Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. marchi-cool

marchi-cool Форумски идол

ич мува не ги Лазе. Само да ти кажам. Јас и во полиција се јавував за дозвола и во јавно здравје и едните ми викаат ние не сме надлежни издаваме само документи за изолација другите ти викаат ние од полиција што можеме да ти напрајме. И оди не се нервирај. А ако излезеш без дозвола (која не знаеш кој треба да ја даде) тогаш казни фрчат на сите страни.

Инаку од ЦЈЗ Дали после една недела ми се јавија а решението за изолација ми стаса 5 дена откако ми заврши изолацијата.

hello-kitty.90 likes this.
  2. friendy

friendy Форумски идол

“Во земјава 90 проценти од случаите на Ковид-19 се со сојот омикрон, останатите 10 проценти припаѓат на делта варијантата покажуваат податоците на Институтот за јавно здравје,. Во земјава заклучно со вчерашниот ден има 17.182 активни случаи, најголемиот дел од нив, речиси половина се во Скопје 8.755.“

Бројките се х 3 заради тоа што нема можност човек да се тестира. Што ќе ми е тест 5 или 7 дена после развиени симптоми. На приватно не секој има можност да се тестира. Кај се лекарства и дополнителни испитувања?

WildMk, mal.ecka and Ahoy like this.
  3. mareane

mareane Форумски идол

Е па ако на 90 % омикрон имаме олкава смртност навистина сме чудо во светски рамки...

marchi-cool, LejlaD and greenday like this.
  4. Milkiway

Milkiway Форумски идол

На тајм негде пишуваше денес дека САД имаат повеќе починати дневно од омикрон споредбено со делтата.

JoyJoy, LejlaD and Feminka22 like this.
  5. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Да пријавам позитивен тест. Прв после 2 години лудо пазење. Знам точно каде се заразив и од кого и дека не беше по моја вина
    И да и потврдам на @WildMk дека ја чим фатив, сите ќе фатиме :)

LejlaD, mal.ecka, JuLleE and 5 others like this.
  6. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Не е точно.

The seven-day rolling average for daily new COVID-19 deaths in the U.S. has been trending upward since mid-November, reaching nearly 1,700 on Jan. 17 - still below the peak of 3,300 in January 2021. COVID-19 deaths among nursing home residents started rising slightly two weeks ago, although still at a rate 10 times less than last year before most residents were vaccinated.

LejlaD and Ahoy like this.
  7. Ahoy

Ahoy Форумски идол

Со помин Кукличка, нека минува со лесно. Ете ти бустер :D

8. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ич не се секирам за мене. Ама ако детево сепак се зарази (зошо седам од пред симптоми со н95 и далеку од него) у состојба сум да го истепам (читај отрујам) кретенот што ме зарази кашлајќи и тврдејќи дека не му е ништо, така си кашла.

warrior, LejlaD, mal.ecka and 10 others like this.
  9. Malataa@

Malataa@ Истакнат член

Здраво. Детеро ми беше во изолација заради позитивна учителка во градинка сопругот беше дома со неа затоа што тој не е вакциниран но решение не стигна за тој да ги оправда деновите на работа што не одеше и со тоа незнам што ќе се случи со работното место... Вечерва ни се јавија дека детево повторно е во изолација позитивна е другата наставничка и дека трева да биди во изолација 7дена и нормално со неа треба да седи еден родител дома а решението уште првото го нема а без решение не можиме да се оправдаме кај работодавачот..Ве молам за совет кај да се обратиме

10. fana

fana Форумски идол

Во дсзи претпоставувам.
    Бидете упорни, мора да ви дадат.

11. desperate15

desperate15 Популарен член

Будала :( а маски не носевте?

12. mareane

mareane Форумски идол

LejlaD and KuklickaSk like this.
  13. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

Значи и јас ќе фатам.
    Фак
    Мора да го пројдеме сите за жал.

KuklickaSk likes this.
  14. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Јас не симнувам н95. Ама очигледно џабе е во затворен простор не провретрен.

mal.ecka, Anne Boleyn and Celltica like this.
  15. Milkiway

Milkiway Форумски идол

https://sdk.mk/index.php/svet/od-om...ai-vo-sad-otkolku-od-esenskiot-bran-so-delta/

Ова ти што го пишуваш не го разбирам,вика се искачува смртноста, но сепак под пикот Јан 2021.
    Делтата споредбено со ноември 2021.
    Пушти линк вака од исечок не се разбира за што е.

Last edited: Jan 30, 2022
    JoyJoy likes this.
  16. Celltica

Celltica Популарен член

Се согласувам дека стварно е џабе во затворен простор со омикронов. Еден позитивен да има, сите во близина ќе фатат. Блиска моја која екстремно многу пазеше, работи на место каде задолжително е сите да носат н95 маски, пак си го донесе и тоа со сигурност од работа, зошто освен работа не била никаде надвор од дома тој период. А цела пандемија ја истера така и досега ме се зарази.Нема бегање изгледа освен ако не земеш буквално никаде да не идеш, ни маркет ни аптека, ако тоа е воопшто можно. Зошто и родители на моја блиска личност, пензионери, не одеа никаде, освен маркет и аптека со н95 маски, со пазење на дистанца, одење кога нема луѓе рано насабајле, еве ги пак позитивни.

Нека ви минува со лесно само :) И не се плаши за детенцето, се надевам нема да префати, но и да дојде до тоа, шансите да мине лесно се големи.

Last edited: Jan 30, 2022
    JuLleE and KuklickaSk like this.
  17. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Ма знам дека ќе бидеме добри, јас и немам симптоми само неколку саата 37.7 вчера и главоболка. Денес малку глава ме боли и тоа е.

Ама криво ми е што така се заразив, боље да не знаев од каде. Човекот инаку 3ца не реши до сега. И конечно се тестираше, позитивен нормално.

mal.ecka and Celltica like this.
  18. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Да го најдам оригиналниот текст од ова што обајвиле сдк ќе го постирам, не превеле
    Во однос на заразени наспроти починати, смрноста е мн поголема од делта.
    Омикрон секако не е за потценување. Дава понекогаш потешка слика и кај помлади, ама пак ќе кажам невакцинирани. И кај постари и вакцинирани и невакцинирани.
    Прележани и вакцинирани проаѓаат со 3 дена симптоми

19. desperate15

desperate15 Популарен член

:( ама и ако болниот не носи џабе ние носиме, да мине со лесно е битно :)

20. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Не верувам дека постои човек кој не дошол во контакт со ковид. Многу пати тоа сигурно прошло асимптоматски.
    Не е ни битно дали ќе се заразиш, сѐ додека имаш слаби симптоми и добро пројдеш.