distance.
    Avoid crowds.
    Open windows.
    Clean hands.

Со постоечкиве немодифицирани вакцини на пролет ќе нема никаква заштита од нив ,така да некакво редовно вакцинирање со истиве нема баш логика.

venus♡ likes this.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Не знам за неврологија. Ако можете да најдете контакт за префрлање на инфективна, најдобро

8. monik55

monik55 Форумски идол

За жал не, денес е втор ден таму, е малце подобра се јавува често.
    Вика дека ја гледале а и кога и дс зборам со нејзе стално проаѓа сестра.
    Се надевам дека нема да се искомплицира бидејки општата здраствена состојба и е многу лоша.

KuklickaSk and mal.ecka like this.
  9. Jana06

Jana06 Форумски идол

И за жал почна присилната вакцинација во земјата за која најмалку се надевав.
    Блиска моја особа од вчера е дома зашто на работа не ја примаат без вакцина. Најблиската болница кај што може да се вакцинира е десетици километри од нејзе, не смее да користи превоз, не смее рент а кар. Мм до толку се напна што сакаше вечерва кола да пали да оди кај нејзе. Се снајде со кола од колега и утре оди да се вакцинира за да може да работи, засега има неплатен одмор. Се прашувам кога овие мерки се стигнат секаде.
    И да, имаше опција секој ден пред работа да прави тест ама и за тоа треба секој ден да плаќа превоз од 14 евра за да се тестира, па после да оди на работа.

Инаку, друга блиска особа е прележана, вакцинирана со две дози и повторно позитивна. Значи? Што природен имунитет? Што имунизација?

10. Amelia

Amelia Популарен член

Каде ова?

11. Jana06

Jana06 Форумски идол

Германија.

12. Kitten

Kitten Форумски идол

Позитивна не значи и болна, нели. Знаеш дали била баш болна двата пати?

Инаку за ова во Германија немам коментар :x Ме фаќа паника.

AndyRad and Angie1432 like this.
  13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

14. quattro

quattro Популарен член

15. Jana06

Jana06 Форумски идол

Па не баш болна во кревет ама болна како настинка. После прележаност и две дози вакцина, јас би очекувала вирусот да ме одмине.

Kitten likes this.
  16. Kitten

Kitten Форумски идол

Па како што е во прашање генетика и имунитет дали воопшто ќе го фатиш вирусот и како ќе се одбрани организмот, така и за ова. Некој ќе го фати поскоро пак, некој не. Вакциниве не се покажаа, мене лично не ми се сигурација.

mal.ecka and AndyRad like this.
  17. Jana06

Jana06 Форумски идол

Не сакам да бидам морбидна ама познавам млад човек од 35 години кој почина вториот пат кога го фати лани, така да ништо не ми е сигурација, ни вакцина, ни прележаност затоа се уште не сум опуштена со гледање со луѓе и не носење маска. Нека помине само.

Tajnaotrovna, mal.ecka and vitamina like this.
  18. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Веќе и тука наголемо се зборува во медиумите за воведување на задолжителна вакцинација. Во автобус и воз не смее да се влезе без грин пас. Вчера цел ден имав нешто работа низ град, морав да се возам со метро, на секоја станица цело време се пушташе на разглас преупредување дека е задолжителна вакцина, скора прележаност и негативен тест не постар од 24 часа. Се чувствував како во воена состојба да се наоѓаме, ептен језиво и страшно чувство. Јас веќе не можам да ја носам ќерка ми на градинка оти треба неделно 80 евра за тестови да давам.

Од една страна цело време трубат за заштита на климата и планетата од друга страна го забрануваат јавниот превоз. Иронија упм.

Во некои покраини најавуваат казни и до 2400 евра за непочитување на тоа правило. Премиерот на NRW вели казните мора да се големи, мора да болат! И како после на тие исти личности кои спроведуваат такви мерки да им верува човек кога велат дека треба да се прими, прва, втора а сега веќе и трета доза.

Кампањата за трета доза е веќе огромна а оваа недела се одобрува и вакцинација на деца од 5 до 11 год. Исто така прашање на време е кога ќе речат дека после 9 или 6 месеци од примана вакцина повторно спаѓаш во невакцинирани и ќе мора бустер.

Избор на вакцина нема, или Модерна или Фајзер, нема веќе ни Астра Зенека ниту Џонсон&Џонсон.

Ако ова не е диктатура не знам што е.

Last edited: Nov 26, 2021
  19. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

20. quattro

quattro Популарен член

Нее само во Африка регистриран, новиот сој бил регистриран и во Хонг Конг и Боцвана. Позаразен и побрзо се ширел и бил отпорен на шилците на вакцините.

Angie1432 likes this.