Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.818
    Допаѓања:
    97.393
    Од се што сум читала, на 10ти ден веќе мала е веројатноста да си заразен, освен ко мене ако си отепан скрос, за таква клиничка слика нема значајност 10тиот ден.
    Ако не мораш да се гледаш не се гледај баш после 10 дена одма, барем 20 почекај.

На mal.ecka, LejlaD и Milkiway им се допаѓа ова.
  2. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    19.041
    И јас мислам ради тоа имаат сите по 10 дена. Ама пријатели роднини колеги куп болни, еден нема 20 дена. А никој не е асимптоматски.
    Низ светов нели секвенционираат, па ако е омикрон даваат 7 дена.
    Е со другарка зборев и ми вика па ете таму и таму 7 дена даваат, зошто јас 20 да седам. Не разбираат дека делтата уште си постои како сој.
    Тоа е, ќе пројдеме сите без исклучок чим може и на 10ти ден да се заразни.

@Mantub се ми се колеги, делиме канцеларија носиме маски не дека не. За тоа ми беше најмногу стравот.

На LejlaD, Celltica и fana им се допаѓа ова.
  3. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Мислење од доктори е дека после десет дена не си заразен. Дури ни после седмиот. Излегов од изолација уште затната, никој не заразив.

На LejlaD и Milkiway им се допаѓа ова.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Се зачлени на:
    1 април 2020
    Пораки:
    7.256
    Допаѓања:
    19.041
    А што симптоми имаше ако не е проблем да споделиш.

5. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    259.553
    Овде на 7 дена ја скратија изолацијата.
    Логиката вели дека не си заразен. Ваљда.

На mal.ecka, LejlaD и Milkiway им се допаѓа ова.
  6. mimiiiii

mimiiiii Популарен член

Се зачлени на:
    30 јули 2012
    Пораки:
    2.893
    Допаѓања:
    11.286
    Повеќето колеги и кај нас ги вратија по 10 дена, а ниеден не беше асимптоматски, изгледа со лесни симптоми имаат насока матичниве да даваат по 10 дена.

На LejlaD и Milkiway им се допаѓа ова.
  7. fana

fana Форумски идол

Се зачлени на:
    7 август 2012
    Пораки:
    17.309
    Допаѓања:
    119.187
    @Ahoy , @Alishan30 и други кои знаете: болка во грло во понеделник, температура во вторник и болка во уво.
    Пцр во среда негативен.
    Можно е да е лажно негативен? :|
    На крвна слика (направена исто во среда) само гранулоцити високи.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.790
    Допаѓања:
    41.882
    Не, веројатно е нешто друго.
    ПЦР-от е во право време направен, шансите за погрешен резултат се да не речам под 1% :)

На Guns N` Roses, LejlaD, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. Kitten

Kitten Форумски идол

Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    9.375
    Допаѓања:
    42.202
    Фана секој вирус има свој животен век. За овој е веќе докажано дека е најмногу 9-10 дена. Значи најмногу. Без разлика на симптомите затоа што симптомите можат да бидат од примарна инфекција- вирусна, но и од секундарна- бактериска (кога има температура подолго од 10 дена пример). Кашлањето не е секогаш врзано со актуелна инфекција.

На buba4e89, Angie1432, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  10. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Министерството за здравство ја објавува анализата на вакцинирани, од позитивни случаи со Ковид-19, во период од 6 август 2021 година заклучно со 13 јануари 2022 година.

За вакцинирани се сметаат лицата кои се вакцинирани со две дози и поминале најмалку 14 дена од примање на втора доза вакцина.

Во период од 6.8.2021 до 13.1.2022 година на територија на државата 85.593 граѓанин, се позитивни од тестирани на Ковид-19, од нив 37% биле целосно вакцинирани, односно 32.079 лица.

Голем е бројот на невакцинирани граѓани кои се заразиле со Ковид-19. Според статистиката за изминативе месеци, 53.514 граѓани, односно 63% од позитивните на Ковид-19 не биле вакцинирани.

Според извештаите од болниците моментално се хоспитализирани 340 лица, a од нив 19% се вакцинирани, 81% не се вакцинирани. Изминативе неколку недели, притисокот врз болниците е намален што се однесува до хоспитализациите, но зголемени се амбулантските прегледи, кои се движат и до стотина пациенти на ден, од болница.

Смртноста кај невакцинираните е драстично поголема, покажува анализата. Во период од 6.8.2021 до 13.1.2022 година 78% од починатите лица со ковид, биле невакцинирани, а само 22% примиле вакцина.

Според анализите, починатите имале повеќе комбинирани хронични заболувања. Пациентите биле вакцинирани со сите типови вакцини кои ги има на располагање кај нас.

Министерството за здравство укажува на важноста на вакцинација и апелира граѓаните да се вакцинираат, само така ќе дојдеме до колективен имунитет и ќе спречиме ширење на мутации на SARSKоV2.

©Makfax.com.mk

На WildMk му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Alishan30

Alishan30 Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    7.084
    Допаѓања:
    119.231
    Не би требало да е грешка, гранулоцити укажуваат на бактериска инфекција веројатно

На KuklickaSk, LejlaD и fana им се допаѓа ова.
  12. Neda997

Neda997 Популарен член

Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Мислите ќе превземаат мерки до крајот на месецот со оглед на тоа колку има заразено?

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  13. LejlaD

LejlaD Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2018
    Пораки:
    10.744
    Допаѓања:
    213.894
    Мислам не:shake:

На noteforself, oblace1, staycalm и 2 други им се допаѓа ова.
  14. oblace1

oblace1 Популарен член

Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.424
    Допаѓања:
    8.592
    Секако. Главоболка, малаксаност, болки во телото, грбот, затнат нос и кашлица. Температура немав воопшто. Вкус и мирис изгубив делумно, но краткотрајно.

На Milkiway му/ѝ се допаѓа ова.
  15. vitamina

vitamina Форумски идол

Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    9.155
    Допаѓања:
    221.773
    @JuLleE @nena2010 во Мк правите / правеме крвни слики и ред други испитувања оти ни се може најреално.
    На мене ми се има често случено да, кажам нешто овде односно да сугерирам па се лутат и ми велат кој е докторот овде, ако јас сметам дека не треба не треба. Навредени се дефинитивно ако сугерираш или прашаш за било што што тие сметаат дека нема потреба.
    А во Мк си правиме се оти ни се може. Може игра улога и делот што нели низ годините нанаЗад починале многу луѓе прекасно ид немарност па докторите си активирале на овој начин некој аларм.
    И лековите се различни оти тврдам дека овде се поефикасни.
    И самото третирање на пациентите- погрешно.
    @Annath од секогаш збори дека сме/сте испотруени од јаки лекови и антибиотици. Факт.

јас можам да направам крвна слика без проблем овде. За други анализи не баш. Е се плаќа и тоа дебело.
    Не ми се бесплатни испитувањата, за целосна крвна слика кога испитував хормони платив 90 евра (околу) како пример.

пак ќе кажам правиме се од што ни се може. И сугерираме на матичните да ни препишат она што сме чуле дека друг консумирал и бил задоволен. Факт.
    Да не зборувам колку така од ракав се даваат инфузии и антибиотици и антидеприсиви и уште што не.
    оти ни се може.

дојди овде и пропведај на матичните ќе те погледнат напреко и со еден збор ќе те решат. Строги се по тие прашања.

и не велам дека е на арно ниту во еу ниту во мк не е, граница треба до каде ќе одиш си консумација и терапии. И тука потфрлуваат и во мк разликата е што во мк потфрлувањето е многу поголемо. Се нема никаква граница.

На темјанушка, senjorita-v, JuLleE и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.471
    Допаѓања:
    125.655
    @vitamina и овде се што правам на својаа рака правам приватно. А тоа е, крвна слика и хормони, и кардиолог и гинеколог. Не ми паѓа на памет да правам магнетни, снимања и слично ако немам проблем. Ни тука не ти дава матичниот туку така. Чека си термин 3 месеца ако сакаш, а ако не дај си пари на приватно. А дека се поквалитетни лековите надвор од МК тоа знам. Овде кој знае која класа лекови и прашаци пиеме. Јавна тајна е дека она што Алкалоид го извезува нема влаге везе со она што е за овде.

На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    19.319
    Допаѓања:
    259.553
    @vitamina ние се плаќаме додатно здравство и јас апсолутно ништо не плаќам. Покрива и сложени операции.
    Освен пробиотик :D. Тоа си плаќаме.

На nena2010 и vitamina им се допаѓа ова.
  18. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    2.000
    Допаѓања:
    4.226
    Mene bez problem mi dava maticniot upat za krvna slika , duri i sama vika dva pati godisnno da proveruvam, i poveke da pobaram dava, isto i za hormoni sto sum pobarala od ginekolog dava, nemam namera da plakam 7000 den za hormoni koga so upat ke pominam za 700 den, a plakam zdravstveno sekoj mesec. Se sto mozam da napravam drzavno pravam. Posledno vreme denar nemam dadeno privatno a odam i na internist redovno poslednava godina. Tesko se zafaka termin za pregledi kaj specijalisti ama redovna proverka na moj termin i se nacekuva:)

На JoyJoy и Angie1432 им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    19.471
    Допаѓања:
    125.655
    Јас не одам државно. Имам многу лошо искуство. И само за обична КС одам со упат. Инаку нема шанси. Траума имам од тоа државно.

20. lale22

lale22 Истакнат член

Се зачлени на:
    5 април 2021
    Пораки:
    345
    Допаѓања:
    2.557
    Da ne ja skratija izolacijata za bolen od korona?