Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Yowannty

Yowannty Форумски идол

Се зачлени на:
    28 ноември 2012
    Пораки:
    11.080
    Допаѓања:
    179.152
    @Biljarkata дезинфицираме кваки оти една од теориите е дека вирусот на отворена површина може да преживее од неколку часа до неколку денови. Во тој случај откако си допрел квака изложена на вирус, а потоа несвесно лицето, око..уста.. демек толку малку фали. Затоа и меѓу другото препораките се да не се допира лицето.

Прикачени фајлови:

На ivanchos, cresa-jagoda, Biljarkata и 10 други им се допаѓа ова.
  2. H.VAGA

H.VAGA Популарен член

Се зачлени на:
    10 април 2012
    Пораки:
    1.808
    Допаѓања:
    6.776
    @vitamina на што се должи големиот број на заболени лица?
    Се е затворено. Во карантин се сите,а секој ден огромен број на заболени имате.
    По 3000 на ден новозаболени не е мала бројка.

На cresa-jagoda, Nigredo Odor и stefanijata им се допаѓа ова.
  3. Masnicka.5

Masnicka.5 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 октомври 2011
    Пораки:
    389
    Допаѓања:
    822
    Јас не сватив малце,од докторкава Цаца има некој заволено или ?

4. referentka

referentka Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.735
    Допаѓања:
    322.943
    Различно се однесува вирусов, крај неможат да му фатат.Во некои случаеви за неколку дена почнува да се развива болеста, некогаш пак инкубацијата треае 14 дена.
    Кај и да е на Цаца околината ќе се појави, ако ја има.
    8ми март и тој деновиве ќе каже кој е заразен.
    Допрва доаѓа бранот од сите што се вратија од странство.

Ќе издржиме.

На Ivan4e04, smooch, Bezimenka90 и 17 други им се допаѓа ова.
  5. Nigredo Odor

Nigredo Odor Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2016
    Пораки:
    3.549
    Допаѓања:
    19.467
    Ова е навистина одлично прашање.

Мое лично мислење е или дека одреден дел од народот не ги почитува мерките а полицијата веќе нема капацитети да ги контролира сите, или дека едноставно постои уште некој начин на кој се пренесува вирусот, за кој не знаеме. Можеби опстојува во воздух многу подолго.

Постојат милион варијанти, кои за жал лично ќе ги искусиме за неполни две недели. Сакам да грешам во врска со ова...

На Ivan4e04, Bezimenka90, Amellie13 и 11 други им се допаѓа ова.
  6. Ana.brojka

Ana.brojka Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2012
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    227
    На smile:), stefanijata и Tajnaotrovna им се допаѓа ова.
  7. baguf4e

baguf4e Популарен член

Се зачлени на:
    17 мај 2010
    Пораки:
    3.773
    Допаѓања:
    8.945
    Работам во една од поголемите банки во земјава и во последните неколку дена, особено вчера, дојдов до заклучок дека нивото на општа свест кај нас е обратно пропорционално со себичноста. Доаѓаат во огромен број, за најмали ситници од типот на извештај од трансакциска, и што е најлошо, се бунат и викаат по нас дека сме ги третирале како кучиња зошто не сме ги пуштале сите внатре туку дремеле надвор во растојание Скопје-Велес еден меѓу друг. Мислам дека редно време е некој на постариве да им каже да седнат дома и да престанат да шетаат по банките да плаќаат сметки за куќен совет. И уште некои не исмејуваат за маските. Работиме без пауза и без доручек, нон стоп, и цело време има гужва како никој да не сфаќа дека ова е светска криза.

На Ivan4e04, Lolipop23, smooch и 19 други им се допаѓа ова.
  8. BloodElf

BloodElf Истакнат член

Се зачлени на:
    30 октомври 2014
    Пораки:
    363
    Допаѓања:
    724
    Уште малку ќе излези теорија дека оргии имало Дебар, па после ќе се чудиме зошто имало случаи со заболени кои се кријат од тестирање.

Не ги тестираат сите и затоа нема сеуште позитивни од Цаца, доколку не е потврден, не е заразен и тоа е тоа, а можи и сеуште е рано.
    Ете за новопотврдената од Холандија, со денови, со симптоми, молела да ја тестираат, па дури после ова се решија дека треба да се тестира, а и тие од Жан Митрев сигурно биле во слична ситуација, кога веќе ја одбрале таа опција.

holland.PNG

Случаи се кријат секаде и тоа е тоа.
    Во Кина сигурно не превзедоа толкави мерки за џабе.
    Следете препораки и седете дома, теорииве за како се заразиле не помагаат на никој.
    За патниците од комбето, пошто веќе била заболена кога тргнале, сигурно самите превзеле мерки за заштита, па избегнале да се заразат некако.
    Ете и среќа можеби.

На cresa-jagoda, Brinetka, Nigredo Odor и 2 други им се допаѓа ова.
  9. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.735
    Допаѓања:
    322.943
    Кога прикажуваа снимки од Кина како полиција во скафандери ги брка по улиците цивили и ги мава кога ќе ги стаса, се ужаснував на глетката.

Сеа јасно ми е дека им било кажано дома да седат..или можеби да се тестираат.

Стариве нај непослушни.
    Неблагодарно е да речам, ама си заслужуваат по еден пендрек по грб.

На Ivan4e04, SandStorm, oblace1 и 34 други им се допаѓа ова.
  10. veteruska

veteruska Популарен член

Се зачлени на:
    27 мај 2014
    Пораки:
    1.977
    Допаѓања:
    5.800
    Искрено да ви кажан ништо вака не правиме,со пресови и волку заболени а нема полициски час и да се држи строго како за децата така за старите ке има се повеќе заболени.

На cresa-jagoda, Mrs. Lovett и emiliana им се допаѓа ова.
  11. kukla21

kukla21 Мама Член на тимот

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    23.744
    Допаѓања:
    108.739
    И тоа е лесно. Голема влезна, па по некое време кредитна нота. И плаќаш како порано. Ама на кој да му текне. Ми иде на прес да одам во Влада прашања да поставувам.

На cresa-jagoda, friendy, WildMk и 2 други им се допаѓа ова.
  12. duffi

duffi Форумски идол

Се зачлени на:
    14 април 2011
    Пораки:
    12.754
    Допаѓања:
    145.214
    Не се обидувајте да разгатнеге како се пренесува. Тоа ни научниците не знаат. Се е само претпоставка.
    Плус го има во толку многу мутации што можеби кај Цаца е една верзија, кај Дебар е Про.:D
    Ама и за ,,пациентите,, од Цаца е рано да се каже нешто. Да се надеваме дека сепак не заразила никој. А дека се целивала, тоа 100%. Со докторите од конгресот ептен се има испоштувано.:makeup:

Да гледаме самите да се заштитиме колку можеме и тоа е тоа засега.
    Не е исто сега да се заризиш или после една година кога веќе ќе имаат информации за вирусот.

На Ivan4e04, mira.mira, Dust и 31 други им се допаѓа ова.
  13. referentka

Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.735
    Допаѓања:
    322.943
    Ќе воведат и тоа.
    И вечера некаде кажаа (веќе се гледам и незнам каде сум чула) дека ќе се воведе јака контрола.

На LejlaD, cresa-jagoda, CameliaMiller и 3 други им се допаѓа ова.
  14. butterfly_mk

butterfly_mk Истакнат член

Се зачлени на:
    3 јули 2017
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    351
    Факт е дека ситуацијава ќе потрае најмалце 3-5 месеци. Добро е што вирусот не стои многу или резултира со фаталитет или испаѓа добро. Се е до свеста на луѓето и колку ќе го шират. Јас бев да се затворат границиве многу порано бидеќи имаме многу иселеници и во земјава масовно се вратија луѓе од Италија, Швајцарија, Германија, Франција... Очекувам деновиве уште неколку жаришта (дај боже да не е така)... Јас сум сега да останеме неколку месеци дома од него да го имаме проблемов вечно. А вакцина делку од тоа дека ќе најдат пошто во просек наоѓање на ваква вакцина трае 10тина години минимум.

На eli25 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.101
    Добро утро девојки.
    Денес сум по присебна тешко ја примив веста вчера за “red button” односно дека ќе прогласат вонредна состојба и дека ако сакаме ние и туристите да си одиме дома сега ни е шанса. Владата на Малта ќе ангажира еден авион да ги однесе и врати Малтежаните кои се надвор и странците. Јас не знам дали сум подготвена за вакви ситуации,по што вчера добив паничен напад па некако се прибрав.

Денес треба да одлучам дали ќе ја земам и јас таа мерка за дома или ќе останам во Малта.
    Кога ќе се исклучи тоа црвено копче тоа никој не знае со сигурност.

На mira.mira, Luminary, cresa-jagoda и 5 други им се допаѓа ова.
  16. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    721
    Допаѓања:
    2.053
    @vitamina мене не ми е јасно бројот на починати лица од како што велат ковидот. На која возраст се отприлика дали имаш инфо,и дали се сите со претходни хронични болести? Стварно веќе не знаеме што да мислиме:(

На cresa-jagoda, pdb123, candy.cane и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  17. zhap4e

zhap4e Форумски идол

Се зачлени на:
    27 март 2011
    Пораки:
    7.113
    Допаѓања:
    107.127
    Некој од новинариве имаше во коментар на фб пишано дека во недела завршува периодот за сите тие со кои била Цаца (на симпозиумот, изгледа), па тестирање ќе има.
    Пречудна е ситуацијата со Цаца. Може само да се надеваме дека е така и дека не ни направила некое жариште на сите страни, вклучително и мајките што шетаа за 8ми март, како и повратниците кои избегнуваат да се тестираат.

Лудница е ситуацијата со маркетите :) јас сум разочарана ко Филипче од луѓето, исто. И заради тоа што елементарно нешто не прават - да се тестираат, бегаат, боже ме прости (израз на мајка ми) ко да на Гулаг ќе ги пратат ако испадне дека имаат корона. Што им е бре на луѓево. Апокалипса ко да е дојдена.

На Ivan4e04, Bezimenka90, LejlaD и 19 други им се допаѓа ова.
  18. ph.orhideja

ph.orhideja Форумски идол

Се зачлени на:
    14 јануари 2011
    Пораки:
    1.339
    Допаѓања:
    48.019
    Изгледа дека кај контаките на Цаца не се развило жариште-ова го кажа Пановски вчера на Телма.Чудно е,но никој не знае кога е највирулентен вирусот,сепак за нов и непознат вирус станува збор.
    Да ае надеваме на чуда,дека нема да има од нејзините контакти секундарна и терциерна трансмисија.
    Од осмомартовските шетачки,рано е се уште да видиме што посеале.

На Ivan4e04, cresa-jagoda, dunika и 15 други им се допаѓа ова.
  19. teaiva

teaiva Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јануари 2011
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    524
    Не е точно дур не се испита така?,а по некоја логика кај сите инфекции се употребуват лекови кои ке го покачат имунитетот,а таков е баш Резохинот кој погоре го ставив, со генеричко име Хлорокин,еве погледнете нов линк,каде вика дека лековите за ХИВ И Маларија веке се покажале како успешни.И ако чекаме министерот да ни каже дали треба да се накачи имунитетот тешко нас.
    А она што го имав напишано погоре беше препратено од Бугарски медицинари,а знаете дека тие се далеку пред нас со медицината и фармакологијата,еве линк и од кај нас .https://press24.mk/imame-dva-lekovi...-efikasen-infektolozi-tvrdat-deka-go-pobedile
    и друго нешто немојте за болки да пиете и,профенид,нурофен,диклофенак,ибупрофен ...даваат компликациии кај заразени со ковид-19
    А за температурата дали 26 ги убива или не,не знам Јас како ми бешепратено така овде го постирав,Но,важно во амбулантите е наредено,да се постават бојлерчиња со топла вода , пациентите пред влез да се измијат раце со топла вода и сапун па дезинфициенс па дури потоа може да влезат на преглед.

20. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.267
    Pandemic: How to prevent an outbreak

Во време на пандемија (и епидемија), се' што може да се направи е containment management.

На CameliaMiller, Doozy, smile:) и 1 друга личност им се допаѓа ова.