Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.867
    Допаѓања:
    41.233
    На Lavender4 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. Bezimenka90

Bezimenka90 Популарен член

Се зачлени на:
    7 јануари 2016
    Пораки:
    2.845
    Допаѓања:
    17.744
    На carly j, Celltica и Angie1432 им се допаѓа ова.
  3. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Во Италија од денеска стапија на сила построги мерки против коронавирусот, со кои невакцинираните лица ќе бидат исклучени од многу јавни активности, па нема да можат да користат и јавен превоз без ковид-потврди.

Само оние кои се вакцинирани или го прележале коронавирусот ќе можат да јадат во ресторани, да одат во кино, да излегуваат во клубови и да гледаат фудбалски натпревари на стадионите.

Владата на премиерот Марио Драги донесе нови правила кон крајот на ноември и истите ќе останат на сила до 15 јануари.

Правилата важат и за користење на јавен превоз и хотелско сместување.

Од понеделник ќе се бара зелен ковид-сертификат за влез во метро, автобус и меѓуградски воз.

Мерките не се однесуваат на деца до 12 години бидејќи се уште не можат да се вакцинираат. Но, според владините планови, вакцинирањето би можело да започне на 16 декември.

Задолжителните вакцини на училишниот персонал, полицајците и војниците ќе почнат на 15 декември. Вакцинацијата на вработените во здравството е задолжителна од април.

©Makfax.com.mk

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  4. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.165
    Допаѓања:
    221.842
    Мислев дека е голема шега ова со ракава од селикон што се смеевме по интернет ама не била. Еден човек во италија (здраствено лице) си приложил рака од силикон за вакцина. Раката била супер направена ама сестрата го познала по бојата на кожата, била потемна, ми рекла да ја види другата рака. И тадам. Почнал да се смее ја извадил раката и и рекол не ме вакцинирај туку приложи ме како вакциниран.
    Сестрата била 60 год.
    Се почуствувала “измамена” и се навредила.
    Го пријавила и сега ќе се води судска постапка против човекот кој бил 54 год.

На Cosmic Girl, buba4e89, Cka и 5 други им се допаѓа ова.
  5. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    И јас се изнасмеав на довитливоста - кај му текнало :rofl:

На Amelia му/ѝ се допаѓа ова.
  6. moni.poni

moni.poni Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2016
    Пораки:
    282
    Допаѓања:
    85
    Денес ми е 16 ден од позитивен тест
    Дали сум уште заразна??
    Дали може да бидам со моите родители ??
    бидејќи до сега бев изолирана не се гледав со ни

7. ludoto19

ludoto19 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.226
    Допаѓања:
    41.469
    Да можеш, доста време е
    поминато, повеќе не го шириш

П. С свекор и свекрва ми се со 3 дози, преку улица ми се, секој втор ден иди ми дојди ми и во инкубација на затворено со саати контакт, па Ништо не закачија :)

На LejlaD, JuLleE и moni.poni им се допаѓа ова.
  8. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    41.165
    Кај нас за невакцинираните е скратена една основна човекова потреба... Не дај боже во Скопје да ти се оди во тоалет, во гаќи ќе се помочаш. Ниту има јавни тоалети, ниту смееш да влезеш во молови, кафичи да обавиш најосновна потреба.

На Cosmic Girl, Indiegurl, buba4e89 и 5 други им се допаѓа ова.
  9. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    Надвор бе, таман ќе ја навадиш природата.

На JoyJoy му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    41.165
    Ај за нас мажите и не е проблем ова толку голем, ќе се најде некое ќоше, ами шу правиме со вас? :D

Шала на страна. Проблемов со јавни тоалети кај нас одамна постои, не отсега. Сега, само уште повеќе е комплицирино.

11. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.867
    Допаѓања:
    41.233
    @Billy Idol да бидеме реални во мол може да се влезе и само телефонот да го покажеш на една секунда.

12. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    41.165
    А што ќе покажеш на телефонот? Ќе правиш фејк сертификат за да може да извршиш физиолошка потреба и ќе ризикуваш да наидеш на инспекција па да бидеш казнет со 500 евра? Да, ги има и овакви што се казнети, а инспекциите сега се почесто на терен од воведување на задолжително вакцинирање со 2 дози.

На крај, не е ни тоа решение за како да го превариш системот, иако за македончето тоа е навика. Туку, колку секојдневното функционирање е отежнато на лицата кои не се вакцинирани.

На Bitter-Sweet му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.867
    Допаѓања:
    41.233
    Сите што не се вакцинирани се шетаат исто толку слободно како и вакцинираните.Мерките постојат само на хартија или евентуално ако некој несреќник е казнет колку да се каже дека има инспекција.
    Не целам кон тоа дали се оправдани или не, туку дека реално нема спроведување на никакви мерки и се повеќе апстрактни.

На Anne Boleyn му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.161
    Допаѓања:
    49.398
    Ја сум бетер од муж брату, мочам сегде гајле немам
    Така да сејм
    Пре би надвор него во испомочан кафич

На Indiegurl и pokahontas83 им се допаѓа ова.
  15. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    41.165
    Баш денес ми се појави текстот за колку несреќници се казнети. Добро, ова повеќе се податоци за објекти, отколку за лица - гости. Но, само уште еден доказ дека иако луѓето го заобиколуваат законот, сепак не се знае кој ќе е "среќникот" на рускиот рулет. Поготово во Скопје каде мерките баш се спроведуваат и не е како во градовите во внатрешноста.

А зошто да се живее во страв? Зошто да се заплашува народот со казни и присила?
    Бесмислено е.

МВР апелира да се почитуваат мерките и потсетува на казните. Граничната полиција за само една недела открила 4 лажни ковид-сертификати, а Државниот пазарен инспекторат од август досега има извршено 1.280 инспекциски надзори и затворени се вкупно 20 угостителски објекти.

На AndyRad му/ѝ се допаѓа ова.
  16. AndyRad

AndyRad Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2019
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    438
  17. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.148
    Допаѓања:
    17.549
    Лошо е тоа што покрај лажните сертификати што се покажуваат од друго вакцинирано лице, вадат и лажни сертификати, ама внесени во систем. Со овие лажно вакцинирани, се формира една слика дека вакцината не е ефикасна, што не е така. Многу погрешен начин да се стимулираат граѓаните на вакцинација.
    Периодов врие од заболени, што од настинка, грип, корона. Ме радува фактот што вакцинирани и тоа со кинеските го поминуваат вирусот на нога, без никакви компликации, само со затнат нос.

На Angie1432, Anne Boleyn, Feminka22 и 2 други им се допаѓа ова.
  18. Ljubova

Ljubova Истакнат член

Се зачлени на:
    9 август 2021
    Пораки:
    794
    Допаѓања:
    3.278
    Може ли само едно појаснување, не сум информирана а ме интересира. Како се лажни а внесени во систем? Мвр, здравство нема контролна евиденција? Мислев дека само хард копи се прават фалсификати.

19. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.477
    Допаѓања:
    41.165
    Тие лажни заверени во систем не знам на кој друг начин може да ги извадат освен да ги "купат" по нелегален пат преку лице кое има пристап до системот.
    И, сето ова се знае од врвот, но, се толерира и замижува. И уште пострашно е што селективно се казнува, т.е. тие што се блиски до врвот или имаат врски секако ќе го заобиколат законот, а другиве што немаат грб ќе го нае*ат јако како и секогаш кај нас, без разлика дали е физичко лице, угостители, мини бизнис или друг вид на компанија.

Не дека до сега не е познато кај нас ова селективно казнување во скоро сите сфери низ државава...

А како се покажуваат кинеските, не знам. Според лични извори, и не се покажаа добро, т.е. највеќе заразени и хоспитализирани има со нив. Всушност, ниту една вакцина не се покажа ниту приближно добро колку што се очекуваше, ама мора и тоа да се прикрие, секако. Буквално лотарија е вирусов. :|

На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Guns N` Roses

Guns N` Roses Популарен член

Се зачлени на:
    25 август 2017
    Пораки:
    4.148
    Допаѓања:
    17.549
    Си имаат најдено начин и за тоа.
    Во однос на вакцините, сепак зависи и од имуниот одговор на домаќинот. Моменталната состојба е многу заразени од кои вакцинираните, голем дел минуваат на нога, особено помладите со многу лесни симптоми.

На Billy Idol и Feminka22 им се допаѓа ова.