Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. simona_baby

simona_baby Популарен член

За што ќе му дадат намерно,за да ја рокне цела болница во вис?

2. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Ииии го имаме победникот. Дарвиновата награда оваа година оди во рацете на човекот од Пулмологија.
    (facepalm)

Feminka22, WildMk, NewBest and 3 others like this.
  3. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Добро бе, сфаќам барање вина прво во институции и систем наместо во обични поединци, ама што мисловен процес ќе беше тоа да лежиш во болница со афектирани бели дробови, да ја тргнеш маската и да запалиш цигара?! Тешки трагикомедии сме човече, ова ни во најцрн британски хумор го нема :drunk::drunk::drunk:

Feminka22, WildMk, IRBBB and 4 others like this.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Катастрофа, брзо се шири.
    Почнав да му верувам на Пандиловски иако не се работи за Македонија. Се е испозаразено порано или подоцна пројавува симптом.
    96B7E2E8-8C49-4C6A-83D5-5ABABAEA13FA.jpeg

5. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Министерот за здравство Венко Филипче вели дека ниту поради омикрон-сојот на Ковид-19, ниту поради кој било друг сој не треба да се прават дополнителни рестрикции во државата.

„Сметам дека сите земји во светот треба да научат да живеат со општите превентивни правила и зголемување на степенот на вакцинација и тоа е излезот од оваа криза. Не може ние за секој еден сој, без разлика на карактеристиките до оној момент додека не ја влошува ситуацијата, да воведуваме дополнителни рестриктивни мерки“, кажа Филипче по посетата на Специјалната болница за гинекологија и акушерство во Чаир.

Тој оценува дека задолжителната вакцинација и мерките за патување, како и претпазливоста да не се преполнуваат затворените простории, се сосем доволни.

„Животот постепено се нормализира, некаде целосно е нормализиран и сметам дека овие превентивни мерки се сосем доволни“, додаде Филипче.

Истакна дека олеснување за следниот министер за здравство е тоа што нема голем број пациенти во ковид-центрите.

„Замислете да имаше огромен број пациенти и преоптоварени ковид-центри. Сега ковид-центрите не се полни зошто нема пациенти, нема приеми ниту во ковид-центрите во Скопје, ниту ширум државата. Во огромен број од инфективните одделенија практично нема хоспитализирани“, потенцира Филипче.

Дел од пациентите кои се дијагностицирани, додаде тој, се праќаат на домашно лекување зошто имаат полесна клиничка слика.

„Ситуацијата е прилично мирна, Комисијата за заразни болести ќе ја прати ситуацијата и ако има потреба, секако ќе се предложат мерки“, рече Филипче.

©Makfax.com.mk

WildMk likes this.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Кој е Пандиловски?

Biljarkata likes this.
  7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Грешно сум пишала,на Даниловски мислев ама ми истече времето за едит.

Angie1432 likes this.
  8. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Па не знам ако на вас ви требаа сертификати дека сте вакцинирани пред 2020 година за да премините граница, тогаш ви е нормално мене не ми е|(

IRBBB, venus♡, SiMpAtIcNaTa and 2 others like this.
  9. Paris hilton

Paris hilton Истакнат член

smetam deka na nekoj nacin e vo pravo, ako ovoj virus postoi 10 godini nema 10 godini da bideme vo kutija so merki za zastita. Normalno e deka treba da se nosi maska,normalno e deka koj saka da se vakcinira neka se vakcinira ama sega da ziveeme sekoja godina vo karantini i so policiski casovi ne moze. Ke izludeme site psihicki taka.

Bebac likes this.
  10. Saraa

Saraa Популарен член

Тој изгледа за на друга клиника е.... Ако во состојба кога имаш потреба од маска за кислород, примен како лежечки пациент со кислородна подршка му дошло до цигара изгледа баш и не се бори за воздух....

Last edited: Dec 27, 2021
  11. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

За лечење од зависности maybe?:nod:
    Автодеструкција максимална во секој случај. Додај на зависноста и неспособност да мисли јасно заради недостаток на кислород. Не е реткост вакво штетно однесување на пациенти кои се хоспитализирани со ковид и на кои им недостига кислород. Мозокот е прв орган кој одма страда од недостаток на кислород и може да се манифестира со такво нелогично однесување, агитираност и отсуство на логично резонирање. Памтите дека имаше некој случај со ковид кога избега од болница па почина на улица? Маж ми кога беше во болница со ковид, цимерот на креветот до него му почина. Во последните ден-два се исклучувал сам од апаратите, тегнел инфузии, штекери, кога немало никој од медицинскиот персонал. Маж ми и него го чуваше на сета своја мака. На крај ги врзуваат за креветот, нема друг начин. Кутриот така и си починал, заврзан..;(

MarijaMi90, WildMk, IRBBB and 3 others like this.
  12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

green.eyes, Feminka22, WildMk and 5 others like this.
  13. st-el

st-el Популарен член

Свекор ми 2 пати бегаше од инфективно, го враќаа, видоа нема чаре и го пуштија дома... 10 дена едвај издржа во болница... Кога дојде дома беше во делириум, не знаеше што збори, имавме голема среќа умот и логичното размислување му се поврати, оздраве.... Не знам дали вирусот прави вакви промени во мозокот или кислородот кој им го даваат, а мораше да го прима, кога го однесовме се гушеше. Сите немаат среќа, на колешка и татко и зет почина на 35 г од оваа проклета болест. :(

WildMk and Cosmic Girl like this.
  14. prominent

prominent Форумски идол

Пациентот немал ковид, за друго бил хоспитализиран.

WildMk likes this.
  15. Cosmic Girl

Да бе сега ме потсети дека прочитав, ама ете сум изумила, да, да. Фала ти :D
    Не знам што е полошо: да правиш вакви глупости зашто толку ти се плуќата лоши и ти недостига кислород за мозокот или зошто ти фали нешто друго во мозокот што не е кислород. :drunk:

WildMk, Bebac and prominent like this.
  16. Cosmic Girl

Можно е да е и од две причини: и од недостаток на кислород и од самата болест, зошто ковид го напаѓа и нервниот систем.
    Многу луѓе што прележале ковид имале симптом на brain fog, дезориентирани, успорен мисловен процес, проблеми со меморија...баш така како да не знаат што зборат, зборат успорено..
    Дедо ти е јунак, десет дена таму да издржиш во време на ковид, кога секојдневно умираа луѓе на секој спрат од болницата е тешко многу. Психата многу страда. Супер ако се опоравил, и помлади од него имаат проблем да се опорават по такво искуство.

WildMk likes this.
  17. pokahontas83

pokahontas83 Истакнат член

Можеби не ,ама дека сеекаде пушат докторите ,не е во ред ,пред мене пушеле доктори

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Во САД, 500.000 луѓе дијагостицирани во 24 часа

God Help Us.
    ...because, obviously, we can't...

mimiiiii likes this.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Feminka22 and Bebac like this.
  20. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Телефон број од ковид центарот во Систина има некој? многу близок ми е таму, сакам да прашам за состојбата