Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.454
    Допаѓања:
    190.850
    Ај уште еднаш- пример од реален живот од мојот микрокосмос. Микрокосмосот ми се луѓе +/40, колеги, речиси сите со хоум офис (со партнер и деца без хоум офис), плус родители на деца до 10 години . Во период од септември до божиќ, ниту некој бил на концерти, ниту по кафани се слуша Аца Лукас и се качуваат по маси:shake:. НЗС- делта. Мк имаше делта летоска, ние имавме делта есеноска. Толку е.

На AndyRad, LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  2. monibejbi

monibejbi Популарен член

Се зачлени на:
    26 јуни 2010
    Пораки:
    1.971
    Допаѓања:
    2.233
    Kade e policijata I inspektorite da proverat po kazinata po dojran I gevgelija?Grcite objavijs deka gazdite davale lazni sertifikati.Dali ima inspektorat vo ovaa drzava ili samo za zamizuvaat?
    Voodnos na merkitee Eve se vide na sovesta na narodot Sto nemase nikakvi ogranicu anja barem vo noknite casovi.ostavija samo na sebe.zatoa I evropskite drxavi pocnaa da reagiraath. I da se soglasuvam so toa dekatrebase da ima besplatni testovo.A ne da se bogatat privatnite lab.m

Последна измена: 5 јануари 2022
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.474
    Допаѓања:
    91.060
    На AndyRad му/ѝ се допаѓа ова.
  4. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.605
    Допаѓања:
    126.211
    Никој не рече апсолутна изолација. Што извртуваш зборови. Јас одам на работа секој ден, осум саата со маска сум. Ама не се рашетавам по кафани, не се пикам во гужви и слично. А дека ќе си живееме со ова ќе си живееме.

На staycalm, noteforself, JoyJoy и 6 други им се допаѓа ова.
  5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.378
    Допаѓања:
    259.912
    Мерки ретко во која држава има. Има само контрола. Овде е се отворено, школите исто. Се тестираат децата 3 пати неделно, за да се спречи евентуално ширење меѓу нив.
    Во ресторани и кафичи, молови само со сертификат за прележаност, вакцинирани и тестирани.

Делтата беше голем бран, ама далеку беше од апокалиптично. Животот малтене тече нормално.
    Сега со новиот сој ќе видеме, мутира и проблем е тоа што ги заобиколува и прележаните.
    Реинфекции има.
    Вирусот се однесува онака како што и треба, па верувам дека теоритичарите на заговори ќе намалат со теориите.

Вакцините дадоа некој ефект, за жал, генерално немаше добра бројка на вакцинирани, ама хоспитализацијата и смртноста кај делатата беше намалена.
    Плус не знам дали и има влијание кон ослабнувањто на вирусот, но само нека заврши.

Светот функционира, колку толку. Некои контроли има, ама далеку се од карантини како на почетокот.
    И ок е. Но овде има и достапност за тестирање, и за блага настинка матичните прво тестираат. И деца тестираат.
    Македонија за НГ беше хаос. Реално. Како од ланец пуштени. Не, не мораше да има прослави со 250 плус луѓе во еден ресторан.
    Не се толку проблем славите од 10 ина луѓе, и родендените, колку прославите со огромен број на луѓе.
    Особено за држава како Македонија каде здравство е катастрофа, нема тестови и луѓето се благо кажано без совест.
    Резултатите ќе ги видеме.
    Не сакам да верувам ни пак очекувам апокалиптични сценарија. Ама да бидеме внимателни нели.

На noteforself, LejlaD, g8lQQk и 4 други им се допаѓа ова.
  6. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.605
    Допаѓања:
    126.211
  7. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Р'шум се очекува секаде со омикронот, некаде веќе е, кој во изолација кој во карантин, ќе нема кој да работи. Јас за тоа се секирам, на слави и Аца Лукас концерти ич не помислувам.
    Инаку лажно позитивна бев, лонг стори шорт, уште непрележана сум.

На noteforself, KuklickaSk, nena2010 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.474
    Допаѓања:
    91.060
    Најголем проблем сега ке бидат боледувањата на вработените и затоа изолацијата треба да се намали на 5-7 дена.Кај вас колку е?
    Лажно позитивна?:o
    Па зар е тоа возможно?

На KuklickaSk и LejlaD им се допаѓа ова.
  9. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.703
    Допаѓања:
    134.976
    Не на пцр, на брз тест ама бев 100 посто сигурна дека сум, што и како небитно.
    Изолацијата не верувам дека сега за брзо ќе се намали, карантинот за контакти сигурно.

На Cosmi и LejlaD им се допаѓа ова.
  10. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Ќе ги праќаат на домашно лекување.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  11. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Во Израел денес скоро 12.000.

Нема бегање, ислучително заразен е Омриконот, мерки нема да има од Комисијата за заразни болести, а бројката денес е 1.375 со четворица починати.

На mal.ecka и WildMk им се допаѓа ова.
  12. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Шо не ми плати за тест, ко си толку загрижена?

На staycalm му/ѝ се допаѓа ова.
  13. lale22

lale22 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2021
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    2.564
    Точно ако некој не се тестирал незначи дека не поминал. Ова не се однесува на никој мене да ми помини маката.
    Си идат со сите симптоми ама нели настинати се, а притоа сите кафани и роднини прошетани.
    Јас се отепав од дома седење и ви кажав на двапати ми дојде. Вториот пат мажотми беше позитивен немав ни решение за изолација ама зедов 12 дена одмор оти нели да не случајно заразам некој и вкупно седев 20 дена дома без никаков симптом и пак се тресам како будала.
    И јас се нервирам собрани то слави то кафани се изнаживееја а јас си ја заебав и така заебаната психа еве само на то мислам без апче неможам да заспијам.
    И моето не е во ред.
    Кога сум веќе тука да прашам прележана пред една год. па вакцинирана сега мажотми беше немав никакви симтоми ако во 20 дена однего непрефатив (небевме изолирани) можно е од др. контакт?
    Ете гледате шо ме мачи.

14. Jana06

Jana06 Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2016
    Пораки:
    9.167
    Допаѓања:
    28.799
    Сестра ми е позитивна, температура до 38.5, денеска и е трети ден и се помалку качува. Влажна кашлица, полна шлајм, ја болат градите ама најмногу се жали од болките во телото. Главата, грбот и карлицата ужасно ја болат, не може од кревет да стане. Инаку, непрележана, вакцинирана пред 6 месеци.

15. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.474
    Допаѓања:
    91.060
    Со контактот со него само си избустирала антитела.
    Прележана,вакцинирана,избустирана повторно во директен контакт со мт, си имаш заштита,може ќе фатиш омикрон, нема ни да го осетиш.
    Уживај во животот, помалку читање и гледање вести за корона.
    Зошто ова ни следува:D
    91F86DB9-746A-4EFF-9597-CABC7935ECA4.jpeg

Инаку ова за што пишува Њу Јорк тајмс е тоа што се случува во Израел и други држави.

But some scientists warned that the plan could backfire, because too many shots might cause a sort of immune system fatigue, compromising the body’s ability to fight the coronavirus.
    https://nationalfile.com/new-york-t...GH-fGK4XuWSsMfo1LvGbtm-HYgY_biW5Wr5By1opfRFQs

На AndyRad, orevokrsacka, Biljarkata и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Во тек е студијата во Израел.
    Ќе видиме што ќе кажат податоците.

Уште то ни фали, да немаме никаков механизам за одбрана.

На lale22 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lale22

lale22 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2021
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    2.564
    Za Cosmi neznam da oznacam. Фалати многу, многу ми значи вакво охрабрување.Оти веќе никој нејќи да ме слуша.Поздрав

На Cosmi му/ѝ се допаѓа ова.
  18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.605
    Допаѓања:
    126.211
    @lale22 не се секирај. Не се замарај многу.

На lale22 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.847
    Допаѓања:
    142.442
    Ти не се грижиш, јас ќе се грижам. Ама со тие симптоми и нетестирана не викај дека не си прележана, само си нетестирана.

На mal.ecka, AndyRad, M.B. и 3 други им се допаѓа ова.
  20. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.002
    Допаѓања:
    4.234
    Iskustva so ovoj sprej za zastita citam deka go koristat ima nekoj? Screenshot_20220105-220851_Gallery.jpg