Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    Једе ме туџа срамота..
    поготово тоа со авионите, не морале до толку да не` бламираат :D
    мислам така е, ама не мора да знае светот што мали мозоци сме

На темјанушка и Mikha4 им се допаѓа ова.
  2. mKdevojce

mKdevojce Популарен член

Се зачлени на:
    25 декември 2009
    Пораки:
    2.323
    Допаѓања:
    16.568
    На Kate karate и AndyRad им се допаѓа ова.
  3. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.387
    Допаѓања:
    9.406
    За жал точно е дека многу се верува на fake news во земјава, и тоа некако најмногу ми паѓа криво. Еден куп причини има зашто е така кај нас ама да не навлегувам.
    Ми падна во очи првиот податок во статијава:
    „Around 65% of respondents said they supported the unfounded theory that COVID-19 was artificially created in a lab, according to the poll.„
    Прво прашањето е општо- дали веруваат дека е направен во лабораторија. Значи не навлегува во причините, само дали сметаш дека е настанат спонтано или не. Тоа е прашањето. „Unfounded“ ми боде очи - неоснована вели за теоријата дека е создаден во лабораторија. Секако дека е неоснована, исто како и секоја друга теорија за неговото потекло, зошто нема ниту една теорија која е основана доволно за да биде официјална. Ниту една истрага во Кина, не даде јасни одговори од каде е вирусот и досега немаат постигнато заклучок од каде е изворот. Нема официјален, општоприфатен став за потеклото на вирусот до сега во светот. Потеклото на вирусот го одредуваа со тоа што тргнаа обратно во истражувањето - преку анализи на самиот вирус и на неговите карактеристики, па имаше една група стручњаци што викаат природен е, а друга што викаат не е. Епа со толку сомнеж по прашањето за потеклото, секако дека ќе се добие ваков резултат на прашањето. И во оваа група има и луѓе што не се ниту против вакцина ниту се антиваксери воопшто. Каде што има недоволно информации за темата, таму ќе има ширење на гласини и шпекулации - ова може во учебник по социјална психологија да го најдете. Не е ништо непознато. Затоа викам дека не изненадува ништо во резултативе. НО, треба да се внимава како се интерпретираат!
    Прво треба да се појаснат поимите што ги истражуваат, оние клучните.
    Што е теорија на заговор, воопшто? Дали идејава од прашањево е автоматски теорија на заговор? Можеби верувам дека го направиле во епрувета ама не верувам дека некој намерно и со задни намери го изнесол од неа. Ниту тоа излегување од лабораторија не знам дали било толку контролирано. Ова не е предмет па да го ставиш во џеб, жив организам е... Прво нека дефинираат поими - што се неосновани и што се основани верувања, што е теорија на заговор, дали еден став е теорија на заговор или тоа е систем од ставови и верувања. Конечно, идеме и во правец на прашањето што е критичко размислување? По што се разликува од вистинско верување во тероија на заговор? Внимавајте, вистинските научници секогаш се внимателни во интерпретацијата на резултатите. Никогаш не ги запишуваат во камен резултатите, туку ги оставаат и понатаму да се проверуваат и преиспитуваат, ги користат како основа за понатамошни истражувања.
    Е после веќе иде податокот дека 45% од оние што одговориле на првото прашање дека е вештачки вирус, мислат дека вирусот го прскаат од авиони. Значи, тоа е веќе оној процент кој верува во една конкретна теорија на заговор. Мене лично ме изненадува што е баш таа една теорија во голем процент, а не некоја друга. Стварно не знам зошто е баш таа најчесто посочувана, но тоа е што е.
    Така да не теориите на заговор не треба да се потценуваат, тукку треба да не се потценува критичкото размислување.

На Waverly Raven, IRBBB, Billy Idol и 4 други им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.395
    Допаѓања:
    260.025
    Ова со прскањето го има насекаде, колешка, балканка, истото ме убедуваше, дека прскаат од авионите.
    Во 21 век толку прост народ има, што чудо.
    Пандемија не е нешто ново и ова нема да е последна, за жал.
    Светот сериозно го тресе економска криза, луѓе остануваат без работа, ама еве некој сериозно мисли дека целта на пандемијата е профитот на мрна вакцини. А трошоците за лекување болни од корона се неколку кратно повисоки.
    Експеримент?
    Не би рекла, ако е така, ќе беше во Африка, а не Европа и САД.
    Европа и Израел не верувам дека туку така ќе дозволи да се уништи работоспособното население.
    И кога читате дека неколку фамилии го вртат светот, јасно ви е дека тоа се Евреите нели, кои се бустираат по 4 ти пат.
    Сигурно они нема да се експериментот.

Останува секој со својата логика да си се води.

На green.eyes, темјанушка, Amellie13 и 6 други им се допаѓа ова.
  5. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228

Како баш се погоди еден факинг вирус на шпанска треска да предизвика пандемија во 1918 година, во секое ќоше нa светов. И тогаш ли намерно е пуштен?
    Или една факинг бактерија на чума да предизвика пандемија во 16 век, Кинезите ги пуштиле глувците намерно. Зошто да не може факинг вирус од природата во 21 век да предизвика пандемија во секое ќоше? Допрва уште полошо не чека, топењето на вечните ледници под влијание на глобалното затоплување може да доведе до нови пандемии, којзнае што сѐ е заробено во мразот од пред милиони години.
    Ама не, некој го создал вирусот оти сакал да го иструе човештвото со вакцини.

На green.eyes, sheis, Kom.pot и 21 други им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.478
    Допаѓања:
    91.144
    Американциве попаменти од Европа,која ќе затвара луѓе ко во Австрија.
    https://www.jutarnji.hr/vijesti/svi...latne-brze-testove-za-sve-amerikance-15128238
    Američki predsjednik Joe Biden objavio je da će osigurati besplatne brze testove za sve Amerikance odmah nakon što je u Sjedinjenim Državama dijagnosticiran prvi slučaj zaraze omicron varijantom SARS-CoV-2 virusa. To je ogromni pristup epidemiološkoj obrani u jednoj velikoj zemlji. Umjesto zatvaranja odnosno lockdowna svaki put kad se ukaže nova prijetnja širenja zaraze, američki epidemiolozi sada su odlučili da je bolje svim američkim kućanstvima omogućiti brze testove.

7. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    moze i poinaku da gledame
    sad i eu nemat eftina rabotna raka, taa ide od afrika i siromasnite zemji
    bogatiot evrein go zabole gazot za sirmasniot evrein (onoj najgbogatiot evrein znaes kako steknal bogatstvoto? kradejki od onie sto gi prijavuval vo logori , da ne navleguvam
    da svetot tone vo ekonomska kriza no vo meguvreme bogatstvoto na bogatite se duplora a sirmanite tonat
    trosocite za lecenje bolni od covid se na tovar na site drzavi no profitt od mrna vakcinite odi samo kaj edni FAJZER ,citav nesto i moderna ke ja zabranat
    ne velam deka namerno e pusten virusot no virusot priroden sigurno ne e ,a dokolku tie 'presveti ' naucnici ne stavat granica do kade smee da "odat" tek ke imame novi pandemii .majka im baraat da cepkaat vo ledot na antartik ,skoro citav izolirale nekoja stara bakterija e ke izvinat no ne moze da si igraat i cepkaat kade ne treba a potoa niv mn umni da gi slusam kako spauvaat svetot" otkako ke im "izbega" od race i ke strada nedolzniot narod
    da bas ovoj virus go ispituvale amerikancte so amin na bajden vo laboratorija vo afrika vrz nevini kucinja ,imase za ova se i tuzba nekoja za niv.. i kunezit ne se nisto podobri i tie zaedno so amerikancite go istrazuvale vo vuhan
    nikoj ne veli namerno e pusten ama dali na kinezite dali na amerikancite definitivno im' izbega"
    a ti za sebe gledaj si koklu si mn pametna , samo nemoj da se iznenadis koga "glupavite" moze ke ispadnat poumni od vas "pametnite"

Последна измена: 3 декември 2021
    На AndyRad му/ѝ се допаѓа ова.
  8. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    ne moze ti da sporeduvas pr 16 vek pa ni 1918 so denesno vreme ,poobri uslovi ,zgolemena higiena,deratizacija itn itn da ne nabrojuvam
    a za mrazot ic ne se "sekiraj" i bez topenje "svetite' naucnici i istrazuvaci se snaogaat
    skoro citav nasle i izolirale nekoja baktrija vo mrazot
    misli mu ja da ne im izbega

9. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    Не мора да им избега, сама ќе се ослободи со топењето на мразот кое секако не можеме да го контролираме.
    Оти да не споредувам 16 со 21 век, за нови вируси и бактерии секогаш е отворена вратата, независно во кое време живееме, не мора да избегаат од лабораторија.
    Мисли му ја ако се појави пандемија на супер бактерија, е тогаш наебавме, полошо ќе биде од сегашнава пандемија, оти антибиотици ко бонбони се лапаат, особено овде на Балканов. Тогаш ни вакцина не те спасува.

На green.eyes, buba4e89, Celltica и 6 други им се допаѓа ова.
  10. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    ne nemoze da sporeduvas 16 i 21 vek ,vidi samo vo kakvi uslovi ziveele ,a antibiotikot kolku sto znam e izmislen mnogu pokasno , nemale ni sredstva za dezinfekcija a ne nesto drugo ,se lecele so trevi , nesporedlivo e
    aja mislam deka poprvoke im izbega od laboratorija otkolku sto bi se olobodile od topenje na mrazot zs ke izumraat dokolku nema kogo da zarazat
    e sega koj preteruva so antibiotici neka mu ja misli , toa ne e moj problem

nezavisno od ova
    a ke ve vidam dali isto ke zboruvate koga ke treba vasite deca da primat ovaa vakcina, site znaete deka lesno i bez simtomi minuvaat no koga od narednata godina ke treba da ja primaat ako sakaat u skolo,ke praime muabet togas
    eve gi emiratite 100% vakcinacija i decata vakcinirale ocigledno ,mislis tuka nema da bide zadolzitelna?
    a vo meguvreme denes kazaa od avgust do 2 dememvri 31% od zarazenite bile vakcinirani ,od pocinatite 21% bile vakcinirani
    vo istiot period 69% od zarazenite bile nevakcinirani,pocinale 71%
    ko za vakcini koi 'mnogu stitat' od smrtnost toj procent e pregolem

11. Annath

Annath Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.941
    Допаѓања:
    203.228
    Како не е твој проблем, кога антибиотиците ни кај тебе нема да делуваат ако фати пандемија на супер бактерија. Нема нови антибиотици, се потешко е нови да се синтетизираат, и се со помала ефикасност.
    Бактериите генерално полесно преживуваат од вирусите оти имаат способност да формираат спори, иако не сите видови. И се активираат кога ќе најдат соодветен домаќин.

Ич да не ми се секираш за децата, пошто и онака за никого не ти е гајле. И второ, од прва рака инфо, не ти е точно тоа за Емиратите.

На buba4e89, WildMk, Anne Boleyn и 7 други им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.670
    Допаѓања:
    126.519
    @Annath што се мачиш? Во книгата Будење на Антони Де Мело имаше една реченица " Можеш со години да ја учиш свињата да пее, ама таа и понатаму ќе грофта". Џабе си трошиш време да објасниш овде. Јас не знам како од темава некој не измисли чудесен коктел од чајчиња со кој преку ноќ се искоренува вирусов.

На buba4e89, Ivan4e04, bicycle и 7 други им се допаѓа ова.
  13. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Во пет хрватски окрузи приведени се најмалку пет лица, меѓу кои и Марко Францишковиќ, водачот на протестите против вакцинацијата, кои се осомничени за јавно поттикнување тероризам, објави хрватскиот портал „Индекс“.

Министерството за внатрешни работи денеска соопшти дека во пет жупании се води кривична истрага поради постоење сомнение за сторено кривично дело јавно поттикнување тероризам.

Се наведува дека станува збор за истрага поради сомневање за дејства што поттикнуваат кршење на основните уставни, политички, економски и општествени темели на Хрватска со напаѓање на физичкиот интегритет на други лица и јавни објекти.

„Во денешните акции се опфатени повеќе лица, кои се под надзор на полицијата“, се вели во соопштението и се додава дека во наредните денови полицијата ќе работи на собирање докази со претрес на објекти, возила и друга опрема.

„Индекс“ неофицијално дознава дека меѓу приведените се и Марко Францишковиќ, еден од говорниците на неодамнешниот протест против ковид-сертификатите во Загреб и Шибеник, Натко Ковачевиќ, теоретичар на заговор, кој во 2016 година во емисијата на ХРТ изнесе теории од типот „Бил Гејтс, кој сака да ги убие Хрватите“. Порталот дознава дека меѓу приведените е и Денис Башнец, кој се претставува како лекар по природна медицина, фитотерапевт, билкар и нутриционист.

Се додава дека станува збор за лица што организирале акции во затворени групи преку апликацијата „Телеграм“ за да протестираат против ковид-сертификатите во Загреб, а некои од нив, како што се наведува, предложиле и насилни акции.

©Makfax.com.mk

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.469
    Јас прележана, вакцинирана со 2 дози кинеска, и пак ја закачив... Поим немам од кај..
    Симптоми малку повеќе од првиот пат, тогаш само болка во телото, сега истата болка, плус мирис вкус изгубив на неколку дена (по тоа и ми светна) кашлав, нос течење, тт до 37.4, воглавно пак лесно :) дете маж само кашлање.
    Ќе видиме дали ќе има трета "среќа" ваљда не сум до толку баксуз :D:rofl::P

На Billy Idol, Tajnaotrovna, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  15. 999

999 Активен член

Се зачлени на:
    1 јуни 2021
    Пораки:
    478
    Допаѓања:
    305
    tvoeto info 'od prva raka" ne ti e tocno i tuka ubavo pisuva do 15/11 99,1% bar edna doza sega toj procent e 100% od naseleneto.. bar denes e lesno da se dojdat do tocni podatoci bez infa od 'prva raka" na nekoi si clenovi rrrr.jpg
    ako se lazni nivnite oficijalni podatoci, togas jas prenesov lazna informacija ,vo sprotivno tvoeto "info" od prva raka frli si go u voda i ne siri dezinformacii!
    drugo jas pisav ke vidam sto i dali isto ke PISUVATE koga ke stane vakcinata zadolzitelna i za decata!
    i treto najbitnoto ona tipicnoto makedonsko TI znaes podobro od mene dlii mene mi e gajle za nekogo ili ne! ? :wasntme::clap:
    p.s.
    nekoi zaklucoci sto se odnesuvaat licno za mene zadrzi si gi za sebe, jas komentiram OPSTO , bar se trudam dodeka ne me zakaci nekoja licno !

16. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    438
    Џабе е се кога тука има луѓе што веќе си ги вакцинирале децата пред да почнат со присилна вакцинација и се вакцинираат со вакцини да 'прочистување' на мозокот. Имало и такви вакцини за кои не сум знаела :rofl: Луѓе фаќаат корона по 10 пати и очекуваат да имаат трета среќа или незнам колку дози на среќа ќе им пуштат да не се заразат...а тоа што мижат на тоа што им се случува на австралијанците кажува доста за тоа какво дно дна од луѓе се. Гестапо може од рака да им јаде.

17. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.469
    :D трета среќа (fingers) или скокотка фактот дека сум (делумно) тазе вакцинирана, анти тела уште не се создале, логика.
    Мое право е да се ВАКЦИНИРАМ
    Јас лично за себе сум одлучила дека ќе се вакцинирам исто како што одлучиле и тие што нема да се вакцинираат. Никој на никого нож под грло не му става, ама озбилно сте досадни.
    Не е квантна физика, сите знаеме дека и со вакцина има шанса да закачиме, само полесно ќе минеме...
    озбилно отров, имам неколку во околина па кога ќе почнат да трубат:drunk:... Буквално не ме занима антиваксерско мислење, задржете си го за вас, не се вакцинирајте и тоа е тоа, просто како Грав.

На Cosmic Girl, dunika, vitamina и 5 други им се допаѓа ова.
  18. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
  19. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    438
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.867
    Допаѓања:
    41.233
    На WildMk и CoverGirl10 им се допаѓа ова.