Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.605
    Допаѓања:
    126.216
    @Cosmic Girl според мене немаше да имаме толкава смртност ако
    1. Имаше достапни бесплатни тестови на почеток како во сите земји
    2. Ако многу матични не лечеа по телефон и не даваа Сумамеди и кога треба и не треба
    3. Ако немаше матични кои не веруваа во корона и така настапуваа
    4. Ако имаше унифициран протокол за лечење
    5. Ако имавме кадар спремен да раководи со кислородни боци, а не дерматолози да лечат луѓе од ковид
    6. Ако , ако , ако..

На темјанушка, cresa-jagoda, M.B. и 12 други им се допаѓа ова.
  2. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Не мора никој да паничи, туку само да се внимава.
    Има начини како да се дружиш и да бидеш заштитен.

На JoyJoy, g8lQQk и nena2010 им се допаѓа ова.
  3. DomD

DomD Истакнат член

Се зачлени на:
    15 јуни 2020
    Пораки:
    71
    Допаѓања:
    55
    Нит изгубени нит намалени сетила од делтата у мојот случај.

На AndyRad му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.847
    Допаѓања:
    142.443
    И на ќерка ми тестот и беше негативен а прва имаше симптоми.
    Ама јас морав да се тестирам оти одам на работа, не сакав на душа да носам никој. Да не мораше и јас исто ќе викав :) а прво ќерка ми се разболе, пцр негативен у Авицена. После мене ми се затнат нос, ама да бев Вајлд ќе седев дома без тест , оти она никој нема да го зарази. Јас секој ден сум со народ. И платив 2000 и за мене. Оти немав за мм, не го тестирав, а докторката двајцата не третираше позитивни. Тест за а него на државно по една недела, а тогаш веќе здрав беше.

Ако некој не се тестирал, не значи дека не прележал, со сите симптоми.

На senjorita-v, orevokrsacka, mareane и 4 други им се допаѓа ова.
  5. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Се зачлени на:
    20 јануари 2020
    Пораки:
    2.385
    Допаѓања:
    9.396
    Точно така.
    Има начин и како да се олабавиш, без да се изложиш себе или други на преголем ризик.
    И пак нема гаранција, пак може да го закачиш од негде, тоа е, жив организам сме сите, ама бар свесно знаеш дека не си одел во опасни ситуации. Ова сликава од концертот на Аца Лукас кажува доволно... Ќерка ми сакаше да оди на концертот, не и дозволив, се искаравме дома. Ама она е сеуште многу импулсивна, и врие крвта, што да кажам. Драго ми е што не и попуштив сега кога гледам, знаев дека ќе биде хаос. Имавме искуство со охридските концерти летоска, кога после нив се настина па мислевме дека е ковид, па трчавме тестови да правиме и прегледи и си ја лупавме главата. Лекција ми беше добра.

П.С. плс не ми судете за нејзиниот музички вкус, дадов се од себе кога ја воспитував :D
    Слуша она и друго ама за расположение си пуштаат и турбо фолк со другарките :D

На Jana06, M.B., Billy Idol и 7 други им се допаѓа ова.
  6. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.474
    Допаѓања:
    91.066
    Читај подобро.За Омикронот зборам.
    Ковидот не е опасна болест за децата.
    Го потврдија низ студии,според број на хоспитализации и клинички слики низ светот.
    Сега ти тврдиш е многу опасен?
    Јас ти велам во моментов грипот прави ураган кај децава,ковидот повекето го поминаа со многу благи симптоми.Тоа е реалност.
    Но ако треба да правиме страшни приказни ајде.
    @Cka
    Многу луѓе има со негативен пцр, а беа лечени на клиника како ковид пациенти и примаа терапија бидејки ги имаа симптомите.Плус зависи и кога е направен.7 ден веке дава негативен,па повекето за да не бидат во изолација доцнеа со правење.:mm:

На AndyRad и Cka им се допаѓа ова.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.605
    Допаѓања:
    126.216
    @Cosmi и омикрон е ковид!! аман не релативизирај.

На WildMk и Lianna Anna им се допаѓа ова.
  8. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.542
    Допаѓања:
    20.190
    Да, баш тоа го кажав. Дека ширење зараза е сосема нормална ствар и никако не е казниво со закон! Од кафана не сум искочила, ширам зараза и воопшто не внимавам. Пошо не можам нагонот да си го контролирам, животински инстикт, јбг.

Како убаво монтираше ад хоминем еј, за восхит е ова, нас три шо не цитираше, каква чест, носечка улога у дебата. :inlove: Оти само славите се начин на ширење зараза. Луѓето не идат на работа, а децата не идат у школо и редови друго. Делот што никако не го разбираш.

Нема гаранција дека нема да го лежиш, колку и да не идеш по слави. И каде поточно фаворизирав слави, родендени, кафани‽ Сакам да кажам, треба да сфатиш така како што е напишано! Ти реков да не се повторуваш.

На senjorita-v, AndyRad, Kitten и 2 други им се допаѓа ова.
  9. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.474
    Допаѓања:
    91.066
    Па што ако е. Дава клиничка слика на настинка.И уште наредни 3 години ке го има.
    Вреди за 3 дена нос течење животот во подрум да го поминеш?
    Тоа не е здравје.

На AndyRad, Kitten, mal.ecka и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Знам дека најверојатно сите ќе се заразиме, ама уште не ми е јасно, ако мора да се оди на школо и на работа, зошто 'мора' да се собираат на затворено во група?

11. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.455
    Допаѓања:
    190.853
    Ниеден, значи НИЕДЕН не познавам што се заразил од собирање на затворено во група. Скоро сите во мое окружување го поминаа, кој од девојка/жена, кој од деца, кој од на работа. Никој од концерт, никој од слава. Од септември до Божиќ, кој вакциниран, кој не, кој по втор пат, кој по првпат, и се ова делта.
    А омикрон? Ај пробајте да си замислите, што значи тоа најзаразен вирус евер. Па после коментирајте и прајте стратегии.
    Среќа па зголемената заразност доаѓа со поинакви/ полесни симптоми, скоро па и се понаша ко што би очекувале од еден вирус- да му расте вирулентноста, да му опаѓа опасноста. Просто невидено нешто:?:.

На KuklickaSk, AndyRad, danichap и 3 други им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Аха... ни еден не се заразил од собиранка.
    Така пишува и на страницата на СЗО.

13. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.455
    Допаѓања:
    190.853
    Сега јас ти кажувам реален живот, не живеам во СЗО јбг;)

14. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Така е!
    Ти повеќе знаеш отколку светската статистика.

15. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Немој вака, Ohrid Calling 2021 ќе ти се налути :( Еден во низата...

На staycalm, noteforself, JoyJoy и 4 други им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.605
    Допаѓања:
    126.216
  17. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.455
    Допаѓања:
    190.853
    Не се разбираме.
    Овде кајшто живеам јас, 80% од луѓето што ги знам фатија делта, во период од 3 месеци, без концерти. Од работа и училиште. You can`t control virus. А омикрон па ич. Ама тоа е сосем поинаков вирус, така што така...

На orevokrsacka, AndyRad, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.793
    Допаѓања:
    41.889
    Мислев општо зборуваш. Дозволени беа концерти таму? Тест (било каков), вакцина, потребна беше за одење?

Секако дека вирусот не се шири само на слави и концерти, ама тие придонесуваат кон ширењето. Еве кај мене на пример, добар дел од случаите се од слави. Всушност и самото ширење кај мене почна од слава, јуни 2020, а резултираше и со два смртни случаи, од кои едниот доста познат на јавноста зашто беше беше трагедија.

На staycalm, JoyJoy, KuklickaSk и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.865
    Допаѓања:
    41.207
    Луѓе 2022 сме, јануари.Животот веќе одамна е вратен во нормала, мора да почнете да се навикнувате.Не мора да одите по концерти и слави, ама не може да очекувате во цел свет еве веќе 3та година сѐ да е замрзнато и да нема никакви прослави.Затоа се форсираат вакцините, не е возможно со години да се живее во принудна изолација и ништо да не се одржува.

Плус постојат маски, постои common sense да намалуваш контакт со болни луѓе итн.Мора да се помирите дека респираторен вирус не исчезнува ако едноставно сите решиме да се затвориме дома.

Имам еден сличен пример во околина, скроз изгуби нормален контакт со луѓе и искрено не знам ни дали некогаш ќе се врати во нормала.

Опуштете се барем малку, ова панично бегање од секаков контакт со луѓе и живеење во режим само на ваша штета е.Мислам, вие си знаете за себе, ама не може тоа да го пишувате како нешто кое сите треба да го прават бидејќи едноставно не е корисно и е апсурдно.

Последна измена: 5 јануари 2022
    На noteforself, duffi, GirlRose и 6 други им се допаѓа ова.