Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. simona_baby

simona_baby Популарен член

Се зачлени на:
    14 јануари 2017
    Пораки:
    3.645
    Допаѓања:
    17.649
    За што ќе му дадат намерно,за да ја рокне цела болница во вис?

На WildMk, Paris hilton, Anne Boleyn и 4 други им се допаѓа ова.
  2. Billy Idol

Billy Idol Форумски идол

Се зачлени на:
    10 септември 2018
    Пораки:
    5.472
    Допаѓања:
    41.134
    Ииии го имаме победникот. Дарвиновата награда оваа година оди во рацете на човекот од Пулмологија.
    (facepalm)

На Feminka22, WildMk, NewBest и 3 други им се допаѓа ова.
  3. Someonespecial

Someonespecial Free-minded aesthete

Се зачлени на:
    17 ноември 2012
    Пораки:
    13.119
    Допаѓања:
    163.768
    Добро бе, сфаќам барање вина прво во институции и систем наместо во обични поединци, ама што мисловен процес ќе беше тоа да лежиш во болница со афектирани бели дробови, да ја тргнеш маската и да запалиш цигара?! Тешки трагикомедии сме човече, ова ни во најцрн британски хумор го нема :drunk::drunk::drunk:

На Feminka22, WildMk, IRBBB и 4 други им се допаѓа ова.
  4. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Катастрофа, брзо се шири.
    Почнав да му верувам на Пандиловски иако не се работи за Македонија. Се е испозаразено порано или подоцна пројавува симптом.
    96B7E2E8-8C49-4C6A-83D5-5ABABAEA13FA.jpeg

5. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Министерот за здравство Венко Филипче вели дека ниту поради омикрон-сојот на Ковид-19, ниту поради кој било друг сој не треба да се прават дополнителни рестрикции во државата.

„Сметам дека сите земји во светот треба да научат да живеат со општите превентивни правила и зголемување на степенот на вакцинација и тоа е излезот од оваа криза. Не може ние за секој еден сој, без разлика на карактеристиките до оној момент додека не ја влошува ситуацијата, да воведуваме дополнителни рестриктивни мерки“, кажа Филипче по посетата на Специјалната болница за гинекологија и акушерство во Чаир.

Тој оценува дека задолжителната вакцинација и мерките за патување, како и претпазливоста да не се преполнуваат затворените простории, се сосем доволни.

„Животот постепено се нормализира, некаде целосно е нормализиран и сметам дека овие превентивни мерки се сосем доволни“, додаде Филипче.

Истакна дека олеснување за следниот министер за здравство е тоа што нема голем број пациенти во ковид-центрите.

„Замислете да имаше огромен број пациенти и преоптоварени ковид-центри. Сега ковид-центрите не се полни зошто нема пациенти, нема приеми ниту во ковид-центрите во Скопје, ниту ширум државата. Во огромен број од инфективните одделенија практично нема хоспитализирани“, потенцира Филипче.

Дел од пациентите кои се дијагностицирани, додаде тој, се праќаат на домашно лекување зошто имаат полесна клиничка слика.

„Ситуацијата е прилично мирна, Комисијата за заразни болести ќе ја прати ситуацијата и ако има потреба, секако ќе се предложат мерки“, рече Филипче.

©Makfax.com.mk

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.865
    Допаѓања:
    41.208
    Кој е Пандиловски?

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  7. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.165
    Допаѓања:
    177.114
    Грешно сум пишала,на Даниловски мислев ама ми истече времето за едит.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. x-MajaEsposito-x

x-MajaEsposito-x Популарен член

Се зачлени на:
    8 март 2013
    Пораки:
    1.758
    Допаѓања:
    3.684
    Па не знам ако на вас ви требаа сертификати дека сте вакцинирани пред 2020 година за да премините граница, тогаш ви е нормално мене не ми е|(

На IRBBB, venus♡, SiMpAtIcNaTa и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Paris hilton

Paris hilton Истакнат член

Се зачлени на:
    11 ноември 2021
    Пораки:
    230
    Допаѓања:
    439
    smetam deka na nekoj nacin e vo pravo, ako ovoj virus postoi 10 godini nema 10 godini da bideme vo kutija so merki za zastita. Normalno e deka treba da se nosi maska,normalno e deka koj saka da se vakcinira neka se vakcinira ama sega da ziveeme sekoja godina vo karantini i so policiski casovi ne moze. Ke izludeme site psihicki taka.

На Bebac му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Тој изгледа за на друга клиника е.... Ако во состојба кога имаш потреба од маска за кислород, примен како лежечки пациент со кислородна подршка му дошло до цигара изгледа баш и не се бори за воздух....

Последна измена: 27 декември 2021
    На Bebac, темјанушка, Cosmic Girl и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.396
    За лечење од зависности maybe?:nod:
    Автодеструкција максимална во секој случај. Додај на зависноста и неспособност да мисли јасно заради недостаток на кислород. Не е реткост вакво штетно однесување на пациенти кои се хоспитализирани со ковид и на кои им недостига кислород. Мозокот е прв орган кој одма страда од недостаток на кислород и може да се манифестира со такво нелогично однесување, агитираност и отсуство на логично резонирање. Памтите дека имаше некој случај со ковид кога избега од болница па почина на улица? Маж ми кога беше во болница со ковид, цимерот на креветот до него му почина. Во последните ден-два се исклучувал сам од апаратите, тегнел инфузии, штекери, кога немало никој од медицинскиот персонал. Маж ми и него го чуваше на сета своја мака. На крај ги врзуваат за креветот, нема друг начин. Кутриот така и си починал, заврзан..;(

На MarijaMi90, WildMk, IRBBB и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.865
    Допаѓања:
    41.208
    На green.eyes, Feminka22, WildMk и 5 други им се допаѓа ова.
  13. st-el

st-el Популарен член

Се зачлени на:
    27 април 2010
    Пораки:
    855
    Допаѓања:
    5.758
    Свекор ми 2 пати бегаше од инфективно, го враќаа, видоа нема чаре и го пуштија дома... 10 дена едвај издржа во болница... Кога дојде дома беше во делириум, не знаеше што збори, имавме голема среќа умот и логичното размислување му се поврати, оздраве.... Не знам дали вирусот прави вакви промени во мозокот или кислородот кој им го даваат, а мораше да го прима, кога го однесовме се гушеше. Сите немаат среќа, на колешка и татко и зет почина на 35 г од оваа проклета болест. :(

На WildMk и Cosmic Girl им се допаѓа ова.
  14. prominent

prominent Форумски идол

Се зачлени на:
    8 март 2014
    Пораки:
    5.399
    Допаѓања:
    61.238
    Пациентот немал ковид, за друго бил хоспитализиран.

15. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.396
    Да бе сега ме потсети дека прочитав, ама ете сум изумила, да, да. Фала ти :D
    Не знам што е полошо: да правиш вакви глупости зашто толку ти се плуќата лоши и ти недостига кислород за мозокот или зошто ти фали нешто друго во мозокот што не е кислород. :drunk:

На WildMk, Bebac и prominent им се допаѓа ова.
  16. Cosmic Girl

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.396
    Можно е да е и од две причини: и од недостаток на кислород и од самата болест, зошто ковид го напаѓа и нервниот систем.
    Многу луѓе што прележале ковид имале симптом на brain fog, дезориентирани, успорен мисловен процес, проблеми со меморија...баш така како да не знаат што зборат, зборат успорено..
    Дедо ти е јунак, десет дена таму да издржиш во време на ковид, кога секојдневно умираа луѓе на секој спрат од болницата е тешко многу. Психата многу страда. Супер ако се опоравил, и помлади од него имаат проблем да се опорават по такво искуство.

17. pokahontas83

pokahontas83 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 февруари 2013
    Пораки:
    168
    Допаѓања:
    79
    Можеби не ,ама дека сеекаде пушат докторите ,не е во ред ,пред мене пушеле доктори

18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Во САД, 500.000 луѓе дијагостицирани во 24 часа

God Help Us.
    ...because, obviously, we can't...

На mimiiiii му/ѝ се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.616
    Допаѓања:
    126.273
    На Feminka22 и Bebac им се допаѓа ова.
  20. RumShtangla

RumShtangla Популарен член

Се зачлени на:
    18 април 2015
    Пораки:
    789
    Допаѓања:
    1.421
    Телефон број од ковид центарот во Систина има некој? многу близок ми е таму, сакам да прашам за состојбата