Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Повеќето идат денес.
    Границите се секаде отворени и нема запирање. Тоа е што треба да го сфатиме и да престанеме со обвинувањата.
    Факт е дека моментално се живее послободно и порелаксирано и многу не обрнуваат внимание на короната.
    Освен ограмичување во прославите, други мерки нема никаде.

2. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Како нема?
    Па Грција види што мерки има,да не продолжувам со другите каде со “вакцинација”:lol: од 80% ја победија короната.

AndyRad likes this.
  3. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Тест и вакцина. Друго ништо. Се е отворено и се си функционира.

4. nena2010

nena2010 Форумски идол

@Cosmi и со другите вакцини се рашетаваат, не само со Фајзер. Доста веќе таа стигма за Фајзер. Аман веќе напнавте.

bicycle and WildMk like this.
  5. An-na

An-na Форумски идол

А термини има? Или треба приватно да си плаќаат луѓето? М?

6. orevokrsacka

orevokrsacka Популарен член

Грип хара низ цел регион. Луѓе се тестираат, негативни излегуваат плус прележале корона во последниве неколку месеци. Имам многу случаи од поблиско опкружување. Ама сепак мора тест за да бидеме сигурни што не спопаднало.
    Можеби сепак тоа значи дека короната полека ја губи силата, грипов ја надвјасува, почнува да доминира, не знам, сакам да верувам дека е така.
    А омикрон и без и со гастарбајтери ќе си дојдеше, ќе си најдеше начин, вирус е. :) Олабавете веќе со вперување прст и себеправдање, некои работи белким ни станаа појасни после 2 години пандемија?

7. prominent

prominent Форумски идол

@orevokrsacka

Твојов пост ме потсети на коментар од еден странски лекар, не му го паметам името ама ја запаметив изреката... Да се обидуваш да запреш ширење на респираторен вирус (со меркиве што се прилагаат последниве две години) е како да се обидуваш да го запреш ветрот.

8. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Не бе нема грип, го прогласувам за умрено. Сега само ковид има и то е.

9. An-na

An-na Форумски идол

Особено овие што живеат надвор од МК најубаво знаат дали имаме или не грип?|(

10. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Тие што живеат надовор од Мк исто така ги имаат истите вируси како вас.
    Само за пример, стомачниот односно Ротата која читам ги фати сите деца во Мк, овде партал направи. Не можам да ве сфатам, мислете на Антартикот сме, па поима немаме што се случува во Мк.
    Не сте интересни веќе.

oblace1 likes this.
  11. An-na

An-na Форумски идол

Хм... епа ти тврдиш дека нема настинки или грипови, туку секоја настинка е корона. Ај, прочитај се погоре ;)

Што се однесува до другите вируси и грипови, партал прават оваа година и искрено мене повеќе од нив ми е страв, отколку од короната. Ќерка ми, за еден месец три пати беше болна, а не беше корона. Во нејзиното одделение, еден период 1/3 од децата одеа.
    Се очекуваше дека оваа година вирусите ќе бидат појаки, особено што лани сите бевме испозатворени. Пак ќе направам компарација со одделението на ќерка ми, тие деца кои лани одеа нонстоп на училиште, оваа година исто така одеа, скоро никој од нив не отсуствуаше.

mal.ecka likes this.
  12. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Оправданиево "вирус е" можеме да го користиме и зашто бројот на заболени не спласнува, не да ги обвиниме тие што го шират. Се шири, вирус е.
    И омикронот не се телепортирал, некој го донел. Знаеме дека секако ќе дојдеше ама не може едните да се криви зашо го шират, другите да не се зашто "вирус е, јбг".
    А само за инфо 3500 плативме двајца што се тестиравме на приватно кога не можевме на државно
    Со овие пари некој 2 недели јаде.

13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Ана син ми како никогаш до сега е бил болен, ама секогаш прво го тестирам. Па дури и ПЦР правам.
    Колку од болните во Мк прво се тестираат, за да исклучат корона? Жити се, до летото бев во Мк.

oblace1 likes this.
  14. An-na

An-na Форумски идол

Каде да се тестираат бе, Јуле? На државно ако начекаш термин ко да си добил на лото! А приватно секој месец два, три пати по 2000+ не давам!!!

15. danichap

danichap Moderator Staff Member

На жалост ова е најголемата сурова вистина, цените на тестирањето и фактот што на долги стази ретко која фамилија може да си дозволи континуирано ваков вид на ритам и екстра трошкови:(.
    И ние се тестираме неколку пати неделно, но државата обезбедува бесплатни тестови за децата, по 3 неделно за секое дете, а и за возрасни во секој супермаркет и дрогерија се под 1еу. Да не спомнувам дека насекаде има опција бесплатно да се тестираш.
    До сега икс пати бев сигурна дека имам корона. Кој е со мали деца посебно, континуирано сме со некој симптом, ама еве, не било корона до сега, секогаш било негативно.

Oneo, mal.ecka, Guns N` Roses and 6 others like this.
  16. Munchmallow20

Munchmallow20 Форумски идол

Да не збориме па и колку матични таквото ги боли. На телефон не креваат со денови, ако им отидеш лично, не те примаат. Близок беше у слична ситуација, не можеше да ја добие матичната за да му закаже тест, па отиде и на приватно се ошури.

An-na likes this.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Во прсво си, да, јас дома имам бесплатни тестови за син ми, он се тестира 3 пати дневно. Штом се јавеш на матичен, веднаш добиваш термин за ПЦР бесплатно. На секој чекор имаш брзи бесплатни тестови.
    Но во мојот град во Мк стално има термини во болницата, ама или луѓето не сакаат да се тестираат или матичните не ги праќаат. И ова го има.

An-na likes this.
  18. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

WildMk likes this.
  19. 999

999 Активен член

ako nemate simptomi,ne treba testiranje, omikron nema asimptomatski slucai
    ako nokta se potis ili ti e ladno utroto se razbudis so glavobolka i/ili bolki so gradi, grb noze ,muskuli,koski -omikron e ,cekas 18h i pravis test
    najveke udira na muskulnoskeltiot sistem i gornite disni organi (vkus i miris retko se gubat(
    vakcinirani so 2 dozi, prelezanii ic ne se zastiteni
    so buster doza moderna "stitela" 9 nedeli, fajzer 10 nedeli, potoa 4 doza,ama posle 6 meseci od 3? ,po 9/10 nedela do 6 meseci nema zastita ama bitno vakcina 4 doza primi si
    kaj nas kako ke e, ke vidime

Last edited: Dec 25, 2021
  20. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Слушај ја д-р Магнолија и ќе немаш мака;)

JuLleE likes this.