Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Дискусија во 'Коронавирус' започната од LovelyGirl3, 26 јануари 2020.

1. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    10 починати имате.
    Имаш извештај по старосни групи?

А за сестра ти, не знам што да кажам. Можда била позитивна кога имала позитивен тест:smirk:. Необично ама ете. Згреши во брзање или стварно била позитивна а не мислела дека е?

2. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Се зачлени на:
    8 јануари 2020
    Пораки:
    9.546
    Допаѓања:
    39.513
    Ќе зборувам за моево место зашто знам за голем дел од случаите тука какви се, а не се малку.

Најголем дел од прележаните не го одминаа Омикронот ако биле во контакт со него (вакцинираните со две дози пак воопшто), посебно оние кои прележале пред повеќе од 6 месеци. Во една фамилија од четворица, сите прележани во Април 2021 (значи Бета), тешко прележани, двајца од нив вакцинирани со Синовак во Август и еден во Ноември со Фајзер. Месецов 3 од овие 4 се инфицираа повторно со Омикрон, освен едниот вакциниран во Ноември. Ова е еден од многуте примери. Овој пат не прележаа, преседоа, значи многу лесно ја поминаа инфекцијата, иако на крвна слика параметрите јасно укажуваа на Корона, но не со огромни отстапки од нормалните.

Мајка ми од друга страна, не е прележана, вакцинирана е со три дози. Две Синофарм во Мај/Јуни и една Фајзер во Ноември, осум часа на работа беше во контакт со заразено лице со Омикрон кое 5 часа после завршувањето на раб. место го имаше првиот симптом (температура), значи контактот се случил во период кога особата е високо заразна, не префати за среќа.

Бустираните, на било каков начин, значи дали со прележување, дали со трета доза, во последните 3 месеци, особено помладите од 60 години, имаат големи шанси да избегнат инфекција при изложување на Омикрон (50-70%, читав не каде, не можам да најдам каде точно). Оттука беше и коментарот за Јуле, ама во сè има исклучоци, не е 2+2=4 секогаш.

Во однос на форма на болеста, нема да коментирам, затоа што и двете групи во најголем дел имаат лесни до средно лесни симптоми, прележаните со поблаги симптоми од вакцинираните.

Статистика за прележани реинфицирани не верувам дека ќе игра голема улога, зашто тие многу ретко се тестираат во лабораторија бидејќи реално и немаат потреба. 90%, ако не и повеќе, од прележаните моментално инфицирани, немаат лабораториски потврден тест, туку само брзи антигенски од аптека, затоа што здравството ни е толку супер што немаме бесплатни тестови.

Можам да речам дека реалните бројките кај нас веројатно и не се многу поразлични од оние во Словенија, имајќи ја превид популацијата на двете држави. Така што, да, 31 починат на реални 10 000 потврдени случаи, па и не е многу. Ама пак постојат, и пак има млади во тие статистики.

Последна измена: 25 јануари 2022
    На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  3. Bridget

Bridget Форумски идол

Се зачлени на:
    29 декември 2013
    Пораки:
    9.692
    Допаѓања:
    134.924
    Уште да кажеше колкав процент од населението беше прележано (потврдено и непотврдено, симптоматски и несимптоматски) пред да се појави Омикрон и може ќе ме импресионира бројкиве.

На LejlaD и Ahoy им се допаѓа ова.
  4. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.556
    Допаѓања:
    251.854
    Пред 2 месеци беше со внуката во болница и таму доби 2 позитивни брзи, на пце негативен беше.
    Сега е негативна.
    Маж и е болен.
    Не знам, чудно ми што еве со нејзе што беа позитивни лани, сега се пак.

Овде добиваш брз тест позитивен и одеш на точка за тестирање со слика и ти прават пцр. Кај нас синко само доби позитивен, ама се тестиравме сите тројца. Ни сликата не ни ја побараа.

На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Другарка ми беше позитивна, едното дете позитивно на брз, ниеднаш на пцр. 4 пати правеа(facepalm)А имаше симптоми. Е сега нема ковид пас за него, ама дека нема поминато детето не би рекла. Би рекла тајмингот беше утнат.

На LejlaD и JuLleE им се допаѓа ова.
  6. JuLleE

JuLleE Форумски идол

Се зачлени на:
    15 јануари 2010
    Пораки:
    18.556
    Допаѓања:
    251.854
    Нема ни за неа.
    Првиот пат кога бев позитивна, не ми се веруваше дека моите се негативни, ама тогаш тоа не беше чудно
    Сега сите фаќаат.

На LejlaD му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    https://www.24.mk/details/izveshtaj-na-ijz-omikron-branot-kosi
    Извештајов кажува се.
    Омикрон бранот коси. 38% од позитивните асимптоматски?:^) Кој се тестира без симптоми :?:
    Вкупно 5000 реинфекции досега? Вкупно од 250.000 или како?
    Сите одговори на едно место @Mantub :drunk:

На LejlaD и Mantub им се допаѓа ова.
  8. Beti16

Beti16 Истакнат член

Се зачлени на:
    11 јули 2019
    Пораки:
    32
    Допаѓања:
    10
    Има ли тука невакцинирани и во скоро време или моментално да лежат ковид за првпат? Како поминувате, има ли драстична разлика со вакцинираните околу вас?

9. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.916
    Допаѓања:
    272.709
    Асимптоматски кај нас ги рачунаат тие со поблаги симптоми и добиваат помала изолација.За да не седат дома 20 дена.Колешкава што ја спомнав прее со 2 дози сумамед и рекол матичниот ќе те водам асимптоматски случај.

На Billy Idol, mal.ecka, le.soleil и 7 други им се допаѓа ова.
  10. green.eyes

green.eyes Форумски идол

Се зачлени на:
    3 јули 2011
    Пораки:
    2.886
    Допаѓања:
    31.524

Како бе ја води асимптоматски, а две дози Сумамед и’ препишал? :@

На Billy Idol, mal.ecka, le.soleil и 4 други им се допаѓа ова.
  11. mareane

mareane Форумски идол

Се зачлени на:
    18 август 2010
    Пораки:
    8.916
    Допаѓања:
    272.709
    Е то да видиш...
    Затоа сме овде кај што сме...
    Да не ве чуди ако од овде произлезе некоја супербактерија отпорна на се...

На AndyRad, Billy Idol, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  12. jacqueline.s

jacqueline.s Форумски идол

Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    4.136
    Допаѓања:
    20.331
    Ќе излезе, и тоа ендемска ќе биде, само наши ќе ги фаќа. Македонче наклукано со антибиотици. Kaко бе не се води евиденција што се дава и како се дава? Најтрагично е што никој не би одговарал ако се случи проблем заради терапијата, ќе речат од ковидот беше и тоа е.

На AndyRad, темјанушка, mal.ecka и 6 други им се допаѓа ова.
  13. ivi1987

ivi1987 Форумски идол

Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    4.092
    Допаѓања:
    77.166
    Превентивно... :bug:
    За жал дечки антибиотици ко Цедевита бомбончиња се даваат кај нас. Јас бев многу болна за нова година, не покоси сите по дома. После 7 дена бев кај замената на преглед, чисто грло и плуќа, АМА пошто сум имала температура толку долго време и црп дури 10 покачено ми даде антибиотик некој што се пие на 24 саати, пулмикорт и декстаметазон за инхалации, плус цел список со витамини и Аспирин да пијам. Плус од ракав извади дека сум ковид позитивна, ако не се тестирав. Среќа се консултирав со матичната па рече да не пијам ништо, па за некој ден бев опоравена без никаква терапија.
    Кога бев со ковид ме правеа луда како не сум пиела антибиотик, они превентивно сумамед па амоксиклав пиеле :drunk:

На AndyRad, Kitten, Angie1432 и 6 други им се допаѓа ова.
  14. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Мхм, еден конспираторски сајт вели заради злоупотреба на антибиотици, и пневмонии и туберколози тешко се лечат после. Не ќе биде лошо малку да се информираат тие што ги даваат, па и тие што ги бараат. Срамота и греота.
    https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance

На AndyRad, mal.ecka, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    26.980
    Ооооо докторите тука и те како знаат дека антибиотик не се дава за малку кашлање и ризиците од истите ама....пак ги даваат пошто се најлесно решение и да не се замараат. До тука ни е здраството :)

На Angie1432, mal.ecka и LejlaD им се допаѓа ова.
  16. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Браво, шо да кажеме.:|

Јас разбирам дека луѓето се исплашени. Разбирам и дека има доктори загрижени, искрено верувам дека постојат, може наивна сум. А ако протоколот за лечење вика сумамед, (не разбирам колку долго ќе биде тој протокол, ама сум чула постои) шо треба да прави тој доктор и на чија одговорност?:?:
    Да објаснувам јас по форумов, дека температура не се лечи со антибиотик и вирус не се лечи со антибиотик, а? Дека црп до 35 не бара антибиотик? Банер да стаиме ако не?

На AndyRad и LejlaD им се допаѓа ова.
  17. le.soleil

le.soleil Популарен член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    1.565
    Допаѓања:
    5.542
    Лесно може да се извади извештај кој све препишал сумамед и останати антибиотици на "асимптоматски" пациенти. Зашто двете информации мора да ги има во мој термин. Ама некој треба да има воља да прочешла кој како му го лечи народот. Едно време за аб задолжително беше крвна слика, очигледно сега не мора. Односно веројатно и сега мора, ама никој не врши контрола...Од друга страна сум слушала дека и матичните се жалат дека им доаѓаат пациенти и им се закануваат да им дадат антибиотици...

На AndyRad, темјанушка и LejlaD им се допаѓа ова.
  18. Celltica

Celltica Популарен член

Се зачлени на:
    15 јули 2020
    Пораки:
    4.240
    Допаѓања:
    27.868
    Јас изгледа сум начекала добра матична, ништо освен витамини не ми даде и совети што се испостави дека стварно ми помогнаа (исто и од членки на форумов добив супер совети) и после првата крвна слика ми даде превентивно аспирин заради мало поместување, ова погоре што читам антибиотик ми рече до превисоко црп дека не даваат (ми кажа вредност ама искрено не запомнив) освен ако не е клиничката слика стварно лоша, во смисла да има температура која не се симнува и/или претерана кашлица, тежина во дишење. За дексаметазон или било кое кортико не ми ни спомна, не бев свесна дека и за корона тоа се дава. Така што, многу зависи каква ти е среќата. Ама очигледно не е по протокол, туку е до лекарот. И веројатно каква клиничка слика имаш.

Е сега антибиотик некогаш треба, без разлика на тоа што е вирус, антибиотиците не го лечат вирусот, туку има луѓе со секундарни бактериски инфекции и тоа е веќе посериозно. Ама дефинитивно не е за секој, секако дека предтоа треба испитување да се направи.

На MarijaMi90, JuLleE и LejlaD им се допаѓа ова.
  19. GirlRose

GirlRose Форумски идол

Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.108
    Допаѓања:
    26.980
    Банер и да ставите џабе е, тоа со антибиотици не е од сега со Короната. Тоа е веќе со години уназад, едно 20 години. Со линк и банер не се решава проблем од корен кој трае години, години уназад.

На JuLleE, jacqueline.s, LejlaD и 2 други им се допаѓа ова.
  20. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.172
    Допаѓања:
    181.140
    Абе не ја потценувај моќта на форумот. Јас ко се зачленив се шлакав со павловичева, сега веќе не:shake:.
    И, да, имам приметено проблем кој го лоцирав погоре, и луѓето сами си бараат оти грешно знаат.

Разбирам @Celltica секундарна бактериска инфекција, ама за друго праиме муабет, за генерален пристап без индикации.

На Kitten, Angie1432, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.