Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.307
  2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.513
    Е колку Косми?
    5%? 2%? И толку дали е. Дали воопшто ја има.
    Во Жан Митрев оддамна 75% од тестираните биле Омикрон, ова на 04.01, а тие скоро сите ги типизираат. Замисли сега.

Омикрон има помала смртност и тоа е факт. Ама и дека кај некои луѓе сè уште предизвикува тешки форми и смрт, и тоа е факт, особено кај невакцинирани и не бустирани (било како).

3. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Какви тешки форми предизвикува ако не се спушта на бели дробови?

На orevokrsacka и mal.ecka им се допаѓа ова.
  4. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.513
    Не знам, еве можда од лесна форма починале денешниве 31 пациент.

5. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.916
    Допаѓања:
    272.709
    Кај нас и вирус на настинка ако пламне ќе не испоубие...
    Ужасно здравство,неетика,непрофесионализам ли, незнам што ама Бангладеш не ни е рамен...

Леле 31 бе ееј:@

На темјанушка, Billy Idol, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  6. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Не е тоа правило. Најчесто не се спушта. Во значително помал дел, но сеуште постечки случаи предизвикува пневмонија и/или тромбоза. Секој матичен лекар може да го потврди ова или лекар кој има контакт со позитивни пациенти.
    Ако се прашаме е од кај знаат дека се баш омикрон, знаат пошто за два дена развиваат симптоми по контакт. Еве, мајка на моја пријателка е позитивна, омикрон е со сигурност поврдено лабораториски, има пневмонија и страшно покачени ддимери.

На mal.ecka и LejlaD им се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Не знам јас тоа, имаше еден период поише починати од позитивни имаше. Здравството нешто да не не го бива?

Што е тоа сатурација ако не се спушта на бели дробови?
    Пошто Омикрон не се спушта на бели дробови.
    И во Јужна Африка, и во УК ист беше патернот. Нигде немаше полни болници, процентот на хоспитализации беше смешен. Така кажаа експертите, еве не разбирам.

На Billy Idol и mal.ecka им се допаѓа ова.
  8. Nena Jovanova

Nena Jovanova Истакнат член

Се зачлени на:
    22 септември 2021
    Пораки:
    1.013
    Допаѓања:
    1.307
    a neli pvoj onikron navodno ne deluva na d dimeri,na pluka itn ?

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Е, да, и тоа баш го имаше некој мк експерт пишано, баш го копирав овде пред некое време. И тоа доктор, со име и презиме беше:?:...

10. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.513
    Не го бива де, не реков поинаку.

Ама шо здравство, кај има улога здравството ако не предизвикува пневмонии? За растечен нос?

На mal.ecka, LejlaD и MarijaMi90 им се допаѓа ова.
  11. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Секој доктор јас кога бев позитивна ми кажа да не го земам тоа здраво за готово и да следам состојба, да ги следам крвните анализи така како што е по протокол. Со неколку доктори се консултирав. Да, најчесто нема такви компликации, ама постојат сеуште случаи кои имаат такви компликации. Мислам, таа е фактичката состојба, кај луѓево уште се јавуваат такви компликации. Некој си доктор може да си каже дека нема, ама еве ги луѓево, постојат и ги има.

На Billy Idol, mal.ecka, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  12. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    How dare you? :D
    За нашето здравство ли збориш вака ццц :D

Ко ќе прочитам на темава ако си прележан пред скоро, може да фатиш пак и тешко да поминеш ако не си бустиран не знам дали да плачам или да се смеам.
    Да се најде еден јунак од мајка роден и да направи една статистика колку прележани се реинфицирани со тешки симптоми, а колку бустирани се со тешки симптоми и да прекине еднаш 45 дневната дискриминација на прележани.

На mKdevojce, Kitten, SiMpAtIcNaTa и 8 други им се допаѓа ова.
  13. eli25

eli25 Форумски идол

Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.993
    Допаѓања:
    123.704
    Најверојатно делтата преовладува уште, зошто Докиќ изјави дека омикронов се задржува во горно респираторен тракт
    Инаку,бројките се високи заради Нова година, слави и зимувања па ни се чини омикронов е

На mal.ecka и LejlaD им се допаѓа ова.
  14. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.513
    Ова за мене е :D, па да разјаснам :)

Прележан може да фати пак, од реинфекција заштитата е многу мала. Ама, прележаните имаат доста лесни симптоми. Не осеќам потреба да спомнам дека прележан не мора да се грижи од тешка форма, некако се подразбира тоа.

Под невакцинирани, мислам ни вакцинирани, ни прележани, а не прележани невакцинирани. Оваа група да, има потешки и подолготрајни симптоми најчесто, не секогаш. Поправилен израз би било неимунизирани, се извинувам.

Под бустирани мислам на вакцинирани со две дози кои или имаат прележано (пред или после вакцинирањето), или примиле трета доза, оваа група има исто така мал простор за грижи од тешки симптоми.

На hello-kitty.90, mal.ecka и LejlaD им се допаѓа ова.
  15. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.916
    Допаѓања:
    272.709
    Ќе почнам да мислам дека од антибиотициве ќе поумреме.
    Колешка уште тест ненаправен 3 инекции со линдацин и истовремено 2 дози сумамед.Препишано од матичен без направена крвна слика.А таа само 1 ден болка во грло и треска...
    Навистина за убиства треба да одговараат понекој лекари...

На AndyRad, mKdevojce, Kitten и 12 други им се допаѓа ова.
  16. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.513
    Според ИЈЗ, 60% од секвенционираните меѓу 10.01 и 16.01, се Омикрон. Според генетската лаб. во Жан Митрев, на 04.01 75% од случаите тестирани (02.01-04.01) таму биле Омикрон.

Ако овие бројки велат дека Делтата е уште доминантна, во ред.

На LejlaD и Celltica им се допаѓа ова.
  17. Mantub

Mantub Форумски идол

Се зачлени на:
    23 ноември 2017
    Пораки:
    10.800
    Допаѓања:
    97.090
    Не е за тебе специфично, за секој што ќе се пронајде е.
    Нема потреба да ми ги објаснуваш групите, јас убаво кажав, вакцинирани и бустирани не може во ниедна пандемија што поминала и ќе помине, да бидат позаштитени од прележани.
    Едно е да си ЗА вакцинација, друго е да го сведуваш прележувањето на 0.
    За Јуле сестра и нели вчера пишувавте, била прележана и сега сите дома позитивни таа негативна, прашува дали е можно, и сега поправи ме ако нешто грешно сум измешала, ти и викаш можно е ако е бустирана, таа вика не е никогаш вакцинирана и ти и враќаш Ретко е ама можно.
    Јас ти велам баш не е ретко ко што се пишува на темава, да беше вакцинирана, а непрележана ќе беше и таа позитивна многу поверојатно одколку невакцинирана ама прележана, затоа велам треба една статистика да видиме колку не е уствари ретко.

Последна измена: 25 јануари 2022
    На simoncelicius, AndyRad, Kitten и 4 други им се допаѓа ова.
  18. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Не знам, тоа некоја анализа што нема да се напраи би покажала.
    Има некој што не доби антибиотик за секој случај(facepalm).

Го гледав топ тема пред некој ден, Петличковски и не знам кој- пораките :drunk: :|

@Mantub real life data од кај мене деновиве. Инфекции непрележани (и вакс и невакс) 10к плус, прележани 1к плус. На интензивна 250 непрележани, 5 прележани. Округло.

Последна измена: 25 јануари 2022
    На Mantub му/ѝ се допаѓа ова.
  19. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.556
    Допаѓања:
    251.854
    Многу е ова, и овде има, ама на 14 000 заболени не знам дали се и 20.
    Еве овде не знам дали воопшто има делта. Па има и хоспитализирани и смртни случаи. И тешки клинички слики и кај млади. Кај настинките нема смртни случаи.
    Сестра ми е чудо. Еве останатите кои сите пројавуваме симптоми, сите се реинфекции.
    Она е чудо. Секој ден се тестира.
    Ништо чудно да го има прележано, или тогаш кога имаше два позитивни теста, да беше навистина позитивна.

На Lilit, green.eyes, Ahoy и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Ама кај нас не се 2000 заболени. Туку капацитетот е толку за тестирање. Не знам како е таму, ама овде дааалеку поголема е бројката отколку тестираните. Башка здравство крш и ете ти.

Прележани, вакцинирани, бустирани, непрележани, муабетот џабе си го правиме, исто подложни се сите на омикронот. Не дека не постојат, ама ретки се тие случаи што не фаќаат, какви и да се. Да беше некоја група безбедна од заразување, немаше голем дел од луѓето што сите ги знаеме да се истовремено инфицирани. Ни во еден бран досега немало толку болни истовремено.

На JuLleE и Ahoy им се допаѓа ова.