Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.513
    Да, тие се. Те разбирам за стравот, постои кај голем процент од потешко прележаните, но вториот пат е лесен, особено сега со Омикрон. Јас не би го зел тој лек зашто веќе си и прележана, а и вакцинирана, плус имаш лесна слика.

На Nena Jovanova и mal.ecka им се допаѓа ова.
  2. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.307
    gledajki po moive doma ,soprug,dete ma da napomenat soprugot mi e bustiran ,a maliov mi e so dve vakcini dobro pominaa i toa traese pet dena,e sega nz kaj mene,utre mi e cetvrt den,se nadevam na podobra slika ,ne na polosa posto ovoj omikron i mn kratko trae vo sporedba so deltata

На Ahoy му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.174
    Допаѓања:
    88.634
    Асимптоматска беше лани.
    Сега два дена температура 37.3 и сува кашлица.
    Ние тројца ништо,очекувавме бар нос течење ама ништо.
    Ист случај е вашиов ко кај нас.
    Зошто е разочарана што не се заразила?

На JuLleE и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.558
    Допаѓања:
    251.885
    Сертификат:D
    6 месеци важи :)

На Cosmi и mal.ecka им се допаѓа ова.
  5. Saraa

Saraa Популарен член

Се зачлени на:
    17 јануари 2010
    Пораки:
    2.482
    Допаѓања:
    7.540
    Kolku dena trae izolacijata sega?

6. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.307
    da i sitnam jas eden ,ama ovoj od Turcija sega istekuva februari,dr pa pocnuva togas,od pusta maka sto sum bolna veke pocnav i na zezanje da si ja teram rabotava

На JuLleE му/ѝ се допаѓа ова.
  7. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.375
    Ок, се е излезено од контрола веќе. Колешка позитивна у декември, сега пак..
    Куп прележани, вакцинирани све е позитивно. Да ти е незгодно негативен да си :)
    Нема место веќе ни на клиника, сепак не дава лесна слика баш кај сите.. и така.
    Чекаме коа ќе не стрефи и нас

На TeddyGrey, JuLleE, Dream-Girl и 7 други им се допаѓа ова.
  8. Cka

Cka Форумски идол

Се зачлени на:
    23 септември 2010
    Пораки:
    11.100
    Допаѓања:
    135.187
    Комисијата само предлага. Владата носи одлука. На пример комисијата рече за Бајрам да седиме дома, владата рече ај да не седиме, нека одат до 12 саат по џамии, па после 12 ќе почне полициски час. :) И направи кластер оти владата повеќе ги слуша ДУИ отколку професионалци.
    Комисијата е само кукла со конци. Кој и да влезе, џабе е. У владата е битно кој е. А таму па се е побитно од животот на луѓето.

На fana, mal.ecka, venus♡ и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. friendy

friendy Форумски идол

Се зачлени на:
    21 април 2012
    Пораки:
    4.338
    Допаѓања:
    51.770
    Иде пролет

10. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Се зачлени на:
    9 декември 2014
    Пораки:
    16.162
    Допаѓања:
    49.363
    После колку дена престанува заразата?
    Доколку ни им е ништо

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Ако ја имала таа среќа со друг сој да биде во декември, ништо чудно. Прележаноста со друг сој скоро и никаква улога нема во заразување со омикронот. Скоро и да не знам некој прележан што не го фати омикронот пак, освен тие што ептен се изолираа и не идат никаде.

Да не зборам дека ПЦР тестовите со омикронот малце покасно даваат позитивен (од лично искуство), така да еден куп луѓе тестирани рано/на почеток дури и со по некој симптом испаѓаат негативни.

Овие бројки што ги гледаме како 2000 дневно се тотално нереални, 90% од луѓето што ги знам што се болни не ни стигаат до тест или не се тестираат, само се самоизолираат. Или испаѓаат негативни како што испаднав и јас на првиот тест и само си прележуваат после без повторно тестирање.

На mal.ecka, JuLleE, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Giinna

Giinna Популарен член

Се зачлени на:
    30 јануари 2020
    Пораки:
    434
    Допаѓања:
    4.248
    Точно, бидејќи целата пандемија е предводена со политички одлуки и не само кај нас туку и во цел свет. И друга работа, ќе додадам уште некој пример, лани беше дозволено и лижење иста лажица за Велигден и црквите беа преполни и никој не го прескокна тој дел туку се чекаше ред за да се испочитува обичајот или верувањето како год:) исто како што и до бадник немаше корона, ситуацијата стабилна со по 200-300 заболени за да се прослави Нова година, Бадник, Божиќ и сите слави кои беа периодов па во рок од два дена бројките од 400 дневно рипнаа на 2000 :) не знам дали ДУИ и за тоа барал владата да не усвојува мерки, ако да фала му.

13. Sofi.ja

Sofi.ja Форумски идол

Се зачлени на:
    21 јануари 2012
    Пораки:
    9.273
    Допаѓања:
    18.391
    Ме интересира кога ти покажа пцр негативен,на кој ден од симптоми?

14. JoyJoy

JoyJoy Форумски идол

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    5.013
    Допаѓања:
    32.479
    Со ова потполно се сложувам. Од сите болни околу мене што ги знам само дјавца се тестирани со ПЦР и се со решенија за изолација. Другите сите имаат направено брз тест и се самоизолираат. Не ни пробуваат да одат да се тестираат со ПЦР за да немале долга изолација.

На Ahoy и Celltica им се допаѓа ова.
  15. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.558
    Допаѓања:
    251.885
    Очигледно е и дека дава и потешка клиничка слика, со оглед на тоа дека има смртни случаи. Не е како делтата, ама пак се над 10 еве и овде.
    Јас само се крстам на вакцината, втора примив крај на октомври, па како трудна, ќе имам заштита кога ќе фатам.

На mal.ecka и KuklickaSk им се допаѓа ова.
  16. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Па вака, првиот ден имав само како многу благо гребење на грлото, а вториот ден веќе и појако грло гребење и јаки болки во телото. На вториот ден попладнето направив ПЦР и беше негативен. Јас знаев дека имав контакт и знаев што е, мене ми требаше административно вториот ПЦР заради работа, и затоа почекав уште два дена и направив втор. Вториот беше позитивен. Значи позитивен добив тек во максимумот на болеста, кога качив температура, на почеток, ете втор ден од симптоми бев негативна.
    Истово искуство го имаат уште минимум двајца мои колеги, што веројатно значи дека и не е толку ретко.
    Едит: На третиот ден направив исто рапид домашен тест, беше негативен.
    На четвртиот добив и позитивен рапид и позитивен ПЦР.

И уште нешто, на државно да чекав ќе испаднев сигурно негативна после толку време колку што ми беше терминот што ми го предложија, отприлика после 10 дена беше првиот слободен. И малку е административен лавиринт, зошто ако испаднеш негативен нема како да правдаш отсуство, ќе треба одмор. Стварно е лошо некако, реално многу пари се што не можеш да ги дадеш туку така. Јас веројатно да не бев свесна за контактот и да не ми требаше вториот ПЦР, немаше ни да одам, зошто се правев не приватно и не се малце пари реално.

Јас инаку уште немам решение за изолација, званично не сум добила :D А ми помина изолацијата. Матичната ме известуваше колку ми трае, од кога и слично. А реално требаше да имам две, едно како контакт, едно како позитивна. Дали не постигнуваат, не знам. Матичната ме убедуваше дека не можат да стигнат зошто има премногу позитивни. А да беа реално изброени позитивните тек... :D Како и да е, познавам и совесни и несовесни. Такви што и без тест се седеа дома ако беа во можност, такви што и со тест немаа гајле да се шетаат, зошто можеби и не било корона, не верувале.

Последна измена: 24 јануари 2022
    На KateKane, Zhukov и JuLleE им се допаѓа ова.
  17. butterflysk

butterflysk Популарен член

Се зачлени на:
    24 мај 2013
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    3.919
    Od delta sluvaevi veke nema li? Oti vikaat deka seuste imalo i delta prisutno :?:

18. Cosmi

Cosmi Форумски идол

Се зачлени на:
    7 февруари 2012
    Пораки:
    9.174
    Допаѓања:
    88.634
    На ќерка ми и излезе точен пцр на 2 ден од симптоми.И брз дома , земен од грло па во нос покажа позитивен.
    Со помалата ќерка спијат во заедничка соба и како што кажав не се зарази,немаше никаков симптом,ние исто така,иако очекувавме.

Да.
    Не е се омикрон.
    Има и делта сеуште.Затоа и се полнат болниците.

На LejlaD, mal.ecka и butterflysk им се допаѓа ова.
  19. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Ете вие сте имале поинакво искуство. На ист начин го правев и јас рапид тестот.
    Ама како и да е, многу е често покасно во болеста да даде позитивен. Може не е правило, ама често е. Барем според искуствата на луѓето околу мене.

На LejlaD и Cosmi им се допаѓа ова.
  20. elenaklasik

elenaklasik Популарен член

Се зачлени на:
    1 јануари 2010
    Пораки:
    4.708
    Допаѓања:
    11.233
    Мене ПЦР тест ми испадна позитивен на 12ти ден од прв симптом. Брисот ми беше земен на државно.
    Домашниот тест го правев на втор ден од пројавени симптоми, излезе и тој позитивен, со бледа втора линија.

На LejlaD и mal.ecka им се допаѓа ова.