Коронавирус: Состојбата во Македонија и светот

Discussion in 'Коронавирус' started by LovelyGirl3, Jan 26, 2020.

1. nena2010

nena2010 Форумски идол

Нема да има листи на позитивни. Многу добар спин направи некој. Едноставно решението за излоција ќе можеш да си го симнеш од веб страна наместо да ти пракјаат по пошта и по вибер. Исто како за вакциниација што вадевме сертификати.

Feminka22, Ahoy, LejlaD and 3 others like this.
  2. Cka

Cka Форумски идол

Одлично, старциве со лаптопот најава одјава пасс, ај ам нот а робот, клик на линк на маил за потврда, дали прифаќаш колачиња, ако си најаваен стави пасс, не смее да содржи вакви знаци, а мора една голема и три бројки и неколку мали, браво, успешно се најавивте, клини за доунлоад, и го нема, па ај дедо бе шо праиш, па поп ап блокер имаш, изгаси го.... дедо веќе умира од нервоза од симнување документи, не од корона.

elenaklasik, mareane, Sofi.ja and 4 others like this.
  3. nena2010

nena2010 Форумски идол

Матичната ваљда ќе може да го среди тоа за оние кои не можат. Како и да е, нема да биде листа со име и презиме.

LejlaD, JoyJoy and simoncelicius like this.
  4. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Ајде сеа и вие го претерувате.

Разбирам за ова дека не е во ред јавно да стои име и презиме на заразени, а педофили се кријат не смее идентитетот да им се открие.

Ма да, во Шведска на пример доволно е име и презиме да изгуглаш (не мораш на посебен сајт да влегуваш) и оп не само што добиваш адреса на личноста туку и слика од зградата каде што живее, па пишува и колку квадрати е станот со кој живее, дали со вереница/жена па згора на тоа и пишува колку заработува. Се е транспарентно и затоа нема курчење таму како овде. Не работи ништо а по цел ден со бмв паркиран испред кафичи со ајфонот на маса. Ама тоа е друга тема.

Feminka22, JoyJoy and g8lQQk like this.
  5. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Слаб одзив за вакцинација, ако веруваме на зборот на СЗО дека штитивакцина од смртност. Кај нас конкренто лош протокол за лекување.

g8lQQk likes this.
  6. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Ма у нашава шупа познато ми е :^), ама Канада, САД, Австралија и да не набројувам, имаат зголемен број на смртност.

JoyJoy likes this.
  7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

:o
    @green.eyes шо е ова?8-|
    ...
    отидов да гуглам green.eyes...searching(tumbleweed)

8. nena2010

nena2010 Форумски идол

Наводно кај нас се криви кинеските вакцини... А бе и начин на живот, и се по ред. Ние сме таблетоманска нација, дишиме отрови, зрачени со ураниум од бомбардирања и војни..

JuLleE, LejlaD and Milkiway like this.
  9. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Не сум видела точно, ама на вести како да чув вчера 50% вакцинацијата е кај нас. Умираат и вакцинирани не дека не. Ама морбилите во 2019 се сузбија кога се достигна негде 80% или 90% вакцинација. Тогаш се вакцинираа и луѓе од 83то годиште ако не се лажам, бидејќи тогаш кога биле бебиња тие вакцини не чинеле.

LejlaD and nena2010 like this.
  10. nena2010

nena2010 Форумски идол

Тогаш се сеќавам дека и јас имав правено ИГМ тест на морбили за да видам дали имам антитела. Ама иди објасни им на народов. Пррлржал, не сака да се вакцинира. Со сила се пикаат да се заразат за да не се вакцинираат. Ова во моја блиска околина.

LejlaD and Milkiway like this.
  11. Mantub

Mantub Форумски идол

А зошто да се вакцинира ако прележал?
    Важност на прележаност треба да има најмалку исто како и вакцината.
    Ова со 45 дена само фрустрации прави, ништо друго.
    Другарка ми после месец и пол по втора доза имаше 8 антитела, после прележување антитела за извоз, ама вакцината уште и важи зошто вакцинирана летото, а сертификатот од прележаност и помина.

12. nena2010

nena2010 Форумски идол

А бе циркуз држава сме. Ама па свесно да одам да се заразувам со вирус не ми паѓа на памет. Јас и за грип се вакцинирам, и за се би земала да се вакцинирам ако ме заштити од лошо. Е тоа мој став. Не само за ковид. За се!!

Cosmic Girl, LejlaD and Mantub like this.
  13. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Ама оди докажи му на народов што слепо се води само по вакцинација.

За пример јас не сум вакцинирана, првиот пат сум прележала асимптоматски, се тестирав чисто онака и имав неутрализирачки антитела. Моја колешка после две дози немаше ниедно антитело. Ама она со сертификат смее секаде, јас прележана со антитела не смеам никаде да одам.

На крај и двете фативме во исто време, она со потешки симптоми, еве веќе трета недела како лежи, јас поминав со главоболка само, ни температура не качив.

И?
    Ваљда треба секој да си го познава организмот и да знае како реагира па да процени што да прави. Вака коа ќе слушнам муабети ете невакцинирани шетаат, а притоа немаат никакво познавање од медицина ми се плаче.

elenaklasik, AndyRad and Kitten like this.
  14. Milkiway

Milkiway Форумски идол

Исто и мене ми викаат подобро прележи си го сега,оди на кафе дома кај ХХХ ( роднина болен) АМА ВИЕ СИ ЗНАЕТЕ коа ќе ми речат.
    Имам неколку луѓе се понашаат ко криво да им е што не сме прележале ко некој натпревар да е.
    Со мм сме црни овци, еве ги овие непрележаниве буквално на маргини сме истребени фамилијарно :rofl:(highfive)

KuklickaSk, nena2010 and Chuchanov like this.
  15. MilaSs12

MilaSs12 Форумски идол

На матичните уште работа им фали. Не можеш да дојдеш на ред за обичен преглед, упат и рецепти, па уште пензионери да опслужуваат.
    Ужас.

LejlaD likes this.
  16. nena2010

nena2010 Форумски идол

Исто и ние. По два пати се испозаразија јас и мајка ми не. Ама душава ми знае како се пазам. Ми викаат имаш сертификат сега можеш да одиш кај сакаш. Алооо сертификатот не ми е мене магичен штит!! Вакцината не ми е 100% заштита од зарааза.. Ако сама не се пазам нема шанси никој да ме заштити.

LejlaD, Milkiway and Mantub like this.
  17. Celltica

Celltica Популарен член

Јас до скоро бев непрележана, ете некако и кај нас дојде вирусот без разлика на се, ама точно знам за што збориш, за натпреварот. Не знам што е со луѓето, ама не знам некој нормален што свесно би прележал, мислам некако логично е ако успееш да не го фатиш да си среќен со тоа, ама не знам, чудна некоја логика :D

18. nena2010

nena2010 Форумски идол

Е па ги има за да можеле да патуваат со тоа дека е прележан. не знам колку уште важи тоа зашто сега ни на крај памет не ми паѓа да патувам.

LejlaD likes this.
  19. Celltica

Celltica Популарен член

Е добро де колку пари на анализи идат со корона, 100 теста пцр ќе платиш за патување со тие пари :D
    Не знам, мене ми е глупо со среќа и гордост да збориш дека си прележан како да е некој значаен животен настан :D А често среќавам кај луѓево тоа. Да, полесно ми е мене сега што знам неколку месеци не можам да пренесувам и слично, помлаку пазење е, ама дека нешто посебно животно достигнување ми е прележаноста ко што прикажуваат, не ми е.

LejlaD, JuLleE, Ahoy and 1 other person like this.
  20. nena2010

nena2010 Форумски идол

А бе убаво кажа, никој нормален не го прави тоа.

LejlaD and Celltica like this.