Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Прво не може да знае дали е омикрон или не без тестирање, тоа е нагаѓање, ама добро ај.
    А што сакате за растечен нос стварно, антибиотици? Алал да и е, ретка докторка да слушнам да не даде кај дете антибиотици, така за секој случај!!! Ко знаеш, ништо нема, ама ете антибиотиче, за секој случај онака.

На KuklickaSk, bicycle, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.184
    Допаѓања:
    181.233
    Cancelled by судството:!:. Не дека претходно беше така, ама после оваа галама сигурно ќе биде така.

Баш чекам да излезе пишаното образложение на пресудата(waiting).

На AndyRad и le.soleil им се допаѓа ова.
  3. No Makeup

No Makeup Популарен член

Се зачлени на:
    19 јуни 2017
    Пораки:
    717
    Допаѓања:
    2.048
    Не не испрати на тест, рече нема потреба од изолација... Онака како настинка да е

4. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Па добро, ќе помине :)

5. JasminaB29

JasminaB29 Истакнат член

Се зачлени на:
    8 август 2017
    Пораки:
    136
    Допаѓања:
    531
    Среќа не си ги растам децата во држава каде антибиотик како бонбончиња даваат. Малото на сестрами сумамед пие пошто имало црвено грлце, и кашлало. Обична настинка тоест. Таа па уште позатуцана мора вели штом доктор препишал.. Мајка. Не се знае кој е понеобразован, родителите или докторите.

На bicycle му/ѝ се допаѓа ова.
  6. jacqueline.s

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Јас за жал ги растам во државава, и до сега сум добила преку 10 рецепти за антибиотик, за децата, иако реално освен основни симптоми (кашлица, носе растечено, температура и сл) ништо друго немале, па докторките - слушај, за ова не се дава, ама ете јас ќе пишам... па уште ме убедува ко којзнае каква услуга да ми прави. Сите рецепти до сега во канта ги фрлив, и во право сум била.
    Смрноста во Македонија огромна, а никој не прави контрола зошто Сумамеди за корона по две дози се даваат, па и за секој случај и кај асимптоматски. Никогаш никој не одговара за грешна терапија. Дале кислород да се освежи пациентот, не дали требало или не, дале антибиотик за секој случај... така се лечиме тука, јеби га. Толку години факултет учат за на крајот се да лечат со еден антибиотик. За така и јас знам докторка да бидам :(

На Oneo, mKdevojce, VDT2906 и 3 други им се допаѓа ова.
  7. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    Си има модератори, ама очигледно одлучија дека нема потреба да отвараат нова тема туку тука да се трупаат мислења. :smirk:

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  8. темјанушка

темјанушка Популарен член

Се зачлени на:
    26 јули 2015
    Пораки:
    1.021
    Допаѓања:
    4.641
    .. И ќе ги изгубат наредните избори.
    Ете ти ја политиката.
    Едноставно е.
    Ама кој да сфати. ;)
    @fana

Последна измена: 17 јануари 2022
    На AndyRad и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Германскиот институт „Роберт Кох“ го скрати рокот на важност на сертификатот за излечените од коронавирусот, така што наместо шест месеци од сега, сертификатот кој го исполнува правилото „2G“ ќе важи само три месеци.

Инаку, статусот на излечени може да се добие само 28 дена по инфекцијата, така што ефективниот статус на излекуван важи само 62 дена.

Оваа мерка стапи на сила во саботата, се спроведуваше без најава и беше објавена дури денеска, па многу Германци сега мора да бидат информирани за исполнување на статусот „2G“.

Имено, правилото „2G“ се применува за влез на многу места, што значи дека лицето мора да има потврда за вакцинација.

©Makfax.com.mk

10. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.271
    Допаѓања:
    2.802
    Ова навистина не ми е јасно. Кој тоа претера?
    Цело време острастено ја браните агендата и вакцините како единствен можен излез и ги напаѓате сите кои поинаку мислат....и што сакате да кажете сега?

Сте направиле избор , добро сте размислиле околу истиот, какви се овие мисли и зошто немир непотребен?
    Зар само дека лично сте исплашени?

Е па, жал ми е , премногу сме ситни да имаме право дури и да мислиме.
    Полесно ни е да се исмеваме со луѓе кои се светски познати,ама се обиделе со избор поинаков од нашиот изнуден.
    И за тоа ни се криви, дај да ги згазиме....зарем они против цел свет?

Да,за Новак зборувам,секако и други има,но најсвежиот и најпознат пример.

Штета, можеше да повлече и други.
    Можеби ќе ни ги поштедеа најмалите.
    Можеби ќе се запреше на две три дози...слободата на движење и така небитна стана.

На LovelyGirl3, AndyRad, elenaklasik и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. VDT2906

VDT2906 Популарен член

Се зачлени на:
    4 август 2017
    Пораки:
    4.312
    Допаѓања:
    19.688
    Реално... FB_IMG_1642446086167.jpg

На Kitten, Indiegurl, Oneo и 9 други им се допаѓа ова.
  12. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.547
    Допаѓања:
    115.316
    @sonuvana никогаш не сум рекла дека вакцина треба да е задолжителна. Ама како иде така ќе биде. Тоа е реалноста. А ако мислиш дека Сељо ќе се бори за малиот народец, поголема шанса имаш да видиш Еднорози како трчаат по улица и самовили како играат волшебен танц.

На LejlaD и fana им се допаѓа ова.
  13. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.567
    Допаѓања:
    251.987
    Сами си правете муабет, сами си одговарате. Еднострано гледате. Невозможно е да се дискутира со вас.
    Не можам да се објаснувам, извини, имам серија за гледање:*.

На LejlaD и nena2010 им се допаѓа ова.
  14. sonuvana

sonuvana Популарен член

Се зачлени на:
    8 август 2016
    Пораки:
    1.271
    Допаѓања:
    2.802
    Зарем навистина мислиш дека е единствен кој сомнеж према вакцините покажува?
    Секако дека не мислиш.
    Само се обиде да искористи настан....не баш успешно во потполност, но ќе видиме.

Лично не се ни сомневам дека двете агенди, ваксерска и антиваксерска, имаат исти корен.
    И дека Новак секако има повеќе информации од сите нас на форумов.

Борејќи се за себе,можеби и нас ќе не закачи.

На AndyRad му/ѝ се допаѓа ова.
  15. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.688
    Допаѓања:
    35.598
    Му рекол зајакот на магарето дека има големи уши :P

На Indiegurl, Billy Idol, elenaklasik и 2 други им се допаѓа ова.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.547
    Допаѓања:
    115.316
    Мислам дека Омикронов никој не го очекуваше. Зборувам од аспект на вакцини. Ако е вистина дрка Омикрон е последна игра на вирусов, и ќе си помине во ендемски вид, како грип, настинка и слично многу ќе ме радува.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.988
    Допаѓања:
    26.376
    Не даваат сите доктори антибиотик. Син ми има 2г2м, преку 10 пати имал вирус со темп, ниеднаш не му е даден антибиотик. Прв пат пиеше сега во декемеври на докажана бактериска инфекцијс во грло.

Имам близок инфектолог у фамилија, мајка му со 9 дена темп летото, ја лечеше без антибиотик зошто немаше потреба. Немаше ковид, друг вирус од градинка од детето префати.

Сега имавме сите грип, само на маж ми му пиша антибиотик на 5 ден од почеток, исто зошто покажа на к.слика и бактериска инфекција.

И докторите се свесни и знаат што носи злоупотребата на антибиотици, ама со мајки често не може да се разберат.

На LejlaD, Glowy, Ahoy и 2 други им се допаѓа ова.
  18. An-na

An-na Форумски идол

Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.688
    Допаѓања:
    35.598
    По Скопјево е вака, да, повеќето не даваат одма атб, ама во внатрешноста за добро утро им се антибиотици и инјекции, кортико итн...

На mal.ecka и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  19. nena2010

nena2010 Форумски идол

Се зачлени на:
    21 декември 2010
    Пораки:
    17.547
    Допаѓања:
    115.316
    И по телефон сумамед 2 дози, па ај и панцеф за секој случај и повеќе изумреа од труење на организмот од антибиотици отколку како последица на ковид.

На mal.ecka, LejlaD и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  20. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.710
    Допаѓања:
    11.240
    Не да е реално. Апла.
    Ги чекам ковид ваксерите кога ќе почнат да се будат...
    Во моја близина почнаа, вели аман забегаа овие со мозокот, до колку дози ќе се бодиме.
    Мило ми е.
    Стварно на млад човек му е потребно толку бустање?!
    Нѝ ги заклучија мозоците, како во гуша да нѐ држат.
    Реториката беше на почетокот да се вакцинираат старите како најранливи, сега удрија на сите.
    И најсимптоматично ми е што повторно со уцени и тоа кон оние кои послушно се вакцинираа и завршија со таа должност. Оти сега им го условуваат тн. сертификат за излез на кафе?
    Мислам дека најреволтирани треба да бидат, а не да ќутат и да се бодат со уште дози.
    Можно е еден организам да живее на вакцини, редовно да си зема дозата? Како може телото нон стоп антитела да има, тоа не е здраво.
    Јас вака мислам, сите други си имаат мозоци. Само нема да ѝ дозволам на мајка ми да удри трета доза.

На VDT2906, LovelyGirl3, mKdevojce и 2 други им се допаѓа ова.