Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.523
    Допаѓања:
    125.876
    Реачно од средата до сега ќе покажеше симптоми. Не се секирај, може не е ковид а и да е можно е да не си фатила. Сепак 5 ден е денеска би се појавило. Утре на работа маска, ако можеш кн95 ако не хируршка ( само не платнена), дезинфицирај се околу тебе и држи дистанца. Следи овие денови како ќе се осеќаш, а ако ти е шубе утре веќе можеш да баправиш брз тест во лабараторија мислам дрка е 1000 ден ако не и помалку. Секако ако можеш да си дозволиш, за да ти е мирна главата.

На pipi24 му/ѝ се допаѓа ова.
  2. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.332
    Допаѓања:
    259.604
    Не случајно Ноле го прави ова што го прави.
    Цензура и диктатура, не знам баш дали е дотолку кога имаш опција и тест.
    Настрана Австралија, ама да е толку ригорозно низ светот, не е.

3. danichap

danichap Moderator Член на тимот

Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.542
    Допаѓања:
    289.079
    Не знам за други земји, ама тука баш ги ловат сите со фалсикувани ковид пасоши, со нелогични потврди за изземање од вакцинација и сл.
    Така да таму каде има чад и те како дупли контроли и чешлање на документација има. Не Ноле и свети Ноле нека е.

На green.eyes и JuLleE им се допаѓа ова.
  4. pipi24

pipi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2014
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    28
    Ти благодарам Нена, ако осетам нешто секако ќе барам некој да ме носи до Ск да се тестирам, мн се нервирам што кај нас нема да си направиш на приватно, да имаше ќе направев до сега и немаше да се плашам до толку.

5. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.284
    Допаѓања:
    2.816
    Се согласувам со ова.
    Интересно ќе биде ако се покаже еден ден, дека сите овие поделби, заеднички корен имаат. :D
    Поради тоа Ноле не е за потценување , туку е еден од главните актери ,среќа па ни е балкански. :D:D

6. Lianna Anna

Lianna Anna Форумски идол

Се зачлени на:
    7 март 2017
    Пораки:
    2.540
    Допаѓања:
    20.179
    Не одговарав за Австралија, туку на конкретниот цитат и мојот случај. Затоа што мислиш дека во недостаток на аргументи, ќе собереш мислење од друга тема и ќе ти биде во корист, а не си ја ни разбрала поентата. Логиката за вакцинирани, за која веќе пишував. И стојам зад се што имам напишано!

Ако вакцинација не значи вирусот да стане ендемичен и да се однесува релативно благо, без голема циркулација од други области, заради високи стапки на имунитет, тогаш, имаме потреба од повеќемина како Ноле. Во услови на пандемија, имаме можност за вакцини кои спречуваат пролонгирани инфекции, минимизираат сериозен тек на вирусот, редуцираат динамичен процес на варијантите, редуцираат пост ковид последици и најважно од се, смртни случаи.

И доаѓа на сцена нова варијанта и сега веќе и Омикрон. И обавезно потоа имаме и по некој нов Ноле. Почнува да го шири нирвана ефектот и да ја побива потребата за вакцина, наместо спротивното. Оти мисли дека милионите му тежат многу повеќе над системот.

Па дури и да не ја постигне Омикрон стапката на Делта, потребна е еднаква вакцинална стапка глобално, затоа што вирусот повторно ќе најде начин како да стигне особено до ранливи категории и ќе отвори можности и за нови мутации. Особено кога ќе дојде Ноле (нели, бенефит за повисока цел, тенис и поштенска маркица) и позитивен ќе движи меѓу деца или со негативен тест, евентуално невалидно изземање, ќе влезе меѓу 10 невакцинирани и 20 вакцинирани. По пат ќе го закачи, ќе зарази 9 од 10 невакцинирани, од кои 7 ќе завршат во болница. Чисто фигуративно, ништо ич конкретно.

Во Австралија има висок процент на вакцинација, ригорозни мерки и сега доаѓа некој како Ноле или Столе, ама скроз сеедно и се обидува да бутка бариери. Да, секако! Сочна шлаканица по сопствениот народ, кој повеќе од година дена не може да си го види семејството. Е замисли сега сите да се како Ноле, да шетаат позитивни, да купуваат сертификати и да го оправдуваат ова. Да не гледаат подалеку од размислувањата на антивакс наративот и рамките за Исусови маки во хотелот! |(

Don't fall for the nirvana fallacy! Затоа што, гарантиран имунитет, па гарантиран имунитет! Неколку души истото го пишувате, имате ли нешто поразлично од ова? Па, ќе го имаш нирвана ефектот за вакцините тогаш кога ќе имаш и гарантирана 100% безбедност кога преминуваш улица на пример. Затоа намали со реториките за истиот, а еве и бонус:

https://www.skepticalraptor.com/ske...lacies/the-nirvana-fallacy-logical-fallacies/

Правилата 2Г освен што се употребуваат за поголема стапка на вакцинација во корист на повисока цел, превенирање смртни случаи пред се, ќе бидат заменети, а негде веќе и се, со 2Г +. Вакциниран или прележан, дополнително со негативен тест. Дали тогаш можеби ќе престанеш да агитираш против вакцинација? Знам дека не. Оти од толку што си против вакцинација, понесена од разни неосновани наводи, за право ти е што дечкото лагано си шетал позитивен, меѓу деца!

На M.B., Waverly Raven, JuLleE и 6 други им се допаѓа ова.
  7. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.523
    Допаѓања:
    125.876
    Мислев дека си во Скопје. Извини. Инаку точни се од аптека ако убаво се земе.

На pipi24 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ugly Duckling

Ugly Duckling Форумски идол

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    43.294
    Ако има колега со симптоми, а не носи маска, да му речиш ич да не се стегаш.
    Не се научија и не се научија.

На темјанушка, penelope10, LejlaD и 4 други им се допаѓа ова.
  9. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.523
    Допаѓања:
    125.876
    Е од тие и мене најмногу ми е страв. А ве стави маска, без разлика корона, грип, настинка. Јас пред 8 години може има така заглавив со грип, што колешка го донесе во канцеларија зашто не и се земаше боледување а кај нас не прават проблем. Она на нозе јас 5 дена до 40 температура. Многу себичен народ сме.

На penelope10, LejlaD и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  10. Ugly Duckling

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    43.294
    Реално и кај мене не носат, а и со луѓе сме нон стоп, кога ќе видат дека никој не носи и тие ја вадат.
    Имаше сомнителен, и кренав врева. Имаше ефект два дена, после пак по старо. Денес се спремам да пишам официјален маил колку и да ме исмеваат, ќе се вратат утре испрошетани уште за без маска ќе се.

На WildMk, LejlaD и nena2010 им се допаѓа ова.
  11. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.447
    Допаѓања:
    90.856
    @Lianna Anna
    :yawn:Пак есеј само пак конфузна си, измеша сешто,но не и она за кое зборевме.
    Официјална политика која слепо ја следиш ,а која нема логика е дека можеш да шеташ вакцинирана со болни дома,додека невакциниран,а негативен, не.Тоа фино и исправно си го заклучила во твоите јавни постови на форумов.
    Сега што се обидуваш не знам.
    Ноле има одобрување од две независни австралиски комисии.Толку.
    Но вие фајзерковид фанатиците ке пукнете од фрустрации,впрочем судскиот процес е ноќва па следете.
    Ковид пропаганда која со месеци ја пишувавте:lol:,дека ако ти се напиеш аналгин,мене ке престане да ме боли глава,беше смешна од почетокот.Како всушност и се покажа.

Присилно вакцинирање на лица до 50 год.и спортисти немаат смисол.
    Ковид потврди за вакцинален статус исто немаат смисол.
    Во меѓувреме.
    https://dailyexpose.uk/2022/01/09/u...suuj9r_ho3kEERzC6js6TvGpHIhFW7jmCZcjDohQmocW4

https://www.standard.co.uk/news/uk/...rgbEy4ZJ5WFb1DqajfhfR5LE-i0vkbeT86RXN3e9IOP1E

Ама го знаеме профитот,ке се богати една држава,мора да се боцкате па и 1 г ке ви воведат.
    Тестчињата брзи од по 1 евро во маркет не го детектираат омикрончето.
    https://vreme.mk/article/61d15446075b2192ca4af048

Последна измена: 9 јануари 2022
    На BloodElf, deskarada, Guns N` Roses и 3 други им се допаѓа ова.
  12. Ugly Duckling

Се зачлени на:
    16 август 2018
    Пораки:
    3.617
    Допаѓања:
    43.294
  13. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.791
    Допаѓања:
    41.884
    Ништо, како и секогаш :D

Ете евентуално ќе намалат изолација и ќе укинат решенија, друго не верувам. Можда и ќе им го продолжат распустот на учениците две недели :)

На KuklickaSk и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  14. staycalm

staycalm Форумски идол

Се зачлени на:
    4 август 2013
    Пораки:
    4.807
    Допаѓања:
    25.968
    На noteforself, NPN и Ugly Duckling им се допаѓа ова.
  15. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    27.166
    Допаѓања:
    177.115
    Па јас бев ваква и после отерав се у к*рац. Не мисли едноставно.

16. pipi24

pipi24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2014
    Пораки:
    90
    Допаѓања:
    28
    Сакам и јас да можам така ама не ми оди колку и да се трудам:) , сакам да се заштитам колку што можам не толку за мене колку за моите родители кои се постари.

На nena2010 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.339
    Допаѓања:
    51.774
    На темјанушка, BloodElf, Rama и 6 други им се допаѓа ова.
  18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.447
    Допаѓања:
    90.856
    Ѓоковиќ ја доби правната битката.
    Џабе убедувавте два дена и плачевте дека е антиваксер и можеле да му ја укинат визата.
    Ете не можеле.

На темјанушка, BloodElf, Rama и 2 други им се допаѓа ова.
  19. WildMk

WildMk Форумски идол

Се зачлени на:
    27 април 2018
    Пораки:
    37.714
    Допаѓања:
    283.306
    Уште не е готово.
    Може да има и нов процес.
    Баш ме интересира како ќе заврши

20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    20.399
    Допаѓања:
    190.522
    Нема нов процес. Има лична моќ на одлучување или право на последен збор на министерот за миграција. Ама министер за миграција е фигура на кој систем? На правниот, здравствениот...:?:?

На темјанушка, Billy Idol и AndyRad им се допаѓа ова.